fonradar

Karşılıklı 120-320 Hesapların Kullanılışı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan merihs12
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

merihs12

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Ocak 2008
Mesajlar
819
Konum
kocaeli
Mükellefimiz bir firmayla karşılıklı hizmet alış verişi yapmakta. Bu durumda aynı firmaya ait hem 120 hemde 320 hesapları kullanılmakta. Bu durumda bu hesapları nasıl takip etmemk gerek? yıl sonu bakiye durumuna göre virman mı yapmamız lazım...?
 
Ynt: karşılıklı 120-320 hesapların kullanılışı

Evet toplamda, borç kalanı veya alacak kalanı vermesi durumunua göre virmanlayınız.
 
Ynt: Karşılıklı 120-320 hesapların kullanılışı

Merhaba,

Tam olarak hatırlamamakla beraber, tevsik sınırını geçen tutarlarda yapılan bu tip virmanların idarece eleştiri konusu yapıldığını, hatta bazen ceza uygulandığını okumuştum.

Bilgisi olan vardır belki...
 
Ynt: Karşılıklı 120-320 hesapların kullanılışı

Bence hesapları ayrı ayrı takip edin.
120 hesaptan alacağınız var ise tahsil edin.
320 hesap borcunuzu ödeyin.

iyi çalışmalar,
 
Ynt: Karşılıklı 120-320 hesapların kullanılışı

tuna07 ' Alıntı:
Merhaba,

Tam olarak hatırlamamakla beraber, tevsik sınırını geçen tutarlarda yapılan bu tip virmanların idarece eleştiri konusu yapıldığını, hatta bazen ceza uygulandığını okumuştum.

Bilgisi olan vardır belki...
ilginç bir yöntemmiş. :)
Sayın arkadaşlar burada takip edilen cari hesap, burada nakit ödeme veya nakit tahsilat yok. Cari hesabına mahsuben diğer hesabından virman var. Dolaysıyla tevsik kapsamına girmez. Sizin bu söylediğiniz yöntemi vergi denetmenleri uygulasaydı, Türkiye'de Ceza yemeyen firma kalmazdı.
 
Ynt: Karşılıklı 120-320 hesapların kullanılışı

Sn mohicans,

nakit ödeme ve tahsilat yok diyorsunuz.
sonuçta her iki firmanın düzenlediği faturalar var ve bu faturalarda bedel bulunuyor.
dolayısı ile virman yerine her iki firma faturaları ilgili hesaplara işleyerek ödemelerini yaptığında daha sağıklı olur düşüncesindeyim virman yaparak kafa karıştırmaktansa.

iyi günler.
 
Ynt: Karşılıklı 120-320 hesapların kullanılışı

Sayın Demiral,
Öncelikle TTK göre ve Hesap Planına göre bazı tanımlamları yapalım.
TTK'ya göre "cari hesap iki kimsenin para, hizmet ve diğer hususlardan dolayı birbirlerindeki alacakları ayrı ayrı iste­mekten karşılıklı olarak vazgeçip bunları kalem kalem zimmet ve matlup şekline çevirerek hesabın kesilmesinde çıkacak bakiyeyi isteyebileceklerine dair bulunan anlaşmadır.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------


cari hesap kavramından muhasebede "birbirleriyle ilişkide bulunan iki kişinin aralarındaki borç ve alacak doğuran işlemlerini kay­dettikleri hesap veya hesaplar" anlaşılmaktadır.

Tek Düzen Hesap Planına göre üçüncü kişi olan Alıcılar ve Satıcılar ile olan ilişkiler ayrı hesaplarda, yani satılan mal ve hizmetler dolayısıyla oluşan alacaklar ile satılan mal ve hizmet do­layısıyla yapılan tahsilatlar "Alıcılar Hesabı "nda, satın alınan mal ve hiz­metler dolayısıyla oluşan borçlar ve bunlarla ilgili ödemeler "Satıcılar Hesabı"nda izlenmelidir.

Bir kişi veya kurumun hem alıcı, hem de satıcı olması durumunda, her ne kadar satışlardan doğan alacaklar ile, alış­lardan doğan borçlar ayrı hesaplarda izlense bile genellikle bu hesaplar ödeme veya tahsilat ile kapanmayacaktır.

Çünkü pratikte böyle bir durumda ta­rafların tahsilat ve ödeme yapmaları söz konusu olmayacak, taraflar aralarında mutabakat sağladıktan sonra hesap kalanları aynı ise birbirleriyle karşı­laştırılarak kapatılacak veya bakiye varsa borçlu tarafından ödenecek veya bakiye tek bir hesaba aktarılacak ve bilançoya yansıtılacaktır.


HALUK SÜMER *
Prof. Dr., Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Almanca İşletme Bölümü
 
Ynt: Karşılıklı 120-320 hesapların kullanılışı

Mahsup işlemleri 8.000.-TL'den yüksek olsa da ortada bir ödeme ve tahsilat olmadığında kesinlikle özel usulsüzlük cezası kesilemez, kesilirse de hukuka aykırı olur.
 
