Maaşım Çok Geç Ve Düzensiz Yatıyor.

İş görme borcu yerine getirildikten sonra, ücretin/maaşın Zaman'ında/yani ödeme gününde ödenmesi gerekir.
a-Başlangıçta bir önceki ay ın maaşı bir sonraki ay ın 10-15 i arasında ödeniyor iken,
b-daha sonraları bir sonraki ay ın sonuna doğru(29 u gibi)ödenir olmuş,
c-hatta neredeyse iki aylık çalışma süresi tamamlanmış olmasına rağmen,bir aylığı ancak ödenir olmuş ki,
bu durum artık korunmaz hale gelmiş.
Sonuç olarak düşüncem odur ki,
maaşın altı aydır ay ın 29 nda ödeniyor olması bu ayda da aynı şekilde olacağını gösteriyor,mesela bugün ay ın 26 sı sanırım hala ödenmedi,ödenmediyse şu an,hatta böylesi durumda her ay ın Onbeş inden sonra sözleşmenizi iş bu haklı nedene bağlı olarak feshedebileceğinizi düşünüyorum.

Öncelikle bana zaman ayırıp cevap yazdıgınız için bilgilendirdiginiz için teşekkürler ama hala maaş alamamış bulunmakdayım beni birazdaha bilgi verirmisinz ne yapmam lazım yasal olarak

sizin yasal olarak hiç bir hakkınız yok tazminat asla alamazsınız istifa eder maaşınızı alır çıkarsınız işveren ne yazık ki gökten yere kadar haklıdır yasalar karşısında

Öncelikle bana zaman ayırıp cevap yazdıgınız için bilgilendirdiginiz için teşekkürler ama hala maaş alamamış bulunmakdayım beni birazdaha bilgi verirmisinz ne yapmam lazım yasal olarak

Tam tersine, bu konuda işveren tepeden tırnağa kadar hatalı durumdadır.

Noterden yazılı ihtar göndererek, ücretllerinizin sürekli olarak ödeme tarihinden geç ödenmesi, bu durumun bir alışkanlık haline gelmiş olması nedeniyle sözleşmenizi feshettiğinizi, örneğin 5 gün içinde kıdem tazminatı, hak kazanılmış ama kullanılmamış izin sürelerine ait ücretler ve hala ödenmemiş ücretlerinizin xxxxx banka hesabına ödenmesini bildirebilirsiniz. Noterden çıktıktan sonra daha o işyerine gitmeniz gerek me mek tedir.
İhtarınızın işverenin eline ulaşma tarihinden itibaren başlayan alacaklarınızın ödenmesi için belirttiğiniz süre sonunda hala ödenmemişse, iş mahkemesinde dava açarak tazminat ve diğer ücret haklarınızı kıdem tazminatı için en yüksek mevduat faizi ile, diğer alacaklarınız için noterden ihtar gönderdiğiniz tarih itibariyle başlayacak yasal faizi ile almaya hak kazanırsınız.
Süreç , işverenin temyiz hakkını kullanmasına ve bulunduğunuz bölgedeki mahkemelerin iş yoğunluğuna bağlı olarak 6 ay ile 3 yıl arasında değişiklik gösterebilmekle birlikte , nihayetinde haklarınızı (ÇA-TIR, ÇA-TIR) almamanız için herhangi bir sebep bulunmamaktadır

Son düzenleme:
Tam tersine, bu konuda işveren tepeden tırnağa kadar hatalı durumdadır.

Noterden yazılı ihtar göndererek, ücretllerinizin sürekli olarak ödeme tarihinden geç ödenmesi, bu durumun bir alışkanlık haline gelmiş olması nedeniyle sözleşmenizi feshettiğinizi, örneğin 5 gün içinde kıdem tazminatı, hak kazanılmış ama kullanılmamış izin sürelerine ait ücretler ve hala ödenmemiş ücretlerinizin xxxxx banka hesabına ödenmesini bildirebilirsiniz. Noterden çıktıktan sonra daha o işyerine gitmeniz gerekmeketedir.
İhtarınızın işverenin eline ulaşma tarihinden itibaren başlayan alacaklarınızın ödenmesi için belirttiğiniz süre sonunda hala ödenmemişse, iş mahkemesinde dava açarak tazminat ve diğer ücret haklarınızı kıdem tazminatı için en yüksek mevduat faizi ile, diğer alacaklarınız için noterden ihtar gönderdiğiniz tarih itibariyle başlayacak yasal faizi ile almaya hak kazanırsınız.
Süreç , işverenin temyiz hakkını kullanmasına ve bulunduğunuz bölgedeki mahkemelerin iş yoğunluğuna bağlı olarak 6 ay ile 3 yıl arasında değişiklik gösterebilmekle birlikte , nihayetinde haklarınızı (ÇA-TIR, ÇA-TIR) almamanız için herhangi bir sebep bulunmamaktadır
Bu konuda dikkat etmeniz gereken nokta; sözleşmeyi feshettiğinizi bildirdiğiniz tarihte hala hak kazanıp ta ödenmemiş ücret alacağınızın bulunması gerektiğidir.
Ücret alacağınız mevcut değilken bu hakkı kazanamazsınız.

