Kesilen Faturalarda Yüksek Oranlı İskonto Bedeli

Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
37
Sevgili arkadaşlar,

imalat yapan bir firma imal ettiği malları Toptan Liste fiyatı üzerinden kesmiş olduğu faturalarda %50-55 arası iskonto uygulamaktadır.

Maliyenin bu kadar yüksek iskonto yapamazsınız veya belli bir tutardan fazla iskonto oranı uygulayamazsın diye bir yaptırımı olabilirmi.

Konuyla ilgili Danıştay kararları mevcutmu.

Veya başından böyle birşey geçen arkadaşlarımız varmı
:?:


İyi Çalışmalar
 
Merhaba,
Sayın Murat Tosun, yapılacak iskontonun oranı ile ilgili herhangi bir yasal oran yoktur. Piyasa koşullarına göre istediğiniz kadar iskonto uygulayabilirsiniz.

Sayın mm_mb (keşke adını yazmış olsaydın hitap etmek daha kolay ve anlamlı olurdu),
Örtülü kazanç dağıtımını sorunun neresinden çıkarmış olduğunu anlayamadım ama, soruda ortaklara yapılan satışlardan bahsedilmiş olsa ve piyasadaki alıcılara %25 yapılırken ortaklara veya iştiraklere %50-55 iskonto uygulanması halinde örtlü kazanç dağıtımından söz edilebilirdi.
 
,
aşagıdaki yaklaşım dergisindeki alıntı faydalı olur umarım.

II- İSKONTOLARIN KDV KARŞISINDAKİ DURUMU

A- İSKONTOLARIN KDV MATRAHINA DAHİL OLMAMASI İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR
Ticari hayattaki tatbikat ve diğer ülkelerdeki KDV uygulamaları dikkate alınarak, KDV matrahına dahil olmayan unsurlar, KDVK’nın 25. maddesinde hükme bağlanmıştır. Sözü edilen maddenin (a) bendinde, teslim ve hizmet işlemlerinde fatura ve benzeri belgelerde gösterilen ticari teamüllere uygun miktardaki iskontoların KDV matrahına dahil olmadığı belirtilmiş bulunmaktadır.
Maddenin gerekçesinde ise, iskontolar konusunda bir ayırıma gidildiği ve işlem anında yapılmayan, dolayısıyla faturalarda da gösterilmeyen iskontoların matrahtan düşülmesine imkan tanınmadığı ayrıca belirtilmiştir. KDV uygulamasında “işlem”den kastedilen husus ise, verginin konusuna giren mal teslimleri ve hizmet ifalarıdır.
Bu açıklamalara göre, iskontoların KDV matrahına dahil olmaması için;
- İskonto miktarı mal ve hizmet satışına ilişkin olarak düzenlenen fatura veya benzeri belgelerde ayrıca gösterilmelidir.
- İskontolar ticari teamüle uygun olmalıdır.

İskontoların “ticari teamüllere uygun olması”ndan kastedilen husus ise, satılan mal veya hizmetin piyasasında genel olarak yaygın bir biçimde uygulanan miktarlarda ve malın asıl bedeline nazaran makul tutarda yapılmış olmasıdır.
İskontoların, KDV matrahına dahil olmaması için, yukarıda belirtilen her iki şartın birlikte gerçekleşmesi gerekir. Aksi halde, iskontoların KDV matrahından indirilmesi mümkün değildir. Ayrıca satılan mal ya da hizmet karşılığında düzenlenen fatura veya benzeri belgelerde gösterilmeyip sonradan bir dekontla bildirilen iskon-toların, KDV matrahından indirilmesi de söz konusu değildir (1). Nitekim Danıştay tarafından verilen bir Kararda da “KDVK’nın 25. maddesinde tanımlanan iskontodan, satıcı firmanın mal teslimi sırasında ticari teamüllerin öngördüğü koşul ve miktarda yaptığı mal satış iskon-tosunun anlaşılması gerektiği, satıcı firmanın sonradan alıcı firma lehine dekontla yaptığı iskontoların ise bu kapsamda olmadığı” belirtilmiştir (2).
Öte yandan, ticari teamüllere uygun olmayan iskontolar, fatura veya benzeri belgelerde gösterilseler dahi, KDV matrahından indirilemeyecektir.
 
