Kod dan nasıl çıkabilirim??

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ntuna1982
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
8 Şub 2009
Mesajlar
3
Arkadaşlar merhabalar

Alım yaptıgımız firmalardan birinde yaşanan usülsüzlükten kaynaklı firmamız muhteviyazı itibariyle yanıltıcı belge kullanan firmalar listesine eklendi.

Gelirler idaresinin yapmış oldugu incelemede 2009-1 ayı içersinde yapılan alımın fiili olarak yapıldıgı fakat alımı yaptıgımız firmanın kaçakçı oldugundan gelirden düşülebieceği kdv düşülemeyeceği yönünde çıkan rapor ile kdv de indirimi iptal ederek kodlu fşrmalar listesine aldılar.Bu listedende ne yaptıysak,nereye başvurduysak nafile..

Çalıştıgımız firmaların br çoğu kdv iadesi talebinde bulundufundan bu firmaların iadelerinde problemler yaşanıyor bizim firmadan kaynaklı.
Vergi dairesine ve gelir idaresine dilekçe verdik,6111 faydalandık olmadı bir türlü.süreç devam ediyor.ne gelen var ne giden.hemen hemen bir sene oldu.

Müşterilerimizde firmamızdan kaynaklı kdv iadelerini alırken problemler yaşıyor ve çalışmalarını sonlandırıyorlar.

Bunun başka bir yöntemi varmı?nasıl kord dan çıkabilirim.
Çözüm konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

--------------------------------------------------------------------------------
 
Ynt: kod dan nasıl çıkabilirim??

Eğer gerekli bütün belgeleri tamamladıktan sonra vergi dairesi yine de kod listesinden çıkma talebinizi red ediyorsa, red cevabını aldıktan sonra İdari Yargılama Usul Kanunun 7'nci maddesi uyarınca 30 gün içinde vergi mahkemesine başvurun, dava olumlu sonuçlanırsa vergi dairesi yargı kararına göre sizi kod listesinden çıkartmak zorunda kalacaktır.
 
Ynt: kod dan nasıl çıkabilirim??

üstad vergi dairesine başvurdum,daire gelir idaresini adres gösterdi.orayada başvurumuzu yaptık,ama cvp gelmiyor.
cvp beklemeden direk yargıya gitsem sıralamada hata yapmış olurmuyum.bana bununla ilgili dilekçe ötneği göncerirsen çok sevincem
 
Ynt: kod dan nasıl çıkabilirim??

2577 Sayılı İdari Yargılama Usul Kanunun "İdarenin Sukutü" başlıklı 10'uncu maddesinin ikinci bendi aşağıdaki gibidir.

"2. (4001 sayılı Kanunun 5 inci maddesi ile değişen fıkra) Altmış gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır. İlgililer altmış günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde, konusuna göre Danıştaya, idare ve vergi mahkemelerine dava açabilirler. Altmış günlük süre içinde idarece verilen cevap kesin değilse ilgili bu cevabı, isteminin reddi sayarak dava açabileceği gibi, kesin cevabı da bekleyebilir. Bu takdirde dava açma süresi işlemez. Ancak, bekleme süresi başvuru tarihinden itibaren altı ayı geçemez. Dava açılmaması veya davanın süreden reddi hallerinde, altmış günlük sürenin bitmesinden sonra yetkili idarî makamlarca cevap verilirse, cevabın tebliğinden itibaren altmış gün içinde dava açabilirler.

Buna göre GİB başvurduğunuz tarihten itibaren 60 gün geçtikten sonra, 30 gün içerisinde dava açabilirsiniz. Bu duruma idare hukukunda "zımni red" denmektedir. Dava dilekçesi ise buradan örnek veremiyeceğimiz kadar kompleks bir konu, idare ve vergi hukukundan iyi anlayan bir avukata danışınız. (Bulabilirseniz tabii,İstanbulda topu topu 10-15 tane var bu avukatlardan)
 
Ynt: kod dan nasıl çıkabilirim??

