personel maaş programı

Mart 2008 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyazzafer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mart 2008 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

maliyetten gidişata puan veriliyor mu? yaklaşımına farklı bir bakış

arkadaşlar

geçen sınavda 1. soruyu normal kapasiteye göre, tam ve doğru olarak yaptım.
2. soruda sonucu yanlış buldum fakat gişat olarak eşdeğer miktara kadar tam doğru olmakla birlikte farklı bir çözüm metodu ile sorunun devamını getirmeye çalıştım sonuç yanlış tabii. ayrıca 2. sorunun b şıkındaki yevmiye kaydını da yapmadım.

sonuç: 55 geçtim

arkadşım benim gibi 1. soruyu tam ve doğru yaptı
2. soruya ait hiçbir şey yazmadı sonuç:40

demekkki
1. soru 40
2. soru 60 puan idi (ne kadar 50-50 deselerde inanmıyorum)

bana da 2. sorunun a şıkkından (30 puanlık) sorunun yarısı doğru olduğu için 15 puan verdiğini kabul edersek 40+15 = 55 eder ki bu puanlama hakkında bir fikir verir.

demekki burdan çıkan sonuç doğru yaptığın her gişattan puan alıyorsun.
gözden kaçırılmaması gereken sonuç; soruların puan değerinin belirsizliği

paranoyak düşünce : her soru 50 puan fakat en az 1 soruyu tam yapmış olmak ve diğer sorudan kağıda bir şeyler karalamak.....

seyyah100 ' Alıntı:
paranoyak düşünce : her soru 50 puan fakat en az 1 soruyu tam yapmış olmak ve diğer sorudan kağıda bir şeyler karalamak.....

Doğru bir düşünce

bende kasım döneminde en az 3 arkadaşımın yazıyla(sıfır) rakamla 0 aldığını biliyorum

bizde öyle yaptık,inşaallah geçeriz...

arkadaşlar sözel sınavlardaki bu ters köşe olayının önümüzdeki dönemlerde de devam edip etmeyeceği hakkında tahmini olan var mı? Bana 1-2 dönem daha böyle gider gibi geliyo! :(

YETER-lilik ' Alıntı:
arkadaşlar sözel sınavlardaki bu ters köşe olayının önümüzdeki dönemlerde de devam edip etmeyeceği hakkında tahmini olan var mı? Bana 1-2 dönem daha böyle gider gibi geliyo! :(

Tahminimi söylüyorum;
Önümüzdeki sınawda maliyet - denetim ZOR,
Vergi KOLAY

arkdaşlar özün sözü kim kaç alacağını bilmemekte,kasım sınavından bazısı 1.soruyu yaptım geçtim bazısı kaldım diyor kesin ortada bişey yok herhalde kağıda bakanın psikolojisine kaldık gibi bişey.1.soru 40 olursa inanılmaz adeletsizlik yapılıyor bence o zaman 100 almamız lazım maliyetten
ozaman 1 soru sorsunlar nasılsa 2 sorudan 1 ini yapan geçemeyecekse niye 2 soru soruyorlar bunlara açıklık getirmeleri bizde bunun peşine düşmemiz lazım emeklerimize yazık diyorumm.şeffaflık istiyorum.şeffaf olsunlar harbi harbi söylesinler soruların puanlarını

sınav cevaplarını başka başka sitelerden öğreniyoruz.tesmer açıklasın sitesinde böyle olacaktı bunun puanı buydu diye yanlışmıyımm.bi dünya para almasını biliyoırlar.bu istemek hakkımız değilmi

aokten ' Alıntı:
smmm_adayi ' Alıntı:
aokten ' Alıntı:
Soru - 1

Z Kollektif Şirketinin hesap ve işlemlerinin 2008 yılı içinde incelenmesinde, 31 Aralık 2006 tarihli ve 17.700 YTL tutarındaki (KDV Dahil) satış faturasının kanuni defterlere kaydedilmediği tespit edilmiştir. Şirketin 2006 yılı gelir tablosuna göre 3.700 YTL tutarında zararı bulunduğu, 31.12.2006 tarihli bilançosunda yer alan Ödenecek Vergi ve Fonlar hesabı içindeki KDV tutarının ise 14.000 YTL olduğu görülmüştür. Şirketin iki ortağı bulunmakta olup, bunlardan Bay (A) % 60, Bay (B) ise % 40 ortaklık payına sahiptir.

Söz konusu tespit çerçevesinde, ilgili gerçek ve tüzel kişiler adına tarh edilmesi gereken vergiler ve uygulanması gereken cezaları hesaplayarak aşağıdaki tabloyu dolduruz.

