fonradar

Kıdem Tazminatı Fonu/Ev almak isteyen tazminat müjdesi?

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Ev almak isteyene tazminat müjdesi

09.07.2012 - 12:33

Kıdem tazminatı düzenlemesinden çalışanlara ev alma kolaylığı çıktı. Yeni düzenlemeye göre ev almak isteyen çalışanlar, kredinin özkaynak şartı için kıdem tazminatı hesaplarını kullanabilecek.Yaklaşık 11 milyon çalışanın merakla beklediği kıdem tazminatı reformundan, çalışanlara 'ev' müjdesi çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinatörlüğünde oluşturulan komisyonun hazırladığı taslağa göre çalışanlar, ev almak için kıdem tazminatı fonunda toplanan tazminatlarının yarısını süreyi beklemeden çekebilecek. Örneğin, kıdem tazminatı hesabında 30 bin liralık birikimi bulunan işçi, ev alırken bunun 15 bin lirasını fondan çekebilecek. Söz konusu tutar, çalışanların konut kredilerinde istenen yüzde 25'lik özkaynak şartının yerine getirilmesi için kullanılacak. Böylece, çalışanların ev almak için 'emekli' olmayı beklemelerine gerek kalmayacak.

10 yıl şartı 15 yıla çıkarıldı

Bu arada, son olarak hazırlanan kıdem tazminatı taslağında, daha önce 10 yıl olarak belirlenen ilk çekme hakkı, 15 yıla çıkarıldı. Taslağa göre, çalışanlar kıdem tazminatı fonu oluşturulmasının ardından hesaplarında biriken tazminatlarını, 15 yılın ardından çekebilecekler. İkinci kez tazminatını çekmek isteyen çalışanın ise 1.800 gün daha prim ödemesi gerekecek. Bu sürelerin dışında, emeklilik, malullük ve ölüm hallerinde ise kıdem tazminatı fonunda biriken tutarın tamamı çalışan tarafından tahsil edilebilecek. Tazminatlar ise başvurunun ardından en geç 15 gün içinde ödenecek.

Çifte kıdem tazminatı geliyor

Taslakta, çift işte çalışanlara da çifte kıdem tazminatı verilmesi öngörüldü. Buna göre, çifte kıdem tazminat hakkı daha çok birden fazla işte çalışanlara yarayacak. Örneğin gündüz bir işte gece veya haftasonu bir başka işte çalışan kişiler, işverenle birden fazla kıdem tazminatı sözleşmesi yapabilecek. Bu kapsamdaki işçiler için Kıdem Tazminatı Fonu'nda iki ayrı hesap açılacak. Hesaplar birden fazla mevduat hesabı gibi, ayrı ayrı nemalandırılacak. İşçi, kanuni sürelerini doldurduğunda ise iki ayrı hesabındaki kıdem tazminatını çekebilecek. Söz konusu düzenlemeden, telifle çalışanlar da yararlanabilecek.

--------------------------------------------------------------------------------
Kaynak
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Fonu/Ev almak isteyen tazminat müjdesi?

yazıklar olsun bu kanunu çıkaranlara tam 3 kağatçılar kralı bunlar yahu dünyanın parası birikecek fonda yıllarca çekemeyecem çekeceğim zamanda ev alacaksam yarısını sanki babalarının hayrına bağışlayacaklar diğer hususta çift kıdem tazminat gece veya hafta sonu çalışanlar için yahu adamları bir kaç meslek yapmaya zorlayıp insanlıkdan çıkartıp süründürüp öldürüyorsun sonrada gece ve hafta sonu çalışan ne kadr çalışacaksa ona da kıdem hakkı var diye milleti uyutuyorsun bu siyasilerin hepsi aynı aralarında işsizllik maaşı alan zavallı var mı acaba yuh olsun ve yazıklar olsun diyorum kıdem tazminat fonu çıkarıp imza atanlara vicdansız yalancı bunlar
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Fonu/Ev almak isteyen tazminat müjdesi?

