Maliyet sınavına girenler....

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SERENGÜL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Maliyet sınavına girenler....

Amin amin inşallah biz ve hak eden emek veren diğer bütün arkadaşlar geçmiştir ve smmm oluruz bu dönem bu eziyet biter inşallah.

Ben de 2. soruda 10, 12, 14 buldum. Yanlız sadece değişken maliyetin gelir tablosunu istemiş ben de sadece onu yaptım. Sonra içime kurt düştü keşke diğerlerininde yapsaydım diye.
Salak ettiler iyice adamı bi paranoyadır gidiyor. ???

SERENGÜL ' Alıntı:
Amin amin inşallah biz ve hak eden emek veren diğer bütün arkadaşlar geçmiştir ve smmm oluruz bu dönem bu eziyet biter inşallah.

Bu arada 2009/2.dönem çıkan normal maliyet sorusunda değişken işçilikleri almanın temel sbebebi soruda ''işletme Fiili maliyet uygulanıyor'' demesiymiş onuda sordum hocaya bizim sorumuzda böyle bir belirti yok dedi. Biraz olsun kendi adıma rahatladım.

sanırım ben bu dönemde kaldım 1.soruda 22 gün - 10 gün boşa geçen zaman yaptım sınav bittikten sonra arkadaşlarla konuştuktan sonra boşa geçen zamanın mayıs ayı olduğunu farkettim onlarla konuşmasam hala haziran ayında olduğu düşüncesiyle doğru yaptığımı zannediyordum hatta bununla kalmayıp sınavda normal mesaiden boşa geçen zamanın düşülmesi gerektiğini farkettiğim için kendimi kutlamıştım bile.geriye kalan bütün hesaplamalar ve hesaplama adımları doğru (rakamlar hatalı tabii) ayrıca ücret tahakkuk kaydından sonra 151 e aktarmalarda 680 ide kullandım.bilmiyorum kafam çok karışık adamlar zor sorar niye zordu deriz sonra kalkıp işçilik gibi en kolay soru tiplerinden birini sorar ve 55 puanda verir kalkıp yapılmaması gereken en büyük hatayı yaparız.en üzüldüğüm noktada işçilik sorularını çok iyi biliyor ve çözüyor olmam.2.soruda efsane ne öğrttiyse onu yaptım sınavda birinci soruyu doğru yaptım düşüncesinin rehavetiyle 2.sorunun sadece birim maliyetlerini buldum değ.mly.katkı tipi gelir tablosunuda yaptım ama yanlışlarla dolu (gelir tablosunun şablonu olarak)şimdi bütün bunları yapan biri sizce 50 puan alabilirmi.ben çok karamsarım kesim kaldım diyorum arkadaşlar.lütfen sizde yorumlayın belkide 1.soruya sıfır puan vermekle kendime haksızlık mı yapıyorum.canım çok ama çok sıkkın.

atakansah ' Alıntı:
SERENGÜL ' Alıntı:

Bu arada 2009/2.dönem çıkan normal maliyet sorusunda değişken işçilikleri almanın temel sbebebi soruda ''işletme Fiili maliyet uygulanıyor'' demesiymiş onuda sordum hocaya bizim sorumuzda böyle bir belirti yok dedi. Biraz olsun kendi adıma rahatladım.

arkadaşlar ben sınavda 2. soruda 720 direkt işçiliklerde 2 yolu da denedim. ama benim kararım 14 12 10 yönünde oldu. sebebi rakamların düz çıkması idi. diğer türlü 14 10 küsür 6 küsür çıkıyordu. 14 ün düz bir rakam çıkıp diğerlerinin küsüratlı çıkması... yoruma açık. ama tesmer cevapları yayınladığında 14 12 10 çıkarsa hiç şaşırmam.

efsane hoca sınav cevaplarını yayınlayacaktı sitesinde yayınladımı acaba ben bulamadım ama gören duyan birileri oldumu acaba....

stajyer3428 ' Alıntı:
efsane hoca sınav cevaplarını yayınlayacaktı sitesinde yayınladımı acaba ben bulamadım ama gören duyan birileri oldumu acaba....

Web sitesinde şimdilik bir şey yok.

