Kıdem Tazminatı Hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan elaya
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
11 Ekim 2010 tarihinde girdiğim işimden 2013 Ocak sonu ayrılacağım.
Ayrılma sebebim, eşimin başka bir şehirde iş bulması ve bu nedenden dolayı taşınmak zorunda olmamızdır.
İşten ayrılınca işsiz kalacağım. Henüz bir iş bulamadım.
Ayrıca 6 aylık yeni evliyim.
Bu durumda ayrılacağım iş yerinden kıdem ve ihbar tazminatı alabilecek miyim?
Bildiğim kadarı ile kıdem tazminatını iş veren, ihbar tazminatını da devlet veriyor.
Ayrılma nedenimi "eş durumundan dolayı" olarak göstersem ihbar tazminatı almaya hakkım olur mu?
Acil geri dönüşlerinizi rica ederim.

Şimdiden teşekkürler..

NOT: Kimya Mühendisiyim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Kıdem tazminatını da ihbar tazminatını da işveren veriyor. Siz kendi isteğinizle ayrılacağınız için (kişisel zorunluluklarınız firmayı yasal olarak bağlamaz) tazminat alamazsınız. Tazminat alabilmeniz için işverenin sizi işten çıkartması gerekir.

İhbar tazminatını da kıdem tazminatını da işveren verir..
Kendiniz ayrıldığınız için ihbar tazminatı alamazsınız..
Kıdem tazminatını ise; evlilikten dolayı alabilirsiniz (bayan olduğunuzu varsayıyorum) ..
1475/14 Md.
Hanımlar, Evlendikten sonraki 1 yıl içinde evlilik durumu nedeni ile işten ayrılmalarda kıdem tazminatı alabilirler..

Peki 1475 sayılı kanunun 14. maddesinde yer alan "Feshedilmesi veya kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi veya işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır." ifade ne anlama geliyor? (1475 SAYILI KANUN (14.MD))
Buna rağmen yine de sormak istedim; çünkü yasada değişiklik olacağını duymuştum.

Not: TLHOMR yazdığım yazıyı geç yollayınca size cevap vermişim gibi oldu. Bu arada bilgi için teşekkürler.

Son düzenleme:
Sn elaya,
Bayan calısansanız,
evlilik nedeniyle,nikah tarihinden itibaren 1yıl icinde ayrılıp kıdem tazminatı alma hakkınız vardır.
Sözlesmeyi fesheden tarafın ihbar tazminatı alma hakkı olmaz.

Siz kendi isteğinizle ayrılacağınız için (kişisel zorunluluklarınız firmayı yasal olarak bağlamaz) tazminat alamazsınız. Tazminat alabilmeniz için işverenin sizi işten çıkartması gerekir.

Sn.smmm-ankara nın cevabı da genel anlamda doğrudur.(Kanun(1475/14)hükmü dışında, işci kendi isteğiyle ayrılmışsa.)
ANCAK,olayımızda kadın işcinin "evli olması nedeniyle"evlendikden sonraki bir yıl içinde, bu sebeble işyerinden ayrılma durumu sözkonusu olduğundan,(sn.üyelerin de belirttiği üzre) K.Tazminatı hakkı mevcuttur.

Son düzenleme:
Çalıştığım firma - hakkım olmasına rağmen - kıdem tazminatını vermeyi kabul etmiyor.
Bu durumda ben de SGK'yı (alo 170) aradım.
Durumumu anlattım. Onlar da tazminat alma hakkımın olduğunu belirttiler.
Tazminatımı vermemeleri durumunda ne yapmam gerektiğini sordum.
Noterden ihtar çekmem gerektiğini belirttiler.
Bunun da işe yaramaması durumunda ne yapmam gerektiğini sordum.
Bize (SGK'ya)şikayette bulunun dediler.
İş verene verdiğim istifa dilekçesi ile ilgili kafama takılan bir konu vardı, onu da sordum.
İstifa dilekçemi aşağıda belirttim. Onun üzerinden sizlere birkaç sorum olacak.

............

