Maliyet sınavına girenler....

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SERENGÜL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Maliyet sınavına girenler....

yurdakul çaldağ
7 baskı sayfa 281 problem 46
değişken işçilik ve sabit işçilik ayrımlı bir soru var

arkadaşlar ben ce moralinizi hiç bir şek,lde bozmayın. geçen dfönem 4 9 11 ve ben 25 aldım ama hepimiz itiraz ettik. bir çoğumuzun tek ders yada 1 2 dersten 1 tanesi maliyet. bunları görmezden gelemezler... inanıyorum bu dönem iyi olacak hepimiz için.

2-3 Temmuz 2011 tarihlerinde yapılan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Sonuçları 1 Eylül 2011 Perşembe günü açıklanacaktır. İlgililere duyurulur.

--------------------------------------------------------------------------------
ilk defa ....

OSMAN_55 ' Alıntı:
2-3 Temmuz 2011 tarihlerinde yapılan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Sonuçları 1 Eylül 2011 Perşembe günü açıklanacaktır. İlgililere duyurulur.

--------------------------------------------------------------------------------
ilk defa ....

tesmer sitesi arkadaşlar. diyorum ya gelişme var ama bayramın 3.günü. nasıl olacak allah bilir.

OSMAN_55 ' Alıntı:

ilk defa ....

hayırlı uğurlu olsun bu sayede sınav sonuçları ne zaman açıkanacak derdinden kurtulmuş olduk.

arkadaşlar inşallah muallaklı soruları yapanlar 50 puan alıp geçerler.

BAYRAMDA TESMERİN SINAV AÇIKLAMASI BİRAZ ZOR GİBİ GELİYO BANA

Mesaj içeriğinde büyük harf kullanmayınız.

arkadaslarbenim anlamadigim belge almaya hak kazananlari odalar tatil gunu nasil arayacaklar?

her sınav öncesi odalar sürekli aranıyo ne zaman açıklanacak diye onlarda baya sıkıldılar bu olaydan.bence bu olayların önüne geçmek için afaki bi tarih koydularki bayramdan öncesi aranmamak için ben sanmıyorumki bayramda odalar gidip çalışsın siteye bizim sonuçları yüklesin kesinlikle benim görüşüm bayramdan sonraya kalır

tesmerin bir tarih vermesi hemde daha şimdiden büyük gelişme , hakkımız hayırlısı inşallah allah yüzümüzü güldürür.

medcezir ' Alıntı:
birincisi deha eğitim kurumları gitsin pazarda domates satsın cevaplarının hepsi yanlış,inanmayın.

gelelim soruya grev mayıs ayında olduğu için mayıs ayı bizi alakadar etmiyor çünkü bizden istenen haziran ayı
bu yüzden 680 diye bir hikaye yok arkadaşlar.
mayıs ayında grevarıza var diye telafi çalışması yapıyoruz bununda zamlı kısmı 730 normali 720

gelelim maliyet sorularına orda bir tek güg ün değişkenini sabitini alacağız gerisi hava cıva

hala deha diye tutturmayın bir halt bildikleri yok

sevgili arkadaşlar,
2 güne kadar umutlu ama deha sınav sonucunu açıklayana kadar bunalımda biri oldum. aklımda çok büyük soru işaretleri var. görüyorum ki diğer arkadaşlarda aynı sorunları yaşıyor. ilki Direk İşçilik giderleri meselesi. ben en başta değişkende direk işçilik giderlerinin değişkenini aldım sonra mantıklı bulmadığım ve içime sinmediği için sildim. şimdiye kadar hiç bir kaynakta DİŞ giderlerinin değişkeninin alındığını görmedim TESMER 2009/2 sınavı hariç. keza tüm kaynaklarda DEĞİŞKEN için DH+DİŞ+GÜG değişne olarak geçer(Normal maliyette de +GÜG sabit kapasite oranı). şimdi bu sınavda kişi nasıl düşünür dersiniz.. Amaç nedir derseniz.. benim 2 sorum sırf bu yüzden hiçe mi sayılacak, insaflarına kaldı puanlama. katkı tipi tabloyu da düzenledim ve zarar olarak buldum,brim maliyeti 10. ilk soruda da en başta normal fazla mesai ayırmadım son anda "fazla mesai" yazmadığını ...saat o iş için harcadıklarını frakettim ama sadece ilk soruda 10tl ve fazla mesai 5 tlsini ayırdım. çünkü jenaratör ile ilgili kısım zaten direk olacağı için ayırmadım. diğeri de çalışmayan kısım. Mayız da olsa haziran da olsa çalışmamış günün kaybı 680dir diye düşünürüm. çünkü 680 grup diğer olağandışı gider zarar grubudur ve sen geçen ay zararında olsa bu hesabı kullanırsın. tabi ben rakam olarak ve yansıtmada yanlış ayzdım ama 680 hesabın doğru olduğunu düşünüyorum. Maliyetten nefret ettim ilk sınavda 6sını verdim ama bir şunu verememiştim hem de 20 almıştım,ii çalışmıştım ama yine ters köşe.Umarım tüm emek verip giren arkadaşlarım 50 ile de olsa geçer... Ayrıca sizlere göre bu DİŞ giderinin değişkenini dahil etmetince soruyu direk hesaba almazlar mı konsunda görüşünüzü bekliyorum. bir ilk soruda daki punalama nasıl olur. hepimiz eminim bunları merak ediyoruz...

Valla açıkcası maliyete kim puan veriyorsa bugüne kadar hep insafsız davrandı, umarım bu sınavdada insafsızca puan vermezler. Bu sınavda bol keseden puan verecekler diye düşünüyorum çünkü stajını 2 yıl yapıpta belge alamayan sadece bizler kaldık. 2011/aralık döneminde 3 yıllık stajerler sınava girmeye başlayacak, daha doğrusu stajını kısalttıranlar aralıkta girmeye başlayacak. bizi aradan çıkarmaları lazım.