Merhaba gene ben 29.09.2016 noterden ihtar çekmişdim ssk ya gittim bugun ve ögrendimki beni ayın 27sinde işden çıkarmışlar iş kanunun 25ci maddesi geregince ama ben ogun işe gitmişdim ve biz işe girip çıkarken şifre veya parmak basarak gidiyorduk bu nasıl olur lütven bana yardımcı olabililirmisiz

Olayda anlaşılmayan noktalar var(kısaca "işin içinde iş var"halk deyimiyle ali cengiz oyunu olabilir!..)
Kısaca,
işveren sizden önce 27 sinde fesih yoluna gitmiş,(fesih nedenide M.25/II)sizde 29 unda haklı olarak fesih bildirimini göndermişsiniz,gerçeği tam bilmiyoruz işveren yaptığı yanlışta olsa kendince haklı olarak ben 27 sinde zaten sözleşmeyi feshettim,işim bitti,onun gönderdiği ihtarı dikkate almıyorum,gitsin Hakkı'nı mahkemede arasın demek istiyor,bu durumda tahminim yine de tazminatınızı ödemezler ama önce iş kura gidip şikeyetçi olmanız,yapılacak inceleme sonucunda teferruatlıca bilgi sahibi olmanız ve bu sonuca göre de adavacı olmanız gerekiyor diye düşünüyorum.
Not.iş kur incelemesinin sonucunu bizimle paylaşabilirsiniz.

Merhaba gene ben 29.09.2016 noterden ihtar çekmişdim ssk ya gittim bugun ve ögrendimki beni ayın 27sinde işden çıkarmışlar iş kanunun 25ci maddesi geregince ama ben ogun işe gitmişdim ve biz işe girip çıkarken şifre veya parmak basarak gidiyorduk bu nasıl olur lütven bana yardımcı olabililirmisiz
27 eylülde onlar çıkışınızı vermiş, 29 eylülde siz sözleşmnizi feshetmiştiniz.
27 eylülde işe gitmişsiniz, 28 eylülde ne oldu, işyerine gittiniz mi?

Merhaba;
aşağıdaki linkte durumumu anlatmıştım kıdem tazminatımı almak istiyorum 2 seçeneğim var ya şirketin taşınması yada maaşın geç ödenmesinden dolayı kıdem tazminatına hak kazanmak. Tüm konuyu okudum ama yine de emin olamadım imnternette okuduğum makalelere göre anladığım kadarıyla bir defa bile olsa 20 gün gecikince alabiliyorum.

* Şirketin taşınmasıyla ilgili sorum konunun sonunda yazıyor son durumla ilgili net cevap bekliyorum
* Bu ay ilk defa maaşım 10 gün gecikti 10 gün daha beklersem bundan sonra direk noterden ihtar çekebilir miyim yoksa bunun süreklilik şartı var mıdır yani 2-3 aydır tekrarlıyorsa gibi bir şart.

http://forum.alomaliye.com/sgk-mevzuati/61548-kidem-tazminati-ve-askerlik-2.html

Merhaba;
aşağıdaki linkte durumumu anlatmıştım kıdem tazminatımı almak istiyorum 2 seçeneğim var ya şirketin taşınması yada maaşın geç ödenmesinden dolayı kıdem tazminatına hak kazanmak. Tüm konuyu okudum ama yine de emin olamadım imnternette okuduğum makalelere göre anladığım kadarıyla bir defa bile olsa 20 gün gecikince alabiliyorum.

