Mart 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

Ynt: Mart 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

HERKESE BAŞARILAR. P.TESİ GÖRÜŞMEK ÜZERE ALLAH YARDIMCINIZ OLSUN.

CUMARTESİ PAZAR SINAVA GİRECEK TÜM ADAYLARA BAŞARILAR . BEN TEMMUZ'U BEKLİYORUM :)

ARKADAŞLAR HEPİNİZE BOL ŞANSLAR ALLAH HEPİMİZE ZİHİN AÇIKLIĞI VERSİN İNŞ...

Arkadaşlar hepimize (kendime de) başarılar diliyorum. Yarın İstanbul'da gireceklerle görüşürüz :)

arkadaşlar Allah yardımcınız olsun hepinizin.hepinize canı gönülden başarılar diliyorum.

Arkadaşlar herkese bugün ve yarınki sınavlarda başarılar diliyorum.

Allah yar ve yardımcımız olsun....

Bu arada burada görüştüğümüz birçok ark.la birlikte yarın sınava gireceğiz birbirimizin yanından geçeceğiz belki aynı sınıfta gireceğiz ama birbirimiz tanımayacağız.... :)

Bu sınavda olmadı ama bir sonrakinde org.edelim(benim gireceğim kesinde inş.sizler tekrar girmezsiniz) yüzyüze de tanışalım sınavlarda... ;)

sınavlarda başarılar diliyorum.hepimiz çalıştık ama inşallah sınav esnasında hatırlarız hepsini.kolay gelsin herkese

sınava giren tüm arkadaşlara başarılar dilerim.

14 mart 2009 muhasebe denetimi soruları
1- Ödeme ve tahsil işlemleri ile ilgili hesapların maddi doğruluk testleri nasıl yapılır? Kısaca açıklayınız.
2- İşletmeye yeni bir makinenin taşıma ücreti ödenmiştir; makine alımında kullanılan kredilerin faizleri bulunmaktadır; makinenin montajı için ücret ödenmiştir; makinenin kullanımına başladıktan sonraki aylık bakımı için ücret ödenmiştir. Bu harcamalardan hangisi gider hesabına borç yazılır?
3- Denetim raporlarında olumlu görüş bildirilmesini engelleyen durumları ve buna bağlı olarak hangi görüşlerin bildirilebileceğini açıklayınız.
4- Şirket, 01.06.2008 tarihinde 3 yıllığına kiraladığı bir binaya jeneratör tesisatı yaptırmış ve bu işlemi aşağıdaki hesapları çalıştırarak muhasebeleştirmiştir.

770 Genel Yönetim Giderleri XX
191 İndirilecek KDV XX
100 Kasa XX
İstenenler:
a- Muhasebe ilke ve kurallarına göre bu kayıt doğru mudur?
b- Doğru değilse düzeltme kaydının nasıl olacağını gerekçeleriyle birlikte açıklayınız.

Soruların puan değerleri eşittir.

muhasebe denetim soruları bunlar mı gerçekten..sınava giren herkesin 100 alması lazım...

geçmiş olsun denetimden girenlere. arkadaşlar 2. soruyu nasıl yaptınız. bu harcamalardan hangisi gider hesabına borç yazılır diyor. kullanılan kredilerin faizleri yaptım sadece. finansman giderlerine borç kaydı yapılır yaptım.

soruda hangi harcalamalara gider yazılır diyodu ama ben yapılan bütün harcamalara yapılacak kayıtları yazdım.

Kullanılan kredilerin fazileri yılsonuna kadarki kısmı makinenin maliyetine, sonraki yıllardakilere ise seçimlik olarak ya makinenin maliyetine yada finansman giderine kaydedilir dedim yanına da parantez içinde 163 nolu VUK tebliğ dedim

taşıma ücreti makinenin maliyetine

makinenin montajı ile aylık bakım ücretini gider hesabına yazılır dedim...

