Maaşım Çok Geç Ve Düzensiz Yatıyor.

Merhaba arkadaşlar,

Maaşım konusunda çok büyük sıkıntılar yaşamaktayım maşım zamanında yatmıyor yarımn yamalak ön ödeme altında 2 parçe yatırılıyor çok çalışıyorum zam alamıyorum kopma noktasındayım yardımlarınız ile biraz bilgi alıp doğru adımlar ile işten ayrılmak istiyorum.

Temmuz 2013 ayı maaşım 30 Ağustos 2013 olduğu halde hala yatırılmadı ama ön ödeme diye 300 tl gönderildi. Sürekli her ay bu şekilde olmaya başladı bu durum artık katlanabilinecek bir durum değil 1 sene 6 ay oldu işe başlayalı zam istedim yapmadılar yapmak zorunda da değiliz diyorlar. Alo 170 i arayarak çok kısa bir bilgi ile 20 gün içerisinde ödenmediyse ihtar çekebilirsiniz dediler ancak sürekli bu şekilde düzensiz maaş ödemesi alıyorsanız o zaman 20 günlük süre gözetilmeksizin de ihtar çakebilirsiniz dediler.

Ben mümkünse diye biraz daha ayrıntılı bilgi almak için konu başlatma ihtiyacı durdum burada. Bu gün 30 ağustos resmi tatil ancak çalışıyorum. İşin özü tazminat haklarımı da alarak işi bırakmak için doğru bir yol arıyorum.

teşekkürler.

Merhabalar

Öncelikle düzensiz maaş ödenmemesi işçi tarafından haklı fesih sebebidir ve kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Ayrıca ihbar süresi de söz konusu değildir.

Herhangi bir gün işe gitmeyin noterden iş akdinizi düzensiz ödeme nedeni ile fesh ettiğinizi ve tazminatınızın ödenmesi talebinde bulunun ihtarnamede 5-10 gün süre koyun tazminat ödenmesi için aksi takdirde iş mahkemesine başvuracağınızı bildirin süre sonunda ücretleriniz ödenmemiş olursa iş mahkemesine başvurup hukuki süreci izleyebilirsiniz.

Merhabalar

Öncelikle düzensiz maaş ödenmemesi işçi tarafından haklı fesih sebebidir ve kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Ayrıca ihbar süresi de söz konusu değildir.

Herhangi bir gün işe gitmeyin noterden iş akdinizi düzensiz ödeme nedeni ile fesh ettiğinizi ve tazminatınızın ödenmesi talebinde bulunun ihtarnamede 5-10 gün süre koyun tazminat ödenmesi için aksi takdirde iş mahkemesine başvuracağınızı bildirin süre sonunda ücretleriniz ödenmemiş olursa iş mahkemesine başvurup hukuki süreci izleyebilirsiniz.

Çok teşekkürler bilgi için.
sormak istediğim bir şey daha var ihtar çektikten sonraki günlerde iş yerinde olmam gerekir mi yoksa yoksa hiç bir şekilde muhattap olmadan yasal sürecimi takip etmeliyiz.

Merhaba arkadaşlar,

Maaşım konusunda çok büyük sıkıntılar yaşamaktayım maşım zamanında yatmıyor yarımn yamalak ön ödeme altında 2 parçe yatırılıyor çok çalışıyorum zam alamıyorum kopma noktasındayım yardımlarınız ile biraz bilgi alıp doğru adımlar ile işten ayrılmak istiyorum.

Temmuz 2013 ayı maaşım 30 Ağustos 2013 olduğu halde hala yatırılmadı ama ön ödeme diye 300 tl gönderildi. Sürekli her ay bu şekilde olmaya başladı bu durum artık katlanabilinecek bir durum değil 1 sene 6 ay oldu işe başlayalı zam istedim yapmadılar yapmak zorunda da değiliz diyorlar. Alo 170 i arayarak çok kısa bir bilgi ile 20 gün içerisinde ödenmediyse ihtar çekebilirsiniz dediler ancak sürekli bu şekilde düzensiz maaş ödemesi alıyorsanız o zaman 20 günlük süre gözetilmeksizin de ihtar çakebilirsiniz dediler.

Ben mümkünse diye biraz daha ayrıntılı bilgi almak için konu başlatma ihtiyacı durdum burada. Bu gün 30 ağustos resmi tatil ancak çalışıyorum. İşin özü tazminat haklarımı da alarak işi bırakmak için doğru bir yol arıyorum.

teşekkürler.

