Merhaba ;
Hepimizi yakından ilgilendiren mali tatil için kanun teklifi kabul edildi.
Haydi hayırlısı bakalım.
Mali tatil
Hepimizi yakından ilgilendiren mali tatil için kanun teklifi kabul edildi.
Haydi hayırlısı bakalım.
Mali tatil
kanunun adınını "Maliyecilere Tatil" olarak değiştirsinler.
RADİKAL - ANKARA - CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek ile 16 arkadaşı, vergi daireleri ve sosyal güvenlik çalışanlarıyla muhasebeci ve mali müşavirlerin düzenli tatil yapamadıkları gerekçesiyle, 1-31 Ağustos arasının 'mali tatil' olması için yasa teklifi verdi.
AKP de mali tatil fikrine sıcak bakıyor. TBMM Başkanlığı'na dün sunulan teklifin gerekçesinde, 'mali tatil' uygulamasına geçilmesi için TÜRMOB Genel Kurulu'nda konuşma yapan Başbakan Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın mutabık kalmalarına ve Erdoğan'ın söz vermesine karşın hükümetin tasarı hazırlamadığı belirtildi. Teklif yasalaşırsa, ağustos ayında verilmesi gereken vergi beyannameleri ve diğer bildirgeler, eylüle ertelenecek. Ağustosta ödenmesi gereken her türlü vergi, resim ve harçlar da eylülde verilecek. AKP'nin Merkez Karar ve Yürütme Kurulu toplantısında konunun gündeme geldiği, Erdoğan'ın bu konuda düzenleme talimatı verdiği öğrenildi.
Her yıl Temmuz ayında 20 günlük mali tatil yapılacak
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlanan tasarıya göre serbest muhasebeciler, mali müşavirler, mükellefler ve vergi idaresi çalışanları her yıl temmuzun 1'inden 20'sine kadar tatil yapılacak.
Uzun süredir gündemde bulunan ama bir türlü bugüne kadar gerçekleştirilemeyen mali tatil uygulaması nihayet geliyor.
Her yıl temmuzun 1'inden 20'nci gününe kadar uygulanması öngörülen mali tatil, serbest muhasebeci, serbest muhasebeci, mali müşavirler ile tüm vergi mükellefleri ve vergi idaresi çalışanlarının uzun süredir bekledikleri bir gelişmeydi.
Mali tatilin bugüne kadar çok istenmesine rağmen getirilememesinde mali tatile rastlayan ödemelerin nasıl yapılacağı, bu sürelerin mücbir sebepten sayılıp sayılmayacağı, zaman aşımı uygulamasının nasıl uygulanacağı, vergi yargısında sürelerin nasıl işleyeceği gibi bir dizi sorunla karşılaşılacak olması en önemli gerekçeleri oluşturmaktaydı. Mali tatil uygulamasına ilişkin kanun teklifinin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi tamamlandı. Ayrı bir kanun şeklinde düzenlenecek olan mali tatil yasası öncelikle her yıl temmuzun 1'nden 20'sine kadar (20 dahil) mali tatil uygulanmasını öngörüyor. Kanun tasarısında bu süreye rastlayan yükümlülüklere dair uygulamanın nasıl olacağının hükümleri de bulunuyor.
Bazı süreler uzayacak
Mali tatilin uygulanabilmesi için son günü mali tatile rastlayan bazı süreler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün uzamış sayılıyor. Bu düzenlemeye göre mali tatile rastlayan;
a) Beyana dayalı tarhiyatta, kanuni süresinde verilmesi gereken beyannamelerin verilme süreleri,
b) İkmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyatta, vadesi mali tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi,
c) Tarh edilen vergilere ve/veya kesilen cezalara karşı uzlaşma talep etme veya cezada indirim hükümlerinden yararlanmak amacıyla yapılacak başvurulara ilişkin süreler,
d) Devamlı bilgi verme hükümleri kapsamında verilmesi gereken bilgilerin verilmesine ilişkin süreler, tatilin son gününü izleyen günden itibaren 7 gün uzayacak.
Mali tatilin sona erdiği günü izleyen 7 gün içinde biten bu madde kapsamındaki kanuni ve idari süreler, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7. günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılacak.
Vergi Usul Kanunu (VUK) hükümlerine göre belirli sürelerde yapılması gereken muhasebe kayıt süreleri, bildirim süreleri ve vergiyle ilgili işlemlere ilişkin dava açma süreleri mali tatil süresince işlemeyecek.
