Mart 2009 Vergi Hukuku

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan merdiven
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mart 2009 Vergi Hukuku

gelir vergisi dilimlerinden birincisi

7500 kadar %15 dir buda 1125 yapar

19000ytl nin 7500 kısmı için 1125 arta kalanı için %20

......

bu tabloya göre 15750nin

7500ytl için 1125 lira

15750-7500=8250
8250*0,20=1650

1650+1125=2775 olur.

bu dilimler 2009 için böyle değişti; örnekteki istisa tutarı olan 2300 de eskidir en son 2400 idi 2009 içinde yeni tutar vardı muhakkak..

8.700 TL´ye kadar % 15

22.000 TL´nin 8.700 TL´si için 1.305 TL, fazlası % 20

50.000 TL´nin 22.000 TL´si için 3.965 TL, fazlası % 27

50.000 TL´den fazlasının 50.000 TL´si için 11.525 TL, fazlası % 35

Tebliğ olunur.

ben olsam hocaların yerinde şunlar geçerdi aklımdan arkadaşlar

1-kurumlar vergisinde ticari kar-mali kar
2-tasfiye
3-yedek akçeler
4-geçmiş yıllar zaralarının mahsubu

bence bunlara çalışın ...

smmm nurcan ....

tasfiyeyle ilgili ne sorulabilir ki? sözel bir soru mu?uygulama diyorsanız nası bi soru olur

Arkadaşlar okumuşsnuzdur ama birkere daha aklınızda bulunsun
Kontrol edilen yabancı kurum kazancı
MADDE 7- (1) Tam mükellef gerçek kişi ve kurumların doğrudan veya dolaylı olarak ayrı ayrı ya da birlikte sermayesinin, kâr payının veya oy kullanma hakkının en az % 50'sine sahip olmak suretiyle kontrol ettikleri yurt dışı iştiraklerinin kurum kazançları, dağıtılsın veya dağıtılmasın aşağıdaki şartların birlikte gerçekleşmesi halinde, Türkiye'de kurumlar vergisine tâbidir:
a) İştirakin toplam gayrisafî hasılatının % 25 veya fazlasının faaliyet ile orantılı sermaye, organizasyon ve eleman istihdamı suretiyle yürütülen ticarî, ziraî veya serbest meslek faaliyeti dışındaki faiz, kâr payı, kira, lisans ücreti, menkul kıymet satış geliri gibi pasif nitelikli gelirlerden oluşması.
b) Yurt dışındaki iştirakin ticarî bilânço kârı üzerinden % 10'dan az oranda gelir ve kurumlar vergisi benzeri toplam vergi yükü taşıması.
c) Yurt dışında kurulu iştirakin ilgili yıldaki toplam gayrisafî hasılatının 100.000 YTL karşılığı yabancı parayı geçmesi.
(2) Birinci fıkrada yer alan toplam vergi yükü, Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki tanıma göre tespit edilir.
(3) Kontrol oranı olarak, ilgili hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte sahip olunan en yüksek oran dikkate alınır.
(4) Birinci fıkradaki şartların gerçekleşmesi durumunda yurt dışında kurulu iştirakin elde etmiş olduğu kâr, yurt dışı iştirakin hesap döneminin kapandığı ayı içeren hesap dönemi itibarıyla tam mükellef kurumların, kurumlar vergisi matrahına hisseleri oranında dahil edilir.
(5) Bu maddeye göre Türkiye'de vergilenmiş kazancın yurt dışındaki kurum tarafından sonradan dağıtılması durumunda, elde edilen kâr paylarının vergilenmemiş kısmı kurumlar vergisine tâbi tutulur.

Arkadaşlar ;

Kazım Yılmaz'ın kitabından çalışıyorum. GV. Kanununda Kar Paylarının Beyanı diye bir konu var. Anlamakta zorlanıyorum sizce bu konudan soru sorabilirler mi ?

Dün aldığım duyuma göre(kursa gidenlerden) mart dönemi beyan dönemi olduğu için mart sınavında %90 beyan süreleri geliyor.

Örnekten kastınız sorularsa birazdan geliyor Sn.çevik001..Öncelikle yorumumu düzelteyim beyan süreleri ve matraha oluşturan unsurlar :)

7 nisan 2001 sınavında 1.soru gelir vergisi beyanı ile ilgili.
2 şubat 2002 gelir vergisinde götürü gider uygulaması
21 şubat 2004 4.sorunun b seceneği:gelir,kurumlar ve kdv'de beyan ve ödeme süreleri
16 temmuz 2005 soru:2 (üstteki sorunun aynısı)

Elimdeki sorular şimdilik bu kadar ama hocalar söylüyorsa sağlam istatistikleri vardır elbet..Saygılar.

Vergide Benimde beklentim 1 sorunun kesin ( belki 2 bile olabilir. ) Kurumlar vergisi yada geçici vergi hesaplama , eğer bu 1 soru olursa 2.soruda kesinlikle sayısal soru gelir.

Geriye kalıyor 50 puan , 25 er puanlık 2 soru olabilir.. Geçen dönem zordu sınav bu dönem belki bu sözel sorulardan 1 tanesi basit herkezin yapabileceği tarzda olabilir.. İŞte indirilecek , indirilmeyecek giderler , muafiyet ve istisna , teslim sayılan haller , tam ve dar mükellefiyet vs. vs. ... Diğer soruyuda ben VUK bekliyorum. Çünkü son 2 sınavdır sözel sorular GV ve KVK geldi.. 2008 martından beri VUK atlıyorlar..

"Alman 72" senin yazdıklarını çeşke sınavdan önce okusaydım. 2 soru senin yazdıklarından geldi.

nzl

benim yeni adım çevik001 ve forumda tahmini çıkabilecek vergi sorularına bakabilirsiniz...

nzl ' Alıntı:
"Alman 72" senin yazdıklarını çeşke sınavdan önce okusaydım. 2 soru senin yazdıklarından geldi.

Vergi hukuku tahmin soruları başlıklı forumda bence şimdiye kadar bu forumda yapılan en iyi dayanışma örneği sergilenmiştir. Ve inşallah hepimizin geçmesinde bu başlığın ve bu başlıktaki paylaşımların çok büyük faydası olacak. Bu başlıkta paylaşımda bulunan çevik001, nie52, balbal ve ismini zikredemediğim bütün arkadaşlara emekleri için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Benim alacağım notta hepinizin katkısı olacak bilmenizi isterim. Bir kez daha teşekkür ederim.