fonradar

Ltd.Şti. devri, dolandırıldımmı.?

Üyelik
19 Tem 2010
Mesajlar
9
Iyi gunler. Ben bugun patronumla notere giderek sirketimizin tum hisselerini uzerime aldim. Patronum bana 2 hafta sonra hisseleri tekrar geri alacagini soyledi. Bunu yaparak kendisini de sskli calisan olarak gosterecek sirkette bu sayede bagkuru odemeyecegini soyledi. Yani gostermelik olarak yapildi bu devir. Fakat bu devir ileride benim basima problem cikarir mi ? Simdi ciddi ciddi pisman olmaya basladim. Tescil edilmeden devri iptal ettirme sansim var midir? Bugun devir gerceklesti ve ben 2 hafta sonra tekrar hisseleri devrettim diyelim, 5-10 sene sonra bana onceden senin soyle bi sirketin olmus deyip ordan basima is cikma ihtimali olabilir mi? Sizce ne yapmaliyim?



Konu başlığı ve içeriğinde Büyük Harf kullanmak yasaktır.!
Lütfen Forum Kuralları' na uyunuz.!
 
Ynt: LTD. SIRKET DEVRI DOLANDIRILDIM MI

Bu şekilde işlem yapıldığına şahit oldum evet.

1- Hisse devri işlemini iptal edebilirsiniz.Noterle görüşün; hisse devirlerini iptal işlemi yapabilir, ayrıca vergi dairesine dilekçe yazarak (çünkü noter evrakların birer suretlerini daireye gönderir) "..... tarihli hisse devirleri iptal eidlerek işleme konulmamıştır" diyebilirsiniz.
2- Eğer ssk'nız yoksa hisse devir tarihi itibari ile artık bağkurlusunuz.Sizde hissenizi devir edip ayrılıncaya kadar bağkur ödersiniz.
3- Hisse devir esnasında ssk'nız var ise aynen devam edebilir.
4- Hisseleri devir almakla hisseniz oranında borç ve alacaklardan sorumlu olursunuz.Kötü niyetli bir işveren hisseleri geri almamakla şirketi üzerinize yıkabilir,derdnizi de kimseye anlatamazsınız.
5- tescil ilan yapmakla ortaklığınız resmen tescillendiğinden bu durum her yerde ve her yılda karşınıza çıkabilir.

Bu sorunuzu hisseleri devir almadan sorsaydınız ona göre yönlendirme yapabilirdik.Artık olan olmuş, ya işlemi iptal ettireceksiniz ya da mükellef olmanın sonuçlarına katlanacaksınız ve bir an evvel de asıl iş sahibinin ssk işlemini yapıp hisseleri geri vermeye çalışacaksınız.İşlemlerin uzadığı her gün mükellefiyet sorumluluğunuz artmaktadır.
Saygılar.
 
Ynt: LTD. SIRKET DEVRI DOLANDIRILDIM MI

@twolf

Verdiginiz cevap icin cok tesekkur ederim. Simdi ben 2 hafta sonra hisseleri tekrar geri verdigim takdirde onceki borclardan veya bu 2 hafta icerisinde edinilmis borclardan yine de sorumlu tutulur muyum? Daha acik olan bir ifade ile, 2 hafta sonra ben tum hisselerimi tekrar devrettim diyelim, 5 sene sonra havaalaninda dur senin borcun var cikamazsin derler mi ? Ya da evime icra memurlari gelip bi donem sirket sahibiymissiniz ordaki borclarinizdan oturu deyip haciz islemi gerceklestirebilirler mi?
 
Ynt: LTD. SIRKET DEVRI DOLANDIRILDIM MI

Bu arada noteri arayip sordugumda iki tarafin da gelip karsilikli feshetmesi gerektigini soylediler. Yani ben tek tarafli olarak iptal islemi gerceklestiremiyormusum. Bu durumda yapmam gereken nedir? Noter mi yanlis bilgilendiriyor yoksa?
 
