Kar payı stopaj kesinti zamanı

terapist13

Katkı Sunan Üye
A.Ş lerde ortaklara dağıtılacak kar paylarından stopaj kesintisi
genel kurulun dağıtım kararı aldığı tarihtemi yapılır yoksa
fiilen ödendiği tarihtemi.

Ynt: Karpayı stopaj kesinti zamanı

ödendiğinde.

GVK md.94;

"Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar."

Kar payı dağıtımı kararı alındığı anda temettü geliri ortaklar tarafından hukuki olarak tasarruf edilmiş olacağı ve bunun sonucu olarak 570/331 kaydı yapılacağı için, nakden ödeme tarihini beklemeksizin kar dağıtım kararının alındığı tarihte stopaj yapılması gereklidir.

Nisanda karar aldık aralık 2012 de kar payı ödenecek
stopajını nisanda tahakkuk yapıp mayıs ayında vergi dairesine
ödemekmi gerekiyor.

Ynt: Kar payı stopaj kesinti zamanı

Aynen öyle yapmanız gerek, en azından GVK md.94'te nakden veya hesaben ödeme ibaresi yer aldığı sürece.

Hesaben ödeme deyimi temettülerin ortakların cari hesaplarına alacak kayıt edilmesiyle oluşur. Bu nedenle genel kurullarda kar payının ödenmesi için bir son tarih belirlenir (örneğin 2012 yılı sonuna kadar). Bu yetki çerçevesi içersinde Yönetim kurulu ödemeyi nakit bütçesine göre planlar ve ödeme tarihini (tarihlerini) belirler.
Bu nedenlerle bence genel kurulun yetkisinden sonra Yönetim Kurulu bu kararı aldığı tarih hesaben ödeme tarihidir. Taksitle ödeme yapılsa bile ödeme kararının alındığı tarihte stopajın yapılması gerekir.

sn.nguroy un belirttiği gibi genel kurulda kar dağıtım maddesine "........ tarihini geçmemek üzere kar dağıtımının şekil ve zamanının tespiti için yönetim kurulunun yetkili kılınmasına" gibi bir ekleme yapıyoruz. Bu karar size esneklik sağlar, hemen genel kurul sonrası kar dağıtmak/hesaplarına geçmek zorunda kalmazsınız..

Değerli Üstadlar

Kar dağıtımında hukuken tasarruf etme hakkına sahip olunacağı tarih genel kurul tarihi midir ? Yani genel kurul kar dağıtmaya karar aldı ancak süresi esnek. Burada stopajı genel kurul tarihinde yapmak gerekir mi ?

Kar dağıtmaya karar almak genel kurulun yetkisinde midir ? Karın dağıtılacağı süreyi belirlemek kimin yetkisindedir ? Yönetim kurulu mu yoksa genel kurul mu ?

Teşekkür ederim

Karın dağıtılmasına ancak "genel kurul" karar verebilir.
Genel kurul bu konuda belirli bir son tarih koyarak yönetim kuruluna yetki devri ve görev verir.
Yönetim kurulu şirketin bütçe ve nakiş akış planlamasına göre ödenme tarihlerini saptar.
Çünkü AŞ yi Genel kurul yönetmez. genel kurul sadece yönetimi atar ve ona şirketi yönetmesi için yetki verir.
Gerekirse bu yetkinin sınırlarını da belirler.

Teşekkür ederim Üstad
yönetim kurulu genel kuruldan alınan yetki devri ile vergisel sorumluluğu erteleyebilir mi ? parça parça ödeyebilir mi ?

Saygılarımla

Bakın daha önce de yazdım:
nguroy ' Alıntı:
Hesaben ödeme deyimi temettülerin ortakların cari hesaplarına alacak kayıt edilmesiyle oluşur. Bu nedenle genel kurullarda kar payının ödenmesi için bir son tarih belirlenir (örneğin 2012 yılı sonuna kadar). Bu yetki çerçevesi içersinde Yönetim kurulu ödemeyi nakit bütçesine göre planlar ve ödeme tarihini (tarihlerini) belirler.
Bu nedenlerle bence genel kurulun yetkisinden sonra Yönetim Kurulu bu kararı aldığı tarih hesaben ödeme tarihidir. Taksitle ödeme yapılsa bile ödeme kararının alındığı tarihte stopajın yapılması gerekir.

