Maluliyet Azaltılır-Çalışır Ve Raporlar Hk.

Üyelik
14 Şub 2017
Mesajlar
50
Konum
Afyonkarahisar
Merhabalar arkadaşlar sizden bazı konularda yardım alacaktım.
1 - İş kazası geçirmiş olan 1 personelin devam raporlarından birisinde Rapor Durumu kısmında Maluliyet Azaltılır-Çalışır ibaresi yer almaktadır. Bu ne anlama gelmektedir. Raporu onaylarken Çalışmıştır-Çalışmamıştır hangisini seçmeliyim.(Raporda 30 gün istirahati uygundur ibaresi mevcuttur.)
2 - Ayrıca başka personeller için soruyorum. Alınan bazı raporlar sistemde görünmüyor. Ben bu durumda raporu onaylayamıyorum. Eksik gün formuna alınan raporu ekleyip versem raporu onaylayamamış olmam bi sorun oluşturur mu? ve rapor alındıktan kaç gün içinde onaylamam gerekir?

3 - Bir başka personel de 2 günlük çalışabilir kağıdı almış doktordan hemen akabinde de 5 günlük bi rapor daha almış. Arada boşluk olmadan. Bu raporlar sisteme ayrı ayrı mı düşer? Sistemde görünmediği için soruyorum.

Son olarak onaylı raporlar üzerindeki ayakta başlama tarihi ve ayakta bitiş tarihi rapor başlama ve bitiş tarihi midir? Eğer öyleyse ayakta bitiş tarihinden sonraki gün çalışabilir anlamına mı geliyor?

Yeni olduğum için sorularımı maruz görün. Teşekkürler şimdiden herkese.
 
1- Maluliyet azaltılır demek hastalık veya sakatlık durumunda azalma anlamına geliyor. Yani iyileşmiş anlamına geliyor. raporun bitiş tarihinden sonra çalışmamıştır seçerek onay verin rapora.

2- Bazı raporları ya hastane onaylamıyor ya da rapor çalışanın eski işyerinin sistemine düşüyor. Eski işyerine gittiyse onların girip "personelim değil" olarak işlem yapması gerekiyor daha sonra size geliyor rapor. Veya rapor 1 ya da 2 günlükse direk arşive gidiyor sistemde para ödenmediği için. Eğer rapor sistemde gözükmese bile aylık prim ve hizmet belgesinde o kişiyi 01-istirahat kodu ile eksik gün gösterirseniz rapor onaylanmış kabul ediliyor ve ayrıca onay gerekmiyor. Eksik gün formunu tek başına vermek onaylanmış anlamına gelmez. Ya sistemden onaylayacaksınız ya da aylık bildirgede eksik gün göstereceksiniz. Tabi eksik gün formunuda yine vermeniz gerekiyor eğer işyerinde 10 dan az kişi çalışıyorsa. Veya manuel sistemden giriş yapabilirsiniz raporu. Bu şekilde olunca personele ücret ödenmiyor ama siz ceza yemekten kurtulursunuz. Raporlar bulunduğu aydan sonraki ayın 23üne kadar onaylanmalı çünkü.

3- Raporlar ayrı ayrı düşer sisteme. 2 günlük olana para ödenmediği için arşive düşmüş olabilir. 5 günlük olanı bilemiyorum sgk ile görüşün çalışanın eski işyerinin sistemine düşmüş olabilir.

4- Ayakta başlama tarihi raporun başlama tarihidir. Ayakta bitiş tarihi ise raporun son günüdür. Ertesi gün işbaşı yapması gerekiyor. Ayakta başlama 1 nisan, ayakta bitiş 5 nisan ise personel 6 nisanda işbaşı yapmalı.
 
Yani bu 2+5 günlük raporu bildirgede 7 gün 01 koduyla bildirirsem ve form verirsem 10 personelden az çalışanlar için cezadan kurtulmuş oluyorum. Doğru mu anlamışım?
Diğer bütün cevapların için çok teşekkür ediyorum Reitveld. Çok sağol...
 
Merhaba,

Kanser tedavisi gören emekli çalışanlarımızdan biri için 6 aylık rapor verilmiş ve rapor sonunda maluliyet azaltılabilir-kontrol ibaresi yazıyor. Bu ne anlama geliyor. Emekli çalışan bu durumda istirahat ödemelerini alabilecek mi?
 
Bazen işçiler raporlu olmalarına rağmen işverenle anlaşıp çalışmaya devam ediyorlar.(hem iş yerinden maaş alıp hem de SGK dan rapor parası almak için)
Burada işçi kanser olduğundan dolayı heyet raporu almış ve heyetteki doktorlar "durumun ciddi rapor bitene kadar kesinlikle çalışma ki maluliyetin azalsın yoksa sıkıntı yaşarsın" diyor.
Zaten raporu bitince çalışıp çalışamayacağı da belli değil, iyileşmesine bağlı olduğundan doktorlar rapor biter bitmez kontrolden geçmen lazım demiş.

Emekli olduktan sonra emekli maaşı kesilmeden (2 nolu belge türü-Sosyal Güvenlik Destekleme Primine Tabi Olarak) çalışan işçiler sadece İŞ KAZASI ve MESLEK HASTALIĞINDAN dolayı rapor parası alabilir.
Kanserden dolayı aldığı HASTALIK raporuna SGK para ödemez.
 

Benzer konular

Üst