Kdv İadesi

Üyelik
5 Kas 2014
Mesajlar
25
Konum
İZMİR
Merhabalar. Ben Ferhat, aranıza İzmirden katılıyorum. Mesleğe bu forumda geceleyerek başlamıştım. Ve yıllar sonra yine buradayım.

İlk defa kdv iade talebim olacak. Bu konuda onlarca başlık var ancak istediğim bilgiyi bulamadım.

*İlk olarak vergi inceleme raporu ile 5.000TL üstü mahsuben iade talebinde bulunacağım. İademizin konusu servis taşımacılığı nedeni ile Kdv Tevkifatından doğan kdv'nin iadesi. İndirilecek ve Satış faturaları listelerini sisteme yükledim ve iade başvurumu yaparak 2C dilekçemi aldım. Adres değişikliğimiz olduğu için 2 ayrı vergi dairesinden de iade talebinde bulundum. İlk defa yaptığım için A vergi dairesine "Neler istiyorsunuz elimde listelerin alındığına dair bir internet vergi dairesi çıktısı ve 2c dilekçesi var" dedim. Kdv iade servisinde ki memurda bana gerek yok ben bu listeleri aldım ve gönderdim ancak iade süreci biraz zaman alacaktır dedi. Listeleri ve 2c dilekçesini sisteme gireli 41 gün olmuş. Ancak iade takip butonuna tıkladığımda hiç bir hareket yok. İade takip kısımında memurun kutucuğu bile işaretli değil. Bu normalmidir. Vergi dairesine evrak verme zorunluluğumuz yokmudur?

*Diğer vergi dairesine gidip iade talebinde bulunacağım ne gerekiyor diye sordum. Kendileri servis taşımacılığı için güzergahları görmemiz gerekiyor. Bu yüzden sözleşmeleri istiyoruz. Ama bir çoğu ile sözleşmemiz yok. İade servisi illaha sözleşme demekte. Ne yapabilirim.

*Sizler gerek kısmi tevkifattan doğan gerekse ihracattan doğan iade taleplerinizde kdv iade servisi için nasıl bir dosya oluşturuyorsunuz.

* Risk raporunu ne zaman nereden alabiliyoruz ?

* Ve en önemli sorum. Vergi inceleme raporu düzenlenirken neleri inceliyorlar. Kısmi tevkifatla ilgili tebliğde geçen karşı taraf kdv2 ile beyan etmişmi ve sahte fatura var mı? Bunlar için yüklediğimiz listelerden elde edilen risk raporu yeterli. Vergi inceleme raporu dedikleri yüklediğimiz listelerden oluşturulan risk raporundan mı ibarettir. Değilse neler incelenir. Dönem komple ele alınır mı?

*Kdv iadeleri ile ilgili tarama/kontrol servisinin yaptığı bir işlem varmıdır.


Sorularıma cevap vererek sadece bana yardımcı olmuyor, bu konuda araştırma yapan bir çok kişiye referans kaynak oluşturuyorsunuz. Vakit ayırıp cevap veren herkese şimdiden teşekkürler.
 
Merhaba
Öncelikle; İadenizi Vergi İnceleme Raporuyla talep etmeniz KDV iade sürecinizi çok fazla uzatacağını söylemeliyim. YMM Raporuyla bu süre dahada kısaltılabilir di. YMM nin ibraz ettiği evraklar vergi dairesinde incelenmiş belge mahiyetinde sayılıyor ancak yinede Gelir İdaresine girmiş olduğunu Listeler Risk analiz raporuna tabi tutuluyor.
41 gün normal bir süredir, bunun dairede sonuçlanması en az 6 ay sürebilir. Vergi İnceleme Raporuna göre özel esaslara tabi bir durumunuzun tespiti halinde bu süre 15 ayı geçebilir.

1-Vergi Dairesine sözleşmeleri ibraz etmeniz yeterli olmayacaktır, 2.aşamada ibraz etmiş olduğunuz sözleşmelerin damga vergilerinin hazineye intikal edip/ettirilmediği sorgulanacaktır.

2-Risk analiz raporunu 2/A talep dilekçesini girdikten sonra ilgili vergi dairesine gidip ordan elle alabilirsiniz.