Sözleşmenizde maaş ödeme gününüz nedir bilmiyorum (örn. 5' i) ama ödeme gününü 20 gün geçti ise bu derhal haklı fesih hakkı verir (4857/24-II e) Pazartesi günü maaşınız hala yatmamışsa Noterden ihtar çekip maaşınızın ödenmemesi nedeni ile iş akdinizi feshettiğinizi. Maaş, Kıdem ve varsa diğer ücretlerinizi vereceğiniz banka hesabına ödenmesini (süre verebilirsiniz 5 gün içinde gibi) aksi durumda Mahkeme yoluna gideceğinizi belirterek artık işe devam etmeye bilirsiniz.

Çok teşekkürler bilgi için.
sormak istediğim bir şey daha var ihtar çektikten sonraki günlerde iş yerinde olmam gerekir mi yoksa yoksa hiç bir şekilde muhattap olmadan yasal sürecimi takip etmeliyiz.

Hayır ihtarı çekip iş akdinizi feshettiğinizi belirtiyorsunuz işe devam etmeyeceksiniz.

ve ayrıca önümüzdeki aya az kaldı ben işlerimi toparlayıp net bir karar verebilmem için bir süre geçebilir. Dolayısı ile Eylül ayında ağustos ayı ücretimi düzenli yatırmaları durumunda nasıl bir yol çizmeliyim yani geçmişte yapılan düzensiz ödemeler için yinede ihtar çekebilirmiyim..?

Çok bilgim yok kusura bakmaın bazı anlatımları telafuzları nasıl kullanacağımı bilemiyorum. Bilgi edinmeye çalışıyoruum...

ve ayrıca önümüzdeki aya az kaldı ben işlerimi toparlayıp net bir karar verebilmem için bir süre geçebilir. Dolayısı ile Eylül ayında ağustos ayı ücretimi düzenli yatırmaları durumunda nasıl bir yol çizmeliyim yani geçmişte yapılan düzensiz ödemeler için yinede ihtar çekebilirmiyim..?

Çok bilgim yok kusura bakmaın bazı anlatımları telafuzları nasıl kullanacağımı bilemiyorum. Bilgi edinmeye çalışıyoruum...

Yok estağfirullah bizde işlerimizden zaman ayırdıkça cevaplamaya çalışıyoruz. Maaşınızın ödenmemesi nedeni ile iş akdinizi feshedebilmeniz için içeride ödeme günü geçmiş (20 günden fazla) ücret alacağınızın olması gerekir. Eğer ki alacağınız yok ise haklı fesih yapamazsınız buna dikkat edin lütfen

Sayın Candostum

Ücret ödemelerinde artık ''20 günden fazla'' süre olayı 6098 Yeni Borçlar Kanunu ile aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

[h=2]2. Ücretin ödenmesi[/h][h=2]a. Ödeme süresi [/h]MADDE 406- Aksine âdet olmadıkça, işçiye ücreti her ayın sonunda ödenir. Ancak, hizmet sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesiyle daha kısa ödeme süreleri belirlenebilir.

Sayın Candostum

Ücret ödemelerinde artık ''20 günden fazla'' süre olayı 6098 Yeni Borçlar Kanunu ile aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

[h=2]2. Ücretin ödenmesi[/h][h=2]a. Ödeme süresi [/h]MADDE 406- Aksine âdet olmadıkça, işçiye ücreti her ayın sonunda ödenir. Ancak, hizmet sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesiyle daha kısa ödeme süreleri belirlenebilir.

Merhabalar ferhat beyfarklı bir konuya değinmişsiniz dikkatimi çekti çok net anlamadığım için sormak istedim. Yukarıdaki düzenlemeye istinaden "işçiye ücreti her ayın sonunda ödenir." Doğrumu anlıyorum acaba temmuz ayı maaşımı agustos ayı sonuna kadarmı ödemeleri gerekir? Durmum çok karışık temmuz ayı maşımı haşen almadım daha sadece 30 ağustos ta maaş ön ödemesi yapıldı tarafıma..