Sayın Başkan;

Benim bildiğim ve hocalarımızın bize anlattığına göre ticari teamüllere uyacak sekilde ve sektörel bazda belli iskonta limitleri vardır.Hatta ticaret odası her yıl bu iskonto oranlarını yayınlar.Vergi denetimlerinde ise denetmenler bu oranlardan daha fazla olan iskontoları kabul etmezler.Hatta gene hocalarımızın bize anlattıgına göre adam dükkanındaki 100 liralık malı müşteriye 50 liraya satamaz.İlk olarak o malın degerinin 50 lira oldugunu komisyon kararıyla belgelendirip ondan sonra o fiyata satabilir.Bu acıklamalarımda hata veya yanlısım varsa lütfen düzeltiniz.

Saygılarımla;
 
Merhaba,
Sevgili Kanarya (Bende Fenerbahçeliyim), aslında ikimizde aynı şeyi söylüyoruz. ben ilk mesajımda kısaca "Piyasa koşullarına göre istediğiniz kadar iskonto uygulayabilirsiniz. " demiştim zaten. Cümlemi senin kullandığın şekle çevirirsem "ticari teamüllere uygun olması şartıyla istediğiniz kadar iskonto yapabilirsiniz" şeklini alacaktır.

Ben (eğer atlamadıysam) hiç bir kanunda aksine bir hüküm bilmiyorum. Gidin piyasadan kaynak elektrodu alın. Bakalım pazarlıkla %kaç iskonto alacaksınız. Ben size 3 ay vadeli alımda %30 ile %40 arasında iskonto alacağınızın garantisini veririm. Birde sipariş miktarı yüksek ise fabrikalar peşinizden ayrılmayacak bu oranlar en az 10 puan daha yukarı çıkacaktır. Üstüne birde peşin öderseniz en az 10-15 puankaptınız demektir. Maliye hiç bir zaman hiçbir elektrod firmasına neden bu kadar iskonto yapıyorsun demiyor çünkü piyasada iskontolar bu şekilde oluşmuş.
Ama başka bir üründe piyasada oluşan iskonto %25 olarak uygulanıyordur. Bu üründe %55 uygularsanız maliye tabiki yakanıza yapışacaktır. Ama yakanıza yapışmasının sebebi iskonto oranınızın yüksekliği değil, aslında piyasa fiyatlarıyla sattığınız ama faturaları düşük bedelle kestiğiniz için olacaktır.
 
Sevgili Arkadaşlar,

Açıklamalarınız için öncelikle teşekkür ederim.

Yüksel oranlı iskonto uygulayan firma Yatak, Koltuk ve Kanepe imalatı yapmaktadır. Bildiğiniz üzere bu sektörde 5-6 büyük firmanın harince yeni yeni markalaşmaya çalışıp, piyasada bir yer edinmek isteyen firmalar büyük çoğunluğu oluşturmaktadır. Firmanın yapmış olduğu belli yerlerde ve illerdeki mağazalara bayilik vererek ismini duyurarak markalaşmak ve ürünlerini diğer rakip firmalardan ucuza pazarlamak. Hal böyle oluncada liste fiyatlarından büyük iskontolar yapmak kaçınılmaz oluyor.
Piyasada başka firmalarda da uygulamalar faturanın direkt olarak iskonto yapıldıktan sonraki şekilde kesilmekte. Ama bu firmaların çoğunun kesmiş olduğu fatura tutarları ile liste fiyatları arasında aşağı yukarı %50-55 arası bir fark çıkmaktadır.

