Kaşe Üzerindeki İsim İmza

Üyelik
7 Kas 2014
Mesajlar
24
Konum
istanbul
fatura irsaliye ba-bs formları vs. belgelerdeki kaşe üzeri imza kimlere ait olabilir? patron, müdür, muhasebeci, ön muhasebeci veya hergangi bir çalışan olabilir mi?
imza her zaman kullandığı resmi kişisel imzası mı olmalıdır, paraf gibi olabilir mi?
 
noter onaylı vekaletname mi kastediliyor?
bürosunda çalıştırdığı günübirlik hesaplarına bakan kişiler veya ön muhasebeciler vekil sayılırlar mı?
 
diyelim ki yetkisiz imzalar oldu. her ay bu belgeler toparlanıp muhasebeciye teslim edildikten sonra geriye dönüş yapmadıysa ve hep böyle yanlış yapılagelirse sorumluluk kimindir.?
 
Sayın Arkadaşlar,

İmza TTK'ya göre "Temsil ve İlzam" ın konusudur. VUK herhangi bir içerik barındırmaz. Her resmi kurumda olduğu gibi mali idareye karşı yerine getirilecek sorumluluk ve temsil, şirket ana sözleşmesinde ( Şahıs işletmelerinde şahsi ) yer alan temsil ve ilzam kuralına uygun yapıya göre uygulanır. Genel kurul ile verilmiş yetki veya vekaleten verilmiş yetki kullanılabilir. Ancak burada sirkülere bağlı imzanın kullanılması şarttır. Bu şart dışında imza kullanıp kabul etmemek "yetki ve görevi kötüye kullanma" kapsamında değerlendirilir. Özellikle para hareketinin bulunuğu yerlerde ispat yetersizse işlem yapılması da imkansız olur. Özellikle tespit ve tutanak imzalarında mali idarenin de yetki belgelerini aradığını ve buna göre tutanak yada tebliğ imzalatıldığını hatırlatırım.

Sadece tebliğ yasasına göre yapılan tebligatlar yetkili yerini işyerinde çalışanlara da yapılıyorsa geçerli sayılır.
 
şahıs işletmesinde ön muhasebeci büro elemanı bu belgeleri kaşe üzerine imzalar mı. imzalamaz mı. cezası nedir. nasıl hareket etmelidir.
mesela: fatura irsaliyeyi ba-bs formunu dordurur, imza için patronu bekler.
patron telefonda veya herhangi bir zamanda:genel talimat olarak: paraf gibi birşey karala gönder evrakları der. işler bundan sonra hep böyle gider.
bu duruma hükmünüz nedir. teşekkürler.
 
Sayın alidoğan,

Belge düzenleyenin üzerine bir imza yada işaret koyması doğaldır. Ancak resmi temsil ve ilzam kurala bağlıdır. Esasen çok ihmal edilen bu konu için basit düzenlemeler de çözüm olabilir. Ne yazıkki ta ki bir sorun çıkana kadar ihmal edilir. İrsaliye üzerine çalışanın attığı imza geçerlidir, ancak zaten ba bs formlarında imza olmaz o ayrı konu. Çalışanlarınıza verdiğiniz sorumluluk kadar yetki de vermeniz esastır, bu çalışanın da sınırlarını bilmesi gereksiz riskler taşımaması yada beklemediği yükümlülüklerle karşılaşmaması için önemlidir.
 
soruyu dahada sınırlandıralım. fatura ve bunun içeriğinin ayrıca dökümüdür mesele. çalışanın imzası yasal mıdır. sıkıntı çeker mi. bu belgeleri aylı periyodik olarak alan muhasebecimiz bunları işleme koyduysa ve bir uyarısı yoksa çalışan böyle devam eder. ileride işverene bir sıkıntı gelirse kime rücu eder.
 
Sayın alidoğan,

Bunun cevabını zaten yazmıştım. Doğru öneriyi de yaptım.

Sayın Kevork Simkeşyan,

Kaşe üzerine imza yetkisi konusunda sizlere danışmak istiyorum, anonim şirketlerde merkez ünvanı altında
şubede yetkili olan kişi evrakı şubede üretip merkez kaşesi altında imza atabilir mi ? atabilirse bu durumda yetki merkez ünvanı altında verilmelidir değil mi ?
 
Son düzenleme:
Sayın alidoğan,

Bunun cevabını zaten yazmıştım. Doğru öneriyi de yaptım.

Sayın Kevork Simkeşyan, bilmiyorum soru sormayı becerebildim mi ama :))

Kaşe üzerine imza yetkisi konusunda sizlere danışmak istiyorum, anonim şirketlerde merkez ünvanı altında
şubede yetkili olan kişi evrakı şubede üretip merkez kaşesi altında imza atabilir mi ? atabilirse bu durumda yetki merkez ünvanı altında verilmelidir değil mi ?

Değerli cevabınız için peşinen teşekkürler.
 
Üst