Ltd. Ortağı Bağkurlu Olmak İstemiyor..!

TALHAM

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Mar 2006
Mesajlar
374
Merhaba..

Yeni kurulan ltd. şirketimizde ortak olan şahıs şu an itibari ile bir şirkette ssk.lı çalışmaya devam ediyor.
05/04/2008 Tarihinde işyerinden çıkışı verilecek.
Israr ile çıkışım olmadan kendi şirketime (ortak ve imza yetkili müdür) ssk.lı girişim yapılsın istiyor.

Bu durumda karşılaşabileceğimiz problemler nelerdir ?

Bağkurlu olmak zorunda olduğuna ikna etmeye çalışıyorum ama pek çok arkadaşından örnekle bu işlemin yasal olduğunu iddia ediyor.

İlginize teşekkür eder saygılar sunarım..
 
Ynt: Ltd. Ortağı bağkurlu olmak istemiyor..!

Şirket kurulduğu zaman ssk sı kesintiye uğramadan devam ediyorsa. bağkurlu olmaz zaten.Eğer kendi şirketinde olacaksa. kesinti yapmadan önce giriş yapın sonra da eski şirketten çıksın.
 
Ynt: Ltd. Ortağı bağkurlu olmak istemiyor..!

Sn. nguroy
Kişi kendi şirketinde ssk.lı olarak çalışabilir mi ? (sigortalılığı kesintiye uğramadan giriş işlemi yapılsa bile)
Kesinlikle olmaz sanıyordum..
Şirket ortakları için esas olan bağkurlu olmasıdır ve diğer durum zorlamalı bir yol ve problem çıkar gibi bir düşüncem vardı..
Gönül huzuru ile ortakları ssk.lı yapabilir miyim :))
Saygılar..
 
Ynt: Ltd. Ortağı Bağkurlu Olmak İstemiyor..!

Şirket,ortaklardan bağımsız tüzel kişiliğe sahip olduğu için kişiler ortağı olduğu şirketlerde ssk lı olabilirler..Bunun içinde arada gün boşluğu olmaması gerekiyor..Önerim şudur,06.04.2008 tarihi itibariyle ortağı olduğu şirkette ssk girişini yapın.05.04.2008 tarihinde diğer şirketten çıkışını verin..O zaman ssk'sı devam eder.Şahıs firması olsaydı,kesinlikle bağkurlu olması gerekirdi.Bazı kişileri kendi adına firması olmasına rağmen başka bir yerde sigortalı görünüp bağkurdan kurtulduklarını sanıyorlar..Kesinlikle yanlıştır.Mükellef direkt kendisi olduğu için kesinlikle bağkurlu olması gerekir.Bu durumda ssk dan çıkıp derhal bağkurlu olmalıdır.Ama sizin sorunuzda gün boşluğu olmadan kendi şirketinde sigortalı olabilir...Saygılar..
 
Ynt: Ltd. Ortağı Bağkurlu Olmak İstemiyor..!

Cevaplar için teşekkür ederim...
Saygılar..
 
Ynt: Ltd. Ortağı Bağkurlu Olmak İstemiyor..!

SOSYAL SİGORTALAR KURUMU
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Sigorta İşl.ve Primler D.Başkanlığı


Sayı : B.13.1.SSK.0.08.00.00/V111-031/101228
Konu : Şirket Ortakları

A N K A R A 09 /02 /1993

GENELGE
16-60 EK


Şirket ortağı olup aynı zamanda bir hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işverenin yanında çalışan kimselerin tabi olacakları sosyal güvenlik kuruluşunun tesbiti konusunda ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi ve bu kimselerin her iki sosyal güvenlik kuruluşundan hangisi ile ilgilendirilmesi gerektiğine açıklık getirilmesi amacıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı eşgüdümünde Kurumumuz ve Bağ-Kur Genel Müdürlüğü yetkililerinin katılımı ile yapılan toplantılar sonucunda uygulamanın aşağıda belirtildiği şekilde yürütülmesine karar verilmiştir.
1- Bir hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işverenin emrinde çalışmaları dolayısıyla 506 sayılı Kanunun 2'nci maddesine göre sigortalı olanlar, sigortalılıkları sürerken çalıştıkları işyerine veya başka bir şirkete ortak anonim şirkette ise kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi ortak oldukları takdirde 506 Sayılı Kanuna tabi sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur'a tabi tutulmayacaklardır.
Ancak; kollektif şirket ve adi şirket ortaklarının, aynı şirkette bir hizmet akdine dayanarak çalışmaları yasal olarak olanaklı görülmediğinden, bu durumda olanların Bağ-Kur ile ilgilendirilmeleri gerekecektir.

Not : Hizmet akdi yok ise sigortalı olması sözknosu olamıyacaktır.
 
Üst