Kira Sözleşmesinde Muvaazalı Bir Durum

Ayşe Gültekin

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Haz 2013
Mesajlar
216
Konum
Akhisar
Merhaba,

sayın arkadaşlar biliyorumki, aramızda hukuki konularda deneyimli bilgisi olan meslektaşlarım da var..
Bana bir fikir verebilmenizi rica ediyorum..

Bir X A.Ş., bir gerçek kişi ile kira sözleşmesi yapıyor. Gerçek kişiye ait dükkan kiralanıyor. 2.000 TL ye.
Daha sonra kira sözleşmesinde; kiracının kiralayan şeyi, başkasına kiralama yani devir hakkı maddesi yokken, X A.Ş dükkanı bir gerçek kişi vergi mükellefine kiralıyor.
Mükellefin müşaviri bir arkadaşım, bizim meslektaşımız. X A.Ş. ile gerçek kişi arasında franchising sözleşmesi yapılıyor, dükkan devrediliyor.
Fakat X. A.Ş. nin sahibi, yanlış bilgilendirme ve yönlendirme ile dükkan şirketin aktifinde diyip, fatura karşılığı kira ödemesini; KDV Dahil 2000 TL den kesmeye başlıyor. Tabi bu aldatmadan ne devralan gerçek kişi ne de müşavir arkadaşımızın haberi olmuyor, fazla üzerinde durmuyorlar. İnanıyorlar yani. Kira, fatura ile kesileceğinden kira sözleşmesi yapmıyorlar ve meslektaş arkadaşım, vergi dairesine ek işyeri açılışı verirken, kendi bildiğine formaliteden bir kira sözleşmesi düzenliyor ve kiranın fatura karşılığı olacağını beyan edip o şekilde dükkanın açılışını veriyor.

2 ay sonra mülkün asıl sahibi, devralan gerçek kişiyle karşılaşıyor ve sizin burada faaliyetiniz nedir ne yapıyorsunuz derken, iş ayyuka çıkıyor. Şuan da işgal durumunuz mevcut diyor. Siz burada ticaret falan yapamazsınız diyor. Haklı tabiki. Çünkü ilk kira sözleşmesinde devir maddesi yok.

Dükkan sahibi ile devralan gerçek kişi anlaşıyorlar X.A.Ş yi aradan çıkarmak için..Bu sefer kendi aralarında Yeniden kira sözleşmesi yapmaya karar veriyorlar. X.AŞ. nin sahibini dava edecekler, hatta devralan gerçek kişi de sebepsiz yere bilmeden dükkanda işgalci pozisyonunda bulunduğu için manevi tazminat davası açmak üzere avukatlarıyla görüştü.

Ancak, burada bir problem var. Meslektaşımız biraz sıkıntılı. Bana anlattı bu durumu bir hukukçu ile görüşmesini istedim ama bende sizlerle paylaşmak istedim. Vergi dairesine verdiği iki tarafında haberi olmadığı kira sözleşmesinin hukuki durumunda meslektaş için ne gibi sıkıntı doğurur?
bu durumdan mülk sahibinin ve dükkanı devralan gerçek kişinin haberi var. Tabi biraz o kızmış ona bana söyleseydin o X.A.Ş. nin sahibi ile yapmaya zorlardım demiş, biraz aleyhte bir durum gibi geliyor ona..

umarım sadeleyip anlatabilmişimdir olayı.

Ne yapabilir şu durumda meslektaş arkadaşım.
Bu durum hakkında bir fikri olan var mı? rica etsem
 
O SMMM kira kontratındaki imza işini nasıl yapmış? Sahte imza atıldı ise başı belada demektir.
 
Sayın Ayşe Gültekin,

Konu hakkında nekadar çok yazı yazarsanız okadar karışır. Verdiğiniz birçok bilgi çelişkili üstelik yaptığınız yorumlar daha çok karıştırmış ortalığı. Konuyu daha net başlıklar halinde sadeleştirin derim ben. Yani durum tespiti net olsun. Özellikle 3. şahsa kiralama ile devir birbirlerinden çok farklı şeylerdir.
 
Şirket sahibi dükkanının isim Hakkı içindeki malları o şahsa devrediyor. Meslektaş arkadaşımda kendi bildiğine kira sözleşmesi yapıp vergi dairesine vermiş. Şimdi yaptırabilir miyim bu sözleşmeyi aralarında diyor
 
Sayın Ayşe Gültekin,

Mal sahibi ile ilk kiralayan arasındaki kira sözleşmesidir önemli olan, eğer orada başkasına (ahara) kiraya veremez gibi bir madde yoksa önce malsahibi kendi kira sözleşmesini feshedemeyecek, yada feshetmesi için başka bir sebep bulacak. İkinci kiralayanın malsahibi ile bir ilişkisi bile olamaz, eğer bir zararı varsa onu ancak ilk kiracıya rücu ederek gidermek zorunda. Eğer ikinci kiracı malsahibi ile bir kontrat daha yapmaya kalkışırsa ilk kiracı her iki tarafa da tazminat talebinde bulunabilme hakkına sahip olacaktır. Hiç bahsetmediğiniz ama olduğunu varsaydığım durum ise ikinci kiracının kira ödemelerini birinci kiracıya ilk kiracının da kiraları malsahibine ödemeye devam ettiğini varsayıyorum, bu durum da devam ediyorsa sadece kontrata aykırı durumlar nedeniyle dava açılabilir.

Gelelim devredilen mallara, onların asıl sahibi kimdi ki onlar hakkında yorum yapalım?
 
Sayın Ayşe Gültekin,

Paylaştığınız konunun sonucu ne oldu çok merak ettim.
Bizim ile paylaşabilirmisiniz rica etsem.
 
Üst