3-kısmi tevkifattan doğan gerekse ihracattan doğan iade taleplerinizde kdv iade servisi için hazırlanacak dosyalar;

Servis Taşımacılığı İçin;

1)2.Nolu KDV Beyannamelerin Karşı firma tarafından beyan edilip,edilmediği , beyan edildiyse bu beyannamelerin tahakkuk fişleri

2)Firmanın gerçekleştirdiği sözleşmeler ve bu sözleşmelerin damga vergisi ödendi belgesi

3)İmza Sirküsü ve Vergi Levhası

4)Ortakların Nüfus Cüzdanı Fotokopileri ve İkametgah Belgeleri

5)Kira Sözleşmesi ve tapu senedi

6)Bilanço ve Gelir Tablosu

7)KDV Beyannameleri varsa düzeltme beyannameleri

8)İndirilecek KDV Listeleri, Tevkifatlı satışlar Listesi

İhracat Teslimleri İçin;

1)Ticaret Sicil Gazeteleri

2)Ortaklara Ait Nüfus Cüzdanı Suretleri ve İkametgâh Senetleri

3)İmza Sirküleri

4)İş yeri Kira Sözleşmesi / Tapu senedi

5)Kurumlar Vergisi Beyannamesi, Bilanço ve Gelir Tablosu

6)İlgili dönem KDV Beyannameleri

7)İndirilecek KDV Listeleri ve Yüklenilen KDV Listeleri

8)Satış Faturaları Listesi, Satış Faturaları ve Gümrük Çıkış Beyannamesi

9)Gelir İdaresi Liste Alındısı


4- Vergi İnceleme Raporunda neler inceleniyor;
-Öncelikle inceleme işlemin gerçekleştiği dönemi kapsamaz bir takvim yılını kapsar. Örneğin; siz teslimi 2014/04 döneminde gerçekleştirdiniz, sadece 2014/04 dönemi değil , 2014 yılının tümü incelemeye alınır.
-Alt firmalarınız da ve sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyen veya kullanan firmaların olup olmadığı,
-Hakkınızda, sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullandığına veya düzenlediğine ilişkin raporun veya olumsuz tespitin bulunup bulunmadığı varsa tarih ve sayısı ile dönemi ve mahiyeti hakkında kısa bilgi yanında adına tarh edilen vergi ve buna bağlı ceza, gecikme faizi ve gecikme zammına karşı ihtilaf yaratıp yaratmadığı veya ödeyip ödemediği
-Daireniz mükellefiyeti sırasında söz konusu faturalara ait basım ve tasdikine ilişkin bilgi formunun bulunup bulunmadığı,
-Alt firmalarınızla ilgili fatura beyan tutarsızlığı olup olmadığı
-BS/BA mutabakatları
-Hazineye intigal etmeyen vergilerin olup/olmadığı ( örneğin sözleşmelerin damgaları, 2.No.lu KDV beyannamelerin ödenip ödenmediği)
-Çalışan işçi sayıları ve bu bu işçilerin ana faaliyet konusu işi yapabilecek kapasiteye haiz olup/olmadığı

gibi konularda inceleme tabi tutulursunuz

5-Tarama / Kontrol servisinin iade konusunda aktif bir görevi bulunmamaktadır.

Dipnot: 1-İadenizi mahsuben talep ettiğiniz için alt firmalarınıza banka kanalıyla yapmış olduğunuz ödemeleri şimdiden hazırlayın.
2-Mahsuben iade talepleri nakden iade taleplerine göre daha hızlı bir süreç içerisinde işleyebilir
3-Aşağıda hazırlamış olduğum makalelerin linkleri kısmen size ve Tevkifatlı işlem yapıp iade talebinde bulunacak arkadaşlara yardımcı olabilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sayın Denetci_mm ; böyle bir cevaba gerçekten benim ve bir çok arkadaşımızın ihtiyacı vardı. Tüm sorularıma cevap buldum nerdeyse. Zaman ayırdığınız için çok teşekkürler.
 
Selamlar

İşverenin yanında 4a lı çalıstırdıgı Sgk borclarınına mahsuben kdv iademizden mahsubunu internet vd sinden talep edebiliyoruz. İnternet vergi dairesinden sgk 4a borcuna talepde bulunduktan sonra cıktısını allıp SGK ya dilekce ekinde vermemiz gerekiyor mu ?

örnek olarak 10/2014 dönemi SGK 4a işveren borcunu kdv iademinden mahsubunu internet vergi dairesinden 07.11.2014 tarihi itibariyle talep ettim. Cıktısını aldık, bu cıktıyı ilgili SGK müdürlüğüne takip eden ayın 15 ine kadar vermek zorundamıyız ?

Kdv iade taleplerini işverenin bagkur borcuna mahsubunu talep edebiliyormuyuz internetten veya elden dilekce ile ? Bilgidgim kadarıyla bagkur borclarına mahsup olmuyor.
 
