Limited şirket kuruluşu ve ortaklar hk.

merihs12

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Ocak 2008
Mesajlar
810
Konum
kocaeli
Yeni bir limited şirketi kuruluyor 4 ortaklı.Ortakların hepsi müdür olmak istiyor. Çok tecrübeli olmamamdan dolayı merak ettim bu durumun ne gibi avantajları ve dezavantajları var. Tek bir müdür atamak daha mantıklı değil mi?Bu durumla ilgili açıklayıcı bir cevap bekliyorum. İyi çalışmalar
 
Ynt: Limited şirket kuruluşu ve ortaklar hk.

İmza yetkisini müşterek yaparsanız, en basit bir dilekçeye bile 4' ünün de imzası gerekir.Münferit yaparak sadece her birinin imzası ile iş yapılabilir.
Müdürlerin fazla olması, tescil & noter masraflarını artırır.
Müdür sayısının birden fazla olması iyidir.Müdür hastalanır, yurtdışına gider vs. bulunmadığı zamanlar sıkıntı yaşanmaz.Ama her ortağın müdür olması çok mantıklı değil.4 ortaklı bir şirket için 2 müdür yeterlidir.
Ayrıca müdürlük %100 sorumluluk demektir.Vergi dairesi, ssk' ya karşı vs.Ancak sadece ortak olunursa, sadece ortak olduğu dönemdeki hissesi payı kadarından sorumlu olur.
 
Ynt: Limited şirket kuruluşu ve ortaklar hk.

Bu durumda bir adres değişkliği yapmak için yazılan bir dilekçeye bile 4 ortağın imzası mı gerek
yor? AMacım sizi sınamak değil anmaya çalışıyorum kusura bakmayın. Her ortak müdür olduğu zaman yetkisiyle tek başına yani bir imzayla işlem yapamaz mı?
 
Ynt: Limited şirket kuruluşu ve ortaklar hk.

Müdürlerin yetkisi iki türlüdür.Münferit ve müşterek.
Münferit olduğu zaman, birden fazla müdür olsa bile birinin imzası ile iş yapılır.
Ancak müşterek olarak atadıysanız, o zaman bütün müdürlerinde imzası lazım.
 
Ynt: Limited şirket kuruluşu ve ortaklar hk.

Peki münferit ve müşterek ayrımını ana sözleşmede mi belirtmek gerekiyor sadece? münferit olunca tek imzayla işlem yapılabilecek mi o zaman ? Kuruluş maliyetini ne kadar arttırır bu ?
 
Ynt: Limited şirket kuruluşu ve ortaklar hk.

Selamlar
Sayın Zindan'ın söylediklerine ilaveten ayrıca şunlar da yapılabilir.
Müdürlük (imza) yetkileri de istenildiği şekilde kısıtlanabilir veya genişletilebilir.Örneğin 2 ortağa tam ve sınırsız yetki verilirken diğer 2 ortağın yetkileri kısıtlanabilir.Mesela banka ve çek işlemlerinde 4 ortakta müştereken yetkili seçilebilirken vergi idaresi veya diğer kurumlar açısından her ortağa münferiden yetki verilebilir. Kısaca yetkiler arasında istediğiniz gibi oynayabilirsiniz.4 kişinin de müdür olmak istemesi akla ilk başta birbirlerine güvensizlik veya habersiz iş yapılmasını engelleme gibi tedbir amaçlı olduğunu getiriyor.Şirket ana sözleşmesine birkaç hüküm ilave ederek bu tedbiri de almış olursunuz.Bu yeni hükümleri sözleşmeye nasıl ekleyeceğiniz konusunda ticaret odasından bilgi alabilirsiniz.Örneğin alınacak kararların veya hisse devirlerinin hisse çoğunluğuna göre değilde tüm ortakların imzası ile yapılabileceğini belirtebilirsiniz.Bu şekilde özel hükümlerde koyabilirsiniz.
İmza yetkileri ilk kuruluşta ana sözleşmede belirtilir.Daha sonra istenirse yeni kararlar alınarak bu yetkiler kısıtlanıp genişletilebilir.
Saygılar
 
Üst