Maliyet sınavına girenler....

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SERENGÜL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Maliyet sınavına girenler....

SerbestMüşavir ' Alıntı:
2010/1 döneme bakan kimse yokmu ??

2010 1. dönem sorusunda sadece sabit güglerde sabit ayrımı yapmış onuda fiili kapasite oranında almış. bu dönem Direkt işçilikte de ayrım yapmış

2010/1. dönemde güg sabiti üretim kapasitesine, güg değişkeni ise üretim miktarina bölmüş, dehanın çözdüğünde ise kapasite kullanım oranını katmış, dehada yanlışlık var bence.

SerbestMüşavir ' Alıntı:
2010/1. dönemde güg sabiti üretim kapasitesine, güg değişkeni ise üretim miktarina bölmüş, dehanın çözdüğünde ise kapasite kullanım oranını katmış, dehada yanlışlık var bence.

sabiti üretim miktarına da bölünce kapasite kullanım oranında bölünce aynı sonuç çıkar :) çıkmaz mı?

yeni konu başlattan soracaktım ama başlatamadım.
Selam arkadaşlar,meslek hukukundan sınava girenler varsa ilgilenirlerse sevinirim..
Ben bu dersten odanın kuruluş maksadını yaptım,birlik payının tespiti sorusunu yaptım ve sosyal sorumluluk kavramını da şöyle tanımladım: Muhasebe ile ilgili ,muhasebe uygulamalarının,mali tablolaların hazırlanmasında belli kesimin değil tüm toplum ve devletin çıkarları göz önünde bulundurularak hazırlanır ve dürüst ve tarafsız bir şekilde ilgililere sunulur.
Geçebilir miyim?

geçemezsin meslek hukukunda taktik mesleğe çalışıyorum diye vergi hukukuna çalışmalıydın
sen en başta yanlış yapmışsın

selam arkadaşlar öncelikle hepimize hayırlı olsun. 2.sorda normal maliyet ve değişken maliyette ben sınavda ikisini de defalarca yaptım. sonunda 720 direkt işçilikte sabit ve değişken ayırmamaya karar verdim. çünkü sonuçların küsüratlı çıkması. ayırmadan yaptım 14 12 10 çıktı. doğrusu siizn dediğiniz gibi ise 14 10,40 6,8 çıkıyor. allah tan 1.sorum doğru yoksa son hakka kalacaktık.

OSMAN_55 ' Alıntı:
selam arkadaşlar öncelikle hepimize hayırlı olsun. 2.sorda normal maliyet ve değişken maliyette ben sınavda ikisini de defalarca yaptım. sonunda 720 direkt işçilikte sabit ve değişken ayırmamaya karar verdim. çünkü sonuçların küsüratlı çıkması. ayırmadan yaptım 14 12 10 çıktı. doğrusu siizn dediğiniz gibi ise 14 10,40 6,8 çıkıyor. allah tan 1.sorum doğru yoksa son hakka kalacaktık.

ya arkadaşlar dün geceden beri uyku tutmuyor.islam çankayanın ktabına baktım.telafi çalışmasnındaki fazla ödenen ücret 680 e atılır diyor.netten araştırdım diğer kaynaklardada öyle.
2.sorudaki sabit ve değişken dig'ler için ise sanki içime doğmuş gibi sınavdan önce efsane hocaya bende sordum.bir işlem yapma topla dedi.bende ayrım yapmadan topladım.
tesmerin 2009/2 çözümü de dehanın çözümü gibi.kafam karıştı herhalde b ve c şıkları gitti.
1.sorunun 680 e atılması doğruysa, buna göre 680 hesabı hariç diğer kayıtlar doğruysa o sorudan kaç puan verirler sizce ....

