Mart 2009 Genel Hukuk

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan merdiven
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

merdiven

Katkı Sunan Üye
Kasım sınavında sorulan 40 puanlık soruyla bu dersten de insanlar bırakılmak istenmiş. Allah sonumuzu hayır eylesin...

Ynt: Mart 2009 Genel Hukuk

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre, genç işçi ve kadın işçi istihdamında tanınan prim teşvikinin şartları ile oranlarını belirtiniz. (40 Puan)

merdiven ' Alıntı:
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre, genç işçi ve kadın işçi istihdamında tanınan prim teşvikinin şartları ile oranlarını belirtiniz. (40 Puan)

sınav sistemindeki problem şu; Birlik çıkıp şu sınavda şu şu kanunlardan sorumlusunuz demeli. Yani iş kanunu ya da sgk diyince havada kalıyor. kimi kaynaklarda iş hukuku'nun içinde 7-8 kanun olurken, kimisinde 13-14 kanun olabiliyor. en sağlıklısı bu işi yönetmeliğe eklesinler, hangi dersin sınavında hangi konulardan sorumluyuz detaylı bir şekilde yazılsın. işte ancak o zaman çalışanla çalışmayan ayrılır. şimdi millet harıl harıl çalışıyor ama meğerse hiç aklına dahi gelmeyecek yerlerden (oralardan sorumlu olduğunu dahi bilmediği yerlerden) soru ile karşılaşıyor ve böyle olunca da çok çalışmış olmasına rağmen cezalandırıyor. ben sadece geçmiş yıllar soru kitabını ve islam çankaya'yı alıp, sadece bu 2 kitaba çalışıp 7 dersi birden veren arkadaşlarımı biliyorum 2007 ve öncesinde. şimdi sizden o kadar kolay sormanızı da istemiyoruz ama yeterki bize genel hukuk gibi bir dersten, hangi kanunlardan sorumlu olduğumuz tek tek yazılsın ona göre çalışalım.

çok haklısın genel hukuk o kadar geniş bi derski nereden ne çalışıcaz bilemiyoruz sorumlu oldugumuz hukuk konularının bir sınırı olsa belii olsa onlara ağırlık versek kasımda ilk defa girdim sınava o kadar kırıldıki hevesim
sanki çok çalışsamda faydası olmucak gibi geliyo çünkü hiç beklenmedik sorular çıktı allah yardımcımız olsun

Temel Hukuk nedir?

Biz mi yanlın anlıyoruz ''Temel'' kelimesini?

Prof. Dr. Arif Kocaman O kitabı neden yazmış?

Son sınavda sorular 40 puanluk soru gerçekten ayıptır. Ama artık tanesi 65TL olan derslerden geçmek için çok çalışmak yetmiyecek gibi görünüyor. Zira bahsedilen soru tamamen uygulmaya yönelik ve bu SMMM işini yapanın bilebileceği bir soru. Böyle bir soru sorarak komisyonun verdiği mesaj açık aslında. Ders geçme değil! Yeterlilik sınavı bu diyorlar. Tabi benim gibi uygulamada olmayan çok kişi var. Banada söyleyecekleri şu: 2 sene staj yaptın ya?

Saygılarımla.

iyi de menupi ben fiilen 2 yıl şirkette fiilen staj yaptım ama kasım sınavına girsem bu soruyu yanıtlayamazdım.yani staj yapmak da ezber yapmak da yetmiyor bu sınav için.en önemli faktör şans bence.şansımız iyi giderse ezberlediğimiz yerden ya da staj süresince uygulama yaptığımız konudan soru çıkar ve geçeriz şansımız yoksa kalırız bence bu kadar basit bu olay.

Merhaba,

Arkadaşlar Temel Hukuk, Meslek Hukuku ve Vergi Hukuku derslerinde çok iyi araştırma yapmamız gerkiyor. Örneğin: Vergi Hukukunda, Kooperatif Muafiyeti 5520 de ''k'' fıkrasında kısacık bir bölüm. Siz ''J'' fıkrasına kadar ezbere bilseniniz yada ''n'' fıkrasına kadar hepsini bilseniz dahi ''k'' fıkrasını hatırlıyamamak sınava 75 puan üzerinden devam ettirmenizi gerektiriyor. Demek ki komisyon bu fıkrayı 5520' de sorulabilecek, meslek hayatımızda gerekli bir bölüm olarak görmüş. Yoksa başka neden sorsunlar ki?