Yanlış anlamışsınız, çalıştığınız aya ait ücret , o ayın sonunda ödenir, haftalık 2 haftalık veya farklı sürelerle ödeme de kararlaştırılabilir sözleşmeyle elbette.
Temmuz ayı maaşınızı, maaş ödeme gününüzde ödenmesi gerekir, örneğin işyerinizin maaş ödeme günü 5 i ise ayın 5inde ödenmesi gerekir yasal olarak.
Sn.Ferhat;
Sn.candostumun bahsettiği 20gün, ücret ödeme gününde ödenmeyip ödenmesinde 20günü aşan gecikme olduğunda çalışanın iş görme borcundan kaçınma hakkını kullanabileceği zaman başlangıcıdır. Ücretin ödenme süresi değil.

Ücretin ödenmesinde gecikmeler süreklilik arzetmekteyse, artık alışkanlık haline gelmişse, her ay aynı şekilde oluyorsa,
ilgili aya ait ücretin , ücret ödenme gününde ödenmemiş olması, çalışana ertesi gün sözleşmeyi feshetme ve kıdem tazminatı talep etme hakkı kazandırır, bu gibi sürekli gecikmeler yaşandığında 20 gün beklemeye gerek yoktur, 2 şart aranır;ödemelerin sürekli geç yapılıyor olması +ücret ödeme günü geldiğinde ödenmemiş olması.

Ücret ödemelerinde süreklilik arzeden gecikmeler olmuyorsa, ilk ücret ödeme gecikmesinde 20 gün sonra hala ödenmemişse ücret sözleşme feshi hatalı olacaktır, bu durumda 20 gün gecikme olduğunda, sözleşme feshi hakkı kullanılamaz, işyerinde çalışmaya hazır şekilde bulunup ücretleri ödeninceye kadar iş görmekten kaçınma hakkı kazanılır,

yaa pazartesi yapıştırıyorum ihtarı geçiyorum 3 gündür üzerimde baskı kurup duruyorlar kanunen şöyle kanunen böyle v.s kanunla beni korkutmaya çalışıyorlar duruma üzülmüyorum ama sinir yapıyorum.

Ne demişler paran çoksa sanık ol vaktin bolsa tanık ol :)

Çok teşekkürler hepinize.

yaa pazartesi yapıştırıyorum ihtarı geçiyorum 3 gündür üzerimde baskı kurup duruyorlar kanunen şöyle kanunen böyle v.s kanunla beni korkutmaya çalışıyorlar duruma üzülmüyorum ama sinir yapıyorum.

Ne demişler paran çoksa sanık ol vaktin bolsa tanık ol :)

Çok teşekkürler hepinize.

Siz onların karşısında bilginiz ile durursanız onlar ancak şöyle böyle der durur zaten. Ücretiniz hala ödenmediyse ve düzensizlik arz ediyorsa. Elbette bugün tarihli iş akdinizi ücretinizin ödenmemesi ve sürekli geç ödenmesi nedeniyle fesh ettiğinizi, ücretinizin, kıdeminizin ve varsa fazla mesai, ikramiye prim vb ile yıllık izin ücretinizin 3-7 gün içerisinde (karar sizin) vereceğiniz banka hesabına ödenmesini aksi durumda dava açacağınızı belirtin.

Ve dediğiniz gibi geçin, onlar tebliği aldığı tarihten itibaren verdiğiniz süre içerisinde alacaklarınızı ödemezlerse bir iş avukatına müracaat edip davanızı açın derim ben...

Hakkınızda hayırlısı

Yardımm lütfen

Siz onların karşısında bilginiz ile durursanız onlar ancak şöyle böyle der durur zaten. Ücretiniz hala ödenmediyse ve düzensizlik arz ediyorsa. Elbette bugün tarihli iş akdinizi ücretinizin ödenmemesi ve sürekli geç ödenmesi nedeniyle fesh ettiğinizi, ücretinizin, kıdeminizin ve varsa fazla mesai, ikramiye prim vb ile yıllık izin ücretinizin 3-7 gün içerisinde (karar sizin) vereceğiniz banka hesabına ödenmesini aksi durumda dava açacağınızı belirtin.

Ve dediğiniz gibi geçin, onlar tebliği aldığı tarihten itibaren verdiğiniz süre içerisinde alacaklarınızı ödemezlerse bir iş avukatına müracaat edip davanızı açın derim ben...