TARHİYAT / CEZA VERGİ CEZA
MUHATABI Türü Tutarı (YTL) Türü Tutarı (YTL)

Not: a-Tablo cevap kağıdı üzerine çizilip doldurulacaktır.
b-Geçici vergi ve cezası ile usulsüzlük cezaları dikkate alınmayacaktır.
c- Hesaplamalarda kullanılabilecek oranlar şunlardır.
- Gelir Vergisi için % 15,
- Kurumlar Vergisi için % 20,
- KDV için % 18.

cevabını, tam olarak öğrenen arkadaş ve müstakbel SMMM adayları yazabilirlermi?

Ben sınavda yapamadım ama gece kabuslarıma girdi, ve sanırım şöyle olması gerekiyordu cevabın;

TARHİYAT vERGİ-TUTARI CEZA-TUTARI
Z Kollektif KDV - 2700 YTL Vergi Ziyaı - 2700 YTL
Bay A Gelir Vergisi-1017 YTL Vergi Ziyaı - 1017 YTL
Bay B Gelir Vergisi-678 YTL Vergi Ziyaı - 678 YTL

Nasıl düşündüğüme gelecek olursak;
Satıştan 2700 YTL KDV ve bir katı tutarındaki vergi ziyaı cezası
Aynı satıştan 15000 YTL gelir (yurt içi satışlar) - 3700 zararı çıkarıp

11300 üzerinden gelir vergisi hesaplayıp, ortaklara hisseleri nispetinde dağıtmak ve bir katı da vergi ziyaı cezası.

Tabi doğru mu bilmiyorum, dediğim gibi gecenin bir yarısı düşünürken aklıma geldi, bilen arkadaşlar yorumlarsa sevinirim.
Tabi sınavda bu kadar bile yapamadım, o kadar da çok çalışmıştım ki, soruları görünce yumruk yemiş gibi oldum, Temmuza kaldı, ama tabi böyle giderse sanırım hiç geçemem :(

şöyle bi durum var gelir den zarar çıkarmı ???zarar kar varsa ondan çıkarılır

TARHİYAT vERGİ-TUTARI CEZA-TUTARI
Z Kollektif KDV - 2700 YTL Vergi Ziyaı - 2700 YTL
Bay A Gelir Vergisi-1017 YTL Vergi Ziyaı - 1017 YTL
Bay B Gelir Vergisi-678 YTL Vergi Ziyaı - 678 YTL

BURDA, TARHİYAT / CEZA MUHATABI DİYOR.SANKİ TARHİYATIN TÜRÜNÜ VE CEZA MUHATABINI SORUYOR GİBİ...YANİ İKMALEN VERGİ TARHI / SONRA CEZA MUHATABLARI..

Arkadaşlar vergi nasıl dı bence çok zordu
Bu sorularla geçen olucağını zannetmiyorum.Gerçekten kazık'tı ama

vergi için tek cümle : "on emeğe onca umuda yazık ! "

5520 sayılı kurumlar vergisi kanuna göre,kurumlara nakden veya hesaben yaptıkları ödemeler üzerinden istihkak sahiplerinin kurumlar vergisine mahsuben kesinti yapmak zorunda olanları sayınız ? diyor soru da bu sorunun cevabı ..

1-kamu idare ve kuruluşları
2-iktisadi kamu kuruluşları
3-sair kurumlar
4-ticaret şirketleri
5-iş ortaklıkları
6-dernekler
7-vakıflar
8-dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri
9-kooperatifler
10-yatrım fonu yönetenler
11-gerçek gelirini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı
12-zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler,

kurumlara avanslarda dahil olmak üzre nakden veya hesaben yaptıkları belirli ödemeler üzerinden istihkak sahiplerinin kurumlar vergisine mahsuben %15 oranında vergi kesintisi yapmak zorundadırlar..

şeklinde olacak dimi...arkadaşlar...

soruları hazırlayanlar ne şekilde nasıl hazırlandığımızı bu iş yoğunluğunda nasıl ders çalışmaya çalıştığımızı bilmiyorlar.kolay sorsunlar demiyorum ama bir dünya yer ezberledik abuk subuk yerlerden soru geldi tek adam akıllı soru emsal bedeli ve ücretiydi.3.soru da zaten kafa karıştırdılar bulmaca çözmemizi bekliyorlar herhalde ,

deniro ' Alıntı:
5520 sayılı kurumlar vergisi kanuna göre,kurumlara nakden veya hesaben yaptıkları ödemeler üzerinden istihkak sahiplerinin kurumlar vergisine mahsuben kesinti yapmak zorunda olanları sayınız ? diyor soru da bu sorunun cevabı ..