Selamlar

İşverenin yanında 4a lı çalıstırdıgı Sgk borclarınına mahsuben kdv iademizden mahsubunu internet vd sinden talep edebiliyoruz. İnternet vergi dairesinden sgk 4a borcuna talepde bulunduktan sonra cıktısını allıp SGK ya dilekce ekinde vermemiz gerekiyor mu ?

örnek olarak 10/2014 dönemi SGK 4a işveren borcunu kdv iademinden mahsubunu internet vergi dairesinden 07.11.2014 tarihi itibariyle talep ettim. Cıktısını aldık, bu cıktıyı ilgili SGK müdürlüğüne takip eden ayın 15 ine kadar vermek zorundamıyız ?

Kdv iade taleplerini işverenin bagkur borcuna mahsubunu talep edebiliyormuyuz internetten veya elden dilekce ile ? Bilgidgim kadarıyla bagkur borclarına mahsup olmuyor.

Selamlar bu konuda uygulama yapan yok mu ?
 
Sayın Fatih Peşen

Aşağıdaki tebliğ sana yardımcı olacaktır

SOSYAL GÜVENLİK PRİM BORÇLARININ KDV İADE ALACAĞINDAN MAHSUP EDİLMESİ SURETİYLE ÖDENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 88 inci maddesinin onüçüncü fıkrasında; prim borçlarının katma değer vergisi iade alacağından mahsubu suretiyle ödenebileceği, bu takdirde katma değer vergisi iade hakkı sahibinin kendisinin, mal veya hizmet satın aldığı ya da iştirak veya ortaklık ilişkisi içinde bulunduğu işverenlerin prim borçları için de mahsup talep edebileceği, bu işverenlerin mahsup talebinde bulundukları ayda muaccel olan prim borçlarının anılan maddenin birinci fıkrasına göre belirlenen prim ödeme sürelerini izleyen onbeş gün içinde mahsup suretiyle ödenmesi halinde yasal süresi içinde ödendiğinin kabul edileceği, ancak prim borçlarının katma değer vergisi iade alacağından mahsup suretiyle ödenmesi talebinde bulunulduğu halde süresinde mahsup edilemeyen veya eksik mahsup edilen prim borçları için 5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesinin birinci fıkrasına göre belirlenen prim ödeme sürelerini izleyen günden başlanarak gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanacağı, Sosyal Güvenlik Kurumunun, Maliye Bakanlığının uygun görüşü ile bu uygulamadan faydalanacak işverenleri; iştigal konusu, işletme türü ve işletme büyüklüğü itibarıyla belirlemeye ve lehine mahsup talebinde bulunan işverenlerin prim borcunu ödeme süresini otuz günü aşmamak üzere uzatmaya yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.
Söz konusu madde hükmünden yararlanmak için müracaat eden işverenlerin (mükelleflerin), işletme türü, işletme büyüklüğü ve iştigal konusu itibarıyla ayrımına gidilmesinin Sosyal Güvenlik Kurumunun bu yolla tahsil edebileceği alacaklarının kapsamını daraltacağı dikkate alınarak bu konuda herhangi bir ayrıma gidilmemiştir. Buna göre, Katma Değer Vergisi Kanununa dayanılarak Maliye Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeler uyarınca, katma değer vergisi iade alacaklarını Sosyal Güvenlik Kurumuna olan prim borçlarına mahsup edilmesini isteyebilecek olan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalı çalıştıran işverenler anılan düzenleme kapsamına girmektedir.
İşverenlerin mahsup talebinde bulundukları ayda, muaccel olan cari aylara ilişkin prim borçlarının katma değer vergisi iade alacağından mahsup suretiyle ödenme süresi, 5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesinin birinci fıkrasına göre belirlenen prim ödeme sürelerinin sona erdiği tarihi izleyen onbeş gündür. Dolayısıyla, prim borçlarının katma değer vergisi iade alacağından mahsup suretiyle ödenmesinin talep edilmesi durumunda, primin, en geç ödenmesi gereken yasal süre; anılan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalı çalıştıran işverenlerden; sigortalılara ait ücretleri her ayın 1’i ila sonu arasına ilişkin olarak ödeyen özel sektör işverenleri yönünden, primin ilişkin olduğu ayı takip eden ayın sonu (vade) yerine, vadeyi izleyen onbeşinci, sigortalılara ait ücretlerin her ayın 15’inden, ertesi ayın 14’üne kadarki döneme ilişkin olarak ödendiği resmi sektör işverenleri yönünden ise, primin ilişkin olduğu dönemi takip eden dönemin sonu (vade) yerine, vadeyi takip eden onbeşinci gün olacaktır.
