Limited Şirket Kuruluşunda İşlem Sırası Nasıl Olmalı ?

Üyelik
27 Eyl 2009
Mesajlar
7
Merhaba,

Yeni limited şirket kuruluşundaki sıra ile ilgili bir sorum olacak. Ticaret Odasında ünvan kontrolünden sonra, söz konusu şirket ünvanı ile işyerini kiralıyoruz. Ana sözleşme hazırlığı, Ticaret Odasına gerekli belgeler ile başvuru, sicil gazetesine ilan verme işlemlerinden sonra, sicilden verilen kasa fişi/ilan başvuru belgesi ile vergi dairesinden yoklama için memur çağırıyoruz. Yoklama memuru gelip işlem yaptıktan sonra vergi no. alabiliyoruz.

Peki bu arada vergi numaramız olmadan, faturası şirkete kesilecek mobilya vb. demirbaşı nasıl satın alıp, şirket adına olacak elektrik, suyu (imza sirküleri, vergi levhası olmadan) nasıl açtırıyoruz? Yoklama memuru içi boş, elektriği kapalı daireye gelince sorun çıkarmıyor mu fişi düzenlerken?

Bir de defterlerin yoklama memuru gelmeden önce mi satın alınıp notere tasdik ettirilmesi gerekiyor?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Ynt: Limited Şirket Kuruluşunda işlem sırası ile ilgili soru

Sayın werther meslek mensubu yanında mı çalışıyosunuz?
 
Ynt: Limited Şirket Kuruluşunda işlem sırası ile ilgili soru

??? Hayır twolf,

Kendimiz yeni bir kuruluş gerçekleştirmeyi düşünüyoruz, işlem sırasını incelerken aklımıza takıldı.
 
Ynt: Limited Şirket Kuruluşunda işlem sırası ile ilgili soru

Tamam canım kızmayın :) Kuruluşu kendiniz mi yapacaksınız? Meslek mensubuna gitseniz daha iyi olmaz mı?
Yinede yıllar önce elemanlarıma dağıttığım kuruluş işlem sırası yazımı paylaşayım.Size ışık tutacaktır.

Büyük harflidir.Kopyala yapıştır yapıyorum,kusura bakmayın.

LTD.ŞTİ.KURULUŞ İŞLEMLERİ

1- ŞİRKET ANA SÖZLEŞMESİ HAZIRLANIR
2- ORTAKLARLA BİRLİKTE NOTERE GİDİLİR VE 5 ADET ANA SÖZLEŞME ONAYLANIR
3- YİNE NOTERDEN 2 ADET UNVAN BEYANI HAZIRLANIR (TESCİL TALEPNAMESİ)
4- NOTERDEN 1 ADET KURULUŞ VEKALETİ HAZIRLANIR.
5- ŞİRKETİN KONTRATI YAPILIR
6- ZİRAAT BANKASINA SERMAYENİN ONBİNDE 4 ORANINDA REKABET FONU ÖDENİR.
7- TÜZEL KİŞİ KAYIT FORMU DOLDURULUR(RESİMLİ VE UNVAN KISALTMASI YAPMADAN)
8- GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ İÇİN AYRICA NOTER TASTİKLİ A KARNESİ


TİCARET ODASINA MÜRACAAT EVRAKLARI

1- ÜST DİLEKÇE (KURULUŞ DİLEKÇESİ)
2- TÜZEL KİŞİ KAYIT FORMU
3- 3 ADET KURULUŞ BİLDİRGESİ (YABANCI ORTAK VARSA 4 ADET)
4- 1 ADET TAAHHÜTNAME
5- 2 ADET TESCİL TALEPNAMESİ (UNVAN BEYANI)
6- ZİRAAT BANKASI REKABET FONU DEKONTU
7- ORTAKLARIN NÜFUS VE İKAMETGAHLARI (İKAMETGAHLARI ALMAYABİLİYORLAR)
8- 3 ADET ANA SÖZLEŞME
9- GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ İÇİN AYRICA NOTER TASTİKLİ A KARNESİ



SONRAKİ İŞLEMLER

1- TESCİL İLANDAN SONRA SİCİL NUMARASI BELLİ OLUNCA NOTERDEN DEFTERLER TASTİK EDİLİR. (EN AZ YEVMİYE-KEBİR-ENVANTER-KARAR-ORTAKLAR PAY)
2- 3 ADET İMZA SİRKÜLERİ ÇIKARILIR (VERGİ DAİRESİ,FİRMA VE MUHASEBEYE)
3- VERGİ DAİRESİNE MÜRACAAT EDİLİR.