Sakin ol biraz...
Bu ne şiddet, bu ne celal...
Çıksın bakalım, nasıl olacak...
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Fonu/Ev almak isteyen tazminat müjdesi?

sevgili meslekdaşım Nasrettin Hoca testi kırılmadan tokatı yapıştırmış kırıldıktan sonra neye yarar bütün sıkıntılara cevap var ama sorunlar bu fon ile asla çözülmediği gibi daha da büyüyecek piyasada ki insanların çoğu tazminatla ev araba arsa alıp evleniyor iş kuuryor mal mülk sahibi oluyor helede kuurmsal firmada çalışıyorsa şimdi burda 12 yıldır çalışan var 15 yılını doldurunca işten ayrılacak kendi isteğiyle 8 yıllık yıllık izni duruyor 70.000 tl civarı tazminat alacak daha bunun gibi neler neler ne olacak bu iler bende kasımda çıkacağım 10.000 tl tazminatım var hesabımı ona göre yaptım anlaştım şimdi ne olacak ben her 2 senede bir iş değiştiririm kıdem+ihbar yıllık izin alırım şimdi ne yapacam
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Fonu/Ev almak isteyen tazminat müjdesi?

Öncelikle 5 satırlık bir paragrafı tek cümle ile kurduğunuz için ne demek istediğiniz hiç anlaşılmıyor. (Türkçemize dikkat edelim.!
Lütfen Forum Kuralları' na uyunuz.!
)
Kanun çıkmadan önce taslağını okumanızı tavsiye ederim.Eleştirilerinizi de ona göre yaparsınız.Muhalefetci tarzınızdan da kurtulup yapıcı yaklaşmaya çalışın.
Size de katılmıyorum.Sizin işyerinizdeki ya da siz tazminatını alabilirsiniz ancak, alamayan milyonlarca işçi var.Kıdemi, ihbarı, ücretsiz izini, maaşını, eksik yatan primini, hakkını alamadıkları için işverenlerini mahkemeye verenlerin yanında gıkını bile çıkaramayan ne garibanlar var.Mahkemeler bu tür anlaşmazlıklardan geçilmiyor.
En azından haksızlığa uğrayan işçiler için iyi birşey diye bakıyorum.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Fonu/Ev almak isteyen tazminat müjdesi?

sayın zindan zindanda kalmayın aydınlığa çıkın bu kanun taslağını yılalrdır takip ediyorum okuyorum gayet de iyi biliyorum ama baştan aşağıya yanlış evet maalesef bu ülkede hakkınıu alamayan işçi çok çalıştığım yerde de pek çok mahkemelik işçi dosyaları görüyorum herkes almalı hakkını ama bunun yolu bu yeni çıkacak olan kıdem tazminat fonu değil bu fona işverenler seviniyor ve itiraz etmiyor zavallı bilgisiz işçide kötünün iyisidir deyip kabullenmek durumunda kaılıyor başka çaresi yok elbette ki bizim ülkemiz geri olduğu için her başa geçen durmadan kanun değiştiriyor batılı avrupalı ülkelerde her şey oturmuş maaalesef bizim almamız gereken çok yol var bütün sıkıntılara çözüm var ama çözüm bu işçileri mağdur edecek fon değil asla dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak var devlet her zamanki gibi mağdurdan yanaymış gibi görünüp işçiden yana oluyor ne şiş yansın ne kebap misali bu iş öyle göründüğü gibi basit değil
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Fonu/Ev almak isteyen tazminat müjdesi?

Kıdem tazminatında teşhis ile tedavi uymuyor



Doktora gidiyorsunuz ve size soğuk algınlığı teşhisi koyup, tedavi olarak da kolunuzu keseceğiz dese ne dersiniz? Tıpkı bunun gibi mevcut 60 yıldır klasikleşmiş kıdem tazminatının bazı sorunları var ama tedavisi fon değil?



?Allahım kendim için bir şey istiyorsam namerdim sen anneme güzel bir gelin nasip et ? türü bir yakıştırma ile biz işçilerin kıdem tazminatını elinden alıp işi sulandırmak istemiyoruz, onların kıdem tazminatlarını eksiksiz almaları için uğraşıyoruz diyenler gerçekten samimi iseler. Mevcut kıdem tazminatı haklarına dokunmadan, bu haklarına ulaşamayanlara yardımcı olacak çözümler peşinde koşarlar.



Uluslar arası ve yerli sermaye sahipleri kıdem tazminatı kaldırılsın istiyorlar. Hükümet de kıdem tazminatını kaldırıp yerine Kıdem Tazminatı Fonu getirmek istiyor. En baştan belirtelim, kıdem tazminatı fonu kurulması, kıdem tazminatının kaldırılmasının yıllara yayılmış halidir.