Hakkınızda hayırlısı

Merhaba bende maaşımı alamama sıkıntısı çekiyorum daha ilk işimde.Sigortamı geç yaptılar ve bu ayın 5inde mart ayı maaşımı almam gerekiyordu.Fakat ne yemek nede maaş paralarım yatmıyor.20 günü geçerse bende ihtarname çekebiliyormuyum acaba ve sonraki iş başvurularımda bu durum benim alehime mi olur yardım ederseniz sevinirim

Merhaba ;

Yeni bir konu açmamak için buraya yazmak istedim. Çalıştığım işyerinde maaşlarımız düzensiz yatıyor.
01.12.2009 dan beri bu işyerinde çalışıyorum. İşe girerken ayn 5-6 sı gibi yatar demişlerdi ilk zamanlar öyleydi son zamanlarda bu düzen bozuldu.
İşverenin bunu alışkanlık haline getirmesinden dolayı noterden ihtar çekerek iş akdimi feshetmek ve tazminat talep etmek istiyorum. Bu sebeple sözleşmemin
bir nüshasını aldım işyerinden fakat iki sorum var ?

1 - Sözleşmede maaşın yatacağı gün değil çalıştığı ayı takip eden ayın ilk haftası yazıyor . İlk hafta olayı biraz karıştırdı kafamı. mesela bu ayın 1'i Perşembeye denk geliyor. böyle olunca bu ayın ilk haftası 5 ile 11 i arasındaki tarih mi oluyor yada 1 inden 11ine kadar ilk haftamı sayılıyor (ekim)
yatan maaş tarihlerim şöyle ;
16.10.2015
11.09.2015
13.08.2015
11.07.2015
11.06.2015
12.05.2015
11.04.2015
11.03.2015
10.02.2015
09.01.2015
09.12.2014
11.11.2014

Böyle bakınca düzenli gibi görünüyor çünkü uzun zamandır böyle , daha önceki yıllarda 5 inde yatıyordu.
Bu tabloya göre tazminat talep ederek, en azından ihbar süresi kullanmadan noter ihtarı ile istifa edebilirmiyim ???

2- Sözleşmenin bendeki nüshasında işveren imzası bulunmamakta, bu ihtar için bir sorun teşkil eder mi ?

peşinen teşekkürlerimi iletiyorum.

"ay ın ilk haftası"ibaresinden anlaşılması gereken, örneğin Eylül 1-6 arası, Ekim/1-4 arası,Kasım ay ının ilk haftasının ilk günü de pazar,burada da bir haftalık(7 günlük süreyi)esas almak daha uygun/makul olur,bu duruma göre daha önceki yıllarda uyumluluk var,daha sonra yani şimdilerde ise evet bir değişiklik sözkonusu, belirttiğinize göre sözkonusu olan bu değişiklik süreklilik arzetmekte ve sözleşmede belirtilen ödeme tanımından "takip eden ay ın ilk haftasından)daha ileri/sonraki bir tarih/günlerde ödeme yapılmakta,ücrete ödemesine dair sözleşme hükmü yani bir haftalık süre aşıldıktan sonra hala ücret alacağınızın buluduğu anlaşılmakta,dolayısıyla Kasım ayında yine aynı durum yani ay ın 7 sinden özellikle 9 undan sonra yine bir gecikme sözkonusu olur ise(ki olur gibi)Kasım 9-10 itibariyle işcinin fesih yoluna gidebileceğini düşünüyorum ,bu rada bir hatırlatma; zaman zaman bazı işyerlerinden duyuyoruz iş sözleşmesinde böylesi hüküm var ama daha sonra maaşlar hep/sürekli gecikmeli ödeniyor olmasının altından çıkan nokta,işyeri iç yönetmeliğinde değişiklik yapılmış olması ve işcilerinde kabül ediyorum diye imzalamış olması halinde konu yargıya taşınmadan çözümlenmiyor(gerci ödemeyecek işveren,işci haklı olsa da ödemez ödemiyo zaten buda ayrı konu)

Selamin aleykum ilk once.

Baska bi konu acmadan buradan sormak istedim. Maasim surekli gec yatiyor ve girerken ayin sonunda olarak maas zamani belirtirmisdi. Devletin 20 gun geciktirme olayini huy haline getirip hic bi bilgi vermeden her ay 16 ve 18 gun geciktirme durumundalar bu hic 20 gun olmadi ihtarname cekebilirmiyim ?cektikden sonra ise devam etmesem herhangi bi sorun olurmu cunku ciddi sekilde maddi sorunlar yaratmaya basladi...... simdik tesekkurler

sn.mamy34
bu bölümde sn.Keremcem beyin iletisi sorunuza cevap niteliğindedir,okuyunuz ayrıca kendi olayınızı bir avukat ile de istişare ederek son kararı vermenizi tavsiye ederim.

