Kira ve Gelir Vergisi

önmuhasebeci

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 May 2012
Mesajlar
211
Konum
İstanbul
selamlar,

arkadaşlar küçük bir sorum var.

kira geliri elde eden bir kişi,

%25 götürü giderden yararlanıyor,

götürü giderin üzerine, sağlık-eğitim, sigorta poliçe gideri, bağış-yardım harcamaları da eklenip matrahdan düşebiliyor muyuz ?

eğer mükellef gerçek gideri seçer ise,

bina için yaptığı her türlü gider ile beraber (fayans yenileme, cephe izolasyon, kapı pencere yenilemeleri....)

eşi ve çocukları için yaptığı eğitim-sağlık, hayat, sağlık sigortaları, bağış ve yardımları da düşebiliyor muyuz ?

iki usulden birini seçen iki sene bu usulden çıkamıyor bildiğim kadarı ile yani bir sene götürüden faydalanıp ertesi yıl arızi bir şekilde oluşan binadaki yenileme, tamirat giderleri büyük bir meblağ tuttuğu için gerçeğe dönemiyoruz.

teşekkür ederim.
 
Götürü gider yöntemine seçen; sadece %25 indirimden yararlanabilir.
Diğer indirimleri kullanabilmeniz için; gerçek gider yönetimini seçmelisiniz.

Gerçek gider i seçerseniz 2 yıl geçmedikçe vazgeçemezsiniz.
 
Ayşe Hanım, verdiğiniz bilgi ne yazık ki tamamı ile yanlış. Daha önce başka bir başlıkta da açıklamaya çalıştığım gibi gayrisafi irad, giderler, safi irad, matrahtan indirimler ve vergi matrahı kavramlarını bir birine karıştırmamak gerekiyor. Özellikle de gider ve indirim kavramlarını.

Sorulan sorunun cevabına gelince, elektirik, ısıtma, tamirat gibi giderler GVK md.74 uyarınca mühasıran elde edilen gayri safi GMSİ'den düşülür ve safi irada ulaşılır. Safi irada ulaşıldıktan sonra ise GVK md.89'daki indirimler dikkate alınarak safi irattan vergi matrahına ulaşılır. Zaten yıllık beyannameye intikal ettirilen gelirler safi tutarlardır, üstelik mükellefin bir den çok geliri varsa beyannameye intikal eden tüm gelir unsurları GVK md.86'daki ayrıksı haller hariç olmak üzere toplanır. Bu Gelir Vergisi Kanunun sedüler değil, üniter yaklaşımın bir sonucudur.

Yani GVK md.89'daki indirimlerden yararlanıldı diye götürü gider usulü terk edilmiş olmayacağı gibi, götürü gider usulü seçildi diye GVK md.89'daki indirimlerden yararlanılamaz diye bir şey kesinlikle ama kesinlikle söylenemez. İkisinin arasında hiç bir bağlantı yoktur.
 
Koray Bey,

Şirkette çalışan bazı arkadaşlar, kira beyanlarını doldurmam için yardım rica ettiler, bugüne kadar kira beyannamesi ile bir alakam olmadığı için bilemiyorum.
Hatalı bir işlem de yapmak istemiyorum, insanların güveni söz konusu.

Her bir beyannamede,

Öncelikle 2012 yılı için 3.000 istisna tutarı düşüyorum,
ikinci adım %25 götürü gider mi yapmalıyım hesaplarken yoksa,
öncelikle tamirat vs. ile sağlık-eğitim, sigorta giderleri mi dikkate almılıyım öncelikle, giderlerin öncelikle dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum.

son olarak ortaya çıkan matrahın %15'ini hesaplamak sureti ile tarh işleminden tahakkuka geçebilir duruma geleceğim sanıyorum.

anlayamadığım bir husus ısıtma ve elektrik giderinden kastedilen nedir ?

teşekkür ediyorum.
 
Maliye bakanlığı hazırladığı KİRA GELİRİ ELDE EDENLER İÇİN BEYANNAME DÜZENLEME REHBERİ var . Alomaliye sitesinde de var okursanız
sorularınızın cevabı orda var.
 
Hayır sizin dediğiniz gibi olmaz elbette.

1-Aynı anda hem götürü gider, hem de gerçek gider usulü uygulanamaz. İkisinden birini seçmeniz gerek. Ya %25 götürü gider, ya da elektrik, tamirat v.b gerçek giderleri.

2-GVK md.74 uyarınca GVK md.21'deki istisna tutara isabet eden gerçek giderleri indirim konusu yapılamaz.

3-Daha önce de söylediğim gibi eğitim-sağlık gibi kalemler gider değil indirim.

4-Isıtma ve elektrik giderinden kast edilen ısınma ve elektrik giderleridir.

5-Ben sizin yerinizde olsam şirketteki arkadaşlara bu konuda yeterince bilgi sahibimi olmadığımı ve konu hakkında bilgisi olan bir meslek mensubundan yardım alınması gerektiğini açık yüreklilikle söylerdim.
 
2 yıl olayı Götürü gider yöntemi (düzelttim). İki yöntemde aynı anda nasıl seçilebilir. Verg dairesinin rehberinde açık açık seçilemez yazıyor.
 
Sayın YAZ, ben de 6# numaralı mesajımda iki gider yöntemi aynı anda seçilemez dedim zaten, elbette seçilemez. Esas dikkat edilmesi gereken nokta şu ki, GVK md.89'a göre yapılan indirimler gider değil indirim. GVK md.89'un başlığı bile "Diğer İndirimler". Gider ile indirim arasındaki farkı, gayrisafi irad, safi irad, diğer indirimler ve vergi matrahı arasındaki ilişkileri de 3# numaralı mesajımda açıkça ve detaylı olarak yazdım.