Dersler konusunda detaylı zaman buldukça yazacağım. Önce çalışmam gerekek:)
Ama şuan paylaşmak istediğim bu sınavlarla ilgili ne varsa paylaşın. Mesela Hukuk sınavındaki meşhur sorumuz gibi 40 puanlık çıkabilecek yeni soruları tespit edelim. Yeni kanunları takip edelim. Paylaşalım.

Bu sayfaların sadece stajerler tarafından okunmadığını da düşünecek olursak, verecek mesajınız varsada verin arkadaşlar.

Hukuk sınavına nasıl hazırlanmalı?

Kendimce Kasım 08 sınavında kaldığıma inanıyorum. Zira 60 puan üzerinden değerlendirilecek olan kağıdımın 50 alması zor gibi görünüyor. Sonuçlar açıklanmadan bu derse başlamıyacağım. Ama yapacağım yine aynı şey olacak. Arif Kocaman'ın kitabını okuyacağım. Güncel yeni kanunlara bakacağım. Bu arada yol gösterecek arkadaşımlarımdan da yorumlarını bekliyeceğim.

Saygılarımla.

Ders notları olan varmı?
bana gönderirse sevinirim arkadaşlar yada haber verirse?
- olurmu/
geçemedik gene:)

ben açıkçası bu genel hukuk sınavının kasım sınavından daha kolay olacağını düşünüyorum.bence mart sınavında sözel dersler daha kolay olacak ve sayısal derslerden zorlayacaklar.çünkü kasımdaki sayısal sorular gerçekten kolaymış.ama sözelde iyice zorlamışlar diye düşünüyorum.umarım bu düşencemde yanılmam.çünkü bu teorime göre sözelleri riske atmamak adına sayısalları tamamlayamadan ezbere başladım :)

tekrar söylüyorum; Türmob çıksın ve bu dersten şu şu kanunlar sınavın müfredatını oluşturur açıklaması yapılsın, hatta sınav yönetmeliğine de konulsun. hadi biz haksızlıklara uğradık, bari bizden sonra gelen kardeşlerimiz bunları çekmesin. okuyorum forumu, halen millet masum masum gidip arif kocaman, islam çankaya alıyorlar, ders notu arıyorlar, yazık. sadece bu kaynakları çalışırsanız ancak 20-25 puan alırsınız. birlik, tek tek hangi kanunlardan sorumlu olunduğunu açıklaması lazım ki, millet de ona göre ilgili kanunları bulsun ve çalışsın.

the accountant ' Alıntı:
tekrar söylüyorum; Türmob çıksın ve bu dersten şu şu kanunlar sınavın müfredatını oluşturur açıklaması yapılsın, hatta sınav yönetmeliğine de konulsun. hadi biz haksızlıklara uğradık, bari bizden sonra gelen kardeşlerimiz bunları çekmesin. okuyorum forumu, halen millet masum masum gidip arif kocaman, islam çankaya alıyorlar, ders notu arıyorlar, yazık. sadece bu kaynakları çalışırsanız ancak 20-25 puan alırsınız. birlik, tek tek hangi kanunlardan sorumlu olunduğunu açıklaması lazım ki, millet de ona göre ilgili kanunları bulsun ve çalışsın.

Bizler çok şey mi istiyoruz anlamış değilim ! bizlere 2 sene boyunca 6 adet cd yolluyorlar.Temel hukuk mesela 2007 de vardı eski kanunlar geçerliydi.Vergi usul kanuna bakıyorum 2005 lerden örnek verilmiş değişen kanunlar anlatılıyor.Birde bunları zorunlu hale getiriyorlar.Birde bunlar yetmiyormuş gibi abuk sabuk istatistikmiş,insan kaynaklarıymış bunları dinlettiriyorlar.Nasıl para yolacaklarını gayet iyi biliyorlar.Tamam ben yine razıyım özellere para vermektense belli kaynaklar versinler onlara para verelim içimiz yanmasın.Ya eğer kişi şanslıysa nokta atışı yaparak çalıştığı konulara çalışmış ve onlardan çıkmıştır ve geçmiştir.Biliyorum kendi kendimize eleştiriyoruz ve burada kalıyor ama yine de insan içini döküyor :) böyle gelmiş, böyle gider

kasım sınavında, sınava girdiğim bina, sınavın, hoca'nın çıkma izni verdiği 30. dakikasında nerdeyse tamamen boşaldı. insanlar küfrederek çıkıyorlardı binanın kapısından ama tıpış tıpış da evlerine gittiler. 65 TL önemli değil burda. önemli olan haklarının yenmesi. çoğu da sınava çalışmış insanlardı ama o gaydırıguppak soruları/konuları kimse beklemiyordu, beklememeliydi de zaten. ama bu durum bir iskandinav ülkesinde olsa eminim sınava giren insanlar o sınavı iptal ettirirdi.