Bizim yaptığımız uygulamanın doğru olduğunu düşünmekteyiz. Çünkü faturanın direkt iskonto yapılmış tutarla kesilmesi ile liste fiyatları arasında yarı yarıya bir fark oluşmaktadır ki. Bunun izahını vermenin daha zor olacağı kanısındayım.

Yorumlarınızı bekliyorum
:idea:
İyi Çalışmalar
 
Merhabalar

KDVK 25. maddesinde matraha dahil olmayan unsurlardan bahsederken “teamülle uygun miktardaki ıskontolar” demek suretiyle bu konuda bir sınırlama getirmiş bulunmaktadır.

Ancak bu son günlerdeki moda tabirle “iki ucu açık” bir kavramdır. Teamüllerde kesinlik yoktur. Bu bakımdan bunun taktiri denetim elemanının ve bilirkişinin inisiyatifindedir.

Aşağıda verdiğim Danıştay Kararında %15 oranında bir ıskontodan bahsedilmektedir.

Dikkat edilirse Danıştay’da kendisine “ticari teamül nedir?” diye soruyor. O bakımdan bu ayağı yere basan bir konu gibi görünmüyor.
-----------------------------
Selamlar
Osman Erol
……………………………………………………………………………………………….
T.C.

DANIŞTAY 9. DAİRE

E. 1997/2422 K. 1998/463

T. 11.02.1998

ÖZET : Iskonto, fatura ve benzeri üzerinde gösterilmeli ve ıskonto miktarı ticari teamüllere uygun olmalıdır ki bu oran % 15`tir. Bu nedenle vergi aslı yönünden temyiz itirazının reddi gerekir. ancak olayın oluşu ve matrahın bulunuş biçimi dikkate alınırsa KDV`ye bağlı olarak kaçakçılık cezası yerine kusur cezası kesilmesinin daha uygun olduğu anlaşıldığından kararın bu yönden bozulması gerektiği hakkında.

İstemin Özeti: Özel televizyon yayıncılığı yapan yükümlü şirketin işlemlerinin incelenmesi sonucunda, 5 ayrı yazılı basın kuruluşu ile yaptığı anlaşma gereğince televizyonda yapılan reklamlardan dolayı reklam veren şirketlerden aldığı ücret tutarları üzerinden % 99 basın indirimi adı altında ıskonto yaparak fatura düzenlediği, böyle bir uygulamanın vergi zıyaına sebep olduğu, ticari teamüllere göre % 15 olması gerektiği yolunda yapılan hesaplama sonucunda düzenlenen vergi inceleme raporuna göre re`sen tarh edilen kaçakçılık cezalı katma değer vergisine karşı açılan davayı; Katma Değer Vergisi Kanununun matraha dahil olmayan unsurlar başlığını taşıyan 25. maddesinin ( a ) bendinde, teslim ve hizmet işlemlerinde fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen ticari teamüllere uygun miktardaki ıskontoların matraha dahil olmadığının hükme bağlandığı, açıklanan bu hüküm karşısında fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen ıskonto bedelinin matraha dahil olmaması için ticari teamüllere uygun bir miktarda olması gerektiği, olayda ise davacının kendilerine reklam veren firmalardan aldığı ücretle ilgili olarak düzenlediği faturaların bir kısmına % 15 ıskonto uygularken 5 ayrı basın kuruluşuna düzenlediği 12 adet fatura bedeline % 99 ıskonto uyguladığı, böyle bir uygulamanın yerinde bulunmadığı, diğer taraftan davacı şirket vekili diğer basın kuruluşları ile firmalar arasında buna benzer yüksek oranlı ıskontoların yapıldığı ve bu durumun teamül oluşturduğunu ileri sürmekte ise de, ibraz edilen sözleşmenin içeriği itibariyle bir reklam alma-verme münasebetini içermediğinden bu iddiasının kabul edilmesinin mümkün olmadığı gerekçesi ile reddederek kaçakçılık cezalı katma değer vergisini onayan Bursa Vergi Mahkemesinin 04.03.1997 tarih ve 1997/277 sayılı kararının; reklam sektöründe ticari teamül araştırması yapılmadığı, % 99 oranındaki ıskontonun ticari teamül çerçevesinde belirlendiği, üretici firmalar ve ajanslar aracılığı ile televizyon şirketlerine intikal eden reklamın yayınlanacağı süre, zaman ve hangi program arasında yayınlanacağı hususunda fiyat tespitinin yapıldığı, izleme oranı düşük saatlerde reklam talep edenlerin ıskontosunun yüksek olduğu, açıklanan bu hususların bilirkişi marifetiyle tespiti gerekirken bu hususta araştırma ve inceleme yapılmadığı, denetim elemanınca diğer faturalar üzerinde durulmadığı, TRT`nin % 54`e varan nispetle ıskonto yaptığı, olayda re`sen takdir nedeni bulunmadığı, kaçakçılık cezası kesilmesinin yerinde olmadığı iddiası ile bozulması isteminden ibarettir.