İlgili donem ile ilgili ve cezaları ile ilgili 6111 den faydalandı iseniz ve 6111 kapsamında olsun veya olmasın borcunuzu odediyeseniz borcunuz kalmadı ise (vadesi gelmemiş 6111) taksitlendirme dahi bitirmiş olmanız gerekir. Bitti ise bağlı olduğunuz vergi dairesine başvurup koddan çıkabilirsiniz.
 
Ynt: kod dan nasıl çıkabilirim??

Bizde bir firma için müracat ettik, 6111 den 3 yıl için kdv matrah artırımından yararlandık ancak bütün yıllarda (4 yıl) beyanname vermemişsin diye kabul etmedi vergi dairesi.
Bir adet fatura var 2008' de; 6111 den yararlanılmış o yıl için ancak "vergi dairesi müdür yardımcısı duvarını" geçemiyoruz.
Derdimizi anlatamıyoruz, dediğim dedik tavrı içindeler.
 
Ynt: Kod dan nasıl çıkabilirim??

Bizde bir firma için müracat ettik, 6111 den 3 yıl için kdv matrah artırımından yararlandık ancak bütün yıllarda (4 yıl) beyanname vermemişsin diye kabul etmedi vergi dairesi.
Bir adet fatura var 2008' de; 6111 den yararlanılmış o yıl için ancak "vergi dairesi müdür yardımcısı duvarını" geçemiyoruz.

Arkadaşlar 6111 den yararlanabilmeniz için hakkında rapor bulunan firmalar 4 yıl için (2006-2007-2008-2009) yıllarına artırım yapması gerekiyordu bununla ilgili tebliğ var. (benimde başıma geldi) ben 2008 yılındaki alış kdv lerimi düzeltme yaptım 15 gün içinde kod dan çıkardılar
 
Ynt: Kod dan nasıl çıkabilirim??

115 Seri No' lu Kdv gt ile bu konuda ayrıntılı bilgi verilmiş.

Hakkında rapor yazılı firmalar için dediğiniz gibi 4 yıl artırımda bulunması gerekiyor.

Ancak;
Hakkında olumsuz rapor veya tespit bulunmamak ile birlikte alım yaptıkları veya daha alt safhalarla ilgili olumsuz rapor veya tespit bulunması nedeniyle alım yaptıkları dönemleri içeren takvim yılı iltibari ile kdv artırımında bulunmuş olması halinde koddan çıkarılır yazıyor.

115 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

Resmi Gazete Sayısı 27913
Resmi Gazete Tarihi 22/04/2011
Kapsam


Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge (SMİYB) düzenleme ve kullanma fiili ile doğrudan veya dolaylı olarak ilişkisi bulunan mükelleflerin iade talepleri "özel esaslar"a göre yerine getirilmekte, bu uygulamanın kapsamı ile usul ve esaslar 84 Seri No.lu Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Tebliğinin1 "II. Özel Esaslar" başlıklı bölümünde düzenlenmiş bulunmaktadır.

3065 sayılı KDV Kanununun2 8, 9, 29 ve 32 nci maddelerinin verdiği yetkilere dayanılarak, haklarında sözü edilen Genel Tebliğin (II/1.5) bölümü kapsamında olumsuz tespit bulunan bir kısım mükelleflerin 6111 sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un3 KDV artırımına ilişkin hükümlerinden yararlanmaları halinde aşağıdaki açıklamalar çerçevesinde özel esaslardan çıkarılmaları uygun görülmüştür.

Buna göre, Aralık/2009 ve öncesi vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak haklarında 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (II/1.5) bölümü kapsamında;

- SMİYB kullanma,

- beyanname vermeme,

- adresinde bulunamama,

- defter ve belge ibraz etmeme,

olumsuz tespitleri bulunan ve bu nedenle özel esaslara tabi olan mükelleflerden 2006, 2007, 2008 ve 2009 takvim yıllarında faaliyette bulundukları dönemlerin tamamına ilişkin olarak 6111 sayılı Kanunun 7 ve 9 uncu maddeleri kapsamında KDV artırımında bulunanlar, artırım tutarlarının tamamını ödedikleri ya da 1 Seri No.lu Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6111 Sayılı Kanun Genel Tebliğinin4 (X/6) numaralı bölümünde açıklandığı şekilde teminat gösterdikleri tarihten itibaren özel esaslar kapsamından çıkarılacaktır.