mesela meslek hukuku'nda bu problem yok. çünkü sınav konularının sınırı belli. 3568 sayılı kanun, onun 19 tane yönetmeliği ve 14 adet de muh.uyg.genel.tebliği. bunların hepsini adam gibi çalışırsan 80-90 almaman için bir sebep yok ama gel gör ki "genel hukuk" sınavı ile yapılan bu haksızlığı aylar geçmesine rağmen kabul edemiyorum. 2007 Kasım öncesi Arif Kocaman'ın 200 küsür sayfalık özet kitabını okuyan 60-70 alır geçerdi. Şimdi bunu da istemiyoruz, yani o kadar da kolay olmasın ama en azından kanun no'larını verin lütfen. 30 tane kanundan sorumlusunuz densin, gıkımız çıkmaz ama yeterki sorumlu olduğumuz sınırları bilelim.

Artık çok da üzmeyelim kendimizi. Çünkü ne kadar başarı oranı düşük olursa, soru hazırlayanlar o kadar başarılı görülüyor. Zira artık SMMM istenmiyor piyasaya. Malum öle bir talep olmayınca arzı da kısmak lazım. Bu sınavlardan geçen 1 kişi bile olduğu sürece, bu sorulara devam. Hukuk dersini okuyup da dava açmayanlar oldukça böle gelmiş, böle gider.

Şimdi...

Gelelim esas bu sayfanın amacına yönelik paylaşımıma....

Paylaşım 1

http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/Rehberler/5510Rehberi

Arkadaşlar,

Bu vermiş olduğum link de (açamayanlar için SGK sitesi 200 soru cevap) tam olarak bize yönelik sınav soruları mevcut. İnanmayanlar 70. soruya bir baksın. Tanıdık gelecek mi:) ?

İşte benden size 40 puanlık geçmiş sorunun kaynağı. Yeni sınavda da buradan sorarlar mı? Bilemem?
Zira daha öncede belirttiğim gibi bu siteler herkesin görebileceği şekilde dizayn edilmiş. Ben bunu yayımladık dan sonra buradan bir daha sorarlar mı bilemem. Takdir sizin.

Saygılarımla.

Not: 65TL önemli. Bir çarp bakalım ne çıkyor? KPSS Test sınavı olmasına rağmen(test sorsu hazırlamak daha zordur) çok çok daha ucuz. Burada her ders 65TL. Rant büyük.

doğru adam 6 dersten kalsa 390 TL 500 kişi aynı durumda olsa 195.000 TL
gerisini bilemiyorum.

Çok güncel konular / bence çıkabilir (sosyal güvenlik)

1-Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği hk bilgi (bnkz.yaklaşim/Resul Kurt)

2-5763 sy kn teşvikler
a-özürlü işçinin sig.primini işveren hissesi hazinece karşılanması
b-istihdam teşviki ile ilgili 5 puanlık indirim

3-5510'a göre sigortalı sayılan,sayılmayan,kısmı sigortalılar

Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği ve Ücret Garanti Fonu benim de beklediğim sorular. Özellikle bu dönem...

alman72 ' Alıntı:
Çok güncel konular / bence çıkabilir (sosyal güvenlik)

1-Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği hk bilgi (bnkz.yaklaşim/Resul Kurt)

2-5763 sy kn teşvikler
a-özürlü işçinin sig.primini işveren hissesi hazinece karşılanması
b-istihdam teşviki ile ilgili 5 puanlık indirim

3-5510'a göre sigortalı sayılan,sayılmayan,kısmı sigortalılar

sorun şu;

eğer bu dersin ismi "Genel Hukuk" ise, o zaman yukardaki sorulardan sadece 3. sorunun sınavda sorulması lazım. Yok eğer ilk 2 soruyu da sormak istiyorlarsa, o zaman toplam 7 ders değil, 8 ders olsun. 8. ders de SGK olsun ve istedikleri ücra köşeden sorsunlar o zaman.

Bende genel olarak bütün sınavlarda işin mantığını kavrayıp kavramadığımızı ölçmelerini bekliyorum. benim hukuk sınavım herkesin aksine çok iyi geçti diye düşünüyorum. yani 1. soruyu yaptım çünkü çalıştığım denetim şirketinde konu bana verilmişti, denetlediğimiz firmalardaki arkadaşlara anlatmıştım...

tamamen tesadüf yani. bilgiye ulaşmak bu kadar kolayken her şeyi oturup ezberlememiz yada her alanda faaliyet göstermemiz beklenmiyor herhalde... vergi, muhasebe, denetim hepsi başlı başına derya deniz....