fonradar

Maaşın SSK'ya Düşük Gösterilmesi

Üyelik
22 Kas 2013
Mesajlar
3
Konum
istanbul
2004 yılından beri aynı işyerinde çalışmaktayım.9 yıldan fazla süredir SSK primlerim asgariden yatmakta.
İlk çalıştığım yıldan beri asgari ücretin 2-6 katı aralığında maaş aldım.İşyerinin kurulduğundan beri ( 1994 ) hiç tazminat ödememiş olması SGK da sorun olunca 2012 yılında ben dahil yaklaşık 50 kişiye tazminat ödendi.Benim tazminatımda SSK tavanından ( maaşım tavanın çok üstünde ) ödendi.Tazminatımı aldığımdan bu yana 14 ay geçti.Geriye yönelik olarak SSK farkını primlerime ekletmek ve işi bırakmak istiyorum.Çalışmam 2 dönemden oluştuğu için hangi yolu izleyeceğimi bilmiyorum.Nasıl bir yol izleyeceğim ve SSK primi olarak ne kadar hakedişim olduğunu öğrenmek istiyorum.
Yardımda bulunanlara şimdiden teşekkür ederim
 
Gerçek ücretinizin ne kadar olduğunu gösteren belgeler var mı elinizde ? Eğer var ise gerçek maaşınızın aylık primlerde gösterilenden farklı olduğunu söyleyerek SGK'ya şikayet edebilir veya dava açabilirsiniz.Geriye dönük olarak , bugüne kadar yatırılan primleriniz ile gerçekten gösterilmesi gereken prim arasındaki fark bugüne kadar ödenen primlerinizin üzerine eklenir.Tabi bunu işverenin düzeltmesi istenir.İşveren düzeltmez ise SGK re'sen yapar.Ama önemli olan ilk başta dediğim gibi bunu kanıtlayacak imzalı belgeler.
 
son maaşımı gösteren imzalı yazı var, banka kredileri için kullandığım.
çalışmam 2 dönemli olduğu için her iki dönem için sgk şikayeti ya da mahkeme geçerli mi ?
yoksa bitmiş dönem ile faal dönem farklı işlem mi ister , asıl sorum bu ?
 
Dönemin bitip bitmemesi önemli değil.Eğer tespit edilirse geriye dönük tüm aylar düzeltilir.Ancak sadece son maaşı gösteren belge ile bu ne kadar olur bilmiyorum.Düzeltilmesini istediğiniz her ay için bir belge isterler çünkü kanıtlamak için.
 
Sözden ziyade yazılı belgeye bakarlar.Şahit ile olacağını sanmıyorum.Siz SGK'ya gidip bir memura durumu anlatın.Şahit ile olurmu o size söyler.Gerekirse bir avukat ile görüşün dava açacaksanız.Ancak dava açtığınızda mahkeme önce evrak ister.Hem işverenden hem sizden.
 
Her bir olayın/davanın kendine özgü farklı koşulları olabilir.

Gerek bu olaya ilişkin ,gerekse bu olayımızı dikkate alarak ,genel manada paylaşımak isterim ki;

a
-Vasıfsız bir çalışan değilsiniz, sorumlulukarı olan nitelikli/ünvanlı biri olmalısınız

b-"İşyerinin kurulduğundan beri hiç tazminat ödememiş olması SGK da sorun olunca!"noktası enteresan olması karşısında demek isterim ki,,k.tazminatı şartların oluşması/doğması halinde ödenir(bu nokta ayrı bir konu)

c-Bu noktada madem bir ödeme yapılmış,(üstelik tavan üzerinden-çok güzel-Oysa işyeri kayıtlarına göre resmi olarak aldığınız ücret ortada iken,bu ödemenin size nasıl yapılmış olduğu enteresan geldi bana.Bu durum gerçek ücretin tespitinde lehinize bir durum,ayrıca son maaşınızı gösteren imzalı/kaşeli bir yazının olması da lehinize,dikkate değer.

d-Gerçek ücret üzerinden sgk-primlerinin yatırılmaması/ödenmemesi,noksan ödenmesi durumu,işciye haklı nedenle iş sözleşmesini fesih hakkı verir,ancak şu an iş ilişkiniz devam etmekte,telafi edilmesini talep etsenizde işveren yüksek ihtimal dikkate almayacak(çünkü maliyeti çok ağır)bu manada işverenle çekişme içine gireceksiniz,sonrasında işveren şu veya bu nedenle tazminatsız fesih yoluna gidebilir(genelde böyle olur)diyelim siz fesih yoluna giderek tazminatlarınız ve noksan primlerin ödenmesini talep ettiniz yüksek ihtimal talepleriniz yine karşılanmayacak,sonrasında dava açacaksınız, bu takdirde bu olaya ilişkin İspat sorunu gündeme gelecek(iddia sahibi olarak bu durumun ispatı size,ücretin ödendiğinin ispatı da işverene ait)
Bu çerçevede,"c"şıkkında belirttiğim,önceki döneme istinaden k.tazminatı tavanını aşan ödeme ile son ay ki maaşınıza ilişkin yazı,tarafınız lehine + katkı sağlayacaktır.