Sözü edilen Genel Tebliğin; (II/2.1), (II/2.2), (II/2.3.1) ve (II/2.3.4) bölümlerine göre haklarında özel esaslar uygulananlardan KDV artırımında bulunabileceklerin ise artırımda bulunmaları genel esaslara dönüşlerini sağlamayacaktır.

Haklarında olumsuz rapor veya tespit bulunmamakla birlikte alım yaptıkları veya daha alt safhalarla ilgili olumsuz rapor veya tespit bulunması nedeniyle 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (II/3) ve (II/4) bölümü gereğince özel esaslar uygulanan mükellefler, alım yaptıkları dönemleri içeren takvim yılı itibariyle KDV artırımında bulunmuş olmaları halinde genel esaslara dönebileceklerdir. Bu kapsamda olanlarda da genel esaslara dönüş tarihi olarak artırımda bulunulan tutarın tamamının ödendiği veya yukarıda belirtilen şekilde teminat gösterildiği tarih dikkate alınacaktır.

Tebliğ olunur.

---------

1 23/11/2001 tarihli ve 24592 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

2 2/11/1984 tarihli ve 18563 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

3 25/2/2011 tarihli ve 27857 (1.mükerrer) sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.

4 12/3/2011 tarihli ve 27872 (mükerrer ) sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.
 
Ynt: Kod dan nasıl çıkabilirim??

Sayın Zindan

genel esaslara dönüş olarak artırımda bulunulan tutarın tamamının ödendiği veya teminat gösterildiği zaman koddan çıkabiliyorsun uygulamaları böyle.Benim de böyle bir mükellefim var.Adam sonunda lanet etti 6111 bedelinin tamamını ödedi ve koddan çıkardık.Yoksa 6111 taksitleri bitene kadar seni bekletirler
 
Ynt: Kod dan nasıl çıkabilirim??

Üstad, bende müşteriye 6111 taksitlerinin hepsini ödettim.Borcumuz olmamasına rağmen yapmadılar.
Dosya memurunu ikna ettim, ama müdür yardımcısı kabul etmedi.
Dün bir de müşteri ile papaz oluyorduk, o zaman neden taksitlerin hepsini ödettiniz bana diyee.
 
Ynt: Kod dan nasıl çıkabilirim??

ZİNDAN ' Alıntı:
Üstad, bende müşteriye 6111 taksitlerinin hepsini ödettim.Borcumuz olmamasına rağmen yapmadılar.
Dosya memurunu ikna ettim, ama müdür yardımcısı kabul etmedi.
Dün bir de müşteri ile papaz oluyorduk, o zaman neden taksitlerin hepsini ödettiniz bana diyee.

Zindancığım

Cevabını şimdi gördüm.Kusura bakma.Ancak yazıyorum.Ama mümkün değil hangi vergi Dairesi bu merak ettim.Biliyorsun koddan çıkarmayı onlar yapmıyor.Onlar EK-11 Belgesi Düzenleyecek defterdarlığa gönderecek Koddan çıkarmayı ve genel esaslara dönmeyi Defterdarlık yapacak.

Buna rağmen yapmazlarsa yukarda koraykarakaya'nın yazdığı yol doğru.Bence aynı zamanda vergi dairesini Gelir İdaresi Başkanlığı Emek/ANKARA'ya şikayet et.Dinsizin hakkından imansız gelir
 
Ynt: Kod dan nasıl çıkabilirim??

Arkadaş bu ne rezil bir uygulamadır ya ben adamın kaçakcı mı nayloncu ne mal olduğunu nerden bileyim
o zaman kimin ne mal olduğunu öğrenmek için bi sorgulama sistemi kur öğrenelim
vergi dairesine sorsan bu vatandaş koddamıdır diye gizlilik gereği hiçbirşey söylemezler
Allah yardımcımız olsun...
 
Üst