Bizde bir yorm yazalım bakalım.
1)maliyet 1 .soru dehanın çözümü bence aynen doğrudur.
mayıs ayında olağanüstü bir nedenle duran üretim için haziranda fazladan bir ek çalışma yapılmıştır.
dolayısıyla bu çalışmanın normal kısmı 720 fazlalık kısmı 730 dur.
Ancak 730 daha sonra yansıtma ile 680 e aktarılır.

2)2soru ise tartışmaya açıktır.Farklı görüşer vardır.
ancak her iki türlü çözümdede a ve c şıklarının sonucu değişmez
sadece b şıkkının sonucu farklı olabilir.

TMS stoklar üzerinden daha önce de TURMOB BU KONUDA 2009/2 sınavı ile ilgili bir
açıklama yapmıştır.ve değişken dis lerin NORMAL MALİYET YÖNTEMİNDElsabit-değişken ayrımına tutulmayabileği
blirtilmiştir.Ayrıca Nalan AKDOĞAN kaynak gösterilmiştir.

Ancak Değişken maliyette -adı üzerinde zaten hertürlü giderin ayrımı yapılabilir.

çok garip gerçekten dehadan başka internet sitesine çözüm koyan olmamış bilge de diğer dersleri çevaplarını yayınlamış ama maliyetin ki yok eğer hocaları 2 gündür karar veremedilerse biz sınavda nasıl karar verip de çözelim :):) deha cesaretli davranmış demek ki :):)

2009/02 sınavında tesmer çözümü sabit-değişken ayrımı yaparak yayınlamıştır.
Ancak çok bilmiş DEHA sitesinde bu ayrımı yapmayarak sizin Efsane Hoca Diye
sözettiğiniz arkadaş gibi soruyu çözmüştür.
Daha sonra ortalık karaışımca Turmob az önce yukarıda yaptığım açıklamayı yapmak zoronda kalmış ve dehanın
cevabını da onaylamıştır.(BAKINIZ DEHA SİTESİ 2009/02 maliyet soruları Cevapları)

Ancak tesmer kendi çözümünde de ısrarcı olup o günden beri halen çöüzm aynen tesmer sitesinde durmaktadır.

KANIMCA Bu sefer DEHA AYNI zıtlaşmaya girmemek ve öğrencilerini yanıltmamak için tesmerin çözümü
doğrultusunda 2011/02 sorusunu cevaplamıştır.

Tekrar ediyorum bu söyledilklerim sadece 2.soru B şıkkı normal maliyet için geçerlidir.
Sorunun Geri kalanında bir problem olduğunu düşünmüyorum

hayırlısı allahtan ama arkadaşlar. bu dönem maliyet muhasebesi tam bir sürprizlerle dolu olacak. geçtiğini sanan kalabilir. kaldığını düşünen geçebilir.

NORMAL Maliyet konusunda farklı görüşler var demiştim
örneğin odanın kurlarında 2009 yılında aldığım ders notlarındada kursu veren doçent arkadaş
bu konuda aynen şu notu aldırmış
DİSG ayrım yapılmadan verilirse mutlaka değişkendir ayrım yapılarak verilirse normal maliyette ayrımı dikkate almamak doğrudur(Demekki Ayrımı Dikkate alanlar Var!).Değişkende dikkate alacaksınızz ve toplam dan sabitleri mutlaka çıkarıp Katkı Gelir tablosunun sabitler kısmında göstereceksiniz

üffffffffff ' Alıntı:
NORMAL Maliyet konusunda farklı görüşler var demiştim
örneğin odanın kurlarında 2009 yılında aldığım ders notlarındada kursu veren doçent arkadaş
bu konuda aynen şu notu aldırmış
DİSG ayrım yapılmadan verilirse mutlaka değişkendir ayrım yapılarak verilirse normal maliyette ayrımı dikkate almamak doğrudur(Demekki Ayrımı Dikkate alanlar Var!).Değişkende dikkate alacaksınızz ve toplam dan sabitleri mutlaka çıkarıp Katkı Gelir tablosunun sabitler kısmında göstereceksiniz

Hakk-ı âliniz var. Ayrımı yapanlardan birinin de Kamil Büyükmirza olduğunu (sabit-değişken GÜG değil, sabit-değişken iretim giderleri ifadesi var), anlatımları ve örnek sorusuyla, ayrıca 2009 sınavındaki ilgili sorunun çözümünü referans vererek yazmıştım burada. Hatta sınavdan önce dikkatimi çeken Büyükmirza örneğini yazmıştım, ilgili örneği burada murathanouz arkadaş çözmüştü.

