Kısa Çalışma Ödeneği Alan Firmalar İçin SGK Teşviki Uygulama Tebliği Çıktı mı?

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,479
Konum
istanbul
Günaydın
Kısa çalışma ödeneği almış firmalar ın kısa çalışma bittikten sonra sgk teşvikinden yararlanmaları ile ilgili kanun çıktı mı ve ayrıca teşvikin nasıl uygulanacağına dair uygulama tebliği yayınlandı mı? Teşekkürler
 
Ben henüz görmedim böyle bir uygulama tebliği.
Sanırım ağustos biterken, temmuz ayına ait başladığı için bu uygulama, o zaman çıkabilir.
 
bu teşvikten yararlanma ne şekilde olacak biliyor musunuz ? temmuz ayında kçö bitirenler dahil dendi, temmuz bildirgeyi gönderirken normal yollayacakmıyız ?
 
  1. Teşvik uygulaması 01.08.2020 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiş olup, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından uygulamanın usul ve esaslarının belirlenmesi ve SGK tarafından konuyla ilgili teşvik programının işletime açılmasını takiben işverenler söz konusu teşvikten yararlanma başlayabileceklerdir.


diyor. Son durum nedir bilemiyorum.

Bu teşvikle alakalı yararlı olacağını düşündüğüm bazı önemli noktalar;

28.07.2020 tarihli, 31199 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan 7252 sayılı “Dijital Mecralar Komisyonu Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden yararlananların çalıştıkları özel sektör işyerlerinde normal haftalık çalışma sürelerine dönülmesi halinde, işverenlere belli şartlarla SGK teşviki sağlanacaktır.

Teşvikten sadece özel sektör işverenleri yararlanabilecektir.

  • İşverenin 4447 sayılı İşsizlik Sigortalı Kanunu'nun geçici 23'üncü madde kapsamında, 1/7/2020 tarihinden önce kısa çalışma başvurusunun olması gerekmektedir.

  • Teşvik, kısa çalışma ödeneğinden yararlanan sigortalılardan dolayı işverenlere sağlanacaktır.

  • İşverenin SGK teşvikinden yararlanabilmesi için; işyerindeki kısa çalışmayı sona erdirmesi ve aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmüş olması gerekmektedir.

  • 31/12/2020 tarihini geçmemek üzere kısa çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren üç ay süreyle işverene teşvik verilecektir.

  • 5510 sayılı Kanun'un 82'nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı (brüt asgari ücret) üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır.

  • Ancak, her bir ay için sağlanacak teşvik süresi, sigortalının 4447 sayılı Kanun'un geçici 23'üncü maddesi kapsamında kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısını geçemeyecektir.

  • Teşvik tutarı, işverenlerin SGK'ya ödeyeceği tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle yararlandırılacaktır.

  • Kısa çalışma veya nakdi ücret desteğini sonlandırarak söz konusu teşvikten yararlanacak olan işverenler, bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi indirimi, teşvik ve desteklerinden yararlanamayacaktır.
 
Arkadaşlar, Luca muhasebe programı kullanıyoruz. 7252 Teşvikten yararlanacağız ama personel kartlarına girdiğimde 7252 yi seçemiyorum.
Luca güncelleme yaptı da ben mi beceremedim, yoksa güncelleme mi gelecek?
Bilgisi olan var mı?
 
Arkadaşlar, Luca muhasebe programı kullanıyoruz. 7252 Teşvikten yararlanacağız ama personel kartlarına girdiğimde 7252 yi seçemiyorum.
Luca güncelleme yaptı da ben mi beceremedim, yoksa güncelleme mi gelecek?
Bilgisi olan var mı?
Genelge dün çıktığından güncelleme için beklememiz gerekicek.
 
Ayrıca;
4447 sayılı Kanunun geçici 26 ncı maddesi kapsamına giren sigortalılardan dolayı prim desteğinden yararlanılabilmesi için, işverenlerce e-SGK kanalıyla başvuruda bulunulması gerekmektedir.

İşverenlerce kapsama giren sigortalılara ilişkin yapılacak başvurular, www.sgk.gov.tr adresinden giriş yapılmak suretiyle erişilen “e-SGK/İşveren/İşveren Sistemi/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” ekranlarında yer alan “4447 Sayılı Kanun Geçici 26. Madde Desteği” menüsü vasıtasıyla yapılacaktır.
 
Evet birde bunları takip edeceğix. Otomatik yapılan hiçbirşey yok.Herşey için başvuru yapılması birde bunların takip edilmesi lazım.Bıktım yaa,şu iş bitsede kurtulsak
 
Bir sorunsal daha var. İki ay daha uzatılan kısa çalışma ödeneğinden faydalanacak işyerleri için zaten herhangi bir teşvik sözkonusu olmayacak.
Yararlanmayan işyerleri şartları sağlıyor ise teşvikten faydalanabilecek sanırım....
 
Günaydın
Kısa çalışma ödeneği almış firmalar ın kısa çalışma bittikten sonra sgk teşvikinden yararlanmaları ile ilgili kanun çıktı mı ve ayrıca teşvikin nasıl uygulanacağına dair uygulama tebliği yayınlandı mı? Teşekkürler
Merhabalar Reklama girer mi bilmem ama ben ND net teşvik üzerinden tüm teşvikleri hesaplatıyorum hiç bir sorun yaşamıyorum 7252 yi de otomatik hesaplıyormuş bu ay onu da deneyeceğim xml dosyasını yüklüyorsunuz o size kaç kişi nin hangi teşvikden faydalanacağını raporlayıp veriyor , ilk ay bedava olarak kullanabiliyorsunuz ( Kaç personeliniz olursa olsun ) sonrası ise kontör alıyorusnuz piyasadaki en uygun teşvik programı tavsiye derim
 
Ben bu ay muhatasarı verdim. Sistem 7252 teşvik tutarını kendisi hesaplıyor. Sizin yapmanız gereken tek şey, bu teşvik kapsamındaki personeliniz için kanun maddesini girmeniz.
 
Üst