Lastik Conta İmalatında Metal Kalıpların Direk Maliyete Atımı ?

Ertann

Tanınmış Üye
Üyelik
27 Kas 2010
Mesajlar
1,014
Konum
istanbul
Firma plastik conta imalatına başladı Siparişe göre belli ölçeklikte contaları imal etmektedir
Firma plastik alımı yapıyor ancak daha büyük maliyeti bu contaların metalden yaptırılan kalıpları
Ancak conta ölçüleri herseferinde farklı olduğundan conta kalıpları her seferinde farklı ebatlar olduğundan alınıyor
Ancak tabi conta kalıpları firmada kalıyor ve bir işe yaramıyorlar belki ileride aynı ölçekte sipariş gelirse kullanılabilinir (ancak zor bir ihtimal)
Bu durumda conta kalıplarını direk contanın maliyetine gider olarak atabilirmiyiz yoksa ileride kullanma ihtimaline karşılık demirbaşlara mı atmalıyız? Ancak unutmayalım conta kalıplarının sonradan kullanılması çok zor gözüküyor
Zaten contaya fiyat verirken kalıpların maliyeti üzerine ekleniyor
Ancak contanın maliyetine tümden eklendiğinde ileride bunlar bir yıldan uzun vadeli kıymetler ve direk gidere atılamaz denebilir mi?
Burdaki tek sorun bu kalıpların %90 tek seferlk olması
Ayrıca ağer demirbaş olarak düşünülürse firma kazanmadığı kazancın vergisini öder çünkü maliyetin %70 i kalıp maliyeti
Saygılar
 
sonradan kullanma ihtimalinin çok düşük olması nedeni ile firma bu kalıplarla aldığı siparişi yüksek fiyatla üretecektir haliyle sipariş sona erdiğinde kalıplarda dediğinize göre %90 çöpe gideceğinden sabit kıymetlere alıp itfa etmek bence mantıklı olanı.
 
Üstad sabit kıymete atılırsa çok fazla kar çıkar hemde kazanılmayan bir kar şöyleki;
Örneğin,
50.000 adet conta siparişi alınmıştır
2 TL den satılacak ve 100.000 Tl alınacaktır
Contaları imal etmek için ise
10.000 TL lik lastik alınacak
60.000 TL lik conta kalıbı yaptırılacak (Bu kalıplar sonra hiç kullanılamayacak büyük ihtimalle ancak hemen tüketilmeyen bir ürün olacak)
15.000 TL yaklaşık işçilik ve GÜG
Sonuç olarak
Normalde 15.000 TL kar edip vergisini ödeyecek
Ancak sabit kıymete atılırsa kalıplar diyelik 5 yılı ömür biçilse
60.000 TL gider yerine 45.000 TL ninde kazanç olup vergi ödenecek ki aslında kazanılmayan kazanç olmuş olacak
Bu baımdan değerlendirilirse??
 
VUK md.313'e göre işletmede bir yıldan fazla kullanılan ve aşınma-yıpranmaya tabi iktisadi kıymetlerin amortisman yoluyla itfa edilmesi gerekir. Eğer o kalıpları %10 ihtimalle bile olsa birden fazla yılda kullanır ve doğrudan gider yazarsanız ve de bu durum vergi incelemesinde tespit edilirse kesinlikle ama kesinlikle cezalı tarhiyat yapılır.

Bu riski alıp almamak bizim karar verebileceğimiz bir şey değil. Nihai kararı sizin ve hatta işletmenin sahibinin vermesi gerekiyor.
 
Teşekkürler üstad
Peki işletme sahibine durumu izah etsek ve bu kalıpları imha etsek (zaten kullanılmıyorlar) yani tek seferlik kullansak bu imha için mecburen vergi dairesinden takdir komisyonunumu çağırmalıyız
veya öneriniz nedir? Saygılar
 
bu kalıplar müşterinin talebi doğrultusunda müşterinin siparişini gerçekleştirmek için yapılıyor ve satış fiyatına dahil edilerek müşteriye satılıyor. Aslında artık firmanın malı değil müşterinin malı, müşteri kalıbımı ver derse vermek zorundasınız. Yada müşteri 1 sene sonra aynı malın siparişini verdi bu durumda siparişi elinizdeki bu kalıpla üreteceksiniz. Bir bakıma siz müşterinin kalıbını saklıyorsunuz gibi bir şey oluyor. Sabit kıymete almak doğru olmaz.
 
Sanırım sorun, kalıbın faturasını işletmeye alıp, müşteriye sadece conta faturası kesmekten kaynaklanıyor. Ama, terapist13'ün de dediği gibi aslında, kullanımı bu kadar düşük olan kalıbın sahibi müşteridir. Şu sorunun cevabını vermek lazım. %1 ihtimalle bile olsa ilerde bu kalıptan alınacak bir siparişte sizin fiyat politikanız ne olacak. Kalıbın parasını tekrar maliyete katacak mısınız yoksa sadece plastik maliyetine göre mi fiyat oluşturacaksınız? koraykarakaya'nın dediği gibi bu sorular, işletmeye özel ve karar işletme yönetiminin tercihi.
 
Siparişi alırken alıcıyla sözleşme yapılarak kalıpların mülkiyetinin alıcıya ait olduğu ve iş bitiminde contalarla birlikte kalıplarında teslim edileceği belirtilse nasıl olur. Contalarla birlikte sembolik bir fiyatla kalıplarda fatura edilebilirmi?
 
Siparişi alırken alıcıyla sözleşme yapılarak kalıpların mülkiyetinin alıcıya ait olduğu ve iş bitiminde contalarla birlikte kalıplarında teslim edileceği belirtilse nasıl olur. Contalarla birlikte sembolik bir fiyatla kalıplarda fatura edilebilirmi?

Bülent Bey bence de en iyi çözüm bu, contalar ile birlikte kalıpları da alıcıya satmak. Eğer aynı müşteri ileride tekrar sipariş verirse bu sefer de müşteri kalıpları geri satar imalatçıya ve tekrar kullanılır. Yalnız burada dikkat etmek gereken husus eğer kalıplar da faturaya dahil edilip satılacaksa mutlaka fiziken de alıcıya gönderilmeli yoksa çok sıkıntı çıkartabilir bu formül ileride.
 

Benzer konular

Üst