Kiralanan ofisten elde edilen kira geliri

NUR ARSLAN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
1 Haz 2005
Mesajlar
367
Merhaba,

Bir doktor, kendi adına kiraladığı muayenehanesinin bir bölümünü 01/12/2004 tarihi itibarıyle, arkadaşının şirketine kiraladı. Kira kontratında; kira, her ayın birinde peşin ödenir şeklinde.
Yalnız yıllık kiranın tamamı; Haziran/2005 de şirket tarafından peşin
ödenmiş.
Stopaj beyanları ve ödemeleri şirket tarafından 3er aylık dönemler halinde yapıldı son dönem hariç....(04-06/2005 dönemi hariç)
Son dönem beyanları henüz verilmedi.KDV ve Stp.
Doktor, 2004 YGV beyanında bunu GMSİ işyeri kirası istisna sınırının altında olduğu için beyan etmedi, stopajın iadesinden de vazgeçti diyelim de KDV durumu ne olacak şimdi?
VD ne, elden kira konratına ek protokol hazırlasa şimdiye kadar neredeydin doktor demez mi VD?

Aşağıdaki eki de okuyup, doktorun durumunda olsanız ne yapardınız diyor, Yorumlarınızı bekliyor, işlerinizde kolaylıklar diliyorum.

EK:

06.07.2005 17:38 Gamze Genç
Soru : Kiraladığım büroda SMM olarak serbest meslek faaliyetimi sürdürmekteyim.Yine aynı durumda olan bir meslektaşımla ofisi paylaşmak için ofisin bir bölümünü kiraladığımda kira gelirim oluşacak.Gelir vergisi açısından durumumu ve kira geliri için karşı tarafa hangi evrakı düzenlemem gerektiği konusunda bilgilerinizi rica ederim.

Cevap : Kiralama gelirinize ilişkin tahsilatınızı serbest meslek makbuzu ile belgeleyin. Ancak, elde edilen gelir, SMK olmadığından GVK 94/2’nci maddesi gereğince stopaj hesaplanmayacaktır. 94/5-a’ncı madde ye göre de stopaj hesaplanmayacaktır çünkü ilgili gelir kira geliri değil ticari karakterde bir gelirdir. Ticari karakterinden dolayı, kiralama işlemi, KDVK’nun 1/3-f’nci maddesi uyarınca KDV’ne tabidir.

Buna göre, kiralama işlemi için makbuz kesmeniz, stoğaj hesaplamamanız, KDV hesaplamanız gerekmektedir.

İSMMMO DANIŞMA BİRİMİ
 
Sayın Arslan,

Çok tartışılacağa benzer bir konu.

Öncelikle ilgili defterdarlıktan mukteza talebinde yarar görüyorum.Sanırım bunu sizde düşünmüşsünüzdür.

Ben yinede kendi düşüncemi açıklayacağım.

1-G.V.Kanununun 70 maddesine göre bir doktorun kiraladığı ofisin bir bölümünü kiraya vermesi Ticari kazanç değil GMSİ (aynı maddenin birinci ve ikinci fıkralarına dayanarak) olduğunu,
2-Şirketin kira stopajı yapmasının doğru olduğunu ancak stopajın ödeme yapıldığı zaman (yıllık ödeme olduğuna göre bu tutar üzerinden) yapılarak beyan edilmesi gerektiğini,
3-Yukarıdaki gerekçelerle doktorun belge düzenlemesine ve KDV hesaplamasına gerek bulunmadığını düşünüyorum.

İlave olarakda doktorun ödediği kiradan kiraya verdiği bölüme isabet eden kısmını serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak düşmemesi gerektiğini düşünüyorum.Doktorun yaptığı kira ödemesinin tamamındanmı yoksa kendi kullandığı bölüme ait kısmındanmı stopaj yapması gerektiği hususunda ise kendi kullandığı kısma isabet eden kiradan yapması gerektiği biraz daha ağır basıyor.
 
Merhabalar,

Sayın M.Kemal Ekici'ye çok teşekkür ederim.

Biliyorum bugün KDVnin de Muhtasar ın da son günü.
Son günü olması nedeniyle bende soru için beyan vereceğim ve sizlerin görüşlerini alıp öyle beyanda bulunmak istiyorum.

Aynı görüşü paylaşan ya da başka görüşü olan var mı demek istiyorum izninizle.....
İyi çalışmalar,
 
İSMMMO'nun görüşlerine katılmıyorum.
 
Sayın Kenan Bey,

Ben de Sayın Ekici ve sizin gibi düşündüğümden; 2004 ve 2005 e ait ilgili dönem beyanlarını ve en son dün sizin mesajınızdan önce de bu doğrultuda vermiştim zaten.
Elbette farklı görüşlere de açık olmalıyız diye düşünürken; bir yanımızda sorumlu olduğumuz iş sahipleri, diğer yanımızda yaptırımlarıyla resmi daireler varken konuyu çok yönlü değerlendirip, objektif ele alıp yorumlamanın gerekliliğinin bizce çok önemli olduğunu da vurgulamak isterim.
Çok teşekkür eder, çalışmalarınızda başarı ve kolaylıklar dilerim.
 

Benzer konular

Üst