Ynt: Mart 2008 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...
ben de kendime göre bişeyler yazıp mail attım bakalım ne çıkacak? umarım yetkililer yerine sekreterleri veya sekreterlerinin sekreterleri okuyup silmez. Eğer cevap gelmezse bir de taahhütlü posta olarak gönderi yapacağım.
Sayın meslek yöneticileri ; 07.04.2008
Konu : Mesleki Yeterlilik sınavları hk.
Ben odanızın ,,,, numaralı s.m. ruhsatlı üyesiyim. Mevzuatımızda yer alan mali müşavir olmanın genel şartlarını yerine getirip yeterlilik sınavlarına kasım 2007 ve mart 2008 dönemlerinde girdim. Çok umutlu ve hevesli olarak girmiş olduğum bu iki sınavda da yaşadığım bazı olumsuzluklar beni umutsuzluğa düşürdü. Özellikle soru kağıtlarında puanlama sistemi hakkında bilgi verilmemesi , ders çalışacağım kaynakların belirsizliği , soruların sınav esnasındayken eksik veri sebebiyle iptali ve karar verilme aşamasındaki geçen sürenin ek süre olarak verilmemesi , sınav sonuçlarının açıklanmasının kanunda belirtilen yasal süreyi aşması ve normal sürenin de 2 ay gibi uzun bir süreyi kapsaması ,vergi mevzuatı dersi sınavında normal meslek hayatımda çok kısa bir sürede elimdeki kaynaklarla mevzuata bakıp işlem yapabilmem mümkün olduğu halde bizden mevzuatın ezberlenip kanun maddelerine göre yazılması istemini de anlamış değilim. Sonuçta bu sınava giren bütün adaylar ilgili fakültelerdeki öğrencilik dönemlerinde, bu dersleri ellerinde öğretim görevlilerinin verdiği notlarla, kaynaklarla ve düzenli bir çalışmayla 4 yıllık bir eğitim ve daha sonra 2 yıllık bir staj dönemi sonunda belirli bir disiplin çerçevesinde tamamlayıp mezun olmuş kişilerden oluşuyor?
Muhasebe sisteminde değişen mevzuatı takip edip anlamaya çalışmaktan iş yapamaz hale geldiğimiz bu zorlu dönemde günlük iş yaşantımın yanısıra kendi olanaklarımla hazırlandığım bu sınavlarda yaşadığım olumsuz durumlar benim bu sınav sistemine olan güvenimi ve inancımı çok sarsmış olup önyargısız bir şekilde girmiş olduğum iki sınav döneminin ardındaki izlenimlerim sonucunda da önümüzdeki temmuz 08 döneminde yapılacak olan sınavdan da kendi adıma ne kadar çalışırsam çalışayım yine de geçemem şeklinde bir endişe duymaktayım.
Kısacası 12 yıldır muhasebe mesleğiyle uğraştığım ve birçok konuda iş çevreme faydalı olduğum halde benim ve belki de benden çok daha deneyimli arkadaşlarımızın bu sınav sistemi içinde başarısız sayılarak belge alamaması, bir ders yüzünden sınav dosyasının iptali, 2 yıl gibi uzun bir süre sonra tekrar bütün derslerden sınava tabi tutulmalarının haksızlık olduğu kannatindeyim.
Sizden ricam bizleri okul-öğretmen-öğrenci-sınav psikolojisininn dışında tutarak gerçekten muhasebe mesleğinde çalışan bu işten geçimini sağlayacak olan birer meslek mensubu adayı olarak görerek ezber değil de bilgiye dayalı ve yoruma açık şekilde kendimizi ifade edebileceğimiz şekilde yeterliliğimizin ölçülmesidir.
Konuya gereken önemi göstereceğinizi ümit eder çalışmalarınızda kolaylık dilerim.
SAYGILARIMLA