e-Esas da ihtilaf;sgk primlerinin,toplamda(g.resmi ödemelerle birlikte) size ödenen(2-6 kat aralığında ödenen/aldığınız/ele geçen-cebe giren)gerçek ücret üzerinden ödenmemiş olması noktasındadır.
Olayın dava konusu edilmesi halinde,bu noktada işveren,sizin gerçek ücretinizin işyeri kayıtlarında görünen(gerçek-resmi )ücret olduğunu ve bu miktarlar üzerinden ödeme/primlerin yatırıldığını savunacak,siz de "hayır"gerçek ücretinizin.....tl olduğunu ve bu miktar üzerinden(resmi/g.resmi olarak)ödemeler yapıldığını ileri süreceksiniz,bu iddialarınızı destekler mahiyette deliller sunacaksınız.
Bu çerçevede ücret bordroları/pusulaları,imzalarınızın olup/olmadı,ihtirazi kayıt düşüp/düşmediğiniz(genelde düşülmez)şimdiye kadar itiraz edip/etmediğiniz vs.önemli.
Tabi süreç bunlarla sınırlı değil,delil sayılabilecek her türlü bilgi,belge,tanık beyanları(tanık beyanı bu davanın lehinize dönmesi için tek başına yeterli olmaz ama ziyadesiyle müsbet veya menfi katkı sağlar) önemli.
Ayrıca ve de esasen mahkeme bu olayı da etraflıca araştıracak.
Bu bağlamda;
Öncekilke belirtelim ki,iş sözleşmesinin tarafları,asgari ücretin altında kalmamak kaydıyle,sözleşme özgürlüğü çerçevesinde,ücretin miktarını serbestce belirleyebilirler.

ANCAK,ihtilaf konusuna istinaden,gerçek ücretin tespiti noktasında işcinin kişisel özellikleri/yetkinliği(tahsil dahil)işyerindeki veya mesleğindeki/işindeki kıdemi,meslek ünvanı,yapılan işin niteliği,işyerinin özelliği,bu işi yapan emsal işcilere(bu emsal ücret noktası BK-M.401 e tam uymasa da olayımız açısından emsal ücret noktasına uyumlu) o işyerinde veya başka işyerlerinde ödenen emsal ücretler,bu manada meslek odalarının,işveren kuruluşlarının görüşleri,bilirkişi raporları,örf,adet vs.dikkate alınır ve oluşan kanaat üzeri nihai karar verilir.

Tavsiyem konunun mahallinde bir avukat ile görüşülerek bu süreçlerin sürdürülmesidir(bizim görüşlerimizi de iletebilirsiniz)

Kolay gelsin...
 
Bu durumda maaşınızın asgari ücret kadar tutarını bankadan kalanını elden ödüyordur işveren. ola ki hepsini bankadan yatırmak gibi bir hata içerisine düşmüşse bu da sizin için bir kanıttır.
 
Bu durumda maaşınızın asgari ücret kadar tutarını bankadan kalanını elden ödüyordur işveren. ola ki hepsini bankadan yatırmak gibi bir hata içerisine düşmüşse bu da sizin için bir kanıttır.
Evet ama işveren sanmıyorum bu hataya(kazdığı kuyuya kendi) düşsün!..
 
Herkese merhabalar,

Yaklaşık 4.5 yıldır çalışmakta olduğum şirket maaşımın büyük bir bölümünü elden veriyor. Çalıştığım süre boyunca bankaya yatan tutar sabit ve iş şözleşmemde görünen tutardan 2.500 TL daha düşük. Yani bu süre zarfında maaşım artsa bile bordromda görünen tutar hep sabit kaldı. Bu tutarsızlığı her ay bankaya yatırdığım nakit para ve 2013 yılında imzaladığım iş sözleşmesi ile kanıtlamam mümkün. İşten ayrılmam durumunda haklarım nelerdir?

Teşekkürler
 
Herkese merhabalar,

Yaklaşık 4.5 yıldır çalışmakta olduğum şirket maaşımın büyük bir bölümünü elden veriyor. Çalıştığım süre boyunca bankaya yatan tutar sabit ve iş şözleşmemde görünen tutardan 2.500 TL daha düşük. Yani bu süre zarfında maaşım artsa bile bordromda görünen tutar hep sabit kaldı. Bu tutarsızlığı her ay bankaya yatırdığım nakit para ve 2013 yılında imzaladığım iş sözleşmesi ile kanıtlamam mümkün. İşten ayrılmam durumunda haklarım nelerdir?

Teşekkürler

Bu arada şöyle bir madde buldum:
4857/24
Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir
e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,
4857 Sayılı İş Kanunu Maddeli Metin - iskanunu.com

Bu durumda kıdem + ihbar talep edebiliyor muyum?
 
Yasal olarak işveren bordrodaki ücreti düzenli yatırıyor. Hiç birşey talep edemezsiniz dava açıp ispat ederek kazanmanız lazım.
 
Üst