Yönetim kurulu toplanır ve genel kurulun kararına uyarak kar dağıtımının nasıl olacağına ilişkin koşulları belirler.

Nizam Bey, çok tartışmalı bir konu bu. Diğer bir argüman da şudur;

Genel kurul ortaklara kar payı dağıtılmasına karar verdiği anda, bu kar payı ortakların hukuki ve ekonomik tasarrufuna girmiş olur, ki MSİ'de elde etme hukuki ve ekonomik tasarruf ile olur. Bu andan itibaren GVK md.94/6-b-i'ye göre stopaj yapılması gerekir. Yönetim kurulunun genel kuruldan aldığı yetkiye dayanarak, ödemeleri şirketin nakit akışına göre ayarlaması ise her hangi bir önem arz etmez.

Çünkü MSİ'de elde etme hukuki ve ekonomik tasarrufa bağlıdır, tahsilata değil. Şahsen bahsettiğiniz formulü uygulayarak stopaj döneminin geciktirilemeyeceği düşüncesindeyim ki, vergi inceleme elemanlarının %95'i de bu görüştedir. Risk almak isteyen mükellefler risk alabilir elbette, kendi tercihleri.

koraykarakaya ' Alıntı:
.

Çünkü MSİ'de elde etme hukuki ve ekonomik tasarrufa bağlıdır, tahsilata değil. Şahsen bahsettiğiniz formulü uygulayarak stopaj döneminin geciktirilemeyeceği düşüncesindeyim ki, vergi inceleme elemanlarının %95'i de bu görüştedir. Risk almak isteyen mükellefler risk alabilir elbette, kendi tercihleri.

Bu görüşünüze katılıyorum. Vergi inceleme elemanları daima maliye lehine yorum yaparlar. Ancak hukuka uygun olup olmadığı tartışılır.

Kârın dağıtımına karar verilmesi stopajın doğması için yeterli değildir. Stopajın doğuş tarihi kârın dağıtımı için öngörülen tarihtir. Kârın dağıtımı için öngörülen tarih geldiği halde kâr fiilen dağıtılmıyor olsa dahi, pay sahipleri bu tarih itibarîyle talep hakkı elde etmiş oldukları için hesaben ödeme yapılmış sayılır ve stopaj bu tarihte doğar. Stopajın doğuşunu ertelemek için kâr dağıtım tarihinin değiştirilmesi gerekir. Kâr dağıtımı için öngörülen gün stopajın doğduğu gün olmakla beraber, fiilî ödeme başlamadığı sürece, pay sahipleri açısından temettü elde edilmiş sayılmaz.

Siz bakın ancak ben bu konuyu geçen sene bayağı bir araştırdım, literatürde kesin emsal olacak bir yargı kararı yok.

Kâr payı ödemelerinde tevkifat yapma yükümlülüğü, şirket yetkili organlarının kâr payı ödemelerinin yapılmasını (başlamasını) öngördüğü tarih itibarıyla başlamaktadır. Buna göre, şirket yetkili organının kâr dağıtımı için öngördüğü tarihte fiilen herhangi bir ödeme yapılmasa bile, hesaben ödemenin gerçekleştiği kabul edilerek stopaj yükümlülüğü izleyen ay içinde verilecek Muhtasar Beyanname?de yerine getirilecektir. Söz konusu kâr payının muhtasar beyannamede 061 tür kodu (Kurumların Dağıttıkları Kâr Payları ile Menkul Sermaye İratları) ile beyan edilerek aynı süre içinde ödenmesi gerekir. Görüldüğü üzere, kârın dağıtımına karar verilmesi stopajın doğması için yeterli değildir. Stopajın doğuş tarihi kârın dağıtımı için öngörülen tarihtir. Kârın dağıtımı için öngörülen tarih geldiği halde kâr fiilen dağıtılmıyor olsa dahi, pay sahipleri bu tarih itibariyle talep hakkı elde etmiş oldukları için hesaben ödeme yapılmış sayılır ve stopaj bu tarihte doğar. Stopajın doğuşunu ertelemek için kâr dağıtım tarihinin değiştirilmesi gerekir.