Örnek 1 - Ücretlerin her ayın 1’i ila sonu arasında geçen süreye ilişkin ödendiği özel sektöre ait bir işyerinde çalıştırılan sigortalılara ilişkin bulunan 2008/Kasım ayına ait prim borcunun, katma değer vergisi (KDV) iadesi alacağından mahsup suretiyle ödenmesinin talep edilmesi halinde, (KDV iadesi alacağından mahsup talep edilmemiş olması durumunda prim borcu en geç ait olduğu 2008/Kasım ayını takip eden 2008/Aralık ayı sonuna, diğer bir ifadeyle 31/12/2008 tarihine kadar ödenmesi gerekmekte iken, prim borcunun KDV iadesi alacağından mahsubu suretiyle ödenmesinin talep edilmiş olması nedeniyle) söz konusu sigorta primine denk gelecek iade tutarının, ilgili vergi dairesince 15/1/2009 tarihine kadar (bu tarih dahil) Sosyal Güvenlik Kurumuna (Kuruma) aktarılması halinde, bahse konu aya ait primler yasal süresi içinde ödenmiş kabul edilecektir. Onbeşinci günün resmi tatile rastlaması ve bu nedenle prim borçlarının onbeşinci günü takip eden ilk iş günü içinde mahsup edilmesi halinde de yine primler yasal süresi içinde ödenmiş kabul edilecektir.
Cari aya ilişkin prim borçlarının yasal ödeme süresinin sona erdiği tarihi izleyen onbeş günlük süre içinde katma değer vergisi iade alacağından mahsup suretiyle ödenmesi sırasında, mahsup edilen tutarın prim borcunun tamamını karşılamaması durumunda, mahsup edilen kısım yasal süresi içinde ödenmiş sayılacak, buna karşın ödenmemiş kısmı, onbeş günlük süre dikkate alınmaksızın, yasal ödeme süresinin sona erdiği tarihten ödemenin yapılacağı tarihe kadar gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle ödenecektir.
Cari aya ilişkin prim borçlarının yasal ödeme süresinin sona erdiği tarihi izleyen onbeş günlük süre geçirildikten sonra katma değer vergisi iade alacağından mahsup suretiyle ödenmesi halinde ise, sözkonusu borçlara, yine onbeş günlük süre dikkate alınmaksızın, yasal ödeme süresinin sona erdiği tarihten ödemenin yapılacağı tarihe kadar gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanacaktır.
Örnek 2 - 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran resmi nitelikteki (B) Kamu Kurumu, 15/11/2008 - 14/12/2008 döneminde çalıştırmış olduğu sigortalıların primlerini en geç 14/1/2009 tarihine kadar ödenmesi gerekmekte iken, prim borcunun KDV iadesi alacağından mahsubu suretiyle ödenmesinin talep edilmiş olması halinde, söz konusu sigorta primine denk gelecek iade tutarının ilgili vergi dairesince 29/1/2009 tarihine kadar (bu tarih dahil) Kuruma aktarılması halinde, bahse konu döneme ait primler yasal süresi içinde ödenmiş kabul edilecektir.
16/9/2003 tarihli ve 25231 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Sosyal Sigortalar Kurumu Alacaklarının KDV İadesinden Mahsup Edilmesine İlişkin Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.
Tebliğ olunur.
 
Sn.Fatih Peşen,
SGK'ya her hangi bir evrak vermenize gerek yok. Onlar sadece vergi dairesinin ödemesini takip ediyorlar. Siz ödemenin süresi içerisinde yapılmasını takip ediniz. Süresinde yapılmazsa 5510 indiriminiz kaybolur ve cezalı duruma düşersiniz.
Biz iki sene önce evrakları süresinde vermemize rağmen vergi dairesinin geç işlem yapmasından ötürü cezalı duruma düştük. Sistemdeki hata nedeniyle ayın 15 inde değil 16 sınında ödeme yapmışlardı. Cezaları ödedik dilekçe verdik sonuç alamadık. 28.11.2013/28835 tarihli resmi gazetede bununla ilgili değişiklik yapılarak süreyi ayın 15 inden 20 sine kaydırdılar. Bunun üzerine ödediğimiz cezaları güncel prim borcumuza mahsup ettirdik.
 
merhaba arkadaşlar. kdv iadesi talebinde bulunmuştum. reediyat tutarı ve tenzil tutarı ne anlama gelmektedir. bilen arkadaşlar varsa cevaplamaları rica olunur.
 

Benzer konular

Üst