Savunmanın Özeti: Temyiz isteminin reddi gerekeceği yolundadır.

Savcı Y.Ö.`nün Düşüncesi: Uyuşmazlık, özel televizyon yayıncılığı yapmakta olan davacı şirketin, 5 ayrı yazılı basın kuruluşu ile yaptığı anlaşma gereği yayınladığı reklamlar karşılığında düzenlediği 12 adet faturada % 99 ıskonto yapması üzerine, salınan kaçakçılık cezalı Katma Değer Vergisinden doğmuş olup, vergi mahkemesince inceleme elemanı tarafından % 15 ıskonto nispeti uygulanmak suretiyle yapılan hesaplama sonucu bulunan fark matrah üzerinden salınan kaçakçılık cezalı Katma Değer Vergisinde isabetsizlik görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 25. maddesinin a bendinde, teslim ve hizmet işlemlerinde fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen ticari teamüllere uygun miktardaki ıskontoların matraha dahil bulunmadığı hükme bağlanmıştır.

Bu yasal düzenlemeden anlaşılacağı üzere ıskontonun KDV matrahına dahil edilmemesi iki şartın bir arada bulunmasına bağlıdır.

Iskonto, fatura ve benzeri belge üzerinde gösterilmeli ve ıskonto miktarı ticari teamüllere uygun olmalıdır.

Olayımızdaki uyuşmazlık da, davacı şirketin 5 ayrı şirket adına düzenlediği 12 adet faturada yaptığı % 99 oranındaki ıskontonun ticari teamüllere uygun olup olmadığı noktasından kaynaklanmaktadır. Ticari teamüllere uygunluk nedir? Bu konuda ne bakanlıkça ne de başka bir merci tarafından herhangi bir ölçü ve sınır getirilmemiş ise de, özel televizyon yayıncılığı yapan ve gelirinin büyük bir kısmını televizyonda yayınlanan reklamlardan elde eden davacı şirketin yayınladığı reklamlar karşılığı alacağı ücrete % 99 ıskonto uygulaması ticari teamüllere uygun bulunmamaktadır.

Bu durumda, inceleme elemanınca, matrahın re`sen takdiri yoluna gidilmesi yerinde ise de, yapılan incelemede, uyuşmazlık konusu faturalarda yer alan reklamların süresi, yayın kuşağı zamanı ve reklamın özelliklerinin dikkate alınmadığı görülmüştür.

Oysa, çok izlenen bir program arasında yayınlanan bir reklam ile gece geç saatlerde yayınlanan bir reklam filminin gerek ücret gerekse yapılacak ıskonto bakımından farklılık göstereceği açıktır.