Bu süreler mali tatilin bitiminden itibaren tekrar işlemeye başlayacak. VUK'da başta muamelelerin defter ve belgelere kaydedilmesi gereken süreler yer aldığı gibi; işe başlama, adres değişikliği, iş değişikliği, işletme değişikliği, işi bırakma, nakil, ölüm, tasfiye ve iflas gibi bazı olay ve durumların vergi idaresine bildirilmesi gereken bildirim süreleri yer alıyor. Aynı şekilde gerek VUK'da, gerekse 6183 sayılı Amme Alacakları Kanunu ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunları'nda dava açma süreleri yer alıyor. Başta vergi ceza ihbarnamesi, ödeme emirleri, haciz varakası, ihtiyati haciz, ihtiyati tahakkuk kararları gibi işlemlere açılacak dava açma süreleri bu kanunlarda düzenlenmiş bulunuyor. İşte bu kanunlarda yer alan bu süreler mali tatil süresince işlemeyecek, tatilin bitiminde kaldığı yerden işlemeye devam edecek.
Mali tatil süresince mahkeme kararı veya cumhuriyet savcılıklarının talebi üzerine ya da VUK hükümlerine göre yapılan aramalı incelemeler hariç olmak üzere, inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı talep edilemeyecek ve mükellefin işyerinde incelemeye başlanılamayacak. Tatil süresince, vergi ve ceza ihbarnameleri ile mahsup taleplerine yönelik olanlar hariç, bilgi isteme talepleri mükelleflere, vergi ve ceza sorumlularına bildirilmeyecek ancak tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde süre, mali tatilin son gününden itibaren işlemeye başlayacak.
Beyana dayalı ödeme üresi uzuyor
Gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlarla ilgili olarak mali tatil uygulanmıyor. Bu vergilere ilişkin yükümlülükler mali tatil süresince de aynen devam edecek.
Bu kapsamda İl Özel İdareleri tarafından tahsil edilen;
- taş ocakları harç ve resimleri,
- bina inşaat ve yapı kullanma izni harcı,
- maden suları resim ve temettü payları gibi yükümlülükler ile,
Belediyeler tarafından tahsil edilen;
- bina ve arazi vergileri,
- ilan ve reklam vergisi,
- haberleşme vergisi,
- eğlence vergisi,
- elektrik ve havagazı tüketim vergisi,
- yangın sigortası vergisi,
- çevre temizlik vergisi ile harçlara ilişkin yükümlülükler zamanında yerine getirilecek. Bu yükümlülüklerin yerine getirilme süreleri mali tatil nedeniyle uzamayacak.
Kanun teklifinde mali tatil içerisinde vergilerin ödenmesine ilişkin uygulamaların nasıl olacağına ilişkin düzenlemeler de var. Beyana dayanan ve beyanname verme süresi mali tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi (aynı ay içerisinde kalmak kaydıyla), uzayan beyanname verme süresinin son gününden itibaren 3. günün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılacak.
Mali tatil ilan edilen döneme rastlayan tarihlerde 25.08.1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu (hizmet akdinin sona ermesinin bildirilmesi gibi), 22.05.2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu (toplu işçi çıkarmalarının bildirilmesi gibi) ve 05.05.1983 tarihli 2821 sayılı Sendikalar Kanunu’na göre yapılması gereken beyan, bildirim ve ödemeler ile 31.5.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda yer alan hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ve hizmet akdi ile işçi çalıştıran işverenlerin yapmakla yükümlü olduğu beyan, bildirim ve ödemeler de yine aynı süreler kadar erteleniyor.
Tatil boyunca dava açma süresi işlemeyecek
* Muhasebe kayıt, bildirim ve vergi işlemlerine dair dava açma süreleri işlemeyecek.
* Son günü tatile rastlayan bazı süreler, tatil bitimini izleyen tarihten itibaren 7 gün uzayacak.
* İnceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı talep edilemeyecek.
* Mali tatil boyunca mükellefin işyerinde inceleme yapılamayacak.
* Bilgi isteme talepleri mükelleflere, vergi ve ceza sorumlularına bildirilmeyecek.
* SSK mevzuatı kapsamındaki yükümlülükler de ertelemeye dahil olacak.
* Bazı vergi yükümlülükleri ise söz konusu uygulamanın dışında bırakılacak.
Biliyorum ki bazı meslekdaşlarım belki kızacaklar ama , ben bizi her platformda sözde savunacak , hakkımızı arayacak olan odalarımızdan ya da birliğimizden bir açıklama gelebilir mi diye beklemeye devam ediyorum