fonradar

Keşide Edilen Çek Hakkında

suleyman057

Katkı Sunan Üye
Arkadaşlar firma tarafından keşide edilen çekin daha sonra başka bir firma tarafından ilgili firmaya ciro edilmesine ilişkin aşağıda yapılmış olan muhasebe kayıdı doğrumudur? Başa firma vasıtası ile kendi kesmiş olduğu çekin yeniden kendi firmasına ciro edilmesi hukuki açıdan bir sorun teşkil eder mi? Bu konuda yardımlarınızı rica ederim. Saygılarımla,

1- Keşide edilen çek kaydı
------------------------/------------------------
XXX 100
103 100
-----------------------/-------------------------

2- Başka firmadan çek tahsili (Tahsil edilen çek keşide edilen çek)
101 100
XXX 100

3- Çekin tahsil/ödeme kaydı
103 100
101 100

Sayın süleyman057

--Arkadaşlar firma tarafından keşide edilen çekin daha sonra başka bir firma tarafından ilgili firmaya ciro edilmesine ilişkin aşağıda yapılmış olan muhasebe kayıdı doğrumudur?

**Tabi yanlış

--Başa firma vasıtası ile kendi kesmiş olduğu çekin yeniden kendi firmasına ciro edilmesi hukuki açıdan bir sorun teşkil eder mi? Bu konuda yardımlarınızı rica ederim.

**Sayın süleyman Eğer ortadaki alış ve satış veya hizmet v.,v.s doğru ise neden böyle bir işlem yapılıyor. Sonra neden Kasa

bu soruların cevabını yazarsan daha iyi yardımcı oluruz.

Sayın süleyman057

--Arkadaşlar firma tarafından keşide edilen çekin daha sonra başka bir firma tarafından ilgili firmaya ciro edilmesine ilişkin aşağıda yapılmış olan muhasebe kayıdı doğrumudur?

**Tabi yanlış

--Başa firma vasıtası ile kendi kesmiş olduğu çekin yeniden kendi firmasına ciro edilmesi hukuki açıdan bir sorun teşkil eder mi? Bu konuda yardımlarınızı rica ederim.

**Sayın süleyman Eğer ortadaki alış ve satış veya hizmet v.,v.s doğru ise neden böyle bir işlem yapılıyor. Sonra neden Kasa

bu soruların cevabını yazarsan daha iyi yardımcı oluruz.

Sayın Ferhat,

Yanlış anlamadıysam kasa hesabı kullanılmamış

320 100 TL
103 100 TL

Sayın Bulent bey,

örnek işlemde kayma olmuş orada yazan 100 ifadesi Zeynep hanımın belirttiği şekilde 100 TL.yi belirtmektedir. Hem çek keşide işleminde mal/hizmet alışı hemde çek ciro işleminde mal/hizmet satışı bulunmaktadır. Ben işlemleri özet olarak (XXX) cari hesap kodlarını kastederek örnek yazdım. Bu konuda yeniden konuyu irdelemenizi rica ederim.

Şöyle bir sıkıntı var. 8.000 Tl üstü olduğunu düşünelim. İlgili tutarların bankadan geçmesi lazım. Çek size geri geldiğinde geçmemiş sayılıyor(Eğer Tahsilini yapmaz iseniz.). Çekin Tahsil edilmeyip iptal edilmesi kanuna aykırı hale geliyor. Kendi açımdan bu şekilde düşünüyorum.

Öncelikle çekler 100 kasa hesabında izlenmez.
1-Firma kendi çekini keşide ediyorsa 320 B/103 A olarak kayıt yapar.
2-Ödendiği zaman 103 B/102 A kaydı yapılır.
3-Başka bir firmanın çeki alındığı zaman 101 B/ 120 A kaydı yapılır.
4-Bu çek tahsil edilirse 102 B/101 A kaydı yapılır
5-Bu çek ciro edilirse 320/B /101 A kaydı yapılır. (320/329/veya ilgili başka hesap)
6-Firma kendi keşide ettiği çeki alırsa madde 3 kaydı yapılır.