VERGİ DAİRESİ MÜRACAATI

1- AÇILIŞ DİLEKÇESİ VE İŞE BAŞLAMA BİLDİRİMİ YAZILIR.AÇILIŞTA TOPTAN MI PERAKENDE Mİ OLDUĞU STOPAJI AYLIK VEYA 3 AYLIK OLDUĞU MUTLAKA BELİRTİLMELİDİR.
2- TİCARET SİCİL TESCİL YAZISI
3- KİRA KONTRATI
4- 1 ADET ANA SÖZLEŞME
5- ORTAKLARIN EVRAKLARI

YOKLAMADAN SONRA VERGİ LEVHASI ONAYLANIR,Y.KASA,FATURA,İRSALİYE VB.İŞLER YAPILIR.



Bu sıralamayı takip ediniz.
 
Ynt: Limited Şirket Kuruluşunda işlem sırası ile ilgili soru

Çok teşekkürler twolf.
Biz de bu işlemleri meslek mensubunun gerçekleştirmesinden yanayız.

Fakat her halükarda bize düşen kısmı olduğu için aşağıdaki soruyu tekrar etmek durumundayım:

"Peki bu arada (meslek mensubu işlemleri gerçekleştirirken) vergi numaramız olmadan, faturası şirkete kesilecek mobilya vb. demirbaşı nasıl satın alıp, şirket adına olacak elektrik, suyu (imza sirküleri, vergi levhası olmadan) nasıl açtırıyoruz? Yoklama memuru içi boş, elektriği kapalı daireye gelince sorun çıkarmıyor mu fişi düzenlerken?"
 
Ynt: Limited Şirket Kuruluşunda işlem sırası nasıl olmalı.?

Şİrket unvanınız ve vergi daireniz belli ise numara olmadan (numara yerine yeni kuruluş yazılarak) belgelerinizi toplayabilirsiniz.Elektrik ve diğer idareler sirküler numara vergi levhası vs.olmadan işlem yapmazlar.Vergi dairesi iş yeri havasına sokulmamış bir yere yoklama tutmaz.En azından bir masa sandalye vs.olsun.Yoksa elektrik,telefon bağlanmamış,bunlara bakmazlar.Bunların hemen bağlanamayacağını bilirler.tadilat aşamasında olan bir yerede yoklama tutmazlar.Yer inşaat ve tadilat halinde ise yoklama tutmazlar.İŞyeri havasından kastım bu.Saygılar
 
Ynt: Limited Şirket Kuruluşunda işlem sırası nasıl olmalı.?

Tekrar teşekkürler twolf, aradığımız cevap buydu.

Yoklama memuru gelmeden once soylediginiz sekilde duzenlenmiş faturayla mobilya/demirbaşlar alinip isyeri havasi yaratilir. Vergi no, gazete, sirküler alındıktan sonra da elektrik, su açtırılır veya devralınır. Küçük bir ayrıntı aslında ama sıralama ve temiz başlangıç açısından önemli göründü bize.
 
Ynt: Limited Şirket Kuruluşunda işlem sırası nasıl olmalı.?

Mesela Sn.Kurt size yardımcı olmuş, aynı soruyu ilk ben görmüş olsa idim, meslek mensubunuzla görüşün derdim.