Ya sizin bildiğiniz doğru, ya da ben bu işi tamamen yanlış öğrenmişim.
 
Son düzenleme:
sn koray; varolan iki yöntemin adı, gerçek/götürü gider olduğu konusunda hem fikirsek sıkıntı yok. Ayrıntılarına girmedim zaten.
 
Nizam Bey, teşekkür ederim o dökümanı okudum fakat beyannameyi daha önce doldurmadığım için tereddüt ettim.

Koray Bey, teşekkür ederim fakat öğrenmem gerektiğine inanıyorum sorarak, danışarak bir şekilde geliştiriyorum bu akşam daha detaylı okuyacağım beyanname hazırlama klavuzunu...
 
"Diğer indirimleri kullanabilmeniz için; gerçek gider yönetimini seçmelisiniz." Bu cümlenizi doğru kabul edersek götürü gider yöntemini seçen bir mükellef öreneğin beyanname üzerinden çocuğu için yaptığı sağlılk ve eğitim harcamalarını indiremeyecek gibi bir anlam çıkıyor.
Ayşe Hanım rica etsem yukarıdaki cümlenizin yasal dayanağı konusunda ayrıntıya girerek bana ve diğer üyelere açıklama yapar mısınız? Ayrıca bir ayrıntılı açıklama da GVKm.md.74'te götürü-gerçek gider gibi iki yöntem olması ile GVK md.89 arasındaki bağlantı konusunda rica edeceğim?

Bendeniz nacizane bütün cevaplarımı yasal dayanakları ile ayrıntılı olarak yazıyorum.
 
Son düzenleme:
burada ince ayrıntı tamirat kavramını biraz açmak gerekecektir.
kişi kiraya vermiş olduğu evine tamirat yaptırabilir örn verecek olursak eski camlarının yerine pimapen taktırabilir bunu gider unsuru yapabilir fakat bir sonraki sene bu işlemi tekrar yapamaz bunun gibi örn ler ile çoğaltabiliriz tamirat kavramını iyi yorumlamak gerekir.

İyi Günler.
 
Üstadım indirim konusu ile ilgili bir sorum olacak..
Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi veren mükellef indirim yapmak için yüklü miktarda 1 adet sağlık faturası (sağlık testi) verdi.
Fatura çalışmayan eşinin adına kesilmiş lakin faturanın açıklamasında hem eşinin hemde 18 yaşından büyük çalışan kızının yaptırdığı sağlık testleri isim belirtilerek yazılmış.
Normal şartlarda kızı için apılan giderlerini yazmam mümkün değil hem çalışıyor hemde 18 yaşından büyük; bu durumda!
Faturayı sadece eşinin yaptırdığı sağlık testinin tutarını kdv dahil baz alarak indirim konusu yapabilme hakkım var mı? Çünkü yarın vergi dairesi faturaları incelediğinde açıklama kısmında mükellefin kızının ismini görünce sıkıntı yaratır diye düşünüyorum.
Faturaları bu şekilde bölerek indirim yapabilirmiyiz? Yoksa bir indirim faturasını ya tamamen yazacağız yada hiç yazmayacakmıyız.
Teşekkürler.
 
Olur tabi bir sakınca yok, mükellefin eşine isabet eden tutarı ayrıştırıp sadece o kısmını indirim konusu yaparsanız hiç bir sakınca yok. GVK md.89/2'de Türkiye'de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartı var, ancak birden fazla kişinin tek bir belgede bulunmasın durumunda o kişilerden birini ayrıştırmaya da bir engel yok. Yalnız her bir tıbbi işlemi tek tek ayrıştırmaya dikkat ediniz.
 
Olur tabi bir sakınca yok, mükellefin eşine isabet eden tutarı ayrıştırıp sadece o kısmını indirim konusu yaparsanız hiç bir sakınca yok. GVK md.89/2'de Türkiye'de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartı var, ancak birden fazla kişinin tek bir belgede bulunmasın durumunda o kişilerden birini ayrıştırmaya da bir engel yok. Yalnız her bir tıbbi işlemi tek tek ayrıştırmaya dikkat ediniz.

Üstad cevap için teşekkürler.

Yukarıda yazılanları okudum sanki şöyle bir izlenim oluşuyor. Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi veren bir mükellefin (hem kira geliri hemde ortak olduğu şirketten aldığı kar payı var diyelim) beyannamesi yaparken eğer götürü gideri (%25) seçersek sadece bu indirim yapılır sağlık eğitim bireysel emeklilik vb gibi indirimler yapılamazmış gibi bir izlenim var. Oysa %25 indirim sadece kira geliri ile ilgili diğerleri ise msi üzerinden elde edilen gelirin üzerinden yapılan indirim. ikisi farklı gelirler. Neyse tekrar teşekkürler.
 
tekrar selamlar,

en baştan beri sormak istediğim hususa değinmişsiniz.

tek bir gelir unsuru var ise sadece kira geliri gibi bu noktada sıkıntı yok.

fakat personelin yada ortaklardan birisi,

birden fazla kazanç üzerinden beyannamesi verilecek ise ne yapacağız.

değer artış kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı (ortaklığın dağıttığı kar payı gibi) birden fazla kazanç şekli söz konusu ise,
nasıl hareket etmeliyiz.

iyi çalışmalar dilerim.
 
Sayın Önmuhasebeci daha önceki mesajlarımda yeterince detaylı ve yasal dayanakları olan açıklamalar yaptığımı düşünüyorum, lütfen eski mesajlarımı dikkatlice bir kez daha okuyunuz.
 
Üst