Kar payı stopaj kesinti zamanı

Ynt: Kar payı stopaj kesinti zamanı

ben aynı fikirde olduğunuz anlayamadım.
genel kurul nisan ayında 15 aralık 2012 tarihinde
2 000 000 tl kar dağıtılmasına karar verdi
biz 300 000 tl olan vergiyi mayıs ayındamı vergi dairsine
ödeyeceğiz. yoksa fiili ödeme tarihi olan
aralık ayında tahakkuk yapıp ocak ayındamı ödeyeceğiz.
sayın Koray genel kurul tarihi olan nisan ayını takiben
ödemenin yapılmasını,
sayın Nizam bey ise fiili ödemeye bağlı olarak aralık ayını takip eden ayda
verginin ödenmesi gerektiğini söylüyor.
doğrumudur.

Sayın Terpist13 Nizam Bey ile aynı fikirdeyiz, çünkü aklın yolu bir.

Daha önceki mesajları dikkatlice ve ince detaylara önem vererek tekrar okursanız, ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılacaktır kanaatimce.

3 farklı durum var.

1-Genel kurulun kar dağıtımı kararı alması+kar dağıtımının ne zaman yapılacağına da bizzat kendisinin karar vermesi.

2-Genel kurulun kar dağıtımı yapmaya karar vermesi, ancak kar dağıtımının nakden ödemelerinin ne zaman yapılacağı konusunda yönetim kuruluna yetki vermesi.

3-Genel kurulun kar dağıtımına karar verdikten sonra, hem kar dağıtım zamanı hem de ortaklara yapılacak nakdi ödemelerin her ikisi için de yönetim kuruluna yetki vermesi.

Somut olayın bu 3 durumdan hangisine girdiğini kesin olarak saptadıktan sonra stopajın hangi dönemde yapılabileceğine karar verilebilir ancak.

Daha basit anlatalım;

1-Genel kurul kar dağıtımı yapılmasına karar verdi belirli bir tarih söylemedi. Bu durumda genel kurulun yapıldığı tarihte kar daığıtım yapılmış sayılır. Nisan da ise genel kurul mayıs ayında stopaj yatar.
2-Genel kurul kar dağıtımına karar verdi ama genelde yapıldığı gibi tarih belirledi . Mesela 31/12 ye kadar dedi.
Bu durumda dağıtma kararını yönetim kurulu tarihlendirir ve vade koyarsa o tarihte koymazsa yani belirli bir tarih tespit etmez ise yönetim kurulu karar tarihinde ödeme yapılmış olur.
3Yine genel kurul vade koydu yönetim kurulu mayıs ayında toplandı 4 taksitte ödicam dedi . Bu durumda hesaben ödeme mayıs ayında gerçekleşmiştir.

Değerli üstadlar

Gelirin sahibi tarafından hukuken talep edilebilir hale geldiği anda, ekonomik tasarrufunda karine olarak doğduğu kabul edilir. Talep hakkı doğmuş olduğu halde ekonomik tasarrufun sağlanamadığı ve dolayısıyla gelirin elde edilmemiş olduğunu ispat külfeti mükellefe düşer

Genel kurul kar dağıtımına karar verdi,ödeme tarihi belli değil

Hukuken talep edilebilir midir bu alacak ? Ortak parayı hemen istiyor yönetim geciktiriyor, bu alacak için takip yapma yetkisi var mıdır ortağın ? Bu alacak ne zaman muaccel olur ?
Teşekkür ederim
Saygılarımla

Şimdi olay farklı boyuta geçiyor;
Anladığım kadarı ile genel kurul kar dağıtımı kararı verdi ama tarih belirtmedi. Yönetim kurulu da finansal nedenlerden dolayı kar dağıtımına yanaşmıyor.

Tabi bu işler hep tecrübesizlikten kaynaklanıyor. Genel kurul kararına 2 kelime eklenseydi bu işler olmazdı.
Bence bu alacak henüz gerçekleşmemiştir.
Makul bir süre içersinde yapılmaz ise Yönetim Kurulu kararlarının sorgulanması, denetçi raporu, azınlık hakları, mahkeme tespiti gibi birtakım yasal süreçler devreye girer.

Artık sorun stopaj sorunu olmaktan çıkar.

Sayın Koray
şunu belirtmek isterimki
cevap verme tarzınız hiçde kibar değil,
velevki karşı taraf anlamamışda olabilir
cevap yazmak zul geliyorsa yazmaya bilirsiniz.

Yanlış bir ifade kullandığımı düşünmüyorum, olabilecek senaryoları tek tek yazdım, daha önceki mesajları dikkatlice bir kez daha okumanızı tavsiye ettim. Bunlarda alınganlık gösterecek ne var anlamadım açıkçası.