fonradar

Kira Faturası

merihs12

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Ocak 2008
Mesajlar
811
Konum
kocaeli
Mükellefimiz işletme defterine tabii ve bir firmadan ofis kiralar. Fatura 8 aylık olup 10169,52+1830,51 kdv olarak düzenlenmiş. Bu faturanın muhasebe kaydını nasıl yapmalıyım. İşlerken kdv'nin tamamını indirim konusunu yapıp gider kısmında aylık mı işlemeliyim ? teşekkürler
 
Kdv tutarını indirim konusu yapınız.

Kira dağılımınızı dönemselliği baz alarak kayıtlarınıza alınız.
Gelecek yıllara sarkma varsa (280) hesap


760.....
180.....
280..... (Sarkma var ise)
191....
320......
 
İşletme defteri olduğu için tamamını tek seferde gider hs kaydedebilirsiniz.
 
İşletme defteri olduğu için tamamını tek seferde gider hs kaydedebilirsiniz.

1-Burada kiraya veren işletme defteri tutuyor, kiracı değil.

2-Ayrıca kiracı işletme defteri tutsa bile yine de dönemsellik ilkesi geçerlidir, ve tek seferde gider yazılmaz. Ancak doğal olarak 180/280 gibi hesaplar kullanılmayacaktır. Zira VUK md.283 ve 287'deki aktif ve pasif geçici hesaplar sadece bilanço esasına göre defter tutan mükellefler tarafından kullanılabilir. Ancak bu demek değildir ki aktif ve geçici hesapların kullanılamaması işletme hesabına göre defter tutan ve GVK md.38 uyarınca ticari kazancını tahakkuk esası ve dönemsellik ilkesine göre tespit eden mükellefler birden çok hesap dönemine yayılan giderlerini tek bir seferde gider yazabilirler.
 
Son düzenleme:
Dolayısıyla işletme defteri tutan kiraya veren veya kiracı Sayın Koray beyin'de söylediği gibi dönemi geldikçe gelir veya Gider yazılacaktır.
 

Benzer konular

Üst