Mali Müşavir'in işyeri satın alması hk.

bayramalikubilay

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Ocak 2009
Mesajlar
128
Sayın Üstadlarım.. 2011_kasım veya aralık ayından 250.000 TL değerinde bir işyeri alacağım .Satın alacağım işyerine hemen taşınmayacağı m.2012 veya 2013'de taşınacağım.Bu yeni satın alacağım işyerini kiraya vereceğim.Satın alacağım işyerinin faturasını (amortisman tutarını) gider yazmak istiyorum. 250.000 TL %18 KDV'sini indirim konusu yapmamda birsakınca varmı..Saygılar
 
Ynt: Mali Müşavir'in İşyeri satın almasıS

SAYI : B.07.1.GİB.4.35.16.01/176200-ÖZ/148-4784

KONU : Serbest muhasebecinin işyerinin satın alınması sırasında kullanılan banka kredisi ile ilgili olarak ödenen faizlerin gider olarak indirilip indirilemeyeceği, işyeri için yapılacak olan tadilat, tamirat ve mefruşat giderlerine ilişkin faturaların gider ya da maliyet unsuru olarak değerlendirilip, değerlendirilemeyeceği ile bu giderlere ilişkin faturalardaki Katma Değer Vergisinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hk.

-Serbest muhasebecilik faaliyetinizi daire şeklinde satın aldığınız ve işyeri olarak kullanacağınız gayrimenkulun satın alınması sırasında kullanılan banka kredisi ile ilgili olarak ödenen faizlerin gider olarak indirilip indirilemeyeceği, - Satın aldığınız işyeriniz için yapılacak olan tadilat, tamirat ve mevruşat giderlerine ilişkin faturaların gider ya da maliyet unsuru olarak değerlendirilip, değerlendirilemeyeceği,

-Yukarıda belirtilen giderlere ilişkin faturalardaki Katma Değer Vergisinin indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususlarına ilişkin olarak Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi talep edilmektedir.

Vergi Usul Kanununun 272'nci maddesinde; "Normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışında, gayrimenkulu veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarını genişletmek veya iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak maksadıyla yapılan giderler, gayrimenkulun veya elektirik üretim ve dağıtım varlıklarının maliyet bedeline eklenir.

Gayrimenkuller kira ile tutulmuş ise veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklaının işletme hakkı verilmiş ise, kiracı veya işletme hakkına sahip tüzel kişi tarafından yapılan bir ve ikinci fıkralardaki giderler bunların özel maliyet bedeli olarak ayrıca değerlenir. Kiracının veya işletme hakkına sahip tüzel kişinin faaliyetini icra için vücuda getirdiği tesisata ait giderler de bu hükümdedir."

Aynı Kanunun 290'ncı maddesinde ise; "Serbest meslek erbabının amortismana tabi tuttukları tesisat, mefruşat, demirbaş eşyalarını değerlemede de bu bölümün hükümleri uygulanır." hükümleri yer almaktadır.

Yukarıdaki kanun hükümlerinde gayrimenkulun genişletilmesinde veya iktisadi kıymetin devamlı olarak artırılması amacıyla yapılan giderlerin gayri menkulün maliyet bedeline ekleneceği belirtilmektedir.

Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 68'inci maddesinde, Serbest Meslek Kazancının tesbitinde hangi giderlerin hasılattan indirileceği bentler halinde sayılmış olup, söz konusu maddede, mülkiyeti kendisine ait işyerinde faaliyette bulunan serbest meslek erbabının, gayrimenkulü elde etmesi ile ilgili olarak yaptığı borçlanmalar nedeniyle ödenen faizlerin gider olarak indirilebileceğine dair bir hükme yer verilmemiştir.

Ancak anılan maddenin 1 numaralı bendinde; mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderlerin (ikametgahlarının bir kısmını iş yeri olarak kullananlar, ikametgah için ödedikleri kiranın tamamı ile ısıtma ve aydınlatma gibi diğer giderlerinin yarısını indirebilirler. İşyeri kendi mülkü olanlar kira yerine amortismanı, ikametgahı kendi mülkü olup bunun bir kısmını işyeri olarak kullananlar amortismanın yarısını gider yazabilirler.) serbest meslek kazancının tesbitinde hasılattan indirilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, Katma Değer Vergisi Kanununun "Vergi İndirimi" başlıklı 29'uncu maddesinde;

"1- Mükellefler, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak aşağıdaki vergileri indirebilirler:


a) Kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisi, ...." hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda yer alan madde hükmünden de anlaşılacağı üzere, mükellefler faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak, düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirim konusu yapabileceklerdir.

Bununla birlikte, yine aynı Kanunun "İndirilemeyecek Katma Değer Vergisi" başlıklı 30'uncu maddesinde; "Aşağıdaki vergiler mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemez. Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tesbitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisi." hükmü yer almaktadır.

Bu hükümlere göre, sahibi bulunulan ve tamamı işyeri olarak kullanılacağı belirtilen gayrimenkulun aktife kayıtlı olması şartıyla, söz konusu gayrimenkul için ayrılacak amortismanın tamamının mesleki kazancın tesbitinde gider olarak indirilmesi mümkün bulunmakla birlikte, gayrimenkulun elde edilmesi için kullanılan banka kredisine ilişkin ödenen faizler ile anılan işyeri ile ilgili olarak yapılacak tadilat, tamirat ve mefruşat giderlerinin maliyet bedeline eklenerek amortismana tabi tutulması ayrıca söz konusu tadilat, tamirat ve mefruşat giderlerine ilişkin olarak yüklenilen KDV'nin de hesaplanan KDV'den indirilmesi mümkün bulunmaktadır.
 
Üst