Kısa çalışma

nguroy

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Haz 2005
Mesajlar
12,415
Konum
istanbul
Kısa çalışma ödeneği uygulamasında 5763 sayılı Kanundan sonra, 2009 yılında da 5838 sayılı Kanunla değişiklik yapılmıştır. Yapılan yeni değişikliklerle, 2008 ve 2009 yıllarında kısa çalışma için yapılan başvurulara münhasır olmak üzere kısa çalışma ödeneği miktarı artırıldığını, kısa çalışma ödeneği alma süresi uzatıldığını, ödeneğin işsizlik ödeneği süresinden düşülmemesinin sağlandığını, uygunluk tespiti yapılmış olan başvuruların yararlanma süresi uzatılabileceğini, Bakanlar Kurulu uygulamayı 6 ay daha uzatabileceğini, bu yönüyle kısa çalışmanın ekonomik krizden etkilenen işverenler için oldukça cazip bir fırsat olduğu söylenebilir.

Ekonomik kriz döneminde yapılan böyle bir düzenlemenin istihdamın ve üretimin korunabilmesi bakımından yerinde olduğunu düşünüyorum

İşverenlerin ise, uygulamayı iyi incelemeleri ve iş sözleşmesini feshetmek yerine, kısa çalışma yapma imkanları bulunması halinde bu kolaylıktan faydalanmaları lehlerine olacaktır.
 
Ynt: Kısa çalışma

üstadım işler yazıldığı kadar basit ve cazip değildir.bu ödeneği almak isteyenler 2 kere düşünsünler.bence alt yapısı olmayan bir kanundur.firmam adına başvuru yaptım ve müfettiş firmamda 3/1 oranında kısa çalışma yapılmasına karar verdi.bu süreçten sonra bir maraton başladı ki sorma öncelikle sgk kurumuna gittim.kısa çalışma yapıyoruz eksik gün bildirimi yapacağım hangi evrakları istiyorsunuz dedim cevap yok neyse yılmadım il müdüründe randevu kopardım girdim odasına adam iş müfettişliğinden gelme düşündü taşındı kaşındı vesselam çıkamadı içinden ankarayı aradı sonuç müfettiş raporunu ekle eksik gün bildirimi yap dedi.buraya kadarda herşey normal sıra geldi parayı almaya fakat daha müfettişim raporu teslim etmesi 1 ay sürdü düştük ya peşine para alacağız devlet para veri yo diye efendim dediler ki en kötü 400 tl alıcak hesap ediyorum var 45 kişi çarp 400 le 18,000 bin çarp 6 ayla 108,000 bin sgk kurumundanda 30 bin civarıda ordan kazanıyorum 6 ayda kazancım 140 bin civarı fakat bu işin görünen tarafı imiş 3/1 yazmışya müfettişim bizde 400 liranın 3/1 ini alacak mışız.neyse alalımda 3/1 i olsun dedik fakat o da ne önümüze dağ gibi BÜROKRASİ çıktı önce rapor okuma servisine gidecek miş en erken 1 hafta dediler oradan t.iş kurumu genel müdürlüğüne oradan bize bir faks gelecekmiş biz faksdaki istenenleri yapacak mışız ondan sonra tarih vereceklermiş ödemeyle ilgili olarak anlayacağın üstadım aldık kısa çalışmadan 3ün 1ini........ allah başımızdan eksik etmesin seçilmiş padişahımızı

saygılarımla
 
Ynt: Kısa çalışma

valla sizi neden bu kadar uğraştırdılar bilmiyorum ama insanlarn gözünü korkutmayın. Bizde kısa çalışma için başvurduk ve şu sizin bahsettiğiniz hi,ç bir şeyi yapmadan aldık ödeneklerimizi. Sadece nisan ayı kaldı. Onu da bugün yarın alacağız. Ben yerimden bile kalkmadan , telefonla hallettim bütün işleri. Sizin neden bu kadar teferruatlı oldu anlamadım.
 
Ynt: Kısa çalışma

firmanızın siyasi bağlantıları varsa hanımefendi para ayağınıza kadar gelir ve inanın ben daha henüz alamadım bana bunun yolunu öğretirseniz memnun olurum.
 
Ynt: Kısa çalışma

Bence siz terbiyesizlik yapıyorsunuz. Ben gerçekten yardımcı olmak amaçlı yazdım. Çünkü gerçekten bahsettiğiniz gibi oraya buraya koşturmadık. Tek görüştüğümüz yer iş kurumu oldu. Sonra yasal prosedür ne ise o şekilde gelişti herşey. Karşılıklı yazışmalar yapıldı , mailler atıldı ve ödeneklerimizi aldık. Hepsi bu.
 
Ynt: Kısa çalışma

para ayağımıza falan da gelmedi ayrıca. Herkes gidip ödeneğini postaneden kendi aldı.
 
Ynt: Kısa çalışma

hanfendi ben kabalık yada küstahlık yapmadım karakterimde elvermez sadece türkiyedeki bürokrasi denen canavara yenildik hepsi bu bu yazdıklarımın hepsi gerçek inanın belkide coğrafydan da olabilir biz konya firmasıyız belkide bize karşı tutumları bu olsa gerek benim değindiğim konu işini kimse ciddiye almıyor ve kendini geliştirmiyor çıkan mevzuatların hepsi ab uyum tasarısına göre gelişiyor ve alt yapısı olmuyor.ayrıca sizin firmanızda kaç kişi çalışıyor buda önemli tabii çünki büyükten küçüğe göre sıralıyorlar ödeme konusunda ama inanın 01.03.2009 başvurdum buğün ayın 12 si daha alamadım ben battım dedikçe bürokrasi diyorlar sinirlerim bozuluyor hepsi bu çıkıp kürsüye bu ödeneği alıp 1 kişi işten atarsanız hesabını sorarım diye bağırıyordu ya seçilmiş padişahımız lafım ona kattiyen sizin gibi emekçilere değil ... saygılarımla
 
Ynt: Kısa çalışma

Anladım.. Kusura bakmayın lütfen. Sizde haklısnız. Bizim firmamız çerkezköy ' de. Çerkezköy diğer sanayisi çok gelişmiş 2 ya da 3. yer diye biliyorum. Bu yüzden bizim işimiz çabuk olmuş olabilir. Ama biz bir de ilk başvuran firmalardan olduğumuz için alabildik çok şükür. Sadece nisan ayı kaldı. Şu an bahsettiğiniz yavaşlık burada da var. Başvurular arttıkça işler yavaşlıyor malesef. Ama dediğim gibi sadece iş kurumu ile görüştük. O da 5 dakika uzağımızda. Onun dışında bütün işlerimizi telefonla ve maillerle hallettik kısa zamanda. Tekrar tekrar kolay gelsin. Yardımcı olabileceğim bir şey olursa da seve seve yardımcı olurum.
 
Ynt: Kısa çalışma

teşekkür ederim benim sorum siz 3 aylık başvuru mu yaptınız biz 6 aylık yaptık ve şu yeni çıkan 5838 nolu kanuna göre işlemlerimiz ele alındı o yüzdende uzamış olabilir.çünki iş kurun bana dediği 28 şubat öncesi başvurular eski kanundan daha sonra olan başvurular 5838 nolu kanuna göre imiş kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
Ynt: Kısa çalışma

bizim başvurumuz şubat ayı başlarında oldu. 3 ay yani. Uzatmak için de başvurmadık henüz. Zaten mayısın 22 de bitiyor. Size de koly gelsin.
 
Üst