Limited şirket hisse devri-sermaye arttırımı

EYLÜLDURU

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Haz 2009
Mesajlar
659
Konum
İSTANBUL
Şirketimiz bir aile şirketi..şuan 2 ortak var..yine aileden olan 2 kişiyi de şirkete ortak yapacağız.1.ortağın sermaye payı %95.diğerinin %5.Ancak 4 ortak olunduğunda bütün ortakların payının %25 olmasını istiyoruz..Bununla birlikte de şuan 5.500.000 TL olan sermayeyi 7.000.000 e çıkartacağız..Benim I. ortakdan diğer ortağa ve yeni gelecek 2 ortağa hisse devri yapıp ondan sonra mı sermaye artışı yapmam gerekiyor..Bir de I. ortak hisse devri yaptığında değer artış kazancı olarak vergi ödemesi gerekecek mi..Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim..
 
Ynt: Limited şirket hisse devri-sermaye arttırımı

Selamlar
Olaya noter masrafı olarak bakarsak önce hisse devri yapılıp sonra sermaye artışı yapılması daha akıllıca olur.Çünkü noter hisse devri masrafını sermaye üzerinden alır.Aradaki 1.500.000 tl farkta hatırı sayılır bir noter masrafı çıkartır.fakat illa böyle yapılması gerekmez.Önce sermaye de tabiki arttırılabilir. Fakat hisse devri için sermaye artış gazetesinin yayınlanmasını beklemeniz gerekir.
Bugüne kadar hisse devirlerinden değer artış kazancı beyan etmediğim için çok emin yazamamakla birlikte (hesaplama biraz karışık);GVK mük.80 ve 81'i incelemek lazım.Hisse devri satış kazancının değer artış kazancı olarak vergilendirileceği belirtilmiş.
Sermaye arttırılmadan hisse devri yapıldığı düşünülürse 1.ortak hissesinin %70'ini satacak,bu da 3.850.000 tl'ye tekabül eder.Bu hisse devri bir bedel karşılığında mı yapılıyor.
Hissenin elde edilme maliyeti ile satış maliyeti arasındaki fark değer artış kazancıdır.Değer artış kazancı 2012 yılı istisnası da 8.800,00 tl dır. Aşağıdaki açıklama gelir idaresinin açıklamasıdır.
"2011 gelirleri için Maliyet bedeli TEFE oranında yükseltilecek (Şu kadar ki endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının %10 veya üzerinde olması şarttır.), satış tutarı yükseltilmiş maliyet ile kıyaslanacak, kazancın 8.000 TL?si (2012 yılı için 8.800.-TL) istisna edilecek aşan tutarın bulunması halinde beyan edilecek."

Endexleme artışı %10 ve üzeri ise hisse maliyetine endexleme yapılacak ve yeni hisse maliyeti belirlenecek.Satış ile arasındaki farkta değer artış kazancı olacak.Bu kazanca da istisna uygulanacak..

Açıkcası hiç uygulamadım.Fakat prosedür böyle...

Saygılar
 
Ynt: Limited şirket hisse devri-sermaye arttırımı

Bu arada bu hisse devirlerinden kazanç elde edilmek zorunda da değillerdir.Nominal bedelle satış yapılırsa ortada değer artış kazancı olmayacaktır.
 
Ynt: Limited şirket hisse devri-sermaye arttırımı

Tahsin Bey, çok teşekkür ederim yanıtınız için..Hisse devrinde bir kazanç mevcut değil, herşey kağıt üzerinde olacak zaten..Ama birkaç yerde illaki değer artışı olarak göstermek gerekir ve de bunu değer artış kazancı olarak vergilendirilmesi gerekir diye okudum da o yüzden sormak istedim..Bununla birlikte benim her iki işlemi aynı anda yapmam mümkündür değil mi..

Kolay gelsin..İyi Çalışmalar..
 