şimdi soruda diyorki mayıs ayında üretimin zorunlu olarak durdurulmasıyla kaybın telafisi için 10 gün ikişer saat
mesai yapılmıştır.

bu ne demek mayıs ayında üretim durdu ve zarar ettik ve mayıs ayında bu zararı 680 çal kıs gid attık.kayıt mayıs ayında yapıldı.

geldik hazirana mayısda üretim durduğu için telafi çalışması yapıldı yani mesai oldu olay bu haziranın mayısla
ne alakası var.benmi yanlış anlıyorum acaba.ve asıl mesele şu tek düzen muhasebe sisteminde dönemsellik kavramını iyi idrak edin arkadaşlar.idrak edememişseniz çok eksiğiniz var demektir.mayıs ayında oluşan zarar
nasıl haziran ayında kayıt yapılır.önce bunu düşünmek lazım.

bende bu soruda yanlış yaptım eksiğim var ama doğruyuda konuşmak lazım

medcezir ' Alıntı:
şimdi soruda diyorki mayıs ayında üretimin zorunlu olarak durdurulmasıyla kaybın telafisi için 10 gün ikişer saat
mesai yapılmıştır.

bu ne demek mayıs ayında üretim durdu ve zarar ettik ve mayıs ayında bu zararı 680 çal kıs gid attık.kayıt mayıs ayında yapıldı.

geldik hazirana mayısda üretim durduğu için telafi çalışması yapıldı yani mesai oldu olay bu haziranın mayısla
ne alakası var.benmi yanlış anlıyorum acaba.ve asıl mesele şu tek düzen muhasebe sisteminde dönemsellik kavramını iyi idrak edin arkadaşlar.idrak edememişseniz çok eksiğiniz var demektir.mayıs ayında oluşan zarar

sevgili medcezir, haklı olabilirsin tabi ama burası herkesin düşüncelerini paylaştığı bir platform, biraz daha yapıcı olursak sınavın vermiş olduğu ağırlığı daha hafif atlatabiliriz. bu nedenle arkadaşlarımın da fikirlerini bu çerçevede öğrenmek isterim. bu raddeye gelmiş tüm arkadaşlarımın idrak yetenekleri olduğunu sadece bakış açılarımızın farklı olacağını belirtmek isterim.

medcezir ' Alıntı:
mesai yapılmıştır.

işte sihirli kelime ''dönemsellik=oluşan gider olduğu dönemde gider yazılmalıdır'' bunu bütün arkadaşlar hatırlıyor sanırım muhasebenin temel ilkelerinden bize öğretilen hepğimize öğretilen buydu.

eğer soruda 680 kullanlılrsa dönemsellik ilkesi ihlal edilir.

bir örnek soruda eğer arlık 2010 döneminde boşa geçen zaman olsaydı ne yapcaktık o zaman 2011 yılına 680 mi kullanackatık yapmayın arkadaşlar soruda basbaya tuzak kurulmuş.

Olayı bir de şöyle düşünelim.
Mayısta bir üretim var Üretim esnasında tamamen olağanüstü bir durum sözkonusu olduMakinalar çöktü
ve üretim 2 gün durdu.

Bu olay işçiyi bağlamaz işçi normal çalışma ücretini almaya devam eder.

Arıza giderildi üretim devam etti.ve üretilen mamülün yetişmesi için mutlaka mesai gerekli
mesailer yapıldı.

Bu yapılan mesailer tamamen olağanüstü bir ödemedir.Eğer bu ücretler direk imalata yansırsa
üretilen aynı mamülün imal fiyatı yükselecektir.Dolayısıyla mali ye açısından bakarsak karlılık düşer
vergi kaybı sözkonusu olur.İşletme açısından da sonraki imalatlarda bir karışıklık yaratabilirl

bu gider bir KKEG nitrliğinde olduğundan 730 a atılan ödemeler maliyete yansıtılırken 680 ile
yansıtılarak bu karışıklık önlenir.ve üretilen mamül maliyeti doğru olarak hesaplanır.680 ise gelir
tablosunda yerini alarak giderlerştirilir.

Bu uygulama piyasada pek yaygın olmasıpı için hatta mesai hafta sonu ücreti gibi ödemeler bile 720
olduğu için pratik ile teori yine burada zıtlaşıyor maalesef

Yusuf sürmen finansal böyle değilmiydi.

Sınava giren pek çok arkadaş çalıştığı işletmelerde defter tutuyor
bu defterler incelemelere giriyr çıkıyor sorun çıkmıyor

ama maalesef sınavlarda yapılan bu kayıtlarda sorun çıkıyor.
aynı kayıtları pratik te yapsak şeflerimiz muhasebe müdürlerimiz bizleri
topa tutar

acı gerçek bu

arkadaşım bu işin pratiği ve uygulaması diye bişey yok
bilim bilimdir .kanunda bilimde ne diyorsa onu yapacaksık.
piyasadaki mali müşavirler çok bildikleri için bedavaya çalışan binlerce meslektaş var

Bilimse o zaman 680 e ses çıkarmayacaksın
bilimse normal maliyet yöntemi hesaplamasına söz çıkarmayacaksın
çünkü netice de bu işlemler maliyet kitaplarında yer alıyor.Yazanlar da koca koca proflar yani bilim adamlaarı

Kaldıki bilimde mutlaka bir karşıt görüş vardır
Her zaman bu karşıt görüş uygulamanın teorinin eksiklerini gidermesine yöneliktir.
Bazen uygulama teoriyi bile çürütebilir.