1/ Bu öneri sizi olası yapacağınız yanlışlardan korur
2/ Meslek mensubu evine ekmek götürecek parayı kazanmış olur
3/ Meslek mensubu olmadan doğru düzgün yapılamayacak işlerden olduğu anlaşılmış olup, Mesleki itibar bir nebze olsun artar.
4/ Sonuçta hizmet sektörüyüz bir müşavir evrak kayıt dışında mali danışmanlık yapar, danışmanlık bir hizmettir, size kurulacak cümlenin yazılı halde hazır gelmesi hizmeti bedavaya aldığınız anlamını taşır ki her sorunun cevabının verilmesi kendi kendimizi baltalamamız sonucunu doğurur.

Ama meslek mensuplarının arasındaki dayanışma örnekleri bu görüşlerimden ayrıdır.
 
Ynt: Limited Şirket Kuruluşunda işlem sırası nasıl olmalı.?

Sayın kanunkaide, bu işlemleri meslek mensubunun gerçekleştirmesinden yana olduğumuzu yukarıdaki mesajımda belirtmiştim. Sorduğum soru işin bize düşen kısmı ve yoklama öncesi hazırlık ile ilgiliydi.
 
Ynt: Limited Şirket Kuruluşunda işlem sırası nasıl olmalı.?

Sayın kanunkaide inşallah yanlış anlamışımdır.Eğer doğru anladıysam düşünceniz için gerçekten üzüldüm. Mesleğe gerekli özeni,itibarı,saygınlığı kazandırmak için mücadele ettiğinize hiç şüphem yok.Bazı konularda hem fikir değiliz maalesef (gerçi olmak zorunda da değiliz tabiki) Yine de bende konu ile ilgili fikirlerimi yazmak isterim.
Gelen her soruya "gidin müşavire danışın" demek ne kadar doğru bemnim için tartışılır.Para meselesini işin içine katmakta bana pek uygun değil.Mahallenin bakkalı bize soru sorduğu zaman para karşılığı mı cevap veriyoruz?.Yoksa müşaviriniz var,gidin ona sorun mu diyoruz.Oldu olacak forumun giriş kapısına "MESLEK MENSUBU OLMAYANLAR GİREMEZ" yazalım.Eğer burada yazılanlarla bu mesleğin yapılabildiğine,emeğin çalındığına,ekmeğe mani olunduğuna,işin bedavaya yapıldığına dair bir düşüncenizin doğuyor olmasına şaşırdığım kadar üzüldüm de..Tabiki düşüncenize saygı duyuyorum,herkesin kendine göre mesleki ahlakı,etiği kuralları vardır.Fakat ben burada bu tarz bilgilerin verilmesiyle meslek mensuplarının işlerine mani olunduğunu,ekmeklerinin (kendi tabiriniz olduğu için kullanıyorum) elinden alındığını hiç düşünmüyorum.Burada ne kadar anlatırsak anlatalım sonuçta bu ve benzeri işler için bir meslek mensubuna gidilmeyecek mi?
Sırf burada verilen akılla mükellefin iş yapabileceğini mi düşünüyoruz.Yapabiliyorlarsa da helal olsun derim.Aklı başında mükellefmiş derim.Ayrıca burada yol veya yön göstermekle kimin işini elinden alıyoruz çok merak ediyorum.Bende mesleğin etiğine ahlakına prensiplerine kurallarına bağlı olmaya çalışıyorum,hatta muhasebeci değil müşavir kelimesini kullanalım diyecek kadar da bu mesleğe önem veriyorum. Fakat burada verilen tavsiye ve izahatlarla ne mesleğe çomak sokulur ne de kimsenin ekmeğine mani olunur.
Ayrıca burada cevap vereceğiniz herhangi biri bugün yarın bir ekmek parası kazamanıza da yardımcı olabilir,bunu da unutmayalım.Elbetteki o zihniyetle burada değiliz ama mükellef gelse de hayır demeyiz değil mi?
Bunlar kişisel düşüncelerimdir.
Herkesin düşüncesi tabiki kendine özeldir.
Saygılar sunarım
 
Ynt: Limited Şirket Kuruluşunda işlem sırası nasıl olmalı.?