zaten hepimizin birinci soruda yanıldığı nokta 680 olan kısım aslında ben olaya iyimser bakıyorum sonuçta tüm hesaplarımızın doğru olduğu hatta yevmiye kayıtlarında da 335 ler 361 ler 360 ların doğru olduğu bi kağıda kaç puan eksik verebilir ki 15 puan kessin 20 puan kessin geriye 35 - 40 puan kalır

ikinci soruya gelirsek her bir şıkkın 15 puan olduğunu düşünüyorum toplam 3 şık 45 puan gibi geliyor

herkes tam maliyet sorusunu yaptığına göre 15 puan da ordan gelir yani bu benim kendi hesabım tabiki bol dua edelim arkadaşlar Allah herkesin yardımcısı olsun herkes gecer inşallah.

allaha şükür ki 1.sornun bütün rakamları tutuyor. sadece 730 ile 720 bir fark var. yoksa yine mahvolmuştuk. inşallah bu dönem bitecekte. benim anlamadığım tek şey 4 dönemdir maliyet dersi 1 kere bile kolay anlaşılır bir soru sormadı. hepsinde var bir şey. sözde bu dönem çok kolay gelecekti...

yahu bu maliyet kadar sinsi bi sınav yok zaten öbür dönem ne çıkabilir hiç düşündünüz mü dikkat ederseniz hiç bir maliyet sınavının birbiriyle alakası yok yani geçmiş dönem sorularını çözmek faydalıdır belki ama maliyet sınavını vermek için her konuya hakim olmak gerek benim 4. hakkımdı bu gerçi y.s. uğraşmaktan maliyet de belki yeterince ağırlık veremedik ama dikkat etmek gerekir çok sinsi ders maliyet

herhalde bu dönem biri işçilik soru gelecek deseydi güler geçerdik...

zirve006 ' Alıntı:
herhalde bu dönem biri işçilik soru gelecek deseydi güler geçerdik...

kardeş senin elinde maliyet kitabı varsa fazla çalışma sürelerinin zam bölümün nereye atılacağına dair bir bilgi varsa paylaşabilirmisin.

zirve006 ' Alıntı:
yahu bu maliyet kadar sinsi bi sınav yok zaten öbür dönem ne çıkabilir hiç düşündünüz mü dikkat ederseniz hiç bir maliyet sınavının birbiriyle alakası yok yani geçmiş dönem sorularını çözmek faydalıdır belki ama maliyet sınavını vermek için her konuya hakim olmak gerek benim 4. hakkımdı bu gerçi y.s. uğraşmaktan maliyet de belki yeterince ağırlık veremedik ama dikkat etmek gerekir çok sinsi ders maliyet

ben de ys yüzünden maliyete bakamadım. bu dönem hazırlanmıştım. ne diyeyim buna da şükür. 1.soruda bütün hesaplamalarım brüt ücret gelir vergisi dv kadar hepsi tutuyor. fakat yevmiye kayıtlarında 720 730 arasında fark var. en kötüsü 35 40 verse 2.soru tam maliyet zaten doğru. diğerleri malum işte ben 14 12 10 buldum. oradan da 10 15 gelse. tabi bu dediklerim deha ya göre. ya kötü düşünmek istemiyorum. tek ders ve 4.hakkımdı. hepimiz için hayırlısı.

elimde yurakul çaldağın kitabı var sadece ve diyor ki;

-boş zaman işçiliği eger boş zaman işçiliği olağandışı faktörlerden kaynaklanmakta ise bu süreye isabet eden giderler çalışmayan kısım giderlerine yansıltılmak üzere genel üretim giderleri içerisinde takip edilir.

fazla çalışma işçilikleri;

fazla çalışma işlerin genel sıkışıklığından kaynaklanıyorsa bu durumda fazla çalışma zamları genel üretim gideri olarak muhasebeleştirilir.

fazla çalışma belirli bir işe yönelik olarak yapılmakta ise bu durumda fazla çalışma zamları o işin mahiyetine yüklenmek üzere direkt işçilik olarak muhasebeleştirilir.

fazla çalışma olağandışı iş kayıplarının telafisi için yapılmakta ise çalışılmayan kısım gidelerine yansıtılmak üzere genel üretim gideri olarak muhasebeleştirilir.