İş yerinizde 11.10.2010 - 24.12.2012 tarihleri arasında çalıştım.
Çalışma süresi içerisinde doğan tüm akdi ve kanuni haklarımı almış bulunuyorum.

İş yerinizden, eşimin başka bir şehirde çalışmasından dolayı taşınmak zorunda olmam nedeni ile resmi süre dahilinde 01.02.2013 tarihinde ayrılmak istiyorum.

............

1. Soru: 1475 sayılı kanunun 14. maddesinde belirtilene göre; benim hiçbir mazeret belirtmeksizin işten ayrılma ve tazminat alma hakkım bulunuyor.
Ben yine de istifa dilekçemde " eşimin başka bir şehirde çalışmasından dolayı taşınmak zorunda olmam gerektiğini " belirttim.
Sırf bu mazereti belirtmem nedeni ile SGK, tazminat konusunun iş verenin insiyatifinde olduğunu belirtti. Doğru mudur?
Sonuçta hiçbir mazeret göstermeden de işten ayrılabilirdim kanuna göre. Ben yine de anlamlı bir neden belirttim.
Benim evlilik cüzdanımı veya nüfus cüzdanımı iş verene göstermem bile yeterli değil midir? Henüz evliliğimin 1. yılını doldurmadığım belli oluyor.

2. Soru: İstifamda "İş yerinizde 11.10.2010 - 24.12.2012 tarihleri arasında çalıştım. Çalışma süresi içerisinde doğan tüm akdi ve kanuni haklarımı almış bulunuyorum." ifadesini belirtmem tazminatı almamama neden olur mu? 1. ve 2. sorularımdaki ifadelerim nedeni ile tazminat alamama konumuna düşmem durumunda ne yapabilirim?

Örneğin; noterden 2. bir dilekçe yazıp, konu ile ilgili yeni bilgim olduğunu ve ayrılış nedenimi " evliliğimin ilk yılını henüz doldurmadım ve işten ayrılmak istiyorum" diyerek
1. dilekçemin iptali gibi bir şey talep edebilir miyim?

3. Soru: 11 Ekim 2010 tarihinde işe girdim ve bu hafta 31.01.2013 tarihinde işten ayrılıyorum. 2013 yılına ait yıllık izin alma hakkına sahip miyim? Yani illaki Ekim 2013'te mi o hakkı elde edebiliyorum. Benim eşim yeni işine Aralık 2012'de başladı ve Ocak 2013'te yeni yıla ait yıllık izni aldı. Benim de alma hakkım var mı? Varsa bu hakkımı da ücrete dönüştürüp işten ayrılırken alabilir miyim?

Konu ile ilgili acil yardımlarınızı rica ederim.

Şimdiden yorum ve çözüm önerisinde bulanan herkese teşekkür ederim.

Niye illa dilekçenize eşimin işi nedeniyle ayrılacağım diye yazdınız. Bu sizin kazanılmış evlilik nedeniyle kıdem hakkınızı zedeleyebilir.

Çalıştığım firma - hakkım olmasına rağmen - kıdem tazminatını vermeyi kabul etmiyor..........etmemekle haklılar çünkü sn.nguroy bey inde ifade ettiği üzre "taşınma"durumu işveren yönünden k.tazminatı ödenmesini gerektirmez(aynı şekilde bu durum ndedeniyle k.tazminatı alma hakkınız doğmaz)-(evlilik nedeniyle olsaydı mümkün idi)
Bu durumda ben de SGK'yı (alo 170) aradım..............ama önce dilekcede ayrılma nedeninin "evlilik"olmadığını söylememişsiniz.
Durumumu anlattım. Onlar da tazminat alma hakkımın olduğunu belirttiler........."evlilik nedeniyle olsaydı hakkınız idi)
Tazminatımı vermemeleri durumunda ne yapmam gerektiğini sordum.
Noterden ihtar çekmem gerektiğini belirttiler.
Bunun da işe yaramaması durumunda ne yapmam gerektiğini sordum.
Bize (SGK'ya)şikayette bulunun dediler.
İş verene verdiğim istifa dilekçesi ile ilgili kafama takılan bir konu vardı, onu da sordum.

............