Ayrıca, yine inceleme raporundan, bu tip reklamlar için diğer televizyon kuruluşlarında uygulanan ıskonto oranlarının araştırılarak bir emsal mukayesesi yapılmadığı sadece yükümlü şirketin başka faturalarında yaptığı % 15 ıskonto miktarı esas alınarak yaratılan fark matrah üzerinden cezalı tarhiyat yapıldığı anlaşılmaktadır.

Bu durumda, eksik inceleme sonucu düzenlendiği anlaşılan inceleme raporuna dayalı tarhiyatı aynen onayan vergi mahkemesi kararında isabet görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, yükümlü şirketin temyiz isteminin kabulü ile, vergi mahkemesi kararının yeniden inceleme yapılarak bir karar verilmek üzere bozulması gerekeceği düşünülmektedir.

Tetkik Hakimi Y.U.`nun Düşüncesi: Uyuşmazlık, özel televizyon yayıncılığı yapan yükümlü şirketin televizyon yayınlarında yapılan reklamlardan dolayı reklam verenlerden aldığı ücret tutarından % 99 basın indirimi adı altında iskonto yaparak fatura düzenlediği, böyle bir uygulamanın vergi zıyaına sebep olduğu, ticari teamüllere göre makul ölçüsünün % 15 olması gerektiği yolunda düzenlenen vergi inceleme raporuna göre re`sen tarh edilen kaçakçılık cezalı katma değer vergisine karşı açılan davayı reddeden vergi mahkemesi kararının bozulmasına ilişkin bulunmaktadır.

Temyiz konusu vergi mahkemesi kararının katma değer vergisine ilişkin kısmı dayandığı hukuki ve kanuni nedenlerle yerinde görüldüğünden, ileri sürülen temyiz sebepleri mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte görülmemiştir.

Kaçakçılık cezasına gelince, saptanan matrah yükümlünün defter ve belgeleri üzerinden bulunduğundan vergi aslına bağlı olarak kusur cezası uygulanması gerekirken vergi mahkemesinin kaçakçılık cezasını onamasında isabet bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, yükümlü temyiz isteminin vergi aslı yönünden reddine, ceza yönünden kısmen kabulü ile vergi mahkemesi kararının ceza yönünden bozulması gerektiği düşünülmektedir.

Türk milleti adına hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince duruşma için belirlenen günde yükümlü ... Elektronik Yayıncılık Sanayi Ticaret ve İşl. A.Ş. vekili Av. ...`nın ve Hazine vekili Av. ...`nın geldikleri görülerek, Danıştay Savcısı Y.Ö.`nün katılması ile açık duruşmaya başlandı. Tarafların iddaları dinlenip Savcının düşüncesi alındıktan, taraflara söz verildikten sonra Tetkik Hakimi Y.U.`nun yazılı ve sözlü düşüncesi alınarak gereği görüşüldü: Uyuşmazlık, yükümlü şirket adına 1994 Kasım ayı için tarh edilen kaçakçılık cezalı katma değer vergisine karşı açılan davayı reddederek tarhiyatı onayan vergi mahkemesi kararının yükümlü şirket tarafından bozulması istemine ilişkin bulunmaktadır.

Dosyanın incelenmesinden, özel televizyon yayıncılığı yapan yükümlü şirketin 1994 yılı hesaplarının sınırlı olarak incelenmesi sonucunda, ... Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş., ... Basın Yayın San. ve Tic. A.Ş., ... Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş., ... Yayıncılık San. ve Tic. Ltd. Şti., Gazete ve Matbaacılık A.Ş. ( ... ) gibi basın kuruluşları ile aralarında yaptıkları anlaşma gereğince düzenledikleri protokollerde, karşılıklı olarak reklam yayımlamayı amaçladıkları, tarafların birbirlerine nakit ödeme yapmayacakları, reklam tutarları üzerinden % 99 basın indirimi yapacaklarının belirtildiği ve buna göre davacı şirketin, söz konusu şirketlere verdiği reklam hizmetinden dolayı aldığı teslim bedeli üzerinden uyguladığı % 99 ıskonto nispetinin denetim elemanınca kabul edilmeyerek düzenlenen vergi inceleme raporuna göre uyuşmazlık konusu tarhiyatın yapıldığı görülmektedir.