murat kardeşim üretim mayıs ayında durmuş haziranda telafi çalışılması yapılmış bu durumda 680 doğru yani dehanın verdiği cevap doğru oluyor.

yanlış anlaşılmasın ben mali müşavirlik sürecinde hiç bir kursa falan gitmedim ne başlatmada ne de yeterlilikte ama söyle düşününce kursların da pek hata yapabilecceğini düşünmüyorum sonuçta adamların tek ilgi alanı bu maliietçi maliyetle vergici vergiyle ilgileniyo yani ne bileyim yanlış yapma olasıkları yok gibi geliyor bana

zirve006 ' Alıntı:
murat kardeşim üretim mayıs ayında durmuş haziranda telafi çalışılması yapılmış bu durumda 680 doğru yani dehanın verdiği cevap doğru oluyor.

yanlış anlaşılmasın ben mali müşavirlik sürecinde hiç bir kursa falan gitmedim ne başlatmada ne de yeterlilikte ama söyle düşününce kursların da pek hata yapabilecceğini düşünmüyorum sonuçta adamların tek ilgi alanı bu maliietçi maliyetle vergici vergiyle ilgileniyo yani ne bileyim yanlış yapma olasıkları yok gibi geliyor bana

cevabın için teşekkürler.
kursa gitmek bana çok faydalı oldu bu dönem ama bazı bilgiler maliyetçilerin arasında farklı oluyor işte.örnek bu iki soru.benim kursta 1.soru için 680 olmaz 2.soru içinde dig ler ayrılmaz deniliyordu.demekki yanlış cevapladık.dosyayıda yaktık.hayırlısı olsun.

arkadaşlar benim anlamadığım sadece 680 ı yanlış yapmış olmamız sorunun tamamının yanlış olacağı yada çok düşük puan alacağımız anlamına gelirmi?ben ordan çok fazla puan kıracaklarını sanmıyorum..

2.Soru ile ilgilide efsane hoca ile konuştum farklı yazarların değişik görüşler billdirdiğini o yüzden her ikisininde cevabının kabul edileceğini söyledi.

murathanouz ' Alıntı:
zirve006 ' Alıntı:

kursa gitmek bana çok faydalı oldu bu dönem ama bazı bilgiler maliyetçilerin arasında farklı oluyor işte.örnek bu iki soru.benim kursta 1.soru için 680 olmaz 2.soru içinde dig ler ayrılmaz deniliyordu.demekki yanlış cevapladık.dosyayıda yaktık.hayırlısı olsun.

murat kardeş öyle söyleme gerçekten kimsenin gececeği de kalacağı da belli olmaz birinci soruda yevmiyeleriniz yanlış diye 55 puanın hepsini kıracak bi hoca olmaz olmamalı sonuçta brüt ücerti tuutturmusuz gelir , damga vegisi işçi isveren payları net ücreti bulmusuz bunları görmezden gelemez hiç bir hoca canınınzı sıkmayın Allah can sağlığı versin.

zirve006 ' Alıntı:
murathanouz ' Alıntı:
zirve006 ' Alıntı:

murat kardeş öyle söyleme gerçekten kimsenin gececeği de kalacağı da belli olmaz birinci soruda yevmiyeleriniz yanlış diye 55 puanın hepsini kıracak bi hoca olmaz olmamalı sonuçta brüt ücerti tuutturmusuz gelir , damga vegisi işçi isveren payları net ücreti bulmusuz bunları görmezden gelemez hiç bir hoca canınınzı sıkmayın Allah can sağlığı versin.