* Şirketin taşınmasıyla ilgili sorum konunun sonunda yazıyor son durumla ilgili net cevap bekliyorum
* Bu ay ilk defa maaşım 10 gün gecikti 10 gün daha beklersem bundan sonra direk noterden ihtar çekebilir miyim yoksa bunun süreklilik şartı var mıdır yani 2-3 aydır tekrarlıyorsa gibi bir şart.

http://forum.alomaliye.com/sgk-mevzuati/61548-kidem-tazminati-ve-askerlik-2.html
Ücretin gününde ödenmemesi ile ilgili çalışanın haklarını düzenleyen İş Kanunu madde 34 aşağıdaki şekildedir.

'' [TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD]ÜCRETİN GÜNÜNDE ÖDENMEMESİ

Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.

Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz.''

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Anlayacağınız, öyle söylediğiniz gibi ücretin bir kez bile gününde ödenmemesi veya 20 gün aşmış olması size kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sözleşme fesih hakkı vermez.
Ücreti geç ödenen çalışan , 20 gün gecikmeye rağmen ücreti hala ödenmemişse, '' ücreti ödendiğinde çalışmaya hazır şekilde işyerinde hazır bulunup,iş görmeme hakkına sahiptir.''

Ücretin ödenmemesi veya gecikmeli olarak ödeniyor olması durumu süreklilik arz eder hale gelmişse, artık bu durum katlanılamaz bir durum olacağından, hala ödenmemiş ücret alacağı varken sözleşmeyi feshetme hakkı kazanır, bu durumda da kıdem tazminatına da hak kazanır.
Buradan bir şey çıkartamazsınız kıdem tazminatı konusunda henüz.

Taşınma konusu ile ilgili,
iş sözleşmenizdeki duruma bakmak gerek, işverenin diğer yerlerinde çalışmayı kabul ettiğinize dair bir madde varsa, gidip çalışmanız gerekir, gitmemeniz işverene devamsızlık nedeniyle sözleşmenizi tazminatsız feshetme hakkı kazandırır.

Teşekkür ederim iş sözleşmesi kontrol ettim adres değişikliği ile ilgili bir madde bulunmuyor fakat şirketim bulunduğu konuma 6-7 km mesafede bir yere taşınacak büyük ihtimalle herhalde bu durumda kıdem tazminatı almamı zora sokacak gibi :(

maaş geç yatıyor diye ihtar çekilip sözleşme fesih edilirse işçinin işten çıkış kodu ne olmalı ve işsizlik maaşını hak eder mi?

Ve noterden çekildikten sonra işveren kabul etmek istemezse nasıl bir süreç olur?

Son düzenleme:
Koşulları oluşup,işci tarafından,sözleşme dediğiniz sebeble(yani M.24/II-"e" ve "f" bendin son cümlesi doğrultusunda) fesih yapılır ise bu noktada işveren işten çıkış nedeni olarak kod.25 üzerinden bildirim yapmalı,bu durumda işci (k.tazminatı ve) işsizlik ödeneğine hak kazanır,ANCAK bildirimin seçeneğini işveren belirlediği için genelde olması gerekene uymayıp,çeşitli sebeblerle işverenler farklı seçenekler(kod lar)kullanabilmektedirler,bu durumlar karşısında işciler mağdur olabilmekte,dolayısıyla hak arama yoluna gitmektedirler.
Sözleşmenin feshine dair,işci tarafından gönderilen ihbarname(daha doğrusu fesih iradesine ilişkin bildirim)hukuken uygun olsa da çeşitli sebeblerle işveren tarafından uygun görülmeyebilir,
genelde bu noktada,fesih bildiriminden sonra işci artık işe gitmiyor olduğu için işveren tarafından devamsızlık nedeniyle(M.25/II-g bendi doğrultusunda)fesih yoluna gidilmekte ve işten çıkış nedeni olarakta kod.29 seçeneği ile bildirim yapılmakta,tabi bu durumda işci(tazminat alamamakta ve)işsizlik ödeneğine başvuramamakta,başvursa da kabül edilmemektedir,bundan sonra işcinin yapması gereken yine yargı yoluna başvurmak.

Son düzenleme:
Merhaba benimde şuan burada bahsedilenlere benzer bir sorunum var. Maaşım düzenli olarak verilmiyor ve farklı olan durum maaşımı elden alıyor olmam. Yani işverenin bana maaşımı ne zaman verdiğine dair bir belge yok. Aynı zamanda bordroda verilmiyor ve dolayısı ile maaşımızı aldığımıza dair bir imza da atmıyoruz. Dingonun ahırı diye tabir edebileceğimiz bir sistem mevcut diyebiliriz. Bu mevzular doğrultusunda tüm haklarımı alarak ayrılmak için ne yapabilirim? Bu bahsettiğim durumlar benim için olumlu veya olumsuz ne gibi etkiler yaratır?

