Çalıştığım firma - hakkım olmasına rağmen - kıdem tazminatını vermeyi kabul etmiyor..........etmemekle haklılar çünkü sn.nguroy bey inde ifade ettiği üzre "taşınma"durumu işveren yönünden k.tazminatı ödenmesini gerektirmez(aynı şekilde bu durum ndedeniyle k.tazminatı alma hakkınız doğmaz)-(evlilik nedeniyle olsaydı mümkün idi)
Bu durumda ben de SGK'yı (alo 170) aradım..............ama önce dilekcede ayrılma nedeninin "evlilik"olmadığını söylememişsiniz.
Durumumu anlattım. Onlar da tazminat alma hakkımın olduğunu belirttiler........."evlilik nedeniyle olsaydı hakkınız idi)
Tazminatımı vermemeleri durumunda ne yapmam gerektiğini sordum.
Noterden ihtar çekmem gerektiğini belirttiler.
Bunun da işe yaramaması durumunda ne yapmam gerektiğini sordum.
Bize (SGK'ya)şikayette bulunun dediler.
İş verene verdiğim istifa dilekçesi ile ilgili kafama takılan bir konu vardı, onu da sordum.
İstifa dilekçemi aşağıda belirttim. Onun üzerinden sizlere birkaç sorum olacak.
............
İş yerinizde 11.10.2010 - 24.12.2012 tarihleri arasında çalıştım.
Çalışma süresi içerisinde doğan tüm akdi ve kanuni haklarımı almış bulunuyorum.
İş yerinizden, eşimin başka bir şehirde çalışmasından dolayı taşınmak zorunda olmam nedeni ile resmi süre dahilinde 01.02.2013 tarihinde ayrılmak istiyorum.
............
1. Soru: 1475 sayılı kanunun 14. maddesinde belirtilene göre; benim hiçbir mazeret belirtmeksizin işten ayrılma ve tazminat alma hakkım bulunuyor............bu madde de belirtilen kıdem tazminatını haketme şartları dışındaki haller farklılık arzeder, işverenin insiyatifine kalmış veya sözleşme ile hüküm altına alınan bir durum varsa bu nokta da bağlayıcı olur.
Ben yine de istifa dilekçemde " eşimin başka bir şehirde çalışmasından dolayı taşınmak zorunda olmam gerektiğini " belirttim.
Sırf bu mazereti belirtmem nedeni ile SGK, tazminat konusunun iş verenin insiyatifinde olduğunu belirtti. Doğru mudur?...........doğrudur (ama muhtemelen vermiyecekler gibi vermezler ise neden vermiyorsunuz denilmez
)
Sonuçta hiçbir mazeret göstermeden de işten ayrılabilirdim kanuna göre.............ayrılabilirsiniz ama kıdem tazminatı alamazsınız Ben yine de anlamlı bir neden belirttim...........anlayışla kaşılanabilecek bir durum taşınmanız ama k.tazminatının ödenmesini gerektirecek yasal bir durum değildir.(işveren isterse ödeyebilir)
Benim evlilik cüzdanımı veya nüfus cüzdanımı iş verene göstermem bile yeterli değil midir?.............ayrılma gerekçeniz "evlilik"nedeniyle olsa idi evet ibraz etmeniz yeterli olacaktı. Henüz evliliğimin 1. yılını doldurmadığım belli oluyor.......bu aşamada artık bu noktanın önemi yok çünkü ayrılma nedeniniz "evlilik"değil
2. Soru: İstifamda "İş yerinizde 11.10.2010 - 24.12.2012 tarihleri arasında çalıştım. Çalışma süresi içerisinde doğan tüm akdi ve kanuni haklarımı almış bulunuyorum." ifadesini belirtmem tazminatı almamama neden olur mu?.....hayır bu ifade k.tazminatı alınmasına engel değil,oysa siz "evlilik nedeniyle"ayrılmış olmuyorsunuz 1. ve 2. sorularımdaki ifadelerim nedeni ile tazminat alamama konumuna düşmem durumunda ne yapabilirim?.............işverenin takdiri dışında malisef şu aşamada başkaca yapılabilecek yasal bir şey yok davacı olmanız dışında,kazanırmısınız?özgür iradeniz ile belirttiğiniz iş bu sebebe istinaden hayır
Örneğin; noterden 2. bir dilekçe yazıp, konu ile ilgili yeni bilgim olduğunu ve ayrılış nedenimi " evliliğimin ilk yılını henüz doldurmadım ve işten ayrılmak istiyorum" diyerek
1. dilekçemin iptali gibi bir şey talep edebilir miyim?..............edebilirsiniz ancak işverence kabül edilir mi ?bilinmez.
3. Soru: 11 Ekim 2010 tarihinde işe girdim ve bu hafta 31.01.2013 tarihinde işten ayrılıyorum. 2013 yılına ait yıllık izin alma hakkına sahip miyim? Yani illaki Ekim 2013'te mi o hakkı elde edebiliyorum.............evet Benim eşim yeni işine Aralık 2012'de başladı ve Ocak 2013'te yeni yıla ait yıllık izni aldı............işverenin takdiri,veriledebilir illaki vermek zorunda da değildir Benim de alma hakkım var mı? Varsa bu hakkımı da ücrete dönüştürüp işten ayrılırken alabilir miyim?.............şu an 3.yıl izin hakkınız doğmadığından ücretini talep edemezsiniz çünkü haketmiyorsunuz.
.