Kendi İşyerinde 4/a Sigortalı Olan İşverenin Durumu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan burcak
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
bence değişiklik yapılan tarihte de 4/b li olmamalı, her ne kadar vergi kimlik numarası değişse de ssk işyeri sicil numarası aynı değişmiyor veya işe giriş çıkış yapılmıyor bir nevi ünvan değişikliği diyebiliriz.

Ancak, SGK’nın 2013/11 sayılı genelgesiyle, işverenlerin kendi işyerlerinde SSK’lı gösterilemeyeceği kuralına istisna getirilmiştir. Şöyle ki; Anılan genelgede, “1/10/2008 tarihinden önce kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinde ortaklıklarının başladığı tarihte veya öncesinde, Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında (SSK) sigortalı olanlardan, 1/10/2008 tarihinden sonra da bu çalışmaları devam edenlerin, bu Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.” denilerek, 1/10/2008 tarihinden önce kendi işyerlerinden kendilerini SSK’lı olarak bildirmeye başlayanlara SSK’lı sigortalılık kesintiye uğrayıncaya kadar SSK’lı sigortalılıklarının devam ettirmelerine imkân sağlanmıştır.

Nizam bey bu genelge herşeyi ortaya koyuyor zaten. İşyeri naklini nasıl kesinti olarak algılıyorlar onu çözemiyorum. Napayım şirketin merkezi değişince işyeri dosyasını değiştirmeyeyim mi?
saygılar;
bil_gin

Nizam bey bu genelge herşeyi ortaya koyuyor zaten. İşyeri naklini nasıl kesinti olarak algılıyorlar onu çözemiyorum. Napayım şirketin merkezi değişince işyeri dosyasını değiştirmeyeyim mi?
saygılar;
bil_gin

sn bilgin sizde, işyeri merkez adresi değiştiği için mi kestiler? Bende ltd aş ye çevirdik diye

Anladığım kadarıyla SGK çıkış olduğu an bunu kesinti olarak görüyor.Aslında arada gün kaybı olmadan ortak olduğu şirketler arasında çıkış ve giriş olursa kesinti olmuş olmuyor.Hiç arada gün kaybı olmadan devam ediyor sigorta çünkü.Çok saçma geldi bana.

saygılar;
bil_gin

Malesef bu sgk (eskiden ssk) hep böyle kendine yontar. Ancak yapacak birşey yok, Çıkış oluyor. usul böyle. eskiden ssk nın idari para cezalarına karşı çok dava açıp kazanmıştım.

sn bilgin sizde, işyeri merkez adresi değiştiği için mi kestiler? Bende ltd aş ye çevirdik diye
Bana henüz kesilmiş bir ceza yok AYŞE hanım ben sadece durum tespiti yapmaya çalışıyorum. 2012 yılında şirket merkez adresini Beyazıt' tan İkitelli' ye taşıdım. O dönemde dilekçe ile işlem yapmak istememe rağmen Küçükçekmece SGK kabul etmedi ve mecburen yeni işyeri bildirgesi verip yeni işyeri numarası aldım. Tabi çalışanlarında çıkışlarını nakil olarak yapıp yeni işyerine girişlerini yaptım. Şirket ortakları da çalışanların içerisinde. Sistemde kontrol ettiğimde Bağkur kaydı hiç açılmamış gözüküyor. Kuruma gidip ortalığı karıştırmakta istemiyorum ama 5 sene sonra ortaya çıkarsa işverene yazık arada kaldım.
saygılar;
bil_gin

Yeni işyeri sicil no?? :ıslık: tehlike arz ediyor.
Aynen ama şöyle düşünüyorum mesela ben il değiştirmediğim için tamam diyelim yeni işyeri no tehlike arz ediyor. Başka bir ile taşısam işyerimi ne yapacağım? O zaman hiç suçum günahım olmadan 4\b limi oalacağım?saygılar;
bil_gin

Aynen ama şöyle düşünüyorum mesela ben il değiştirmediğim için tamam diyelim yeni işyeri no tehlike arz ediyor. Başka bir ile taşısam işyerimi ne yapacağım? O zaman hiç suçum günahım olmadan 4\b limi oalacağım?saygılar;
bil_gin

Artık 2008 den sonra SGK diyor ki. " Kendi işyerinde 4a lı olamazsın arkadaşşş"

Peki 2008'den sonra 4A ile devam eden işveren emekli olup, hissesini devrettikten sonra kıdem tazminatı alabilir mi?

Zaten kaybetseydi SGK kayıtlarında çıkardı. 4b ye geçiş yaparlardı. Sorun kalmamış.

Merhaba benim sorum da tarıkk'a benziyor. Ben de 4A'lı bir işverendim fakat ben önce şirketi devredip daha sonra emekli oldum. Bu noktada işten çıkışım kıdem tazminatı almamı sağlayan bir neden midir?

01.10.2008 tarihi ile ilgili bir sorum olacak burda bir yanlış anlaşılmaoluyor aydu-ınlatırsanız sevinirim..
Mükellefimiz 01.01.2008 de sigotalı olarak girdiği işyerine 01.01.2009 da ortak oldu biz 4/a olarak pirimini yatımaya devam ederken kendisine bir yazı geldi 01.10.2008 tarihinden sonra ortak olduğunuz için 4/b ye tabisiniz diye ve bizim ödemiş olduğumuz sgk prim işveren paralarını bize idae edeceklerini ödemneyen bakur paralaırınıda borç yazacaklarını belirttiler. şirkete 01.10.2008 den evvel ortak olsaymış bir sorun olmazmış dedi sgk yetkilileri. genelde sigortalılığında bir kesinti yoksa devam eder diyor 4/a.. sürüncemede kaldık.. konu hakkında bilgisi olan varmı