Yardım

Merhabalar yaklaşık maaşım 13 aydır hep geç ödeniyor. Maaşımı elden alıyorum benimle birlikte toplam 3 kişi çalışıyoruz. Bir kişi emekli oldu ama çalışmaya devam ediyor sgk pirimleri ödenmiyor yani çalışmıyor gözüküyor. Diğer arkadaşa geçen sene zam yapılmış şimdi ögrendim ve benden gizleniliyor. Maaş bodrolarını yaklaşık 3 senedir imzalamıyorum. Ve maaşım yüksek olmasına rağmen primler asgeri ücretten ödeniyor. Geçen sene maaşım geç ödendiği için ağız dalaşı oldu ve patron benden ihtar yazısı yazmamı istedi karşılık verdiğim için. 11 senedir aynı yerde çalışıyorum. Ne yapmam gerek yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkür ederim

a-yaklaşık maaşım 13 aydır hep geç ödeniyor.
b-Maaşımı elden alıyorum
c-benimle birlikte toplam 3 kişi çalışıyoruz.
d-Bir kişi emekli oldu ama çalışmaya devam ediyor sgk pirimleri ödenmiyor yani çalışmıyor gözüküyor.
e-Diğer arkadaşa geçen sene zam yapılmış şimdi ögrendim ve benden gizleniliyor.
f-Maaş bodrolarını yaklaşık 3 senedir imzalamıyorum. Ve maaşım yüksek olmasına rağmen primler asgeri ücretten ödeniyor.
g-11 senedir aynı yerde çalışıyorum. Ne yapmam gerek yardımlarınızı bekliyorum.
cevap-a.
Ücretin ödenmesinde gecikmeler süreklilik arzetmekteyse, artık alışkanlık haline gelmişse, her ay aynı şekilde oluyorsa,
ilgili aya ait ücretin , ücret ödenme gününde ödenmemiş olması, çalışana ertesi gün sözleşmeyi feshetme ve kıdem tazminatı talep etme hakkı kazandırır, bu gibi sürekli gecikmeler yaşandığında 20 gün beklemeye gerek yoktur, 2 şart aranır;ödemelerin sürekli geç yapılıyor olması +ücret ödeme günü geldiğinde ödenmemiş olması.
b.maaşını elden ödeniyor olması nedeniyle,burada gecikmenin maaş ödeme düzensizliğinin ispatı gerekir,
c-sizinle birlikte 3 kişi çalışıyor ise 3 kişinin çalıştığı işyeri iş kanunu kapsamında değildir,ancak burada 3 kişi çalışsa da bu işyeri bir tüzel kişilik yani şirket ise durUm farklı olabilir,
d-emekli olduktan sonra çalışan kimse ile birlikte 4 kişi iseniz durum değişir,ancak sgortasız çalışan bu kimsenin orada çalışıyor olduğunu ispat etmek gerekir ki esnaf ise bu işyeri iş kanunu kapsamında olabilsin,
e-ücret artışı yapılan kimse ile aynı işi yapıyor ve aynı yetkinliklere haiz ve ayrımı haklı kılan bir sebeb de yoksa,bu durum eşitlik ilkesine aykırı,
f-sgorta primlerinin gerçek ücret üzerinden yatırılmaması,düşük ücretten yatırılması veya noksan yatırılması,işciYE haklı fesih imkanı verir ama ispat gerekir,
g-11 SENELİK HİZMETİNİZ VAR, AMAN DİKKAT,KONUYU DETAYLICA BİR AVUKAT İLE GÖRÜŞMENİZİ ÖNERİRİM.

Son düzenleme:
Merhaba ben bir teksilde temizlik elamanı olarak çalışıyorum 22.06.2015de işe girdim ve girdigimde ayın 10veya 15gibi maaş alıyduk 6ay gibi hep 29nu buluyor hatta ay çıkıyor diyer3gibi alıyorum maaşları 65kişilik bir fabrika herkez aynı alıyor maaşlarını ve ben artık işden ayrılmak isdiyorum haklarımı alarak nasıl bir yol izlemem lazım ya şimdiden teşekkür ederim