KVK 12. Madde

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Zahiri
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
anladım sermayeyi artır sonra kasaye çek ortağa olan borcu ödeyip makul seviyeye çek diyorsunuz.teşekkür ederim...
 
hyr şöyle demk istedim.yatırılan sermayeler bankadan kasaya çekilip oradan da c/h kapatılır.
 
sayın nguroy demek istediğinizi anladım.
sermaye tah.hesabı banka ile karşılaştırıldıktan sonra para bankadan kasaya çekilip oradan da borçlar ödenecek benim demek istediğim buydu.
 
Sn. Zahiri


Şimdi sizin durumunuzda ortaklar c/h da alacaklı değil mi. Sermaye artışı yaptınız.
Sermaye hesabı borç
seramaye tahh. hesabı alacak kayıt yaptınız.
Sermaye tahh. hesabını ortak c/h ile karşılaştırarak kapatırsınız.
Zaten ortada para yok ki bankayı karıştırmayın.
 
banka nasıl olmaz 8000 ytl ve üstündeki sermaye artışlarında bankadan geçirme zorunluluğu var.
 
Gerek yok hesaben ödeme yapacak. Ama siz kendinizi sağlama almak istiyosanız aldığınız talimatı noterden onaylatın.
 
8000 ytllik sınır burda da geçerli değil mi sorun çıkrtmasından korkuyorum da.
 
Hayır geçerli değil.

8000 sınırı nakten yapacağınız ödemeler için geçerlidir. Siz bir nakit hareketi yapmayacaksınız.
Çok çekiniyorsanız şöyle yapın.
Alacaklı olan ortaklarınıza bir çek yazıp verin. Sonra ortak da o çeki şahsi ciro ile ciro edip size ödeme yapsın.
Siz de sermaye tahh hesabını kapatın. Yahut bankaya talimat verin aynı bankada ortağın (ortakların) da hesabı varsa giriş çıkış yapın.
 
Sayın Zahiri...........
Ortaklar cari hesabındaki şirketin ortağa borcunu mali müşavir tesbit raporu ile sermayeye ilave ederek direk 331 i 501 hesaba mahsup ediyoruz.İsterseniz mail yazınız örnek müşavir raporu göndereyim.
 
Sn. Nane

Sanırım bu sizin söylediğiniz eski sistem. Yani sermayenin (veya artışın) 1/4 ü bankada bloke edilir. daha sonra ticaret sicil gazetesi yayınlanınca bloke çözülürdü. Kalan 3/4 sermaye apel ödemesi olarak yönetim kurulu tarafından belirli dönemlerde talep edilirdi. Ancak yine de 2,3,4 taksit sermaye ödemelerinin bankadan yapılması zorunlu değildi.
 
sayın güroy;
konu hakkındaki yorumları takip ettim.
Son açıklamanıza ilave olarak:
Anonim ve Limited Şirketlerin Kuruluş ve Ana Sözleşme Değişiklerine İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ (İç Ticaret-2003/3) eğer halen yürürlükte ise "Nakdi Sermayenin Ödenmesi" başlıklı 6.maddesine göre kuruluş ve sermaye artırımında bankada açılacak şirket hesaplarına ödemeler yapılır şeklindedir. Eğer değiştirildi veya kaldırıldı ise beni bilgi sahibi ederseniz sevinirim. İyi çalışmalar dilerim.
 
Sn. Turna,,

TTK 279 fıkra 2 3, bend uyarınca şirket esas sermayesinin miktarı ile her payın itibari kıymetive sermayenin ödeme suret ve şartlarının anasözleşmede gösterilmesi zorunludur. demektedir.
Sizin söylediğiniz hususa doğrusu hiç rastlamadım. Uygulamada sermaye artışlarında ortak cari hesapları sıklıkla kullanılmaktadır. Yani ortak ödemeyi daha önce yapıp alacaklanmıştır. Sonra bu alacağını sermayeye ilave edebilir. Yönetim Kurulu da bu yönde karar alabilir.
 
!!!

Sn. Turnanın belirttiği gibi 21/07/2003 tarihinde yayımlanan sanayi ve Ticaret bakanlığının 2003/3 sayılı tebliğinin 6.maddesine göre Kuruluş ve sermaye artırımında ortakların nakdi sermaye taahhütlerine ilişkin ödemeler, şirket tarafından bir bankada veya özel finans kurumunda şirket adına açılan hesaplara yapılır. Ortaklara olan borçlar da dahil olmak üzere (geçmiş yıllar karı hariç) hiç bir borç nakdi sermaye ödemesinde doğrudan kaynak olarak gösterilmez. Şayet ortaklara olan borçlar ödenecekse bankaya sermaye olarak yatırılan tutar çekilerek ortakların şahsi hesabına yatırılması gerekir. Burda tereddüte neden olan husus daha önceki uygulaya göre şirketin tescilinden önce taahhüt edilen sermayenin 1/4 lük kısmının Banka hesabında bloke edilmesidir. Bu uygulama kaldırılmış ancak nakdi sermaye ödemelerin taahhüt edilen süreler içerisinde banka veya finans kurumları üzerinden yapılması zorunlu bırakılmıştır.


saygılarımla.
 
Anonim ve Limited Şirketlerin Kuruluş ve Ana Sözleşme Değişiklerine İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ'e uyulmayabiliyor.(ceza olmadığından) ama yapılan bir genel kurulda bakanlık görevlisi bu ödemeleri inceleyip usulune göre yapılmadığı için sorun çıkarabilir. (ttk md 392 son paragraf)
 
Evet Sn. Nane;


Bu söylediğiniz teorik olarak mümkündür. Ancak ben birçok defalar,( en sonuncusu geçen ay ) Sermaye artışı yaptım. Önceki sermayenin ödenme raporu yeminli mali müşavirimiz tarafından yapıldı. Raporda önceki sermaye ödemelerinin mahsuben yapıldığı tek tek yevmiye maddesi ile belirtildi.
Hiç bir sorun olmadı ne bakanlık komseri ne de sicil itiraz etmedi.
 
sayın güroy;
belirttiğiniz gibi sicil veya bakanlık temsilcisi hiçbir yaptırım uygulamamış.
Bu da başlı başına bir sorun zaten. (Diğerlerinin yanında hafif kalır ama) :D

Sizin de şahit olduğunuz gibi devletin kanun tebliğ yönetmeliklerine zaten kendi memurları uymuyor. Ondan sonra kayıt dışı ile mücadele etmeye çalışıyor. Naylon sermayeli naylon şirketler bu nedenle çoğaldıkça çoğaldı. İyi çalışmalar dilerim..
 
belki uç bir örnek ama; bugün "içtiğimiz su ayrı gitmez" diyen ortaklar bir süre sonra zıtlaşırsa ve bankadan ödeme yapan ortak mahkemeye başvurup mahsuben ödeme yapan ortağın sermaye payını ödemediğini iddaa edip sermaye artışı işlemlerine itiraz edebilir.
 
sayın nane;
bankadan sermaye ödeyen ortak , diğer orta(k mahsuben ödeme yapan ortak) hakkında sermaye taahhüdünü yerine getirmedi diyemez. çünkü defter kayıtlarına alınan bir işlem ticari yönden delil teşkil eder. Sermaye taahhüdünü nakden elden ödeyen ortak hakkında yaptırımı ancak Ticaret Sicil Memurluğu uygular. İyi çalışmalar
 
Üst