fonradar

Konsere Çıkan Bir Şahsın Serbest Meslek Mükellefiyeti Hk.

Ayşe Gültekin

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Haz 2013
Mesajlar
216
Konum
Akhisar
Merhaba iyi günler dileirm..

TRT nin açmış olduğu bir konserde sahne alacak arkadaşım için kurum, serbest meslek makbuzu istemiş.. Ancak arkadaşımın gelir vergisi mükellefiyeti yok.. Daha önce başka konserlerde sahne alırken başkası üzerinden kurumlara fatura kestirmiş (stopajsız)..

şimdi ise karşı taraf serbest meslek makbuzu istiyorlar.. şimdi gelir vergisi mükellefiyeti açtırıp, makbuz bastırabilir mi.. birde stopaj ve kdv oranları hakkında araştırma yaptım tam net bir bilgiye ulaşamadım gvk 94 ve kdv hususunda.. ses sanatçılarının istisnai bir durumu var mı?

birde gelir vergisi mükellefiyeti açtırırsak şöyle bir durum daha var.. haftanın 3 günü sabit olarak bazı yerlerde sahne alıyor ve ücret alıyor.. ücret ve serbest meslek faaliyeti aynı anda olabilir sanırım değil mi? bununla ilgili bir sınır var mıdır?

teşekkür ederim.
 
Selamlar
Yorumum şöyle olabilir.
Bu kişilerin faaliyetleri serbest meslek faaliyeti kapsamında değerlendirilir.Sorularınızı Madde madde değerlendirmekte fayda var..

1- TRT Kurumunun makbuzu zorunlu tutuyor olması tabiki kendi inisiyatifleridir.Belki devletçilik zihniyeti gereği böyle bir bu tutum içerisinde olabilirler.Belkide TRT yerine başka bir x televizyonu böyle bir şartı koşmuyor olabilir.Haliyle TRT kurumu programına katılmak istenmesi halinde vergi mükellefi olunması gerekeceği açıktır.Bu durumda düzenlenecek makbuzda da %18 kdv ve %20 gelir vergisi hesaplanacaktır.

2- Vergi mükellefi olmazdan evvel sabit olarak sahne aldığı işyerlerinde kısmi süreli sigorta yapılması gerekmekte idi..Gider pusulası ile de bunlar belgelenemez.Çünkü işin içinde bir "sabit"lik yani süreklilik vardır.
Şayet vergi mükellefi olunduktan sonra bu sahneler devam ederse, haliyle alınan tutarlar,ücret değil,serbest meslek kazancı kapsamında değerlendirilecek ve makbuz düzenlenmesi suretiyle vergilendirilecektir.Serbest meslek faaliyeti bağımsız çalışmayı gerektirdiğinden hem ücret hemde kazanç bir arada olamayacaktır..
Görüşüm bu şekildedir.
Saygılar
 
Merhaba Ayşe hanım,
Tahsin Beyin dediklerine katılıyorum, birşey daha ilave edeyim. Konsere çıkması Devamlılık arz etmiyorsa, arızi serbest meslek faaliyeti kapsamında da değerlendirilebilir. Bu durumda da serbest meslek makbuzu yerine 221 sayılı GV Tebliği uyarınca arkadaşınıza yapılan ödemeler gider pusulası ile belgelendirilmesi gerekir.

tabi konser vermesi, devamlılık söz konusu ise serbest meslek makbuzu ile belgelendirilmesi gerekiyor.
 
Selamlar
Arızi olarak değerlendirilir ama TRT'nin ısrarı ve şartı sm makbuzu ise, ya vergi mükellefi olunacak, ya da konsere katılınamayacaktır.Diğer türlü arada bir sahne alınan faaliyetlerde arızi kazanç kapsamında gider pusulası ile durum belgelenebilir tabiki..
Saygılar
 
Serbest meslek mükellefi olur, kısmi çalışma ile yaptığı diğer yerlerdeki ücretli çalışmasını da yıllık gelir vergisi beyannamesine ilave edebilir. Ancak zaten serbest meslek mükellefi olunca kendi bağkurunu da ödeyeceğine göre diğer yerlerdeki çalışması için de makbuz kesmesi, hizmet sözleşmesi ile çalışmak yerine iş sözleşmesi yapması daha uygun olur.
 
"kısmi çalışma ile yaptığı diğer yerlerdeki ücretli çalışmasını da yıllık gelir vergisi beyannamesine ilave edebilir."

Bu ifade tam olarak doğru değil şöyle ki;

1-GVK md.86/1-b'ye göre birden fazla işverenden alınan ücretler, o da GVK md.103'teki tarifenin 2'nci dilimini geçiyorsa ancak beyannameye dahil edilir. Edilebilir değil, edilir. Bunun tam tersi de doğrudur, ilgili maddelerdeki şartlar yerine gelmediyse isteseniz bile ücret gelirini beyannameye intikal ettiremezseniz.

2- Ayrıca elde edilen gelir, ya ücrettir, ya serbest meslek kazancıdır, ya da arızi serbest meslek kazancıdır. Hangisinin geçerli olduğuna karar vermek için vergiyi doğuran olayın gerçek mahiyetine bakmak gerekir, ki bu hususta da vergi kanunlarımız mükelleflere seçimlik bir hak tanımamıştır.
 
1-evet ifade yanlış olmuş, "edebilir" derken benim aklımdan geçen de "etmesi gerekiyorsa eder" şeklindeydi, uzatmamak istemiştim, yanıltıcı olmuş.
 
Üst