benim artık hiç ümidim kalmadı.eski sonuçlara bakıyorumda hiç acımamışlar nor kırmakta.
bilemiyorum ben elimden geleni yaptım.bana öğretilen herşeyi harfi harfine uygulamadım, ama öğretilen diğer hocaların doğrularıyla çakışınca bütün emeğimiz gitti.sanki içime doğmuş gibi dig sorusunun çıkcağı, arkadaşlara sordum, hocaya israrla sordum ama bu şekilde yap dedi bende ona göre yaptım ama görüyoruz ki yanlış çıktı.
1.soruda telafi çalışmasını yoğunluk gibi düşünün diye üstüne basa basa söyledi.bununla ilgili kaçtane örnek çözdü hepsini 151 e yükledi.ben deona istinaden öyle yaptım.
en kötüsüde sınav kağıdına SON HAKKIM yazmadım.acaba komisyona son hhakı olanların bir listesi veriliyormu acaba.

murathanouz ' Alıntı:
ya arkadaşlar dün geceden beri uyku tutmuyor.islam çankayanın ktabına baktım.telafi çalışmasnındaki fazla ödenen ücret 680 e atılır diyor.netten araştırdım diğer kaynaklardada öyle.
2.sorudaki sabit ve değişken dig'ler için ise sanki içime doğmuş gibi sınavdan önce efsane hocaya bende sordum.bir işlem yapma topla dedi.bende ayrım yapmadan topladım.
tesmerin 2009/2 çözümü de dehanın çözümü gibi.kafam karıştı herhalde b ve c şıkları gitti.
1.sorunun 680 e atılması doğruysa, buna göre 680 hesabı hariç diğer kayıtlar doğruysa o sorudan kaç puan verirler sizce ....

murathanouz ' Alıntı:

Cevaplarınızı tam olarak bilmiyorum tabii, ama 1. soruda bir hatanız olsa bile, hatasız yaptığınız şeyleri düşünün. Brüt ücretin, işçi ve işveren sigorta paylarının, ödenecek vergi ve sigortaların hesaplamasını, normal ücretleri, hafta tatili ücretlerini, fazla mesailerin normal ve zamlı kısımlarını hesapladınız, özel sipariş ve iş yoğunluğu ile ilgili fazla mesaileri de doğru hesaplara attınız ve ödenecek vergi ve sosyal güvenlik kesintilerini de doğru yaptınız. Tahminlerim doğrudur, değil mi? Eğer herşeyi doğru ve tam yapmamızı bekleyeceklerse 100 almamız gerekiyor demektir. Mutlaka herkesin eksiği/hatası olacak, hiç kimseyi geçirmeyecekler mi yani?

Ben de itiraf edeyim, gayet sakin ve düzenli şekilde hesaplamaları yaptım ama vergi matrahını brüt ücret gibi aldım, halbuki bildiğim ve pratikte de yaptığım bir hesap. Bu kadar basit bir hata yaptığıma üzüldüm, ama sınav havasında oluyor işte. Kağıdımı düzenli yaptım, şıklara ayırdım, şu kadar günlük normal ücretlerin hesaplaması, şu kadarlık hafta tatili ücretlerinin hesaplaması, şu kadar günlük şu sebepli fazla mesai ücretlerinin hesaplaması diye... Diğer hesaplamarın da başına açıklamaları yazdım. Hatta ilk sayfanın sonuna, tahakkuk kaydının ve 2. sorunun cevabının arka sayfada olduğunu bile yazdım, doğru düzgün baktıklarından kuşkulandığım için. Geçen sınavda boş kağıtla 10 veya 15 puan alanlar olmuştu, tamam uyduruk puanlar , ama kağıda bakıldığından şüpheleniyor insan. Ben eksikler/hatalar da olsa 4 sayfa hesaplama yapıp 4 (dört) almıştım.

Uzattığıma bakmayın, ilk soruda herkesin bir veya iki hatası olabilir, 55 puanı tamamen silmezler diye düşünüyorum. 15 puan bile silseler 40 eder. Diğer soruda da belki her iki çözüme puan verebilirler, ki vermeseler bile en azından tam maliyet sorusundan puanınızı telafi edersiniz.

İnşallah geçersiniz, hepimiz atlatırız inşallah.