fonradar

Komiser Ücreti

Üyelik
21 Ağu 2013
Mesajlar
55
Konum
bursa
Genel kurul yaptık arkadaşlar Komiser ücreti olarak 129 TL ödedik Bunun muhasebesel kaydı ve hesaplamasında yardımcı olur musunuz?
 
Sayın karakartal

Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen; 09.07.2008 tarik ve 2869 sayılı mukteza da, yukarıda yer alan yönetmelik hükmünden de bahsederek:
“Bu hükümlere göre,“Sermaye Şirketlerinin Genel Kurul Toplantıları ve Bu Toplantılarda Bulunacak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Komiserleri Hakkında Yönetmelik'in 34'üncü maddesi hükmü uyarınca, hükümet komiserine ödenecek komiserlik ücretinin, Şirketinizce 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 96, 97, 103 ve 104 üncü maddeleri gereğince gelir vergisi tevkifatına tabi tutularak, kalan miktarın İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü adına açılmış banka hesabına yatırılması gerekmektedir.
Ayrıca, tevkif edilen vergilerin, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 98 ve 119'uncu maddeleri uyarınca, bağlı bulunduğunuz vergi dairesine muhtasar beyanname ile beyan edilerek ödenmesi gerekeceği tabiidir.

Şeklinde görüş bildirilmiştir.

Yönetmelik 1. Fıkrada ücretin net olduğu belirtildiğinden, ödenen ücretin brüt tutarı bulunarak, gelir vergisi ve damga vergisi hesaplanmalı, süresi içinde vergi dairesine ödenmelidir. (%15 gelir vergisi, %0 7,59 damga vergisi)

Yukarıdaki açıklamalara göre



Genel kurul Komiser ücretini ödenen 129 TL'nin muhasebese kaydı yapılırken 129.-TL'nin brüt tutarını bulmak gerekir


129.-TL'nin brütü 153,13.-TL eder
153.13.-TL * % 15 = 22.97.-TL

153.13.-TL * 0,0759= 1.15.-TL



________________________/______________________________

770.-GYG (B) 153.13



100-KASA (A) 129,00
360-G.V (A) 22,79
360-D.V (A) 1,15

_________________________/___________________________________________
 
Son düzenleme:
Komiser ücretinin muhtasar beyanda bildirim kodu nedir? Ücret deseniz kişi sayısı isteyecek ama komiser bizim sigortalı çalışanımız değil.
 
Sayın Arkadaşlar,

Yine ben aykırı bakacağım duruma. Bursa Vergi Dairesinin verdiği muktezaya katılmayacağım.
1. Böyle bir bedelin ücret olabilmesi için öncelikle doğrudan kişiye ödenmesi gerekir. Ancak niteliği itibariyle bir ücret değil esasen "HARÇ" dır.
2. Bedel bankaya yatırılırken Komserin Adı-Soyadı belli değildir özellikle ilan yoluyla yapılan genel kurullarda hatta muhtasarı verdiğinizde belli olma ihtimali de zordur. (Yeni Muhtasarlarda da nasıl 012'ye eklenebilir o ayrı sorun hem SGK muafiyeti hem de işçiniz değil )
3. Komser Ücreti olayı Harcırah Yasasına göre düzenlenmiştir. 34. maddeye göre gündelikler kurumlar tarafından karşılanır ancak ödeme de "Kurum" a yapılır. O zaman kurum adına stopaj yapılması mümkün değildir. Kurum ücret geliri elde etmez.
4. Diyelim ki Komserin adı belli ve adına da stopaj yapıldı ve muhtasarda da bildirildi ( özel bölüm bile yaratıldı ). O zaman Gelir Vergisi yasası da devrededir. Akla şu soru gelmiyormu ? Sene boyunca kendilerine "ÜCRET" ödenen komserler "BİRDEN ÇOK YERDEN ÜCRET" geliri elde ettikleri için kurumlardan stopaj listesi talep edip "YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ" vermeleri gerekmezmi.
5. Bu muktezayı veren acaba işin bu yanını düşünmüştür.
6. Harcırahlardan bugüne kadar hiç Vergi Stopajı yapılmışmıdır ? Yada ücretin tarifi içinde "Harcırahlar" yer almaktamıdır ?
 
Sevgili Dostum Kevork

Yine ben aykırı bakacağım duruma. Bursa Vergi Dairesinin verdiği muktezaya katılmayacağım.
:):alkış: İyiki varsın
 
Üst