StajyerNail75 ' Alıntı:
soruda hangi harcalamalara gider yazılır diyodu ama ben yapılan bütün harcamalara yapılacak kayıtları yazdım.

Kullanılan kredilerin fazileri yılsonuna kadarki kısmı makinenin maliyetine, sonraki yıllardakilere ise seçimlik olarak ya makinenin maliyetine yada finansman giderine kaydedilir dedim yanına da parantez içinde 163 nolu VUK tebliğ dedim

taşıma ücreti makinenin maliyetine

makinenin montajı ile aylık bakım ücretini gider hesabına yazılır dedim...
soru kağıdı önümde. bu harcamalardan hangisi gider hesabına borç yazılır diyor. yani sadece bir tanesi gider onu bulmamızı istiyor. fazla bilgi göz çıkarır mı bilmiyorum ama. bence makinanın montajı da maliyete atılır. aylık bakım da maliyete atılması gerekmiyor mu. çünkü bu makinanın değerini artıran bir işlemdir. bilmiyorum ben böyle düşündüm ve makine alımında kullanılan kredi faizleri gider olarak finansman giderine kaydedilir yazdım.
[/quote]

ama arkadaşım değer artırıcı unsurlar sıralanırken her zaman bize öğretilen ve kitaplarda parantez içinde bakım-onarım tamir hariç denirdi..yani gider olması lazım aylık bakımın.. aylık bakım değer artırıcı özellik değil diye düşündüm

makine alımında kullanılan kredi faizleri ilk yıl maliyete sonraki yıllar ya maliyete yada finansman gideri olarak dikkate alınmalı..

StajyerNail75 ' Alıntı:
ama arkadaşım değer artırıcı unsurlar sıralanırken her zaman bize öğretilen ve kitaplarda parantez içinde bakım-onarım tamir hariç denirdi..yani gider olması lazım aylık bakımın.. aylık bakım değer artırıcı özellik değil diye düşündüm

makine alımında kullanılan kredi faizleri ilk yıl maliyete sonraki yıllar ya maliyete yada finansman gideri olarak dikkate alınmalı..

peki aylık bakım makinenin ömrünü uzatmaz mı. bu da maliyete eklenmesi gereken unsurlardan biri diye düşündüm ama neyse sorun değil. soru da sadece bir tane gider hesabı hangisi der gibiydi. ben kredi faizlerini yazdım. sağlık olsun.

bu arada 4. soruda ben düzeltme kaydında genel yönetim giderini unutmuşum diğer tarafa atmayı. sence burdan tüm puanımı silerler mi yoksa biraz da olsa verirler mi. umarım senin iyi geçmiştir.

4.soruda yaptığın düzeltme kaydı nasıldı

ben şöyle yaptım

--------------/-------------------
264.Özel maliyetler XX
770.Gen.Yön.Gid. XX

Bide Amortisman Hesapladım

770.Gen.Yön.Gid. XX
268.Bir.Amort. XX

Sen 770 i unuttum demişsin alacağa sanırım...kaydın nasıl senin merak ettim...

özel maliyetler xx
indirilecek kdv xx
kasa xx

yazdım o kadar.

nasıl unuttum hala kendime kızıyorum ya. sence az da olsa puan verirler mi bu soruya. allahtan 1 ve 3. soruları yaptımda biraz rahatım.

bence özel maliyet hesabından puan verirler.. istedikleri oydu zaten.. sınavdan sonraki çoğu arkadaş düzeltme kaydımı yoksa doğru kayıt mı yapılacaktı diye tereddüte girmiş

benim iyi geçti diğer sorularıda yaptım sence son yıllardaki en kolay denetim sınavı diyebilirmisin..

Arkadaşlar geçmişl olsun.Bu denetim mi ,Finansal muhasebe mi ? :D:D Çok kolay sormuşlar arkadaşlar gerçekten.Nail ortalama yapacaksın galiba.Tebrikler şimdidien.