Limited Şirkette Hisse Devri Ve Adres Değişikliği

Üyelik
1 Ocak 2014
Mesajlar
37
Konum
istanbul
Merhaba üstadlar,

Yeni bir mükellefim var, geçen sene temmuz ayında iki ortaktan biri hissesinin tamamını bir başkasına devretmiş ve hisse devri sözleşmesini noterde yapmışlar. Ancak bu devirle ilgili ito'ya tescil başvurusunda bulunulmamış dolayısıyla ticaret sicil gazetesi çıkmamış. Şimdi şirket başka bir yere taşınıyor. sorum şudur ki hem geçen seneden kalan hisse devri hemde yeni yapılan adres değişikliği aynı genel kurul kararında alınabilir mi? (Böyle bir durumda sabit olan ortakla birlikte hem yeni hem eski ortağın imzalarının bulunması gerektiğini biliyorum, bu sebeple ayrıca bi ekstra imza harcı çıkar mı?) Bu hisse devrinin zamanında tescil edilmemesinin firmaya bir yaptırımı olur mu ito tarafından? tam bilgim olmadan da noterden kararı tasdikletmek istemiyorum malum.

Bilginiz varsa paylaşırsanız çok sevinirim.

Saygılar
 
Selamlar
6102 sayılı TTK gereği,yapılan hisse devirlerinin akabinde 3 ay içerisinde aksi karar alınmamışsa,bu hisse devri geçerli sayılır.Ticaret Sicilden tescili,işin şeklen tamamlanmasıdır.
Siz ( aynı anda tescile verebilirsiniz ) önce hisse devri kararını alın.Zira bu hisse devrinin altına devir eden ve devir alan kişiler birlikte imza atacaklardır.Adres değişikliği ayrılan ortağı ilgilendirmeyen bir husustur.Dolayısıyla adres değişikliği konusuna aynı kararda yer vermeyin.Devamında tekrar bir karar alarak (devam eden ortakların imzası ile) adres değişikliği kararını alın.Bahsettiğiniz imza harcı olayını anlamadım.2 karar olacağı için ekstra noter masrafı çıkar sadece.Ama hisse devriyle birlikte temsil yetkisi değişmişse veya değişecekse ona birşey diyemem.İşin seyri biraz değişir o zaman.
Yapılan hisse devri zaten aksi karar olmadığından dolayı geçerli olduğu için (öyle varsayıyoruz) oda tarafından bir yaptırım uygulanacağını zannetmem..Yalnız tabi,yeni ortağın sosyal güvenliğiyle alakalı işlem yapıldımı,yapıldıysa neye dayanarak yapıldı,bunlarda araştırılmalı.
Saygılar
 
Sayın Arkadaşlar,

Bu konu biraz karışık. Limited şirketlerde hisse devirleri iki tür yapılabiliyor. Hisse devir temlik sözleşmesinden sonra, Bu aynı zamanda "Sermaye Maddesi Tadili" sayıldığından eski ve yeni ortaklarla beraber imzalanmış bir "Özel Karar" yazılıp ( şekil ve özelliklerine girmiyorum) Noterce onaylanıp Tescil Edilmesi gerekir.

Yada, 595. madde çerçevesinde işlem yapılır. Ancak buradaki kuralların yürürlükte olması için ortaklardan birinin yada hissesini satanın yeni hali tescil için müracaatı gerekir. Bu müracaat yapılmamışsa 595. madde işlemez. Esasen bu başvuru ile 598. madde işler ve satan ortağın Ticaret Siciline müracaatı gerekir.

Bu durum için ise kanımca tüm yollar tükenmiş. Sadece hisseyi satanın "Ticaret Siciline" 598. madde çerçevesinde müracaatı belki sonuç verir. Hisse Devir Temlik Sözleşmeleriyle müracaatı halinde Sicil şirketten de teyit alarak ( ve gerekli belgeleri de talep ederek) resen tescil işlemini gerçekleştirebilir. Bu çerçevede gerekli işlemleri yapmadıkları için ise Şirket müdürleri ceza alacaklardır, diye düşünüyorum.
 
Üst