Kod...

metintacer

Katkı Sunan Üye
Merhaba;
Mükellef Ltd.Şti. 2003 yılındaki kurluşundan sonra 2005 yılında %5 hisse ile bir ortak alıyor.1 yıl sonra bu ortak hisselerini devir ederek şirketten ayrılıyor. Geçen hafta içerisinde şirketimizin mal sattığı firmanın YMM si arayarak şirketimizin Koda alınmış olduğunu söyleyerek kendi mükellefine vereceği raporda bizden mal alınmaması konusunda uyarıda bulunacağını bildireceğini söylemiştir.

Biz telaşla konuyu araştırdığımızda hissesini devir ederek şirketten ayrılan ortağın daha önceki firmasından dolayı hakkında 1993 yılında SMİYB kullandığından işlem yapıldığı ,bu nedenden dolayıda bizim de SMİYB kullannan mükellefler listesine girmiş olduğumuzu öğrendik. Şahsın vergi dairesi ile yapmış olduğumuz görüşmede bu kişi hakkında olumsuz rapor düznlendiği ve 100.000.TL civarında da bir borcu olduğunu öğrendik.Bu borç kapatılmadığı müddetçe bizimle ilgili olumlu raporun düzenlenemeyeceği ve kod dışına çıkamıyacağımız öğrendik.
(Bu durum firmamızın yoğun olarak hizmet ve mal verdiği firmaların bizimle ilişiğini kesmesi anlamına gelmektedir ki bu firmamızın kapanması demektir.)

Biraz uzunca anlattım ama bu konu hakkındaki görüşleriniz ve deneyimlerinizden yararlanmak istiyorum.
Saygılarımla

Ynt: Kod...

Selamlar Sayın metintacer,hayırlı geceler,

Vergi daireleri bu kod konusunda oldukça titiz davranmasına rağmen vergi mahkemeleri ise kod uygulamasının keyfi olduğunu,böyle bir raporun düzenlenmesi ve firmanın kaba tabirle fişlenebilmesi için soruşturma veya inceleme yapılarak konunun rapora bağlanmasının gerektiği, aksi taktirde keyfiyetten bu mazeretle firmanın ticari faaliyet veya itibarının zedelenmemesi gerektiğini savunmaktadır..Kod'dan çıkarma işlemini vergi dairesi tek başına yapamamaktadır.Bu işlemi ancak defterdarlığın talimatıyla yapabilmektedirler.Siz öncelikle konuyu defterdarlığa danışmalı,topu topu 1 yıl süreyle hiisedar olan bir kişi yüzünden böyle bir cezaya çarptırılmamanız gerektiğini,olaylardan şirketin genel itibari ile kabahati olmadığını bir şekilde anlatmanız gerekmektedir.ve koddan çıkam talebinizi deftardarlığa sunmalısınız.Onlarda mazeretinizi uygun bulurlarsa ilgili vergi dairenize bir yazı yazarak koddan çıkarılmanızı talep edeceklerdir.Bu yazıdan sonra vergi dairesi de sizi listeden silecektir.
Özetle şu aşamada sorununuzu vergi dairesi değil deftardarlık çözecektir.Onlarla görüşmeniz gerekecektir.
Saygılar

Koda giren ortağın hissesini devretmesi ile ilgili belgeleri ve şirketin şu andaki ortaklık yapısını gösteren belgeleri ticaret sicilinden, karar defterinden vs. tedarik ederek vergi dairesine/defterdarlığa ibraz ederek koddan çıkacağınızı düşünüyorum.

Cevap veren meslekdaşlarıma teşekkür ederim.
İlgili Defterdarlığa ayrıntılı ve ekli bir dilekçe yazıp çözümü orada aramayı deneyeceğiz.
Bu arada Hukuki yollarıda aramaya devam ediyoruz.
Saygılarımla.

Merhabalar, benzer bir durum benimde başıma geldi. Şirket ortağımızın eski ortaklığı bulunan firma kod a girmiş. Adres değişikliği yaparken bu durumu farkettik vergi dairesi şirket ortağınızın firması kodda açılışı yapamayız dedi. Ve 2 gün önce durum meydana geldiği için daha dosyası bile ilgili vergi dairesine gelmemişti. Ben de vergi dairesine gittim bir çözüm bulamadım. Sonra defterdarlığa gittim. Bu durumda bir sorun olmadığını vergi dairesinin açılışımızı yapması gerektiğini söylediler. Daha sonra tekrar kod daki firmanın vergi dairesine gittim. Koda girilmesine sebep olan firmanın bizim ortağın ortaklıktan ayrıldığı tarihten bir yıl sonra firmasını açtığını, alınan faturanın da yine ortaklık bitiminden sonra alındığını tesbit ettim, ama vergi dairesi bununla ilgili bana herhangi bir belge vermedi. Sadece koda giren şirketlerin listesini verdi. Ben de bu listeyi ve İto dan aldığım hisse devri gazetesini yeni geçtiğimiz vergi dairesine götürdüm. Dilekçede durumu anlattım. Açılışımızı sorunsuz bir şekilde yaptılar.