Ynt: LTD. SIRKET DEVRI DOLANDIRILDIM MI

Hayır Noter doğru söylüyor.Hisseleri devrederken nasıl tüm ortaklar gidiyorsa iptal işlemi içinde yine aynı ortaklar gidecek.Fakat geçenlerde şöyle bir olay başıma geldi.Önce hisse devri yaptık,fakat Ticaret Kanunu (özel bir madde) gereği hisse devrini ilan edemedik.Sicilden işlem döndü ve bizde hisse devrini yapmaktan vazgeçtik.Noterden iptal işlemi içinde extra ücret ödemek istemedik.Noterinde akıl vermesiyle vergi dairesiyle görüştük ve bu işlemi tescil ettirmediğimizi ve işlemden vazgeçtiğimizi bildirdik.Ve olay öylece sonlandı.Yani tekrar noterden gidip iptal işlemi yaptrmadık.Sizde belki ticaret odasına başvurmadan sadece vergi dairesiyle görüşerek işlemden vazgeçtiğinizi bildirebilirsiniz.Hisselerin üzerinizde 2 hafta durması sizi çokta fazla etkileyeceğini sanmıyorum.Fakat yaptığınız işlem muvazaalı bir devir.Sonuçta aynı kişiler kısa sürede şirkete girip çıktığı çin inceleme sebebi olabilir.Ama cezai bir işlem olmaz.Yine de devir almadan önce bu şirketin borcu harcı var mı? araştırarak hareket etmeliydiniz.Bir an evvel hissenizi tekrar devrederek üzerinizdeki bu yükü atmanızı tavsiye ederim.
 
Ynt: Ltd.Şti. devri, dolandırıldımmı.?

Devraldığınız hisse neticesinde varsa geçmişteki bütün vergi ve sgk borçlarını, cezaları ile bu tarihten sonra yapılan tüm işlemlerin de sorumluluğunu almış oluyorsunuz. Patronun amacının kesinlikle bağkurdan kurtulmak olduğunu sanmıyorum. Dikkat ediniz.. Yine de patronu ve şirketi en yakından siz biliyorsunuz.
 
Ynt: Ltd.Şti. devri, dolandırıldımmı.?

Şirketin hissesini almakla herşeyden sorumlu tutulacağını sanmıyorum taki Ticaret odasına tescil yapılana kadar ve henüz tescil edildiğini söylemiyor yanlış mı biliyorum
 
Ynt: Ltd.Şti. devri, dolandırıldımmı.?

Sirketin sgk veya vergi borcu yok. Ancak bankalara veya oteki ozel kurumlara olan borcunu nasil ogrenebilirim?
 
Ynt: Ltd.Şti. devri, dolandırıldımmı.?

Şirketin mali müşavirinden bilanço veya mizan isteyin.Ama konumunuzu bilemediğimden bunu ne kadar başarabilirsiniz bilemiyorum.İşin birde şu boyutu var.Olayı bu aşamaya getirmişsiniz.Noterden işi bitirmişsiniz,bu saatten sonra patrona amiyane tabirle bu işten tırstığınızı,sorumlulukları tahmin edemediğinizi,şimdi doğru yapıp yapmadığınızdan tereddüt ettiğinizi ve işlemden vazgeçmek istediğinizi ne kadar söyleyebilirsiniz.Bu durum firmadaki geleceğinizi ne kadar etkiler,artık bunada siz karar vereceksiniz.Ayrıca bu şirketin mali müşaviri olsa gerek,ondan fikir alın.Şirketin mali durumunu sizin kadar belkide sizden daha iyi biliyordur.o da illaki sizi yönlendirecektir.Ayrıca bu hisse devir olayını açıkçası mali müşavirin tavsiyesi ile yaptığınızı düşünüyorum.Haliyle o da sizi riske atacak bir öneride bulunmaz sanıyorum.
 
Ynt: Ltd.Şti. devri, dolandırıldımmı.?

Bugün patronla konuştum kendisi hala müdür olduğunu benim imzamın geçerli olmadığını söyledi. Benim hisse sahibi kendisinin ise müdür olduğunu söyledi. Bu açıdan şirkette bir sorun olması durumunda kendisi de bundan zarar görmeyecek midir? Ayrıca resmi imza yetkisi hala ona mı ait?
 

Benzer konular

Üst