3-sair kurumlar
4-ticaret şirketleri
5-iş ortaklıkları
6-dernekler
7-vakıflar
9-kooperatifler
12-zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler,

kurumlara avanslarda dahil olmak üzre nakden veya hesaben yaptıkları belirli ödemeler üzerinden istihkak sahiplerinin kurumlar vergisine mahsuben %15 oranında vergi kesintisi yapmak zorundadırlar..

babaaaaaa cevabın bu olduğuna eminmisin o zamam doğru bu soru yaaaa

tura ' Alıntı:
deniro ' Alıntı:

3-sair kurumlar
4-ticaret şirketleri
5-iş ortaklıkları
6-dernekler
7-vakıflar
9-kooperatifler

ben 9 şık felan yazdım bunlardan ama...emin değildim...sonra capital dergisiinin 2008 vergi rehberi diye bi eki vardı..ordan gördüm..kitapta mitapta böyle bi spesifik bi anlatım yok..bende aynen cümlesi cümlesine ordan aktararak yazdım...doğru olduğunu düşünüyorum..dergi eki yanlış yazmamıştır herhalde..

vergi tam bir fiyaskoydu sorular son 5 yılın soruları ile alakasız ,napalım ya oturup bütün kanun maddelerinimi ezberleyelim ezberlesende 1.soruyu yine yapamazsınki

cevapları tesmer açıklamalı ,sınavı 65-70 gün sonra açıklıyolar bari cevapları versinler de geçtik mi kaldıkmı bilelim,umut beslemeyelim?

kendinden emin olmayan arkadaşlar ,örneğin vergiden 3 sorusu tam olmayan, şimdiden çalışmaya başlasınlar, deneyimliler bilir?Sınav açıklandığında temmuz sınavına 1,5 aydan az süre kalacak ve hiçbirşey yapmak mümkün olmayacak ,biz mağdur olduk siz olmayın.

deniro ' Alıntı:
tura ' Alıntı:
deniro ' Alıntı:

3-sair kurumlar
4-ticaret şirketleri
5-iş ortaklıkları
6-dernekler
7-vakıflar
9-kooperatifler

ben 9 şık felan yazdım bunlardan ama...emin değildim...sonra capital dergisiinin 2008 vergi rehberi diye bi eki vardı..ordan gördüm..kitapta mitapta böyle bi spesifik bi anlatım yok..bende aynen cümlesi cümlesine ordan aktararak yazdım...doğru olduğunu düşünüyorum..dergi eki yanlış yazmamıştır herhalde..

capital dergisi mi değişik bi yaklaşım

Vergi kesintisi

Kanun Ad KURUMLAR VERGİSİ KANUNU (YENİ)
Madde No 15
Kapsam
(1) Kamu idare ve kuruluşları, iktisadî kamu kuruluşları, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, ziraî kazançlarını bilânço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler; kurumlara avanslar da dahil olmak üzere nakden veya hesaben yaptıkları aşağıdaki ödemeler üzerinden istihkak sahiplerinin kurumlar vergisine mahsuben % 15 oranında kesinti yapmak zorundadırlar:

vergi kesintisi olayını hep gelir vergisi kanununa göre okuduk,daha önce çıkan sorularda öyle çoğu kişi kurumlar dada vergi kesenlerin aynı olduğunu bilmiyordu ordan ters köşe

emsal bedel ve üceti için bakılacak en sonyer belki KDV kanunu VUK dururken ordan ters köşe

yoklama ya yetkililer ve maksadı tam şabanoğlu şaban bir soru ,oku bu soruyu otur ağla ,tesmerin kursunda gösterilmedi,bilgilendirme toplantı PROF Ateş oktar dan alınan notlarda yok ,geçmiş """50""" yıl içinde böyle bir soru yok

Z kollektif şirketinin kurucularını burdan saygıyla anıyorum başka da bişey demiyorum

aokten ' Alıntı:
deniro ' Alıntı:
tura ' Alıntı:
deniro ' Alıntı:

3-sair kurumlar
4-ticaret şirketleri
5-iş ortaklıkları
6-dernekler
7-vakıflar
9-kooperatifler

capital dergisi mi değişik bi yaklaşım

Vergi kesintisi

Kanun Ad KURUMLAR VERGİSİ KANUNU (YENİ)
Madde No 15
Kapsam
(1) Kamu idare ve kuruluşları, iktisadî kamu kuruluşları, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, ziraî kazançlarını bilânço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler; kurumlara avanslar da dahil olmak üzere nakden veya hesaben yaptıkları aşağıdaki ödemeler üzerinden istihkak sahiplerinin kurumlar vergisine mahsuben % 15 oranında kesinti yapmak zorundadırlar:

sorular da bi değişikti zaten..

feratin ' Alıntı:
Bu arada meslek hukuku çok mu kolaydı ? Kimse bir şey yazmamış

türmob un sitesine baktım sabah 2 tane soruya ait etik ilkeler ve aidat la ilgili yönetmelik felan göremedim ama onlarda zorlu zaten son yönetmelik galiba o etik ler bence o 2 soru zordu arkadaşlar diğer iki kolaydı