Lokanta, Cafe Defteri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan cemoja
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

cemoja

Katkı Sunan Üye
merhabalar herkese iyi çalışmalar.bir mükellefim gelir vergisi mükellefi ve 2009 yılında haddi aştığından bilanço usulü defter tutacak.şimdi bu ocak ayında iki tane şube açılışı yaptım.ikiside gıda satışı üzerine.biri köfte ve sıcak yemek üzerine diğeri kokoreç fastfood üzerine açıldı.bu mükellefin defterini tutarken bilanço usulü olduğu için merkez ve şubeleri ayrı ayrı hesap planında belirteceğim.yalnız kafama takılan husus bu şubelerin maliyetini nasıl ayıracağım.birde maliyet yaparken özellikle neye dikkat etmem gerektiği.yani alış ve satışda nasıl bir yöntem izlemem gerektiği.daha evvelden böyle mükellefim hiç olmadığı için açıkçası biraz tedirginim.yardımcı olacak arkadaş olursa sevinirim.teşekkürler iyi çalışmalar.

Ynt: Lokanta, Cafe Defteri

cemoja ' Alıntı:
merhabalar herkese iyi çalışmalar.bir mükellefim gelir vergisi mükellefi ve 2009 yılında haddi aştığından bilanço usulü defter tutacak.şimdi bu ocak ayında iki tane şube açılışı yaptım.ikiside gıda satışı üzerine.biri köfte ve sıcak yemek üzerine diğeri kokoreç fastfood üzerine açıldı.bu mükellefin defterini tutarken bilanço usulü olduğu için merkez ve şubeleri ayrı ayrı hesap planında belirteceğim.yalnız kafama takılan husus bu şubelerin maliyetini nasıl ayıracağım.birde maliyet yaparken özellikle neye dikkat etmem gerektiği.yani alış ve satışda nasıl bir yöntem izlemem gerektiği.daha evvelden böyle mükellefim hiç olmadığı için açıkçası biraz tedirginim.yardımcı olacak arkadaş olursa sevinirim.teşekkürler iyi çalışmalar.

Sayın formdaş

Bunu hesap planında gayet kolay yaparsın örneğin

Satışlar

600-Yurtiçi Satışlar
600.01-Merkez satışlar
600.02-İzmir şube Satışlar
600.03-Bursa şube Satışlar

satış faturalarını böyle girebilirsin

Giderleri

740-Hiz.Ür.Giderleri
740.01-İzmir Şube Giderleri
740.01.001-Brüt Maaşlar
740.01.002-Kira
740.01.003-.....

740.02-Bursa Şube Giderleri
740.02.001-............
740.02.002-...........
740.02.003-..........

Alışları

150-İlk Madde Malzeme
150.01-İzmir Şube Malz.Alışları
150.01.001-..........
150.01.002-..........
150.01.003-.........

150.02-Bursa Şube Malz.Alışları
150.02.001-............
150.02.002-...........
150.02.003-.............

v.b yapabilirsin

ferhat

Ynt: Lokanta, Cafe Defteri

Selamlar.
Sayın ferhat'ın yazmış olduğu hesap planı gayet işinizi görür.Ayrıca bir hatırlatmada ben yapayım.Bahsettiğiniz sektörler yıl sonu ve dönem sonlarında çok fazla stok kalamayacak olan faaliyetlerdir.O nedenle maliyet ayırmada çokta fazla zorlanmayacağınızı çünkü firmada fazla stok bulunmayacağını düşünüyorum.Saygılar.