Ynt: Limited şirket hisse devri-sermaye arttırımı

Hisse devrinde mutlaka kazançlı olması gerekmez, ancak satış bedelinin şirketin öz sermayesi ile orantılı olması gerekir. Şirketin sermayesi 1.000.000 TL olabilir ancak öz sermayesi 5.000.000 TL. olabilir. Yapılacak bir incelemede hissenin nominal bedelle satılmış olması pek kabul edilemez. Nitekim miras yolu ile intikal eden bir a.ş. hissesi veraset beyannamesinde nominal bedelle beyan edilmişti, vergi dairesi beyanı kabul etmeyerek öz sermaye üzerinden hesaplanarak beyan edilmesini istedi. Bunu da göz önüne almak gerekir.
 
Ynt: Limited şirket hisse devri-sermaye arttırımı

Şirket aile içi de olsa satış karşılığı bir bedel alınıyorsa değer artış kazancı hesaplamak gerekir. Fakat uygulamasına çok fazla rastlanmaz.Daha doğrusu aile içi devirlerde pek rastlanmaz.
her iki işlemi aynı anda yapmak derken, iki farklı karar alarak işlemi yapabileceğinizi düşünüyorum. İlk kararınız hisse devri olsun.İkinci kararıda aynı güne almayın.Misal bir hafta sonrasına alın. İkisini aynı anda ilana verin.Gerçi oda geride çevirebilir.hele önce bir hisse devrini yayınlayıp ortakları şirkete alalım,sonrasında sermaye arttırırsınız da diyebilir.Yinede odaya danışmakta fayda var.
 
Ynt: Limited şirket hisse devri-sermaye arttırımı

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim..

Tahsin Bey,aynı anda derken hisse devrinin ilanını beklemeksizin sermaye arttırımını yapmayı kastetmiştim. İnşallah bu şekilde yaparlar da tekrar tekrar uğraşmak zorunda kalmayız. :).

İyi çalışmalar..
 
Ynt: Limited şirket hisse devri-sermaye arttırımı

Merhaba arkadaşlar, ltd.şirketlerde hisse devri ve sermaye arttırımı için hazırlanacak evraklar aşağıdaki gibi sanırım..Peki bu evraklardan noter onaylı/onaysız kaç suret hazırlanması gerekiyor..(Birer nüsha da biz de kalacağıı düşünerek) Teşekkür ederim..

Sermaye artırımı
- Dilekçe
-Tadil Metni
-Ortaklar kurulu kararı
-Sermayenin ödendiğine dair SMMM raporu
-En son değişikliğe yönelik ticaret sicil gaztesi


Hisse devri
_Ticaret Sicil dlekçe
_Hisse devri kararı
_Hisse devir senedi
_En son yapılan değişikliğe yönelik tic.sicil gazetesi
 
Ynt: Limited şirket hisse devri-sermaye arttırımı

Ticaret Sicili Memurluğuna dilekçe
Ticaret/Sanayi Odası Başkanlığına dilekçe
Dört adet tadil metni
İki adet Anasözleşme değişikliği ile ilgili noter tasdikli ortaklar kurulu kararı
Artıştan önceki sermayenin ödendiğini gösteren Yeminli veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik raporu ve faaliyet belgesi
Sermayenin artırılan kısmın 0.0004?nün (onbinde dört) Halk Bankasına yatırıldığına dair makbuzunun aslı
-------------------
LİMİTED ŞİRKETLERDE HİSSE DEVİR SENEDLERİNİN TESCİL İŞLEMİ

Ticaret Sicili Memurluğuna dilekçe
Ticaret/Sanayi Odası Başkanlığına dilekçe
İki adet noter tasdikli hisse devir senedi
İki adet noter tasdikli hisse devrine muvafakat edildiğini gösteren ortaklar kurulu kararı (2 adet fotokopi eklenecektir)
Şirkete yeni giren ortak var ise 2 adet nüfus cüzdan sureti ve ikametgah ilmuhaberi (noter veya muhtar onaylı)
---------------------------
 
Üst