Kurumlar Vergisi Özel Hesap Dönemi

Üyelik
9 Ocak 2013
Mesajlar
2
Konum
izmir
Gelir vergisi uygulamasında ve kurumlar vergisi uygulamasında özel hesap dönemi vardır. Gelir vergisinde işletmeler eğer özel hesap dönemi kullanıyorsa ; özel hesap dönemi kazancı diğer gelirleriyle toplanır. Takip eden yılın 25 martına kadar beyan edilir. Gelir vergisinde özel hesap dönemi kulklanılsa bile kazanç normal beyan tarihinde beyan edilir. Ama kurumlar vergisinde özel hesap dönemi kullanılıyorsa ; beyanneme özel hesap döneminin kapandığı tarihi takip eden 4 ay içinde verilir. Neden? Çok kısa zamanım var cevabınızı bekliyorum :)
 
Cevap sorunun içerisindedir. Gerçek kişiler bir takvim yılı içerisinde elde ettikleri kazançlarını toplayarak (bazı istisnalar hariç) beyan ederler. Bir kişinin farklı işyerlerinden dolayı kazancı olabilir, kar payı elde etmiş olabilir, gmsi, vs. olabilir. bu nedenle özel hesap dönemine tabi olsa da diğer kazançlarıyla birleştirilerek beyan edilir.
 
yani gerçek kişilerin vergi kayıplarını önlemek için diyebilirmiyiz,şahsilik var, kurumlar vergisinde şahsilik yok. biraz daha açabilir miyiz rica etsem ?
 
böyle bir forumda bu sorunun cevapsız kalmasına şaşırdım doğrusu... yok mu şu soruyu biraz daha ayrıntılı anlatabilecek biri? :confused:
 
Aslında soru cevapsız kalmamış, kanun koyucu böyle takdir etmiş.
Siz kanun koyucu neden böyle takdir etmiş diye soruyorsanız, kanunların gerekçelerine bakabilirsiniz, yorum kitaplarını karıştırabilirsiniz.
 
evet kanun koyucunun neden böyle takdir ettiğini araştırıyoruz ama final haftası elimizdeki tek secenek internet =(
 
Üst