Olayda taraflar arasında düzenlenen protokollerde tarafların birbirine reklam vermeyi amaçladıkları, ancak birbirlerine karşılıklı olarak sundukları bu reklam hizmetlerine karşılık reklam bedelinin sadece % 1`ini alacak kaydedecekleri, % 99`unu ise almayacaklarını kararlaştırdıkları ve bu % 99`luk kısmı basın indirimi olarak adlandırdıkları anlaşılmaktadır.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 4. maddesinin 2 numaralı bendi "Bir hizmetin karşılığının bir mal teslimi veya diğer bir hizmet olması halinde bunların her biri ayrı işlem olup, hizmet veya teslim hükümlerine göre ayrı ayrı vergilendirilirler." hükmünü taşımaktadır.

Buna göre karşılıklı olarak sunulan reklam hizmetlerinin kural olarak ayrı ayrı ve tam bedel üzerinden vergilendirilmesi gerekmekte, ancak yasanın 25`inci maddesinin ( a ) bendinde yer alan "ticari teamüllere uygun miktardaki" ıskontoların matrahtan düşülmesi mümkün bulunmaktadır.

Vergi idaresinin, normal ticari ıskonto olarak kabul edip matrahtan düştüğü % 15 oranının dosya içerisinde bulunan belgelerin mukayesesine göre vergi mahkemesince de makul bir oran olarak kabul edilmiş olmasında herhangi bir hata görülmemektedir.

Bu nedenle yükümlü şirket hakkında düzenlenen vergi inceleme raporuna göre salınan vergide isabetsizlik bulunmamaktadır.

Ancak olayın oluşu ve matrahın bulunuş biçimi göz önünde tutulduğunda katma değer vergisine bağlı olarak kaçakçılık cezası yerine kusur cezası kesilmesi gerektiğinden vergi mahkemesince kaçakçılık cezasının onanmasında isabet görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, yükümlü temyiz isteminin vergi aslı yönünden reddine, kaçakçılık cezası yönünden kısmen kabulü ile Bursa Vergi Mahkemesinin 04.03.1997 tarih ve 1997/277 sayılı kararının ceza yönünden BOZULMASINA, 11.02.1998 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
 
Sayın Başkan , fb1907 ismi ne kadar anlamlı ise benim ismimde o kadar anlamlıdır.

Örtülü Kazanç Dağıtımı meselesini de ben değil Vergi Denetim elemanları çıkarıyor. Murat Bey %50-55 lik bir iskontodan söz etmiş galiba dikkat etmediniz. Aynı olay başımdan geçtiği için " Örtülü Kazanç Dağıtımı olarak değerlendirebilir" şeklinde bir ifadem var zaten kesinlikle öyle demedim.

Toptan Satış yapan imalatçı bir mükellefim bu şekilde yüksek iskontolu faturalar düzenlemişti, denetim elemanları mükellefimin satış yaptığı firmalarla gizli bir ortaklık içerisinde olduğunu ve örtülü kazanç dağıtımı yapıldığını iddia etmişlerdi. Evet iddia olarak kaldı ama ispatlayana kadar 10-15 günüm heba olmuştu. Bende Murat Bey aynı durumları yaşamasın diye bir uyarı niteliğinde cevap yazmıştım.
Ama burda cevapları ben yazarım diyorsanız...
Eyvallah...
 
sayın mmmb;

ismimdeki anlamsızlığı bana da anlatırsanız cok sevinirim.