Sayın Ferhat,

Yanlış anlamadıysam kasa hesabı kullanılmamış

320 100 TL
103 100 TL

Haklısınız Zeynep hn. Ben konuya devam ederken devamı çıkmamış konum eksik kalmış. Kasa v.b ifadelerini kullanmak istemiştim. Konu bende de Arkadaşım bulent249 çağrışımı izlendirdi.

Öncelikle çekler 100 kasa hesabında izlenmez.
1-Firma kendi çekini keşide ediyorsa 320 B/103 A olarak kayıt yapar.
2-Ödendiği zaman 103 B/102 A kaydı yapılır.
3-Başka bir firmanın çeki alındığı zaman 101 B/ 120 A kaydı yapılır.
4-Bu çek tahsil edilirse 102 B/101 A kaydı yapılır
5-Bu çek ciro edilirse 320/B /101 A kaydı yapılır. (320/329/veya ilgili başka hesap)
6-Firma kendi keşide ettiği çeki alırsa madde 3 kaydı yapılır.

Değerli Üstad,

Zaten çekleri kasa hesabında takip etmiyorum orada yazan 100 kasa hesabını değil 100 TL.yi ifade ettiğini Zeynep Hanımda bende belirtmiştim. Asıl sorum çeklerin nasıl kayıt olacağı değil firmanın kendi keşide etmiş olduğu çeki daha sonra firmaya ciro edilerek geri döndüğünde;
1- Firma 101 hesap ile 103 hesabı karşılıklı çalıştırarak hesap bakiyelerini kapatabilir mi?
2- Hukuki açıdan firmanın kendi keşide etmiş olduğu çekin ciro edilerek hesaplarına alması bir sıkıntı doğurur mu?

Değerli Üstad,

Zaten çekleri kasa hesabında takip etmiyorum orada yazan 100 kasa hesabını değil 100 TL.yi ifade ettiğini Zeynep Hanımda bende belirtmiştim. Asıl sorum çeklerin nasıl kayıt olacağı değil firmanın kendi keşide etmiş olduğu çeki daha sonra firmaya ciro edilerek geri döndüğünde;
1- Firma 101 hesap ile 103 hesabı karşılıklı çalıştırarak hesap bakiyelerini kapatabilir mi?
2- Hukuki açıdan firmanın kendi keşide etmiş olduğu çekin ciro edilerek hesaplarına alması bir sıkıntı doğurur mu?

1-Evet yapabilir ama benim tavsiyem çekin bankadan dolaşmasıdır. Aksi halde çekin iptal işlemi gerekir.
2-Hayır çekte şekil şartları tamamsa , herhangi bir başka çekten farkı yoktur. Bir yandan kendi çekinizi bankadan öder. Diğer yandan da tahsil olunan çeki banka hesabınıza yatırabilrisniz. En sağlıklısı , aynı bankayı kullanmayın. Çek x bankasından keşide edilmiş ise Y bankasına yatırın.

1-Evet yapabilir ama benim tavsiyem çekin bankadan dolaşmasıdır. Aksi halde çekin iptal işlemi gerekir.
2-Hayır çekte şekil şartları tamamsa , herhangi bir başka çekten farkı yoktur. Bir yandan kendi çekinizi bankadan öder. Diğer yandan da tahsil olunan çeki banka hesabınıza yatırabilrisniz. En sağlıklısı , aynı bankayı kullanmayın. Çek x bankasından keşide edilmiş ise Y bankasına yatırın.

Üstadım cevabınız ve ilginizden dolayı çok teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Sayın nguroy;

Soru :1- Firma 101 hesap ile 103 hesabı karşılıklı çalıştırarak hesap bakiyelerini kapatabilir mi?

Cevap: Evet yapabilir ama benim tavsiyem çekin bankadan dolaşmasıdır. Aksi halde çekin iptal işlemi gerekir.

Sayın guroy bu çeklerin ikiside firmaya ait ''firma tarafından keşide edilen çekin daha sonra başka bir firma tarafından ilgili firmaya ciro edilmesine''

Böyle bir şey olabilir mi ? Kendi çekim daha sonra bana ciro edilebilir mi ? Üstüne üstlük 101 hesap ile 103 nasıl karşılıklı kapatılır.