Bu kaynaklara rağmen, işi abartıp yabancı kaynakları da karıştırdım, önceden bildiğimiz şekilde sadece GÜG'de sabit-değişken ayrımı yapanlar da var; her bir giderin hem değişken, hem sabit kısımları olacağını söyleyenler de... Bu ikinci gruptakiler, değişken-sabit ayrımının direkt-endirekt ayrımı ile karıştırılmaması gerektiğini vurguluyor. Bekleyip göreceğiz artık cevap anahtarını... Çalışma şekillerinden dolayı geleneksel yaklaşımın zamanla değişmesindendir belki de...

arkadaşlar 1. soru hesaplamalar doğru muhasebe kayıtları yanlış.
2. sorum ise a ve b şıkları doğru c yanlış
kaç alırım ???

erkil45 ' Alıntı:
arkadaşlar 1. soru hesaplamalar doğru muhasebe kayıtları yanlış.
2. sorum ise a ve b şıkları doğru c yanlış
kaç alırım ???
[/quote
ben 2 soruda a ve b nin 10 ar puan olduğunu c şıkkındada maliyetin 10 puan gelir tablosunun 15 puan olduğunu düşünüyorum durum böyle olunca2. soruda 20 birincidende 30 alırsın bence yevmiyeler 25 den fazla olmaz bence ve 50 alırsın ve almalısın ......

PROF.YURDAKUL ÇALDAĞ
Maliyet-Yönetim Muhasebesi Uygulamaları Kitabı
7.Baskı Sayfa 281 problem 46

Sorulan uygulama sorusunda 30 tl Sabit ücret 5 tl değişken ücret verilmiş(üretim primi adı altında)
NORMAL MALİYETE göre çözümünde
sabit işçilik sabit GÜGlerle birlikte %80 Kapasite Kulanma oranına tabii tutularak hesaplanmış

Değişken işçilik olarak 5 tl kabul edilmiş.

Bu arada Yurdakul Hocanın bu kitabının 8. ve son baskısı MAYIS 2011 de çıktı yani 2 ay önce ve
kitabın arkasında Hocanın özgeçmişi yazıl.
Orada halen tesmer sınav komisyonu üyesidir yazıyor.

SON SÖZ
Kanımca Normal maliyet hesaplamasında 2 türlü çözümünde doğru kabul edilmesi gerekir
Yurdakul Hocadan çalışan kişi ile Nalan Hocadan çalışan kişi bu soruyu farklı yöntemlerle çözecektir.

Ancak tekrar ediyorum sorunun a ve c şıkkında sorun yok.Sorun sadece b şıkkında normal maliyet konusunda
Hepinize iyi çalışmalar dileri arkadaşlar
Allah Hepimizin yüzünü kara çıkarmasın inşallah
Neticede herkesin derdi ekmek parası

Arkadaşlar maliyetten kolay sormalarına rağmen sanırım yine çoğu kişiyi döktüler , ben ilk soruda 10 tl verilen saatlik ücreti günlük ücret olarak baz almışım ve hesaplamaları onun üzerinden yapmışım gidiş yolu hesaplama mantığı vss. hepsi doğru muhasebe kayıtlarıda tutarlar hariç doğru acaba puan verirlermi? 2 .soruda ise sadece gelir tablosunda diig ve güg değişken kısımlarını eklemeyi unutmuşum sizce durumum ne olabilir cevap yazarmısınız?

Arkadaşlar bitirme sınavının en zorlu dersi maliyet muhasebesi anlaşılan,yanılıyormuyuım??

hadi bakalım hayırlısı olsun sonuçta birileri sevinip birileri üzüelcek yada iyi niyet ile nalan akdoğan hocamız bizleri geçirecek. en azından gidiş yolundan bir kişini işi bilip bilmediği belli olur ordan kurtuluruz inşallah.

bu arada efsane hoca dün açıklaması gereken cevapları bugün yine açıklamamış sitesinde baktım aynı uyarı var.