Sn. Kurt, forumda yukarıdaki mesajımda belirttiğim gibi mesleki anlamda birbirimize yardımcı olalım, forumu kullanan mükelleflere de yardımcı olalım ama bir noktada duralım. Bir yerden sonra verilen fikir bir diğer meslek mensubuna zarar veriyor. Tabi ki mükellef bilinçlenme ihtiyacı duyar. Ancak yapması gereken forumlar değil, meslek mensupları ile birebir görüşme şeklinde olmalıdır.

Benim büromun kapısı mesai saatleri içinde açıktır bir çok insan gelir soru sorar üşenmeden anlatırım. İlgiden memnun kalıp benimle çalışanlar da oldu. Ama hiç birisine işi kendisi yapacak kadar bilgi vermedim vermem de. Bunun sebebi benimle çalışsın diye değil, bu işi yapan, bu işi yapmak için ruhsat almış, emek sarf etmiş, çok maddi yükümlülükler altına girmiş insanlar olduğunu bildiğim, hizmeti doğru yerden alması içindir.

Yukarıda yazdığım gibi, mesleğimiz hizmet sektörüdür öncelikle. Hizmet ise elle tutulan gözle görülen bir şey değildir, genelde kazanç bilgi birikimi ile gelmektedir, bilgi birikiminin sonuna kadar kullanımı paylaşımı bilemiyorum ne getirir ne götürür. Bu konu da internet üzerinde bir çok avukatlık forumları vardır ve üyelerinin büyük çoğunluğu avukattır ve gerçek isim soyisim kullanırlar, diğer yandan kendilerine gelen sorunun müvekkilden mi avukattan mı geldiğine bakarlar. Genel de de kişiyi bir avukata yönlendirirler. Hatta bazıları üye kabulü aşamasında kişiyi basit bir hukuk testine sokar. Ben sizin iyi niyetinizin farkındayım ancak (Sn werther üzerinize alınmayın sizi kesinlikle kastetmiyorum) muhasebecisinin muhasebe ücretini ödeme listesinde en sona atma alışkanlığı edinmiş, bana çok vergi çıkarma kültürü edinmiş bir mükellef ordusu var müşterimiz olarak. Gereken saygıyı ve itibarı hızlı bir şekilde kazandırmamız lazım.
 
Ynt: Limited Şirket Kuruluşunda işlem sırası nasıl olmalı.?

Bir siteden alıntı' Alıntı:
U GERÇEKTİR KESİNLİKLE ABARTMA VE YA EKLEME YOKTUR HATTA EKSİTME VARDIR :)
BİR ARKADAŞIMIN BAŞINA GELMİŞTİR HEPİMİZİN BAŞINA GELEBİLİR