Soru :2- Hukuki açıdan firmanın kendi keşide etmiş olduğu çekin ciro edilerek hesaplarına alması bir sıkıntı doğurur mu?

Cevap :Hayır çekte şekil şartları tamamsa , herhangi bir başka çekten farkı yoktur. Bir yandan kendi çekinizi bankadan öder. Diğer yandan da tahsil olunan çeki banka hesabınıza yatırabilrisniz. En sağlıklısı , aynı bankayı kullanmayın. Çek x bankasından keşide edilmiş ise Y bankasına yatırın.

Benim anlayamadığım kendi keşide ettiği çeki hem ödeyip ,hem nasıl tahsil edecek.

Sayın nguroy

Anlaşılmayacak birşey yok. Çek keşide edilip alacaklıya verildikten sonra işlem tamamlanmıştır. Çek artık dolaşımdadır. TTK hükümlerine göre tabidir. Bir ödeme aracıdır.
Çok düşük bir olasılıkla çek dönüp dolaşım yine keşide eden firmaya geldiyse yukarda yazdım Çekin keşilde edildiği bankadan değil başka bir bankadaki hesabına yatırmak uygun olur.
Firmanın sadece bir tek hesabı varsa çek de o hesap üzerine keşide edilmiş ise artık o zaman tahsilat/tediye yapılmasına gerek yoktur. Hesaben kapatılabilir . Çek de iptal edilip bankaya yazı ile iade edilir.

Olmadı Sayın nguroy inan anlamadım ''Çek keşide edilip alacaklıya verildikten sonra işlem tamamlanmıştır'' Burda hem borçlu,hem alacaklı benim yani bu işlem şöyle ben özetliyeyim Ben faturayı aldım.Bunun bankadan dönmesi yada çekle dönmesi lazım.Bu işi yapacak adamın gücü yok o zaman ben çekimi keseyim sana vereyim sende ciro et bana ver. İnan olay tama anlamı ile böyle birşey böyle olmaz.

''Çekin keşilde edildiği bankadan değil başka bir bankadaki hesabına yatırmak uygun olur. '' Bir çekin bir tane hesabı olur başka bir bankada hesabı olmaz.

Ben burda sizin iyi niyetinizden şüphem yok fakat böyle muhasebe işlemi olmaz.

Ferhat hocam,
Nizam beyin demek istediği. Çekin iptalini değil Çekin tahsilatını gerçekleştirindi. Farklı bankadan kastı ise Eğer çeki A bankasından keşide etmiş iseniz Tahsilatını B bankasında yapındı.

Bende Kendi keşide ettiği çek olsa bile Tahsilat yapmasından yanayım. Nedeni ise ;
1-Eğer çeki iptal ederse çekin arkasındaki cirolar yok hükmündedir.
2-8.000 TL. üstü işlemlerin bankadan geçme zorunluğu var Eğer çekin iptali gerçekleşirse bankadan geçmemiş sayılacaktır.
3-Vergi daireleri Bazen ödeme tevsiki istediği zamanlar ÇEkleirn bankadan tahsil edildiğine dair ilgili bankadan yazılı belgede istemektedir. Aksi taktirde vergi dairesi ilgili alımın tenzilini istemektedir.

Ferhat hocam,
Nizam beyin demek istediği. Çekin iptalini değil Çekin tahsilatını gerçekleştirindi. Farklı bankadan kastı ise Eğer çeki A bankasından keşide etmiş iseniz Tahsilatını B bankasında yapındı.

Bende Kendi keşide ettiği çek olsa bile Tahsilat yapmasından yanayım. Nedeni ise ;
1-Eğer çeki iptal ederse çekin arkasındaki cirolar yok hükmündedir.
2-8.000 TL. üstü işlemlerin bankadan geçme zorunluğu var Eğer çekin iptali gerçekleşirse bankadan geçmemiş sayılacaktır.
3-Vergi daireleri Bazen ödeme tevsiki istediği zamanlar ÇEkleirn bankadan tahsil edildiğine dair ilgili bankadan yazılı belgede istemektedir. Aksi taktirde vergi dairesi ilgili alımın tenzilini istemektedir.

Gereken cevap gayet açık verilmiş sn Ferhat.