İş yerinizden, eşimin başka bir şehirde çalışmasından dolayı taşınmak zorunda olmam nedeni ile resmi süre dahilinde 01.02.2013 tarihinde ayrılmak istiyorum.

............

1. Soru: 1475 sayılı kanunun 14. maddesinde belirtilene göre; benim hiçbir mazeret belirtmeksizin işten ayrılma ve tazminat alma hakkım bulunuyor............bu madde de belirtilen kıdem tazminatını haketme şartları dışındaki haller farklılık arzeder, işverenin insiyatifine kalmış veya sözleşme ile hüküm altına alınan bir durum varsa bu nokta da bağlayıcı olur.
Ben yine de istifa dilekçemde " eşimin başka bir şehirde çalışmasından dolayı taşınmak zorunda olmam gerektiğini " belirttim.
Sırf bu mazereti belirtmem nedeni ile SGK, tazminat konusunun iş verenin insiyatifinde olduğunu belirtti. Doğru mudur?...........doğrudur (ama muhtemelen vermiyecekler gibi vermezler ise neden vermiyorsunuz denilmez
)
Sonuçta hiçbir mazeret göstermeden de işten ayrılabilirdim kanuna göre.............ayrılabilirsiniz ama kıdem tazminatı alamazsınız Ben yine de anlamlı bir neden belirttim...........anlayışla kaşılanabilecek bir durum taşınmanız ama k.tazminatının ödenmesini gerektirecek yasal bir durum değildir.(işveren isterse ödeyebilir)
Benim evlilik cüzdanımı veya nüfus cüzdanımı iş verene göstermem bile yeterli değil midir?.............ayrılma gerekçeniz "evlilik"nedeniyle olsa idi evet ibraz etmeniz yeterli olacaktı. Henüz evliliğimin 1. yılını doldurmadığım belli oluyor.......bu aşamada artık bu noktanın önemi yok çünkü ayrılma nedeniniz "evlilik"değil

2. Soru: İstifamda "İş yerinizde 11.10.2010 - 24.12.2012 tarihleri arasında çalıştım. Çalışma süresi içerisinde doğan tüm akdi ve kanuni haklarımı almış bulunuyorum." ifadesini belirtmem tazminatı almamama neden olur mu?.....hayır bu ifade k.tazminatı alınmasına engel değil,oysa siz "evlilik nedeniyle"ayrılmış olmuyorsunuz 1. ve 2. sorularımdaki ifadelerim nedeni ile tazminat alamama konumuna düşmem durumunda ne yapabilirim?.............işverenin takdiri dışında malisef şu aşamada başkaca yapılabilecek yasal bir şey yok davacı olmanız dışında,kazanırmısınız?özgür iradeniz ile belirttiğiniz iş bu sebebe istinaden hayır

Örneğin; noterden 2. bir dilekçe yazıp, konu ile ilgili yeni bilgim olduğunu ve ayrılış nedenimi " evliliğimin ilk yılını henüz doldurmadım ve işten ayrılmak istiyorum" diyerek
1. dilekçemin iptali gibi bir şey talep edebilir miyim?..............edebilirsiniz ancak işverence kabül edilir mi ?bilinmez.

3. Soru: 11 Ekim 2010 tarihinde işe girdim ve bu hafta 31.01.2013 tarihinde işten ayrılıyorum. 2013 yılına ait yıllık izin alma hakkına sahip miyim? Yani illaki Ekim 2013'te mi o hakkı elde edebiliyorum.............evet Benim eşim yeni işine Aralık 2012'de başladı ve Ocak 2013'te yeni yıla ait yıllık izni aldı............işverenin takdiri,veriledebilir illaki vermek zorunda da değildir Benim de alma hakkım var mı? Varsa bu hakkımı da ücrete dönüştürüp işten ayrılırken alabilir miyim?.............şu an 3.yıl izin hakkınız doğmadığından ücretini talep edemezsiniz çünkü haketmiyorsunuz.