- Muhasebeci : (Utanarak Gelir Söylerken Yüzü Kızarır) Abi paran varsa aidatı alabilirmiyiz (gayet kibar bi şekilde)
- Mükellef : Bugün param yok
- Muhasebeci : Nezaman geleyim
- Mükellef : Senin gelmene gerek yok ben gönderirim.
- Muhasebeci : (Bir Gün Sonra) Abi bekledim yollamadın
- Mükellef : Yaw para ayarlayamadım Çarşamba gel vereyim paranı
- Muhasebeci : (Çarşamba Gelir tabi) Abi ne yaptın ayarladın mı?
- Mükellef : Valla az önce gecici vergimi nedir onu yatırdım Cuma ayarlayacağım söz.
- Muhasebeci : (Cuma Gelir Tabi :)) abi ne oldu bizim iş
- Mükellef : Yaw iki dakka önce geleydin toptancıya verdim tüm parayı 15 inde inşallah
- Muhasebeci : (Boynu bükük) İnşallah abi 15 inde olur çok sıkıntı var ödemelerimizi yapamadık mutlaka ayarla abi
- Muhasebeci : (15 i hemen gelir) Abi ne yaptın hallettin inşallah valla bu ay işler iyi değil - Mükellef : Gelecek ayın 1 inde hepsini kaparım borcun.
- Muhasebeci : Gelecek ayı beklemeye başlar umutla
- Mükellef : Ayın 1 olduda bana bilanço lazım onları yolla kredi çekeceğim vereyim paranı
-Muhasebeci : Hemen yollar istemesede ( Ekmek parası nee olsa)
-Mükellef : Yaw kredi çıktı ama ben ona araba aldım para yetmedi var mı sende bana emanet para versen
-Muhasebeci : Abi bizim para gördüğümüz mü var :( abi bizim para yine yattı desene
-Mükellef : Valla harmana söz (6 ay bizim burada hububat biçim zamanı)
-Muhasebeci : (2 Ay geçer tabi hemen) Abi ne yaptın baya borç birikti
-Mükellef : Ofisten parayı alır yollarım sen kaygısız ol
-Muhesebeci : Abi bu ayda bitti ne edelim
-Mükellef : Ali den alacağım var alınca veririm artık senin parayı
-Muhasebeci : (Artık aramaktan sormaktan bıkar ama mükellef yalanlardan asla bıkmaz)
-Muhasebeci : Kendi alacağı hep şartlara bağlıdır ve ya olasılıklara onlar gerçekleşirse alacağını alacaktır yoksa yok
-Muhasebeci : Abi ne oldu valla artık olmuyor böyle
-Mükellef : Yarın söz gel al paranı (tabi bugün yarın derken yıl bitmek üzeredir mükellef hiç para vermeden yılı bitirmek üzeredir.
-Muhasebeci : Abi bu sefer inşallah para verirsin
-Mükellef : Elini cebine atar bakar para çıkmaz kasaya bakayım der bakar bugün bukadar birikmiş deyip 20,00 tl verir
-Muhasebeci : Dünyası başına yıkılmış bi şekilde düşünür.

Başka başlıklarda genç meslektaşlar büro açma hayalinde ancak müşteri portföyleri sıfır ve yıllık maliyet hesapları yapıyorlar acaba nasıl ederiz de büro açarız diye, bu genç meslektaşlara bir pazar payı yaratmamız lazım. Ve yukarıda ki diyologların önünü kapamamız lazım. Aslında bu konuyu meslektaşlarla birlikte tartışmak lazım.

Umarım daha çok forumdaş bu konuya görüşleri ile katılır, konu derinlik kazanır.
 
Ynt: Limited Şirket Kuruluşunda işlem sırası nasıl olmalı.?

Hizmet sektörünün korunması ile ilgili düşüncelerinde sayın kanunkaide'ye katılmakla birlikte, sayın twolf'un bana öncelikle meslek mensubu yanında çalışıp çalışmadığımı sorduğunu hatırlatmak istiyorum (hatta doğal olarak rahatsız olmuştum bu sorudan :). Ayrıca kendisinin cömertçe sunduğu yardımın bir tartışmaya yol açması, forumunuzdan istifade eden bir vatandaş olarak beni biraz üzdü.

Meslek mensubu olmayan benim gibi kişilerin aklına takılan bu tür sorulara vakit ayırarak yanıt vermeniz, yarın benim iş takibimi yapacak meslektaşınızın vaktinden tasarruf sağlayacaktır. Bilinçli müşterinin size vereceği zahmet azalacağı gibi, ticari açıdan da kapınıza gelen iş daha çabuk nakde dönüşecektir.
 
Ynt: Limited Şirket Kuruluşunda işlem sırası nasıl olmalı.?

Her zaman söylerim, Allah bilinçli müşteri versin.

Tartışmaya dönüşmesi sizi üzmesin, Sn.Kurt ve diğer forumdaşlarla bu konu hakkında fikir derinliği yaratabilecek bilinç düzeyine sahip olduğumuzu düşünüyorum. Hepimizin isteği mesleğin daha kaliteli hal alması.
 
Ynt: Limited Şirket Kuruluşunda işlem sırası nasıl olmalı.?