Değerli vaktinizi ayırdığınız için ve tüm yardımlarınız için teşekkür ederim.

Bildiğim;
A-
4857 sayılı iş kanunu ile basın ve deniz iş kanuna tabi çalışan işyerinde,
1-5 ve 5 den fazla çalışan var ise ödemeler banka kanalıyla yapılmalı,
2-5 den az çalışan var ise ücretleri bankadan yatırma zorunluluğu yok ama her iki durumda da
işveren her ücret ödeme döneminde,işciye ücret pusulası vermek zorundadır.
B-
5 ve 5 den fazla çalışanı olup,ödemeleri banka kanalıyla yapmayan ve ücret ödeme döneminde işcilere ücret hesap pusulası vermeyen işverenlere idari para cezası da sözkonusu ancak bu durum yasal haklarınızı alarak işyerinden ayrılma bağlamında, üzerinde durulması gereken nokta değil.
C-
olayınızda ki esaslı konu "maaşım düzenli olarak verilmiyor"noktasıdır,buna göre;
1-işyerinde kaç işci çalışıyor?
2-çalışılan ay ın maaşı müteakip ay ın hangi günü yapılıyor?(yani maaş ödeme tarihi nedir)
3-mart,şubat,ocak,aralık,kasım,ekim maaşlarınız hangi tarihlerde ödendi?

Bildiğim;
A-
4857 sayılı iş kanunu ile basın ve deniz iş kanuna tabi çalışan işyerinde,
1-5 ve 5 den fazla çalışan var ise ödemeler banka kanalıyla yapılmalı,
2-5 den az çalışan var ise ücretleri bankadan yatırma zorunluluğu yok ama her iki durumda da
işveren her ücret ödeme döneminde,işciye ücret pusulası vermek zorundadır.
B-
5 ve 5 den fazla çalışanı olup,ödemeleri banka kanalıyla yapmayan ve ücret ödeme döneminde işcilere ücret hesap pusulası vermeyen işverenlere idari para cezası da sözkonusu ancak bu durum yasal haklarınızı alarak işyerinden ayrılma bağlamında, üzerinde durulması gereken nokta değil.
C-
olayınızda ki esaslı konu "maaşım düzenli olarak verilmiyor"noktasıdır,buna göre;
1-işyerinde kaç işci çalışıyor?
2-çalışılan ay ın maaşı müteakip ay ın hangi günü yapılıyor?(yani maaş ödeme tarihi nedir)
3-mart,şubat,ocak,aralık,kasım,ekim maaşlarınız hangi tarihlerde ödendi?

Şeref bey yanıtınız için teşekkür ederim.

1- 2017 yılı 3. ay sigortalı hizmet listesinte 8 kişi görünüyor.
2- Şirkete girdiğiniz günden itibaren 1 ayınızı doldurduğunuzda maaşınızı verdiklerini söylüyorlar, lakin 3 sene önce işe girdiğimde ilk ayımı tamamladım ve paramı aldım sadece. Sonraki zamanlar hep gecikmeli verildi. 10-15 gün sonra, kimi zaman 20 gün sonra alabildim. Diğer çalışanlardan 2-3 aylık maaşı içeride olan biri var hatta. Benim çalışma ayım 24ünde doluyor ama ben geçen ayın 24ünde almam gereken maaşı bu ayın 15i veya 16sında aldım ve 24ünde almam gereken maaşı nezaman nasıl alacağım belli değil yine.
3- Bahsettiğiniz aylara ait maaşları hangi tarihte aldığımı hatırlamıyorum, ama ortalama 10-15 gün sonra ve genelde bölük pörçük ancak alabildim. Yukarıda herhangi bir belge verilmediğini vurgulamamın nedenide buydu aslında. Yani ortada tarih gösterir bir belge yok. Ben ne zaman maaş aldığımı nasıl kanıtlayacağım veya aynı şekilde işveren maaşımı gününde verdiğini söylerse o nasıl kanıtlar? Bu soruları düşündüğüm için çelişkide kaldım.

Tüm bunlarla birlikte aldığım maaş asgari ücretin üstünde olmasına rağmen, sigorta primimizi asgari üzerinden yatırıyorlar.