Ynt: Karşılıklı 120-320 hesapların kullanılışı

Virman yapılabilir.
 
Ynt: Karşılıklı 120-320 hesapların kullanılışı

burada yazılanlara katılmakla beraber (özellikle Sayın Mohicans yazısına istinaden)


hesap kalanları aynı ise birbirleriyle karşıılaştırılarak kapatılacak veya bakiye varsa borçlu tarafından ödenecek veya bakiye tek bir hesaba aktarılacak ve bilançoya yansıtılacaktır.

İşte bu işlemi gerçekleştiriken veya muhasebe işlemini yaparken ''belgeye dayanmak'' ibaresinden haraketle karşı taraftan bir mahsup yazısı veya teyidi alarak yapmak doğru olur
 
Son düzenleme:
Ynt: Karşılıklı 120-320 hesapların kullanılışı

Ben yine de virman olayının düşünülmesi gerektiği yönündeyim.

nedeni ise mal ve/veya hizmet alış verişlerinde oluşacak mutabakatsızlıklara karşı ayrı ayrı hesaplarda takip edilmesi gerekir diye düşünüyorum.

iyi günler.
 
Ynt: Karşılıklı 120-320 hesapların kullanılışı

benim çalıştığım firmada da aynı durum var. baştan 120 yada 320 nolu hesap açtırıyorum. alış yada satış işlemine göre. sonrasında bu cariden başka hesap kullanmıyorum. 120 ise ve alacak kalanı verdiyse 340 nolu hesabı 320 ise borç kalanı verdiyse 159 nolu hesabı kullanıyorum. nihayetinde avans alınabilir firmalardan ve tek düzen hesap planı da bunu destekler nitelikte..
 
Alıcı ve satıcı hesabımı tek hesapta kullanmakta olanlara ve 120-320 arası virman işleminde ceza kesildiğini biliyorum.
 
Merhabalar,
120-Alıcılar ile 320-Satıcılar hesabı kesinlikle birbirleri ile mahsup edilmemelidir. Tespit edildiği taktirde VUK 353/6 maddesi uyarınca tek düzen hesap planına uymamaktan 5000-TL(2016 için) özel usulsüzlük ceza müeyyidesi ile karşı karşıya kalınabilir. İyi çalışmalar.
 
ortaklardan borç-alacak hesapları 131-331 hesapların birbiri ile gelişigüzel kayıtsız belgesiz virman olmayacağını söylerdi eski yeminlimiz.
aktif ve pasif hesaplarda karşılıklı virmanlama işlemi doğru bir işlem gibi durmuyor karşı taraf bizim haberimiz yoktu diyecek olursa vay halimize.

bu noktada vuk mahsuplaşma için herhangi bir yöntem belirtmemiş fakat ttk bu konuda olmaz diyor, vuk içinde netleme için bir hüküm var mı ?

sağlıcakla kalın.
 
Bu işin doğrusu dönem içinde hem 120 hemde 320 hesabın kullanılmasıdır. Dönem sonlarında ise aktif/pasif karaktere göre virman yapılarak (yani örneğin 120 hesapta alacak bakiye oluşmuş ise bunu 320 hesaba virman yapmak) karşı tarafa dekont gönderip mukabil kaydın yapılmasını istemektir.
 
konu ile ilgili bir soru soracağım bu sebeple yeni başlık açmıyorum.

patronları aynı ama ortaklık ilişkisi olmayan iki firma var.
biz diğer firma için ödeme yapıyoruz ve onların adına kesilen faturaları alıyoruz.
bu harcamaları yapan kişi de bu faturaları gider yazıyor.
daha sonra o firmaya fatura keserek hesabı kapatıyoruz.
böyle bir işlem doğru mudur ?

not: noter makbuzlerı, ito işlemleri de varmış harcamaların içinde hepsinde firmanın kendi ismi var. harcamayı yapan bizim şirketin çalışanları.
 
Tam anlamadım ama kısaca açıklıyayım.
1-Eğer fatura ödemeyi de yapan şirket adına kesilmiş ise, diğer firmaya ancak fatura kesmek yoluyla devredilir. Gider ve gelir yazılır. (Örneğin A ve B firmaları )
2-Eğer fatura başka şirket adına kesilmiş . (fatura A şirketine, ödemeyi yapan B şirketi ise). Bu durumda fatura aslı borç dekontu ile A şirketine yollanır. Gider yazılmaz.
3-her iki durumda da cari hesabın borçlanacağı doğaldır.
 
Nizam Bey, şöyle bir durum oluşuyor harcamayı şirketin bir çalışanı yapıyor ve masraf formu getirmiş,
bu durumda masraf formunu benim personelin cari hesabına girip hesabı kapatmam lazım,
bu noktada şu sorun ortaya çıkıyor,
masraf formunun altında, B,C,D,E,F firmalarının unvanlarına kesilmiş dekont, faturalar var.
bu durumda ne yapmalıyız.
kolay gelsin.
 
Üst