Mart 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

Ynt: Mart 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

:) arkadaşım, zaten soruları sınav sonuçlarından sonra açıklıyorlar...

umarım o zaman rahatlamış oluruz da ne yazılması gerektiği umrumuzda olmaz :D

yeterlilik ' Alıntı:
pekin81 ' Alıntı:
çok adaletsiz bi sınavdı gerçekten kasım sınavınada girdim ve artık son haklarıma doğru yaklaşıyorum.sınavı adaletsiz bulmamın sebebi ise kasım çok geç açıklandı 20 gün kadar marttaki sınavda her yıl ayın sonunda olurken 15 gün erken oldu seçimler nedeniyle.yani bizim yaklaşık 35-40 günlük bi kaybımız oldu.ve bende para yatırdığım halde vergi ve hukuğa çalışamadım ve girmedim.sınavlarda kolaymış gerçekten kasıma göre.şimdi kara kara düşünüyoruz temmuz sınavı nasıl olcak :-\ temmuzda kasacaklarmı yine ne dersiniz arkadaşlar ???bu komisyonun ilk sınavıydı merhaba dediler...

Komisyonun değiştiğini nerden biliyorsunuz? kesin mi ?

komisyonun değiştiğini bende duydum. hatta türmob un kasım sınavındaki sorulara ve geç açıklanmasına tepki gösterdiğini, işe şaibelerin karıştığını ve komisyonu değiştirdiklerini, hatta sınava itiraz edenlerden bi kısmına sus payı olarak geçer not verdiklerini duydum.

yapma yaa keşke itiraz etseydik yani öyle mi?
ağlayabilir miyim :'(

arakdaşlar komisyon değişti hesaap uzmanları yapıyormuş

yani Temmuz için nasıl çalışmak gerkiyor bu durumda?

çalışmak gerekiyor sonuçta emek vermeden olmuyor.ama fazla stres yapmayın sonuçta belge alınacak

richard ' Alıntı:
çalışmak gerekiyor sonuçta emek vermeden olmuyor.ama fazla stres yapmayın sonuçta belge alınacak
forumda tek dersten dosya yakanları görmediniz sanırım

kasım sınavıyla birlikte komisyon hocaları değişti.. soru tipleri bile değişti... bu benim ilk sınavımdı bütün derslerden girdim.. ama gelen olabilir.. maliyetten biraz zorlandım.. ama çalışmadan olmuyor

İlhan Tekiner ' Alıntı:
kasım sınavıyla birlikte komisyon hocaları değişti.. soru tipleri bile değişti... bu benim ilk sınavımdı bütün derslerden girdim.. ama gelen olabilir.. maliyetten biraz zorlandım.. ama çalışmadan olmuyor

komisyon değiştiyse çok güzel bir olay bu. bizi yaktılar en azından bizden sonra girenler 2 yıl rahat sınav olucaklar. rahat derken neyin ne olduğu belli olmayan sorular olmaz.açık net sorular gelir. inş. bu sınavda bir aksilik olmadan acıklanır yeterli notları alır geceriz, stres sıkıntıdan kurutuluruz...

soru tipleri bence sadece bundan önceki 1-2 yıl için değişmişti geçmiş yıl sorularına bakarsanız bence bu sınav gibi sorulardan geliyordu (döndürüp döndürüp aynı sorularla)
aslına bakarsanız bu da yanlış bizim meslek yeniliklerle dolu hep aynı şeylerle yürümez
zordu tamam ama bize yeni konulara bakmayı sağlıyordu (geçmiş yıl sorularına bakarak sınav giripte kazanan önceden çok oluyormuş)
bu sefer bi deneme olabilir temmuz için nasıl bir soru stili geleceği muamma bence
hepimiz emek veriyor karşılığını alması ümidiyle

eskiden soru tipleri çok kolay geliyodu şimdi iyice zorlaştılar.. 2005 2006 dönemi sınav soruları çok çarpıcı örnek

seval hanım zaten son 2 yıldrı komisyon kasıyodu milleti.. 2 yıl önceki sorular normal sorulardı. 2 yıldır garip garip sorular soruluyo. komisyon bu sınavda sorulan sorulara dikkat edersek (mevzuat için) güncel herkesin bilmesi gereken soruları sormuşlar...

mevzuat takibine gelince zaten takip değişiklikleri takip etmeye mecbursun başka bir ihtimalin yok. sınavda sorsalarda sormasalarda bilmek herkesin faydasınadır.