Saygılar;
 
Sn. Tosun;

Meslekdaşlar yukarıda KDV yönünden ve ticari teammüller yönünden konuyu açmışlar. Bir de VUK yönünden konuya yaklaşalım;

Bilindiği gibi V.U.K. 274. maddesi gereği emtia; maliyet bedeli değerlenmektedir. Sözkonusu maddede emtianın maliyetinin % 10 unun altında satılamayacağı, eğer satılacaksa da yine VUK 267. maddedeki emsal bedelleri üzerinden değerleme yapılabileceğine hükmedilmiştir.

267. madde de bu esasın uygulanabilmesi için çeşitli koşullar aramıştır. Ortalama fiyat esası uygulanacak hallerde iskonto yapılan malın diğer malların satışından % 25 ve fazla düşüklük gösteremeyeceği belirtilmiştir. Bu maddeye diğer bir esas ta takdir komisyonu tarafından belirlenecek takdir esasıdır. Sanıyorum yukarıda sizin de belirttiğiniz gibi vergi dairesinin "bu kadar iskonto olmaz." savı da bu takdir esasın dayanmaktadır.

Sonuç olarak yapılan iskonto;

1 - TTK yönünden ticari teammüllere uygun olmak,
2 - Maliyet bedelinden % 10 dan fazla düşüklük göstermemek,
3 - Ortalama fiyat esasına uygun olmak kaydıyla uygulanabilir diye düşünüyorum.
 
Onursal TAŞTAN' Alıntı:
Sn. Tosun;

Meslekdaşlar yukarıda KDV yönünden ve ticari teammüller yönünden konuyu açmışlar. Bir de VUK yönünden konuya yaklaşalım;

Bilindiği gibi V.U.K. 274. maddesi gereği emtia; maliyet bedeli değerlenmektedir. Sözkonusu maddede emtianın maliyetinin % 10 unun altında satılamayacağı, eğer satılacaksa da yine VUK 267. maddedeki emsal bedelleri üzerinden değerleme yapılabileceğine hükmedilmiştir.

267. madde de bu esasın uygulanabilmesi için çeşitli koşullar aramıştır. Ortalama fiyat esası uygulanacak hallerde iskonto yapılan malın diğer malların satışından % 25 ve fazla düşüklük gösteremeyeceği belirtilmiştir. Bu maddeye diğer bir esas ta takdir komisyonu tarafından belirlenecek takdir esasıdır. Sanıyorum yukarıda sizin de belirttiğiniz gibi vergi dairesinin "bu kadar iskonto olmaz." savı da bu takdir esasın dayanmaktadır.

Sonuç olarak yapılan iskonto;

1 - TTK yönünden ticari teammüllere uygun olmak,
2 - Maliyet bedelinden % 10 dan fazla düşüklük göstermemek,
3 - Ortalama fiyat esasına uygun olmak kaydıyla uygulanabilir diye düşünüyorum.

Sayın Taştan,

Kesilen faturalarda maliyet bedelinden daha düşük kesilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Bilakis iskonto uygulandıktan sonra imal edip sattığımız mallardan %20 gibi bir kar oluşmaktadır.
TTK yönünden ise benzer firmalar iskonto şeklinde göstermeyipde aşağı yukarı bizim satış yaptığımız tutarlarda fatura düzenlemektidir.


mm_mb' Alıntı:
Toptan Satış yapan imalatçı bir mükellefim bu şekilde yüksek iskontolu faturalar düzenlemişti, denetim elemanları mükellefimin satış yaptığı firmalarla gizli bir ortaklık içerisinde olduğunu ve örtülü kazanç dağıtımı yapıldığını iddia etmişlerdi..

Sayın mm_mb

Satış yaptığımız firmalar bayilerimiz ve pazarlama şirketimiz.
Hem kendi pazarlama şirketimiz ve diğer müşterilerede yapılan iskonto oranları aynı bulunmaktadır. Bunlarla örtülü bir kazanç dağıtımı yapıldığı iddası biraz zor olur diye düşünmekteyim.


Konuyla ilgili yorumlarınızı bekliyorum

İyi Çalışmalar
 
Üst