***TEŞHİSE GÖRE TEDAVİ ÖNERİN

Deniyor ki;

Kıdem Tazminatı?nı kaldırıp yerine Kıdem Tazminatı Fonu getirmeliyiz, çünkü bazı küçük işletmeler ile iflas eden şirketlerin işçileri kıdem tazminatlarını alamıyorlar teşhis bu ise tedavi kolay.



Cevap;

Madem işçiyi bu kadar düşünüyorsunuz, madem derdiniz kıdem tazminatını işverenden tahsil edemeyen işçileri düşünüyorsunuz, kıdem tazminatı uygulamasına hiç dokunmayın üstüne ?Kıdem Tazminatı Garanti Fonu? kurun ki samimiyetinizi gösterin. Yani, kıdem tazminatı uygulaması aynen kalsın, işverenden kıdem tazminatını alamayan işçilere paralarını ödemeleri için fon kurulsun. Fon için işverene yük getirmeye de gerek yok, şimdiye kadar sadece yüzde 2,5 kadarı kullanılan İşsizlik Sigortası Fonu?nun yüzde 10?unu bu işe ayırırsınız, teşhisinize göre tedavi sağlarsınız.



Deniyor ki;

Taşaron işverenlerin işçilerine her yıl girdi çıktı yapılıyor böylece kıdem tazminatı ödemiyorlar. Biz de bu işçilerinde kıdem tazminatı almalarını istiyoruz.



Cevap;

Derdiniz bu ise kolay. Zaten, taşaronlar işçileri her yıl girdi çıktı yapsa da işçileri mahkemelere gittiklerinde kıdem tazminatlarını ya taşaron işverenden ya da asıl işverenden alıyorlar hem de faizleriyle birlikte. Biz işçilerimiz mahkemelerle uğraşmasın diyoruz diyorsanız onun da çözümü basit, İş Kanunlarına gerekli yasa metnini yazar ve almalarını sağlarsınız.



MAHKEMELERİN İŞ YÜKÜ AZALSIN MI?

Deniyor ki;

Çalışanların işçi alacak davaları ile kıdem tazminatı davaları İş Mahkemelerinin iş yükünü çok arttırıyor, mahkemeler yıllarca sürüyor. İşçiler tazminatsız kalıyor, paralarını alamıyor diye üzülüyorsanız bunun da tedavisi var.



Cevap;

Gerek iş müfettişlerinin gerekse de kamu denetim elemanlarına yetki verirsiniz veya konuyla ilgili bir kamu birimi oluşturup, (Tıpkı Kaymakamlıklardaki Tüketici Hakem Heyetleri gibi) işçi alacakları ile kıdem tazminatı alacaklarında icra ve uygulama yaparsınız. Hatta, gerekli yasal düzenlemeyi yapıp, iflas eden işletmelerde birinci alacaklıyı devlet yerine işçi olarak yazarsınız.



Ali Tezel'in habertürkte yazdığı bir makale
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Fonu/Ev almak isteyen tazminat müjdesi?

Kıdem tazminatının işverenler üzerinde büyük bir yük olarak algılandığı ve tırpanlanmak istendiği bilinen bir gerçektir. AB de son zamanlarda bize baskı yapıyor. Amaç hakları törpülemektir.
30 gün yerine 12 gün verilecek.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Fonu/Ev almak isteyen tazminat müjdesi?

zaten konu hakkındaki uzmanlar taraflı tarafsız herkes bu işin sağlıklı olmadığını söylüyor elbetteki keşke bütün işçiler haklarını alabilse ama bunu bahane ederek böyle bir yasa çıkmamalı zira o kadar çok çevremde ve sizin çevrenizde tazminatlarla mal mülk iş güç sahibi olanlar var ki madem devlet işçiyi koruyor herkesin hakkını korusun tazminat davalarında işverene ödettirsin işçinin haklarını daha güzel daha mantıklı yöntemler bulunabilir ben size başka bir konu daha söyleyim adam 1 yıl 11 ay çalışıyor işten çıkışta kıdem tazmiantı gibi yıllık izin ücretleri günü gününe hesaplanmıyor işçiler burda da mağdurlar onuda çözsünler.Bu kıdem tazminat fonu bu şekliyle yürürlüğe girerse vay hali mize hem de vay ki ne vay bizler tazmiantlar sayaeinde ev araba arsa aldık okullar okuduk iş kurduk şimdi insanların yaşam standartlarını daha da düşürecekler.
 

Benzer konular

Üst