Kdv Matrah Arttırımı Sahte Fatura Olayında

husok

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Şub 2006
Mesajlar
453
Konum
istanbul
Merhaba arkadaşlar, mükellefin önceki yıllarda aldığı birkaç fatura hakkında şüpheleri var, bu yıllarla ilgili matrah arttırım yapmak istiyor. sormak istediğim; sadece kdv yönünden matrah arttırımı yapar isek, daha sonra gelir yönünden bir inceleme yapıldığında bu faturalar sahte ise nasıl bir sonuç doğurur?
Şimdiye dek karşılaştığımız incelemelerde hep, 'alışların gerçek işlem olduğu yönündeki mükellef beyanına istinaden' sadece kdvlerinizi düzeltin denildi, hiç g.v. beyanı düzelttiren inceleme memuru çıkmadı. değerli yorumlarınızı bekliyorum.
 
Yasada matrah arttırımı yapılan vergi türü için inceleme tarhiyat yapılmaz dendiğinden bu ibareyi önemli buluyorum. Matrah arttırımı yaparsanız o dönem için kdv beynınızı düzeltirir herhalükarda diye düşünüyorum. Hatta forumda da yazdım daha önce 6111 yasadan matrah arttırımı yaptık bir döneme o dönem için kdv düzeltme istendi sonrasında itirazımız dikkate alınmadı. Daha sonrasında da kdv genel uygulama tebliğine göre özel esaslardan çıkarak herhangi bir şey yapmadık.
 
6736 sayılı Kanun (Vergi Barışı) kapsamında KDV artırımında bulunanların özel esaslar karşısındaki durumu

Bu Tebliğ ile KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IV/E-12.) bölümüne, özel esaslara tabi olan mükelleflerden 6736 Sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” kapsamında KDV artırımında bulunanlara yönelik yapılacak işlemler hakkında açıklamalar eklenmiştir.

Buna göre, Aralık/2015 ve öncesi vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak haklarında bu Tebliğ kapsamında;

- Sahte belge veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanma olumsuz raporu ile

- Sahte belge veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanma,

- Beyanname vermeme,

- Adresinde bulunamama,

- Defter ve belge ibraz etmeme

olumsuz tespitleri bulunan ve bu nedenle özel esaslara tabi olan mükelleflerden 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 takvim yıllarında faaliyette bulundukları dönemlerin tamamına ilişkin olarak 6736 sayılı Kanunun 5 inci maddesi kapsamında KDV artırımında bulunanlar (Bu yıllardan herhangi birinde faaliyete başlanması halinde faaliyete başlanan yıl ve sonraki yıllar için; faaliyetin terk edilmesi halinde ise faaliyetin terk edildiği yıl ve önceki yıllar için artırımda bulunulması gerekir.), artırım tutarlarının tamamını ödedikleri tarihten itibaren özel esaslar kapsamından çıkarılacaktır. Ayrıca, taksit uygulamasından faydalanan mükelleflerin hesaplanan tutarların tamamı ile bir taksite ait tutarın %10’u kadar banka teminat mektubu (herhangi bir kısıtlayıcı şart taşımaması gerekmektedir), devlet tahvili veya hazine bonosu cinsinden teminat göstermeleri halinde taksitlerin tamamının ödenmesi beklenmeksizin genel esaslara dönüşleri sağlanacaktır.

2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 takvim yıllarında faaliyette bulundukları dönemlerin tamamına ilişkin olarak 6736 sayılı Kanunun 5 inci maddesi doğrultusunda KDV artırımında bulunarak özel esaslar kapsamından çıkarılan mükellefler, artırımda bulunulan yıllar için yukarıda belirtilen olumsuzluklar kapsamında tekrar özel esaslara alınmayacaktır.

Özel esaslar kapsamında olmadığı halde KDV artırımında bulunmuş olan mükellefler, artırımda bulundukları yıllarda alım yaptıkları mükelleflerle ilgili olumsuzluklar için yapılacak tespitler dolayısıyla özel esaslar kapsamına alınmayacaktır.
 
asıl sormak istediğim gelir vergisi (yahut kurumlar) yönünden bir tarhiyat yapılabilir mi?
 
acaba aramızda sahte fatura veya kodlu müşteriden gelen fatura düzeltmesinden dolayı Gelir (şirket ise kurumlar) beyanını ve bilançosunu yeniden düzelten var mı?
 

Benzer konular

Üst