.

sn.
eleya
İyi niyetli biri olduğunuz anlaşılıyor,dilekceniz de doğru olan esas sebebi belirtmişsiniz ama yasal açıdan "evlilik"nedeniyle ayrılma durumunun size kıdem tazminatı hakkı doğurduğunu sanırım önceden(dilekçeyi vermeden önce)bilmiyordunuz,oysa önceki iletiler gayet açıklayıcı

Son düzenleme:

............

............

.
İşyerinize verdiğiniz dilekçede bu yukarıda yazdıklarınız yazıyorsa, işvereninizin kıdem tazminatı ödemek istememesi normaldir, çünkü belirttiğiniz sebeple ayrılarak kıdem tazminatına hak kazanmanız mümkün değil.
ücretli izin hakkını da, 11 ekim 2013 ten bir gün önce bile ayrılmış olsanız KAZANMANIZ MÜMKÜN DEĞİL.
Dilekçenizin iptalini istemek konusunda ise diyebileceğim,
isteyenin bir yüzü kara , vermeyen zenci. İşverenin bu isteğinizi kabul etmeme hakkı var .

Çünkü istifa dilekçemi hazırlayıp verdikten sonra böyle bir hakkımın olduğunu öğrendim. Acemiliğime geldi. Bu benim ilk iş yerim ve dolayısıyla da ilk kez istifa dilekçesi hazırladım. Keşke bu kadar acele etmeseydim de araştırmam sonucu istifa dilekçemi düzenleyip verseydim :(

Şeref Bey,

Öncelikle detaylı bir şekilde sorularıma cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Sanırım yapmış olduğum hata yüzünden kendi kendime sahip olduğum haktan mahrum kaldım.
Yazdıklarınızdan anlaşılan, benim için çok fazla umut yok.
Konuyu Ali Tezel'e sormak istedim; ama o da ücretli danışmanlık veriyormuş doğal olarak; fakat ücretler hakkında nereden bilgi alacağımı bilemiyorum.
Yazışma için birkaç mail adresine ulaştım;fakat çoğuna geri dönüş yapamıyormuş.
Sizce başka yapabileceğim başka ne olabilir? Önerileriniz nelerdir?

tüm yazılanlar baştan beri okudum, evlilik nedeni ile işten ayrılıyorsunuz kim ne derse desin. Biraz muhakeme kuruyorum izin verirseniz; evli olmasanız o işten ayrılmayacaksınız ve eşinizin yanına gelip ev hanımlığı yapmayacaksınız. Sensizliğe demekki 3 ay dayanabildi ve bunun sonucunda sana işten ayrılacaksın dedi :). evinin kadını olacaksın dedi :). yani evlilik nedeni ile ayrılmıyorsan ne için ayrılıyorsun, keyfine göremi ayrılıyorsun, işten ayrılıp başka bir memlekete keyfine göre işşiz bir şekilde mi taşınıyorsun.

Olayı anlamadım ne kadar saçma. İstifa dilekçesine ne yazarsan yaz konunun ana teması evliliğinden dolayı ayrılıyorsun, evli olmasan bağlayıcılığın yok işine devam edecektin. Ayrılma dilekçene "eşimin başka bir şehirde çalışmasından dolayı taşınmak zorunda olmam" diye gayet açık belirtmişsiniz. Evlilik nedeni ile olmasa ne nedenle işi bırakacasınız yani bu kadar açık olan birşey "taşınmak zorunda kalmam nedeni ile" cümlesinin gölgesine sıkışıyor.

Biraz feminen oldum kusura bakmayın ama :) 2 sayfayıda okuyunca biraz doldum. En iyisi bir iş mahkemesi avukatına başvurun. Bildiğim kadarı ile noter ile tekrar yazı gönderebiliyorsunuz. İşverenin şu dilekçeyi kabul ederim ama bunu kabul etmem gibi bir opsiyonu yok. Bir arkadasımda senin gibi bir durumla karşılaşmıştı ve avukat yolu ile halletmişti. yalnız kısa süre çalışmışsınız, tazminatınız dava sürecine değermi bilmiyorum

Burada yorum yapan arkadaslar lütfen beni mazur görsünler ama sanırım sadece söylemleriniz yasalar üzerinde yorum yolu ile.

Sabırlar dilerim, takip sürecine girerseniz dava uzayabilir.