Arkadaşlar ben sırf Kasım sınavı zor soruldu, geç açıklandı diye komisyon üyelerinin değiştirildiğini sanmıyorum. Çünkü komisyon üyeleri kanunda belirtilen kriterlere göre 2 yıllık süre için seçiliyor. Bu komisyon Mart 2008 sınavından itibaren göreve başladı. Daha iki yılı doldurmadan komisyon üyelerini değiştiremezler. Hem bu iş sadece Türmob'un istemesiyle olmaz. Sadece hesap uzmanlarından oluşan bir komisyona ise sadece komik diyorum. Kanunda komisyon üyelerinin kimlerden oluştuğuna bakın derim. Bu dönem Kasım döneminde sözel derslerden zor sorular sorulduğu ve Vergi ve Denetimden girenlerin %90'ı kaldığı için sözel hocalara biraz daha kolay sorular sorulması telkin edilmiş olabilir. Malum kasım sınavının hem zorluğunun hem de geç açıklanmasının diyetini ödemeleri lazımdı. Hem zaten bu sınav sisteminin mantığına bakarsanız zorlukta pek bir istikrarı yok. 1-2 dönem bazı derslerden üst üste zor sorular soruyorlar. Sonra kolay sorularla temizlik yapıyorlar. Belli dönemlerde bazı dersleri seçerek zorlaştırıyorlar vs...

pekin81 ' Alıntı:
simera vergiyeden girmedim ama hukuktan girdim demişsin.para yatırdığın halde sınava girmezsen sadece paran yanıyo hakkın yanmıyo.bende bunu biraz geç öğrendim ama bundan eminim tesmere 5 kez sordum.para yatırıp başvurduğun halde sınava girmezsen o derten hakkın yanmıyo.

gerçekten mi, süper bir haber bu, tabi teyid etmek için aradım ama tesmer in telefonları çalışmıyor :P

simera ' Alıntı:
pekin81 ' Alıntı:
simera vergiyeden girmedim ama hukuktan girdim demişsin.para yatırdığın halde sınava girmezsen sadece paran yanıyo hakkın yanmıyo.bende bunu biraz geç öğrendim ama bundan eminim tesmere 5 kez sordum.para yatırıp başvurduğun halde sınava girmezsen o derten hakkın yanmıyo.

gerçekten mi, süper bir haber bu, tabi teyid etmek için aradım ama tesmer in telefonları çalışmıyor :P

Arkadaşlar aşağıya aldığım bu ekran çıktısı TESMER'in online sınav başvurusu bölümünden alınmıştır. Kırmızı çerçeve içine aldığım bölümde bu husus yazmaktadır.

Arkadaşlar Deha'nın Sitesinede Finansal Muhasebe cevapları açıklanmış...

8.soruda birisi 157 atmış birisi 689 atmış. ben 157 attım. ne olucak şimdi.

bence genel çözümleriniz doğru ise çok önemli değil.ben kasımda geçtim.dönem kar zararı hesabım yanlıştı.fakat bilanço gelir tablosuna kadar herşeyi çok güzel çıkartmıştım.75 vermiş üstad.küçük şeylere takılmayın derim.

8.soruya baktım

bence 157 hesaba alınmadan direkt 153.ticari malar üzerinden alacak verilmesi daha uygun..çünkü mal sigorta tazminatını kapsayan bir işlemde işletme tarafından alınan sigorta tazminatları ile söz konusu hasara uğrayan malın maliyetleri arasındaki farklar kar veya zarar olarak değerlendirilir. Bu nedenle hasara uğrayan malın maliyet bedeli üzerinden çıkış yapılabilmesi için 153.ticari mallar hesabı alacaklandırılır..

---------------------/--------------------
127.Diğ.Tic.Alacaklar 800
689.Diğ.Ol.Dışı Gid.Zarar 200
153.Ticari Mallar 1000
--------------------/---------------------

Arkadaşlar benim maliyetten 1. soru tamam ama ücret bordrosuunu 700 tl baz almıştım baktım .deha 10 işçiyi baz almışlar 50 garantim var diyordum ama 40'a düştü diğer 50 punalık sorudan da bzıları yarım yamalak bakalım ne olacak 5.kez bu sınava girmek istemiyorum.