Ynt: Mart 2008 Muhasebe Denetimi
arkadaşlar akşam oturdum düşündüm.denetimden nereden soru gelebilir diye çok çeşitli alternetifler var.hatta yıllar itibariyle istatiski bi çalışma yapıp hangi konun kaç kere hangi dönemlerde sorulduğuda çıkartılabilir.dolayısıyla çalışma o şekilde düzenlenebilir.fakat benim merak ettiğim denetim sınavının bize, bu işi yapacak meslek mensuplarına, bi şeyler katmasını beklemek mi? yoksa sınava giren sayısının fazla olması nedeniyle eleminasyondaki önemli bi aşama mı?
geçen gün ruhsatını almış, bürosunu açmış bi meslek mensubu ile görüştüm.sonuçta yaptığı şey belli beyannameler,ssk,tekdüzen hesap planı ve vuk çerçevesinde yasal defterlere kayıt,bunları mali tablolara aktar ve doğruluğunu sağlama...bi çoğumuz bunu yapacak.peki denetim bu işin neresinde.Denetimi Planlama, faaliyeti yürütme, nihayetin de raporlama nerede.kim bunu yapıyoo.bağımsız denetim şirketleri ki hepsi spk lisanslıdır.bunu onlar gerçekten yapıyo olabilir.nihayetin adamların mükellefleri borsaya kote olmuş, açıklayacakları fins.tablolar yatırım yapacaklar için önemli olabilir vs.vs.iiyide siz şimdiye kadar kaç tane smmm olupta büro açmış ve mükellefinin açıklayacağı daha doğrusu beyan edeceği tabloları dikkate alarak yatırım yapan o şirkete sermaye koyup kardan pay almak isteyen var.kimse sadace devlet zaten smmm nin yaptığıda vuk kv gv çerçevesinde beyanname hazırlamak. okadar.
denetim sınavından çıktıktan 3-4 saat sonra yada 2 gün sonra neydi bu denetim deyipte cevaplaya bilen varmı merak ediyom?