Kebir Defteri

anemus

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Şub 2012
Mesajlar
230
Konum
istanbul
Merhaba,
Kebir defteri yazdırırken sayfalar yetmedi, arkasına yazdırabilirmiyim, arkasına yazdırırsam sorun olurmu :(
 
aynı sayıda sayfaya tekrar sığdırma imkanınız varsa, noter ile durumu görüşüp, eskileri imha etmek kaydıyla tekrar tasdik ettirmeye çalışabilirsiniz.
 
Selamlar
Şimdi şöyle bir durum var.
Vergi usul kanununda tutulması zorunlu defterler ile tasdiki zorunlu defterler ayrıımı yapılmıştır.Kebir defteri tutulması zorunlu defter olarak kabul edilmişken, tasdiki zorunlu defterler arasında sayılmamıştır.(bu konuda yüzlerce makale bulabilirsiniz) Fakat yinede hepimiz veya çoğumuz bu defteri de tasdik ettirmekteyiz.VUK açısından tasdiki zorunlu olmayan bir defterde de arka sayfaya yazdırmak,bana göre sorun teşkil etmeyecektir.Kaldı ki defterin tasdiklenmiş olması bence yine durumu değiştirmez.Ayrıca kebir defterini tasdiklemeden kullanan birçok meslektaşımı da (ben tavsiye etmesemde,çünkü işin içinde bir de TTK var) bilmekteyim.
Kişisel görüşüm böyledir.
Saygılar
 
VUK 220 maddesinde defteri kebir tasdiğe tabi defterler arasında sayılmamıştır.
TTK nda tasdiğe tabidir.İki kanun arasında uyumsuzluk var.Dolayısıyla çok zorda kalırsanız durumu düzeltemezseniz tasdiksiz sayfalara döküm almaktan başka çareniz yok gibi.Sıra numaraları takip edecek şekilde.Bazıları bu gibi durumlarda arka sayfayada yazdırabiliyorlar.
VUK açısından defteri kebirin tasdiksiz olmasının bir yaptırımı yok.Ama TTK açısından sahibi lehine delil olma durumunu kaybeder.
Yani olası bir mahkeme durumunda yasal defterler TTK ya göre usulune uygun tutulmadığından sahibi lehine delil olmayacaktır.Bu riski vardır.
 
Bu arada şu mesaj gönderirken yeni mesaj geldi uyarısını bir an önce devreye sokarlarsa çok iyi olur.Ben şu anda sayın twolf tekrar etmiş oldum.
 
Olsun sayın metyo,tekrar edin ne önemi var.ilave edeceğiniz bir değişik cümle bile,yine bilgi açısından önemli olur.
Ama tabiki,bu sorunu bir an önce düzeltmek lazım..
 
İncelemelerde genelde yevmiye defterini istiyorlar. Zaten mahkemelik olmadığınız sürece VUK hükümlerine tabiisiniz. Yani vergi dairesi TTK'yı göz önünde bulundurmaz.
Kebir'de tasdiki zorunlu olmadığından dolayı isterseniz arkasına yazdırın, isterseniz herhangi boş bir A4 kağıda.
 
Olaya hep vergi açısından bakıyorsunuz. İşin bir de sgk ve iş hukuku tarafı vardır.
Vegi inceleme elemanı genelde yevmiye ile yetinir. Ancak sgk müfettişi kebir defterini mutlaka ister.
 

Benzer konular

Üst