Kar dağıtımı için öngörülen gün stopajın doğduğu gün olmakla beraber, fiilî ödeme başlamadığı sürece, pay sahipleri açısından temettü elde edilmiş sayılmaz. Çünkü menkul sermaye iratlarında elde etme, gelirin hukuki ve ekonomik tasarruf etme imkanının doğmuş olmasına bağlanmıştır. ?Hukuki tasarruf? gelir sahibinin gelir üzerinde talepte bulunma hakkını; ?ekonomik tasarruf? ise ödemeyi yapacak olan tarafından, gelirin sahibinin emrine amade kılınmasını ifade eder. Buna göre, bir gelir hukuken talep edilebilir hale geldiği halde, ödemeyi yapacak olanın yükümlülüklerini yerine getirmemek suretiyle gelirin fiilen sahibinin emrine amade kılınmaması halinde, gelir elde edilmiş kabul edilmez. (191 no.lu GV Genel Tebliği)
Yani burda genel kurulun tarih koyma amacı da net bir şekilde ortaya çıkıyor. genellikle 31,12,2012 ye kadar diye (örneğin) tarih konuyor.
Bu tarihe kadar dağıtmazsan o zaman dağıtılmasa bile stopaj yapma zorunluluğu doğuyor .

Nizam Bey sanırım şurada ince bir ayrım var;

1-Genel kurulun kar payı dağıtım tarihini ( fiilen ödeme tarihini değil) belirleme yetkisini yönetim kuruluna bırakırsa, elde etme tarihi yönetim kurulunun belirlediği tarihte kar payı elde edilmiş sayılacak.

2-Genel kurul kar payı dağıtımına karar verdikten sonra, nakden ödeme tarihlerini yönetim kuruluna bırakırsa, yönetim kurulunun bunu geciktirerek stopajı erteleme imkanı var mı? Bence yok.

1'inci alternatifte sorun yok, ancak esas tartışma 2'nci durumda ortaya çıkıyor. Aslında ikisinin arasında çok ince bir nüans var, ancak doğurduğu vergisel sonuçlar çok farklı.

Üstad 1 numaralı yazdığınız yetki devredilebilir bir yetki mi ?

koraykarakaya ' Alıntı:
Nizam Bey sanırım şurada ince bir ayrım var;

1-Genel kurulun kar payı dağıtım tarihini ( fiilen ödeme tarihini değil) belirleme yetkisini yönetim kuruluna bırakırsa, elde etme tarihi yönetim kurulunun belirlediği tarihte kar payı elde edilmiş sayılacak.

2-Genel kurul kar payı dağıtımına karar verdikten sonra, nakden ödeme tarihlerini yönetim kuruluna bırakırsa, yönetim kurulunun bunu geciktirerek stopajı erteleme imkanı var mı? Bence yok.

1'inci alternatifte sorun yok, ancak esas tartışma 2'nci durumda ortaya çıkıyor. Aslında ikisinin arasında çok ince bir nüans var, ancak doğurduğu vergisel sonuçlar çok farklı.

Mutabıkız farklı birşey söylemiyoruz ki.

Uygulamada genel kurul bir son tarih beliliyor. Ucu açık değil. yani örnek de de söyledim. (yıl sonuna kadar) diyor.
Bu durumda Yönetim kurulu , genel kuruldan sonra mesela mayı 15 de toplanıp karar alıyor mesela diyor ki dağıtımın mayıs, temmuz, eylül ve kasımda yapılmasına diyor.
Bu durumda bence 15 mayısa tümü üzerinde stopaj yapılmalıdır.

Doğru aynı fikirdeyiz bu konuda, zaten uygulamada genelde genel kurul bir tarih aralığı belirleyip, yönetim kuruluna o tarihler arasında kar payı dağıtmak için yetki veriyor, yönetim kurulu da genelde ilk olağan toplantısında nakden ödemelerin takvimini belirliyor.

Bizi ikimiz anlaştık :), ancak diğer arkadaşların tereddüt etmemesi için tekrar etmek istiyorum, yönetim kurulu genel kuruldan aldığı yetkiyi kullanıp taksitler halinde nakden ödemeye karar verse de, yönetim kurulu kararının alındığı ve karar defterine işlendiği gün stopaj yükümlülüğü doğar,aman unutmayın.

Doğrudur Yönetim kurulu kararın alındığı ayı takip eden ay içersinde muhtasar ile beyan edilmelidir.