Kar Dağıtımı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fugenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fugenc

Tanınmış Üye
teknoloji geliştirme bölegesindeki mükellefimiz kar çıktığı halde kurumlar vergisinden muaf olduğu için ödemedi. şimdi kar dağıtımı yapmak istiyorlar.. ne yapmamız gerekir. dağıtılabilir mi, hesaplarken kurumlar v. olmadığı için temettü vb nasıl bir yol izlemeliyiz?

Farklı bir şey yapmanıza gerek yok.Kar 100-vergi 20 tl.iken 80 tl. üzerinden yasal karşılıkları ayırıp dağıtıyordunuz. Şimdi bu hesabı 100 tl. üzerinden yapacaksınız.

teşekkürler.. bir sorum daha olacak. geçen sene kardan geçmiş yıl zararlarının büyük kısmını mahsup etmiştik, şimdi kar dağıtırken de kalan bakiyeyi düşeceğiz (doğru değil mi?).. ancak mizanda 570 ve 580 hs.larımız olduğu gibi duruyor, bir şey yapmamız gerekiyor mu bunları kapatmamız gerekir mi??

bir de kurumlar vergisinden ististisna kazancı olmayan kurum diye bir tabir geçiyor , bizim firmamızın tüm kazancı teknoloji bölgesinde olduğundan zarar dahi olsa indirilecek istisna kısmında beyan ediliyor.. dağıtımda bu önemli değil mi?

Sayın Fugenç,

Mahsup işlemleriniz sanırım kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden yapıldı, bu vergisel bir işlemdir. Geçmiş yıl zararları halen 5 yılı geçmediyse yeniden mahsup edebilirsiniz.
Kar dağıtımı için genel kurul kararı gerekir. Genel kurul yapıp kar dağıtım kararı almalı ve geçmiş yıl zararlarının da bunlara mahsubunu kararda yazmalısınız. Tescil ve ilandan sonra karara uygun bir şekilde 570 ve 580 hesapların hesaben mahsup işlemlerini de yapabilirsiniz.

arkadaşlar pek alakasız ama yeni üyeyim yeni konu açmak istiyorum ama bulamadım yardım edermisiniz?