Söylediklerinizin %90 ına katılırım ve altına imzamı atarım.Fakat burada yapılan paylaşımların öngördüğünüz kadar olumsuz etki yapacağına inanmıyorum.Burada verilen bilgilerin çoğu genelde her yerde bulunabilecek bilgiler ve prosedürlerden ibaret.Rastlamışsınızdır mutlaka daha teknik konularda yardım arayanlara zaten doktor>hasta ilşkisi gibi "hastayı görmeden yorum yapılmamalı" şeklinde karşılıklar da veriyoruz.Burada birinci amaç mükellefin bilinçlendirilmesidir.Kendinide geliştirmesini sağlamaktır.Sen bir şey bilme yapma bu işi yapan var,onlar yapsın demek kusura bakmayın benim mantığıma ters.Bilinçli toplumdan bahsediyorsak bilinçlenmelerine de yardımcı olacağız.Mesleğimiz elimizden gider diye de korkmayalım.İşi hakkıyla yapanın mesleği elinden gitmez.Buralarda bilgi veriliyor o yüzden biz iş yapamıyoruz diye düşünülebilir mi?Bir meslektaşım bundan şikayetçi olabilir mi?Bir meslek burada bu şekilde bilgi vermemekle mi korunacak.O zaman bütün hukuk siteleri bütün yorum siteleri kaldırılsın.
Diğer arkadaşlarda konuya katılırlarsa bende memnun olurum.
 
Ynt: Limited Şirket Kuruluşunda işlem sırası nasıl olmalı.?

Sayın werther,siz o şekilde soru sormamdaki kasıt şuydu.Bu mesleği yapan biri ile yapmayan birine yapılacak izahatlar takdir edersiniz ki farklılık gösterir.Eğer mesleği az çok icra ediyor olsaydınız bizden alacağınız bilgilerin kat kat fazlası zaten elinizin altında mevcuttu.Fazla teferruata girmeden yüzeysel anlatmak zaten sorununuzu çözecekti.Ne şekilde yanıt vereceğimi buna göre belirleyecektim.Şahsınıza değil mesleğinize karşı bir tedbirdi diyebiliriz.Sorunuzu ilk okduğumda bana mesleğe veya bir işyerine yeni başlayan birinin sorabileceği bir soru gibi geldi.Sorunuza "ben vatandaşım,şirket açmak istiyorum" gibi başlasaydınız ona göre gidişat şekillenir cevaplar farklı olurdu.Belkide bu tartışma yapılmayabilirdi de:)
Hepimiz aklı başında insanlarız konuyu sulandırmadan seviyeli bir şekilde ve saygı çerçevesinde sonlandıracağımıza kuşkum yok..
 
Ynt: Limited Şirket Kuruluşunda işlem sırası nasıl olmalı.?

Konuya belki iştirak olur diye yazmıyorum. (Mesajları okudum)
 
Şİrket unvanınız ve vergi daireniz belli ise numara olmadan (numara yerine yeni kuruluş yazılarak) belgelerinizi toplayabilirsiniz.Elektrik ve diğer idareler sirküler numara vergi levhası vs.olmadan işlem yapmazlar.Vergi dairesi iş yeri havasına sokulmamış bir yere yoklama tutmaz.En azından bir masa sandalye vs.olsun.Yoksa elektrik,telefon bağlanmamış,bunlara bakmazlar.Bunların hemen bağlanamayacağını bilirler.tadilat aşamasında olan bir yerede yoklama tutmazlar.Yer inşaat ve tadilat halinde ise yoklama tutmazlar.İŞyeri havasından kastım bu.Saygılar
Sayın TahsinKurt, bu konuyla ilgili kafama takılan birşey var örnek üzerinde sorayım: Bir büyükbaş hayvan çiftliği kurulacak. önce inşaat tamamlanıp ofis dizayn edilsin daha sonra mı şirket sözleşmesi, yoklama fişi vb. işlemler yapılıp faturalar kestirilsin (inşaat sürecinde boşuna beyannameler verilmesin diye) yoksa ilk önce şirket sözleşmesi, noter, tescil, yoklama vb daha sonra mı inşaata başlansın? (bu durumda yoklama memuru boş arsaya tutanak tutar mı?)
teşekkür ederim
 
Üst