fonradar

Kur Farkına Farklı Çözüm !??

accountmanager

Katkı Sunan Üye
Üyelik
27 Ara 2006
Mesajlar
233
Konum
İSTANBUL
Merhaba. Dövizle hizmet satan bir işletmeyiz. Tahsilat hizmet verilmeden önce yapılıyor fatura ise hizmet verildikten sonra 7 gün içinde kesiliyor. İşlemlerde o günün merkez bankası alış kuru kullanılıyor. Haliyle her işlemde kur farkı (kar yada zarar) çıkıyor. Binlerce müşteri var. Bu farkı direkt 646 656 hesapları kullanıp kapatıyoruz. Müşterilerin %90'ı şahıs olduğu için kur farkını faturalamak mümkün olmuyor. Buna çözüm olarak faturayı tahsilatı yapmış olduğumuz günün kurundan hatta kur bile belirtmeden direkt o günkü YTL tutarı kadar kessek doğru olur mu ? Bu konuyla ilgili kesin, dayanağı olan cevabı nerden bulabilirm ?
 
Ynt: Kur farkına farklı çözüm !??

Bu mümkündür. Kur serbestçe belirlenebilir. Esas olan YTL kayıtların sağlıklı olmasıdır. Kesilen fatura tahsilatla aynı olursa kur farkı da doğal olarak olmaz.
 
Ynt: Kur farkına farklı çözüm !??

probleminizin meali: Alınan avanslarda döviz değerlemesi problemidir.

Zaten parayı o gün aldığınız için, size dövizin maliyeti (girişi) aynı gün olacaktır. Diğer bir değişle, bu parayı kasada tutsaydınız zaten kasayı değerleyip gelir yazacaktınız. (ya da borcunuzu öderkenki kurla çıkış yapacaktınız).

Alınan ve verilen avanslar alacak ve borç mahiyetinde olduğundan, döviz cinsinden verildiğinde veya alındığına, tıpkı normal borç-alacak gibi değerleme yapılmalıdır. Avans peşin ödeme veya tahsilat mahiyetindeyse , borç-alacak gibi değerlendirilmez ve değerleme yapılması gerekmez.

Mesela

? VUK Bu madde hükmü yabancı para ile olan senetli veya senetsiz alacaklar ve borçlar hakkında da caridir.Bunlardan vadesi gelmemiş senede bağlı alacaklar ve borçlar bu kanunun 281. ve 285.maddeleri uyarınca değerleme günü kıymetine irca edilebilir.

"Yani vadesi gelmemiş" lafzı önemlidir. Sizin vadesi gelmemiş bir alacağınız yoktur.

Sorunuzun matematiğinde zaten katlandığınız kur farkı yoktur. (yani peşin aldığınız parayı fatura günkü kurla kasada da değerleyince aynı tutarda kur farkı gideri ve fatura değerlemesi ile de geliri çıkacağı için...)

Sonuç...

Programınızı tahsilat tarihindeki kura göre fatura kesecek şekilde parametrik ayarlarını yapınız... (zira 1000 lerce müşteri de ele takip zor olur)
 
Ynt: Kur Farkına Farklı Çözüm !??

peki x tarihinde 100 usd aldım kur 1,80 idi,
bu bana dövizin satıldığı kur.
ben bu parayı avans olarak çalışana verdim ve bana 50 usd lik fatura getirdi evrak tarihinde kur 1,79 idi.
bu fatura hangi kurdan hesaplanmalı? geri gelen 50 usd yi iade olarak giriş yapacağımdan onu da ilgili günün alış kurunu mu dikkate almalıyım? böylelikle dövizi yüksekten almış olduğumdan 656 döviz tevdiat kur farkı giderine mi atmalıyım farkı?
 
Ynt: Kur Farkına Farklı Çözüm !??

Çok basit yapmanız gereken kayıtlar.
____/__________
102 180
102 180
___________________
195 180
102 180
___________________
100 89,5
770 89,5
656 1
195 180
 
Ynt: Kur Farkına Farklı Çözüm !??

Aynen dediğiniz gibi yaptım. başka türlü olmuyor. basit yoldan gitmek herzaman çıkış yolu :)

teşekkürler.
 
Üst